Mostanában kinlódtam egy olcsó 9gr-os szervóval.
A szervókábel hosszabítását, vagy én rontottam el, vagy a szervó már eleve
rossz volt.
Most nincs türelmem visszaállítani az eredeti állapotot, hogy meggyöződjek a müködéséről.
De ennek kapcsán eszembejutottak a régi emlékek.
AZ 1960-AS ÉVEKBEN MAGUNK CSINÁLTUK AZ ADÓT-VEVŐT SZERVÓT
A MODELLEKBE.
Rádóczi Nándi és Masznyik Gábor barátom csinált nekem vevőt és adót.
Az első időszakban Nagy Miki által a MOKI-ban készített még csőves adót használtam.
A szervókat igen komplikáltan én készitettem az első időszakban.
Sőt vitorlázóval a rekordot is saját készítésű " digitális madzagszervóval"
repitettem.
Már valahól leirtam a komplikált szervó leirását, de a történelmi hűség kedvéért most újra leirom.
Volt egy olcsó és igen kicsi elektrómotorom ami 1,5V-al már megindúlt.
Ennek a tengelyére lett ragasztva egy erős cérna.
A moror - összekötve a vevő kapcsolójával- beépítésre kerűlt a vitorlázó törzsébe. A " madzag" hozzá volt kötve az oldalkormány mozgórészéhez
a szokásos -2x2 fenyőléc -kormányhimbához.
A másik irányba- ami kicsi kitérés volt -egy gumiszáll húzta a kormányt.
Amikor a motor jelt-áramot kapott és egy fél fordulatott tett a cérna feltekeredett a motor tengelyére.
A " madzag " meghúzta az oldalkormányt egy nagyobb kitérésre.
Elengedve az EGYCSATORNÁS ADÓ GOMBJÁT -mert csak egy gomb volt a kapcsoló - a kormány visszaállt egy kicsi kitérésre.
ÉS MOST JÖN A " DIGITÁLIS "RENDSZER!
Ha apró sürű kapcsolást csináltamaz adón akkor az oldalkormány egyenesben maradt természtesen.
TEHÁT EZ VOLT A " DIGITÁLIS MADZAGSZERVÓ"!
Csak késöbb a Gábor féle kétcsatornás adó vevőhöz használtam először SIMPROP szervót a bulgáriai hajós Európa Bajnokságon sebességi elektromos modellben. Szeretném megemlíteni, hogy valamennyi barátok által készített adó-vevő kifogástalanul müködött! Nándi által készített egycsatornás vevő még megvan emlékűl.
Tamásbá
És az egycsatornás rekord modell.

Uploaded with
ImageShack.us