Akkor most 2 vagy 3 motor?
Bár tulajdonképpen mindegy, minden megoldható.
Két közönséges kefés motor fordulatszámát nem egyszerű szinkronizálni, egy külön szabályzó elektronikára lenne szükség, ami valahogy méri a motorok fordulatszámát és folyamatosan hozzáigazítja az egyikét a másikéhoz. És sajnos még ez sem garantálja, hogy a hajó egyenesen fog úszni, mert a hajótest legkisebb szimmetriakülönbsége már eltériti valamelyik oldalra.
No de pont itt van a megoldás, a különbségben! Ha a két kihajtást a hajó bal és jobb oldalára (bocsánat: backbord és steuerbord...
) teszed és mindegyiket egy-egy csatornáról vezérled, akkor a helyzet olyasmi lesz, mint egy lánctalpas járműnél: ha a bal hajócsavar gyorsabban forog mint a jobb, akkor a hajó orra elfordul jobbra és vica versa. Ha a két motor fordulatszámát megpróbálod azonos szinten tartani, akkor előre megy. Szinte kormánylapátra nincs is szükség! Egy ilyen kialakítással viszont nyilván nagyon ügyetlen dolgozni, a modell úgy fog kóvályogni, mint az a bizonyos gólyahír a levegőben. Az ok az, hogy a távvezérlőn a két botot elég komplex módon kell(ene) egyszerre mozgatni.
Ezért találták ki a mixelést (azaz két vezérlőcsatorna jeleinek a keverését), amit ma már a legolcsóbbak kivételével minden távirányítóban megtalálsz (a repülősök meg a helisek tudnak sokat mesélni róla). Ilyenkor a távirányítón sokkal egyszerűbb a helyzet: az egyik bottal a sebességet, a másikkal a jobbra-balra fordulást tudod vezérelni. A hajóban viszont ilyenkor mindkét motornak saját szabályzója van, melyek külön-külön csatornára csatlakoznak. A teleppótló (BEC) vezetéket ebben ez eseten is meg kell szakítani az egyik szabályzó esetén!
Ha a távvezérlődön nincs mixelési lehetőség, akkor sincs baj, lehet készen venni egy kis áramkört, ami a vevő oldalán végzi el szükséges keverést. Ez nem a reklám helye, de mivel találtam egy olyan céget, akinek többféle mixere van, a legbonyolultabb akár három motort + egy kormánylapátot is vezérel két csatornával, ráadásul a honlapjukon levő rengeteg rajzon sok további információt megtalálsz (én meg megspóroltam a rajzolást
), ezért javaslom az alábbi linkeket:
http://www.action-electronics.co.uk/pdfs/Twins%20Ver2.pdfhttp://www.action-electronics.co.uk/pdfs/P40C.pdf(Ami érdekes, az az, hogy az utóbbinál önálló akkut javasol minden szabályzóhoz/motorhoz, de szerintem megkockáztatható a működés egy akkuról is)