Station X | Archív hírek | Galéria | Albumok/letöltések | Linkek  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------

STATION X

BARABÁS GYÖRGY - Billentyűs hangszerek

BARABÁS PÉTER - Basszusgitár

CSEKE FERENC - Gitár, billentyűs hangszerek

http://x-music.atw.hu

HAJAS ZOLTÁN - Gitár
* * *
 

TÖRTÉNELEM
 

 < 1997-1999 > Nightwing, az ős-zenekar


A Station X a Nightwing zenekar utódja.
A Nightwing - Elkésve demó 1999-ben készült el. A zenekar akkoriban: Sebestyén Gábor - ének, Hajas Zoltán - gitár, Cseke Ferenc - gitár, Barabás Péter - basszusgitár, Barabás György - billentyűs hangszerek, Köllő Gábor - dob. Korábban velünk zenélt még: Solymár Attila - dob (ma Tres Trogeros), és Plesz Ákos - ének, szövegíró - is. 1997-ben alakult a Nightwing. Jó pár koncertet adtunk a környéken; az Elkésve demó örökíti meg az akkori zenei életünket. Sajnos dobosunk és énekesünk is más dolgok után kezdett érdeklődni, ezért 1999. végére már csak négyen (a mai felállás) maradtunk.

Annak idején ezt írta rólunk a MHH a No. 113. 1999/4 számában:
"Hattagú bonyhádi fogat, 5 dalos demó. Lendületes, időnként monumentális, fogós billentyű - gitár dominanciájú dallamos progresszív metál. Ez a Nightwing Elkésve anyaga dióhéjban. ..."

< 1999-2001 > Legyen "Station X"Akkor jött az ötlet, hogy játszunk instrumentális zenét, kezdéshez az évszakok megzenésítését találta ki Hajas Zoli. Ettől kezdve már, mint Station X létezünk. Célunk az volt, hogy minden évszak annyiban különbözzön egymástól, mint amennyire mi négyen különbözőek vagyunk.

A felvételen a dob kivételével valódi hangszerek szerepelnek. A dobokat a meglévő szintetizátorokkal készítettük el. Egy számítógép segítségével, tizenhat sávra rögzítettük a zenei anyagot, a keverést is mi magunk oldottuk meg.

A munkálatok 2000. júliusában kezdődtek, és 2001.04.15-én fejeződtek be. A dalok folyamatosan változtak a "stúdiózás" alatt, és talán érettebb szerzemények kerültek ki a kezünk közül, mint amilyeneket korábban készítettünk.

A zenékhez Plesz Ákos írt verseket. Témájukban nem feltétlenül kapcsolódnak szorosan az egyes évszakokhoz, inkább tágabb értelemben véve vett gondolatok, érzések, ahol a versszakoknak csak olyannyira van közük egymáshoz, hogy ugyanahhoz az évszakhoz íródtak.

A borítót Markovics Márk készítette, akivel már az Elkésve demó idején is együtt dolgoztunk.

A KEN-t elküldtük kiadókhoz, amitől a nagyobb ismertséget és a terjesztés megoldását reméltük. A kiadók mellett pedig szaklapok is kaphattak ízelítőt, ahol azért nagyobb sikereket értünk el:


MHH 2001/9
"A zene afféle gitáros-billentyűs prog.rock/metal. nagyjából a Spock's Beard/Flower Kings vonaltól a Stratón át a Symphony X-ig tartó ívet járják be a fiúk. Kifejezetten jó ötletekkel és hangszeres fordulatokkal lepett meg a négy srác, hallhatóan már rég túl vannak az alapok elsajátításán."


Rockinform 2001/november
"Két markáns stílusvonulat követhető nyomon az egész anyagon. A dallamos metált jellemző riffek és dallamok váltakoznak az erőteljes progresszív metál/rock monumentális, elvonatkoztatottabb részeivel. Ezáltal pont annyira sikerült változatossá tenni a szerzeményeket, hogy a hallgató figyelmét végig lekösse. Izgalmas és roppant kidolgozott minden részletében."< 2002-2003 > Úton-Útfélen .:DUST:.


2002-ben újabb dalok születtek. DUST című anyagunk: 11 szám, csaknem 50 percnyi zenével 2003-ban jelent meg. A munkamódszer a már "szokásos" menetet követte: megírtuk a számokat, próbák... és hozzáfogtunk a felvételekhez. Erre Cseke Feri szobájában (Atlantis Room), számítógépének segítségével került sor. A dobok terén előrelépésre került sor. A hangszerelés és zene tekintetében megint törekedtünk a változatosságra, sokszínűségre, mindannyian írtunk számo(ka)t és ezúttal közös szerzeményre is van példa. 2003. júliusában és szeptemberében is koncertet adtunk városunkban. A zenei fórumoktól jobbnál jobb kritikákat kaptunk. Októberben egy interjú jelent meg velünk a Rockinform c. rockzenei szaklapban, ennek hatására sokan rendeltek tőlünk CD-t.

2002. novemberében tehetségkutató verseny döntőjébe jutottunk Pakson (Amatőr pop, rock, jazz fesztivál). 3 számot játszottunk (Hoax, Fade out, Actus Purus) és különdíjjal jutalmazta a zsűri az előadásunkat. A koncertprogramunkba ezek a dalok is beletartoztak abban az időben: In Flames - Dialogue with the stars, Dream Theater - Hell's kitchen, Metallica - The call of Ktulu.< 2004-2005 > Creators "Az Alkotó segítségével"


A 2004-es év tavaszán hajtós próbákkal múlattuk az időt, hogy végleges formába gyúrjuk az új lemez anyagát. Júniusban elkezdtük felvenni a 3. demo-t. Számítógéppel rögzítettük akárcsak az előzőeket, de több "trükköt" alkalmaztunk, hogy dögösebben szóljanak a számok. Hajas Zoli és Cseke Feri szobájában vettük fel a zenét. 12 dal íródott és úgy gondoltuk megörökítjük azt az egyveleget is (Medley X) a demón, aminek koncerteken nagy sikere volt. A felvételt jobban élveztük, mint azelőtt és mind hangszerelés, mind megszólalás terén is nagyot léptünk előre. Ősszel, Szekszárdon a "Határok Nélkül" Tehetségkutató Fesztiválról elhoztuk a legjobb billentyűsnek járó elismerést. 2004. végére készült el a CD, és 2005. január közepén megjelent a CREATORS. Nyáron a XIII. Gastroblues Festival-on adtunk koncertet a Creators dalaival, október 23-án pedig Budapesten a Wigwam-ben játszottunk a GU^LA ProgFest nevű rendezvényen. Creators c. demónk, a legjobbra sikeredett a korábbiak közül. Ezt mások is így hallották:


Rockinform 2005/november
"Nagyon erősre sikeredett ennek a CD-nek a zenei anyaga. Ha nem ez lesz a STATION X életében a legjobb kiadványuk, akkor a következőt el sem merem képzelni. ..."< 2005-2007 > HUMAN BLINDNESS "A 4. lemezünk..."


2005. őszén megírtuk a negyedik album anyagát.
Péter júliustól a CultNbach basszusgitárosa is. (Ez egy feldolgozásokat játszó zenekar, többségében The Cult számok hangzanak el a koncerteken.)
2006. áprilisában elkezdtük felvenni az újabb lemezt.

Júniusban, 10 év és 6 közös (Nightwing, Station X) hangzóanyag után megváltunk gitárosunktól, Cseke Ferenctől.

2007. május végére - június elejére elkészült negyedik, Human Blindness című lemezünk. Szintén számítógépekre rögzítettük a részeket, akárcsak korábban. Hajas Zolinál és Barabás Gyurinál készültek a felvételek. Fél évig dolgoztunk rajta, és mégtöbbet kísérleteztünk, mint korábban. Pl.: bariton gitár, basszusgitárra kötött hosszú-hosszú effektlánc : ), Peti szintibasszussal is játszik az egyik számban, és jóval hosszabb számok születtek, mint az előző albumok szerzeményei. 5 dal került a lemezre, a legbüszkébbek mégis az utolsó, All The Better-re vagyunk, talán ebben a számban hallható a Station X jövője...< 2019 > 20 éves jubileumi koncert...


Több év szünet után, megalakulásának 20. évfordulója alkalmából ismét összeállt az instrumentális progresszív rock/metal zenét játszó Station X együttes: Barabás György - billentyűs hangszerek, Barabás Péter - basszusgitár, Cseke Ferenc - gitár, Hajas Zoltán - gitár
A zenekar egyetlen egy koncertet adott Budapesten, 2019.08.09-én vendégzenészek (Paronai János - dobok, Szász Dávid - ének) közreműködésével.< 1999-2019 > Köszönetnyilvánítás
"Az alábbiakban szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akikkel az elmúlt években kapcsolatban álltunk, illetve folyamatosan segítettek bennünket."


Köszönjük:

Paronai János, Szász Dávid, Markovics Milán Mór, Markovics Márk, Cseke Ferenc, Plesz Ákos, Dr. Bábel Zoltán, Solymár Attila, Palkó László, Szőnyi Anna, Szemerei Panna Györgyi, Knapp János, Nagy Gábor, Tóth László, Frank Kaiser, Fischer Ferenc, Fábián Zoltán, Gulyás Lajos, Galántai Zsolt.
 

www.stationx.ini.hu | Vendégkönyv