Bioétkezés

A bioétkezés előnyei és hátrányai

Számos betegség, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívinfarktus, az érelmeszesedés, nem orvosolható étkezési szokásaink megváltoztatása nélkül, Ma már tudományos kutatások bizonyítják, hogy a meddőség kialakulásához köze van annak, mennyire értékes élelmiszereket fogyasztunk, és egyre nyilvánvalóbb, a várandósság alatti étkezés a magzat egészséges fejlődését is meghatározza. Bioélelmiszerek fogyasztásával környezetünk káros hatásiaból legalább az egyiket kiküszöbölhetjük. A huszadik századra számtalan olyan civilizációs betegség –többek között a candidiasis- alakult ki, mely szoros összefüggésben áll a táplálkozással. A szervezetünkbe kerülõ különbözõ kemikáliák nem csak allergiásreakciót válthatnak ki az arra érzékenyeknél, de emésztési problémákat is okozhatnak.

Mi a bio?

A bio termesztés során csak biológiailag lebomló és természetes szereket lehet igénybe venni. A termesztők nem használhatnak génmanipulált vetőmagokat, szaporítóanyagokat sem. A termőföldet 3 évre visszamenőleg nem kezelik vegyszerrel. A bio termékek nem tartalmazhatnak vegyszer használatával előállított alapanyagokat. Nincsenek bennük mesterséges anyagok, illetve azok, melyek bioval nem helyettesíthetők (lista itt ). Biztosan nincs a bio élelmiszerben színezék, édesítő, stabilizátor, ízfokozó.

Sokszor inkább a patikushoz fordulunk segítségért (és ismételten egy vegyi anyagot juttatunk szervezetünkbe), s csupán a tüneteket kezeljük, ahelyett, hogy rávilágítanánk a háttérben álló valós okokra. Szervezetünk tûrõképessége nem végtelen, s legfõbb üzemanyaga, az élelmiszer az, melyek sokat ronthat, vagy éppen javíthat általános állapotán.

Sokszor inkább a patikushoz fordulunk segítségért (és ismételten egy vegyi anyagot juttatunk szervezetünkbe), s csupán a tüneteket kezeljük, ahelyett, hogy rávilágítanánk a háttérben álló valós okokra. Szervezetünk tûrõképessége nem végtelen, s legfõbb üzemanyaga, az élelmiszer az, melyek sokat ronthat, vagy éppen javíthat általános állapotán.

Számtalan érv szól a bioételek mellet a nemrégiben elkészült kutatások szerint fele mennyiségű bioételben ugyanannyi tápanyagot tartalmaz mint egy adag általános élelmiszer Nem szennyezi a talajt, a növények nem tartalmaznak az egészségre káros permetezőszer maradványo­kat. A biogazdálkodásnak azonban a felsorolt előnyök mellett utolérhetetlen előnye, hogy az így termesz­tett növények, gyümölcsök, beltartalmi értéke (íz, hatóanyagok, pl. vitaminok, ásványi sók, szerves sa­vak, stb.) messze meghaladja a hagyományos, intenzív módon termelt gyümölcs, zöldségfélék beltartalmi értékét (pl. a vízízű holland és a biotermesztett magyar paradicsom összehasonlítása).

Előnyei :

Nincs bennük tartósítószer, antibiotikum, növekedési hormon (hús esetében) vegyi növényvédők maradéka, és úgy általában semmiféle mesterséges vegyszer - ez jó nekünk.

Van viszont bennük: több ásványi anyag a földből, több vitamin, stb. - ez is jó nekünk. Vagyis ha bio élelmiszert veszünk, annak "használati" értéke magasabb, tehát a magasabb árért nem ugyanazt kapjuk, hanem többet. Ha így nézzük, már nem is olyan biztos, hogy drágább. Mivel a bio zöldség, hús, stb. tápértéke nagyobb, a szervezetnek ezekből kevesebb is elég, mint a nagyüzemben termelt, hagyományos élelmiszerekből. Saját bőrömön tapasztalom, hogy kevesebbel is jól lakunk. Természetesen ez utóbbihoz el kell érni azt is, hogy ne a szemünkkel együnk, és odafigyeljünk testünk jelzéseire.

A biohús előnyei

A biotechnológiai szabályok betartása mellett a biohúsban nincsenek az emberi szervezetre ártalmas szerek. A bioállat tartási körülményei is jelentősen eltérnek a nagyüzemi állattartásétól. A fertőzések nem terjednek olyan gyorsan, az állatok szervezete is ellenállóbb.

biotermék is tartalmaz permetszermaradványt, de ez mindig máshonnan bekerülő szennyeződés, és alacsonyabb mértékű. A bioélelmiszerek 60-90 %-a vegyszermaradványtól teljesen mentes. Azért más az értékük, mert egészséges talajon nőnek, több vasat, kálciumot, ásványi agyagot, C-vitamint, nyomelemet tartalmaznak. Kisebb a víztartalmuk, így jobban eltarthatók, a baktériumok nem támadják meg. Ízük finomabb.

A bio gyümölcsök és ételek egészségesebbek lehetnek, mint a hagyományos ételek - derül ki egy amerikai kutatásból.

A kutatás során összehasonlították az organikus paradicsomokat azokkal a zöldségekkel, amelyeket hagyományos körülmények között termesztettek. Az eredmények szerint a bio zöldség majdnem kétszer többet tartalmat az egyik antioxidánsból, a flavonoidokból.

A flavonoidok antioxidánsként hatnak a sejtek belsejében és a sejtek körüli vizes részekben, valamint a vérben, ezzel gátolják a szervezetben lejátszódó káros folyamatokat. A flavonoidok csökkentik a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A flavonoidok szintje amiatt lehet eltérő, mert a bio körülmények között termesztett zöldségeknél nem használnak olyan trágyát, amely nitrogént is tartalmaz. A kutatók kiemelték: a túltrágyázás csökkenti a flavonoidokat arányát az ételekben.

Lehetnek hátrányai

Cukor

sok cukrot tartalmazó étrend amellett, hogy elhízáshoz vezet, a hangulatunkat is kedvezőtlenül befolyásolja. A cukor még a zsírnál is jobban okolható a diabéteszért, az elhízásért, és az ezzel kapcsolatba hozható emésztési rendellenességekért.

Sokan úgy tartják, ha étrendünkből kiiktatnánk a cukros üdítőket, a fehér kenyeret, a tésztát, a fehér rizst és a cukorkákat, a fenti betegségek szinte ismeretlenné válnának. Akkor is kerüljük az ilyen termékek fogyasztását, ha csomagolásukra bio címkét ragasztottak.

Feldolgozás

Hiába áll valami természetes alapanyagokból, ezek a gyártás során feldolgozásra kerülnek, amely értékes tápanyagok elpusztulásával jár. Az ilyen ételeknek rendszerint a nátriumtartalma is túl magas. Ne fogyasszunk olyan élelmiszert, amely hozzáadott kalciumot tartalmaz, és szervezetünk vitaminszükségletét is zöldségekből, gyümölcsökből fedezzük tabletták helyett!

Szállítás

Lehet, hogy a világ túlsó feléről érkezett saláta jobb, mint a vegyszerezett hazai, de azért nem ez a tökéletes választás. Szállítás közben elveszítette tápértéke jelentős részét, miközben nagy mennyiségű szennyeződés rakódott rá – arról nem is beszélve, hogy a helyben termesztett zöldség sokkal finomabb. Sok kistermelő nem használ vegyszereket, csak épp nincs róla papírjuk, hogy bio élelmiszereket állítanak elő: ha csak tehetjük, tőlük vásároljunk.

Forrás:

http://www.aktivarpa.hu/biotaplalek

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=788%3Amit-kell-tudni-a-bioelelmiszerekrl&catid=326%3Abioelelmiszer&Itemid=127&lang=hu