|
Megfázás
elleni tippek a kamrából
Torma
A
frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket,
és az arcüregekben lévő
dugulást is képes enyhíteni. A
tormában lévő izotiocianát nevű
vegyület hatására a légutak
könnyebben megszabadulnak a
váladéktól, csökken a
gyulladás, a légzés
könnyebbé válik. Aki a
különlegesebb ízeket is szereti, van kedve
és lehetősége, a japán wasabit is
kipróbálhatja. Ez a zöld
tormaféle rendkívül erős, és
még komolyabb tisztító
hatással rendelkezik, mint a torma.
Gyömbér
Enyhíti
a köhögést, csökkenti a
torokfájást, és egyben a
vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot.
Kínában és Indiában
már évszázadok óta
használják a gyömbért a
megfázás kezelésére.
Influenzás időszakban igazi orvosság a
gyömbértea mézzel és
citrommal. Egy darabka friss
gyömbért tegyünk forrásban levő
vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig.
Szűrjük le, és
ízesítsük mézzel, citrommal.
Kortyolgassuk egész nap.
Erős paprika
A csípős fűszer
leginkább a hörgőkben
és az arcüregekben lévő
dugulást enyhíti. A paprika
csípősségét "okozó"
kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a
tüdőben
és az orrüregben, illetve segíti a
váladék
eltávolítását.
Hasonló a hatása a Cayenne-borsos
teának, melyet házilag készítsünk el:
egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre
forrásban lévő
vízhez, ízesítsük frissen
facsart citromlével, egy kevés
gyömbérrel, és
édesítsük mézzel.
Vöröshagyma
Kitisztítja a hörgőket, és az
arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A
népi
gyógyászatban az asztma gyógyszere.
Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket,
mint
például a tüdőgyulladást is képes
legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet
narancslével vagy grépfrútlével
fogyaszthatjuk, ekkor
nem érződik annyira az intenzív íz.
TIPP: Hagymatea
Két-három fej
vöröshagymát mossunk meg jó
alaposan héjastul, és vágjuk össze.
Főzzük néhány percig egy
liter vízben. Ízesíthetjük
szárított kamillával, hársfával is.
Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot,
és hígítsuk fel a
hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk,
aprókat kortyolgatva.
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb
módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor
elkortyolgatása. A bort - legyen az
vörös vagy fehér - forralás előtt
érdemes vízzel
felhígítani. Ezután már
kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal,
szegfűszeggel,
mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben
már külön
forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.
Húsleves
A húsleves, akárcsak a többi
forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre
ajánlanak, segít felszakítani a
váladékot, pótolja az elvesztett
folyadékot, és a kaparó toroknak is
enyhülést hoz. A kutatók a
tyúkhúsleves vizsgálatakor a
legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi
anyagokat,
fitokemikáliákat találták,
és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A
házi
húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha
fokhagymával,
Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük. Bár
az is igaz,
hogy a húsleves akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy
szerető családtag viszi az ágyába.
Fokhagyma
Helyi antibakteriális hatást fejt ki,
segítségével elmúlik az orrdugulás,
javul az étvágy.
Náthás időszakban hetente legalább egyszer
együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk
naponta alkoholos
fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a
dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot,
és
enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait
a benne lévő kénnek
köszönheti, mely jellegzetes szagát
és ízét is adja.
TIPP:
Aki a fokhagyma intenzív ízét nem
kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés
olívaolajjal
fóliában, majd passzírozza
szét, és kenje kenyérre.
Cékla
A céklából készült
ital segít leküzdeni a náthát
és az influenzát. Gyógyhatását, mely
nyersen a
legnagyobb, a benne található vitaminoknak,
ásványi anyagoknak, valamint
fitovegyületeknek
köszönheti. Rendkívül gazdag
folsavban, C- és B-vitaminokban.
Gyümölcscentrifugában kipréselt
levét répa- és almalével fogyaszthatjuk.
Salátákat nyersen is
gazdagíthatunk vele.
Savanyú káposzta
A káposzta savanyítva őrzi meg
leginkább magas C-vitamin-tartalmát. Ennek a
jelentősége igen nagy, mert ételeinkben
az elkészítés során - a hő
hatására - a C-vitamin nagy része
tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús
savanyú káposzta
segíthet ezt a hiányt pótolni. S az
sem elhanyagolható szempont, hogy ez a
zöldség lehet az egyik legolcsóbb
C-vitamin-forrás a hideg időben.
Citrusfélék
A citrusgyümölcsök amellett, hogy
C-vitamin-bombák, tele vannak
gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A
lázas állapottal vagy
hányással járó influenzában is
segítenek pótolni az elvesztett
folyadékot, és csökkentik a tünetek
intenzitását. Ha télen mindennap egy
pohár
narancs- vagy grépfrútlevet elfogyasztunk,
felerősíthetjük immunrendszerünket a
megfázás ellen.
Jó tudni!
A grépfrútban található
egyes vegyületek megváltoztathatják a
gyógyszerek hatását, ezért
ha gyógyszeres kezelésre szorulunk vagy krónikus
betegek vagyunk, kérjük ki
orvos tanácsát.
Antibiotikum helyett: mézes
fokhagyma
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át
fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál
mézzel. Naponta
4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb
természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt
kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.
Részletes gyógymód -
érelmeszedés ellen és az immunrendszer
erősítésére
Így készítjük:
. 33 dkg megtisztított fokhagymát
fokhagymaprésben szétnyomunk,
. majd 10 napig áztatjuk 3 dl,
96%-os, gyógyszertárban kapható alkoholban,
lezárt üvegben.
. Közben naponta egyszer
fellötyköljük, hogy a fokhagyma hatóanyagainak
kioldódását
ezzel is serkentsük.
. Ezt követően a pépet tiszta ruhán
átszűrjük üvegbe. A nyert
folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.
Adagolása:
mindig
evés előtt kell meginni,
kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben
elkeverve:
Napok
1. nap:
2. nap:
3. nap:
4. nap:
5. nap:
6. nap:
7. nap:
8. nap:
9. nap:
10. nap: |
Reggel
1 csepp
4 csepp
7 csepp
10 csepp
13 csepp
15 csepp
12 csepp
9 csepp
6 csepp
3 csepp |
Délben
2 csepp
5 csepp
8 csepp
11 csepp
14 csepp
14 csepp
11 csepp
8 csepp
5 csepp
2 csepp
|
Este
3 csepp
6 csepp
9 csepp
12 csepp
15 csepp
13 csepp
10 csepp
7 csepp
4 csepp
1 csepp |
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a
folyadék el nem fogy. A kúra idején érdemes
a
szokásosnál több folyadékot
fogyasztani. Állítólag 7 évig nem kell
megismételni a kúrát.
Ha valaki kedvet érez hozzá, javaslom,
próbálja ki, hiszen veszélytelen, és
viszonylag
olcsó szerről van szó.
|