|
SOMLÓI GALUSKA
Piskótához:
9 db tojásból, 9 kanál cukorral, 9 kanál
liszttel és fél csomag sütőporral, vagy egy
késhegynyi szódabikarbónával piskóta
masszát készítünk. 3 felé osztjuk: 1
részébe 3 kanál kakaót, a 2
részébe 10 dkg darált diót adunk, a 3
rész sárgán marad. Mindegyiket megsütjük.
Puncsléhez:
Elkészítjük a szirupot: 3.5 dl vizet, 25 dkg cukrot,
1 citrom és 1 narancs reszelt héját, 10 dkg
mazsolát összefőzünk. Ha kihült, 1 dl
sütőrumot, vagy kevés rumaromát adunk hozzá.
Vanélia krémhez:
5 dl tejben 2 csomag vaníliás pudingport felfőzünk.
Csokoládéöntethez:
30 dkg cukor, 3 púpos evőkanál kakaó, 1-1,5 dl
víz. Ezt kikeverjük, felfőzzük, majd
lehütjük.
Elkészítése:
Nagy kerek jénai tálba, vagy üvegtálba
belehelyezzük a sárga tortalapot. Meglocsoljuk a
puncslé egyharmad részével, megszórjuk
darált dióval, majd avanília krém
felét rákenjük.
Rátesszük a barna lapot, meglocsoljuk a puncslé
második harmadával, megszórjuk dióval
és a vanília krém másik felét
rákenjük.
A tetejére helyezzük a diós piskótát,
meglocsoljuk a puncslével, megszórjuk darált
dióval, megkenjük baracklekvárral,
megszórjuk kakaóporral. Lefedve a hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kistálkákba galuskákat
szaggatunk belőle és megöntözzük a
csokoládé öntettel.

Nyomtatás! |
|
|