SOMLÓI GALUSKA

Piskótához:
9 db tojásból, 9 kanál cukorral, 9 kanál liszttel és fél csomag sütőporral, vagy egy késhegynyi szódabikarbónával piskóta masszát készítünk. 3 felé osztjuk: 1 részébe 3 kanál kakaót, a 2 részébe 10 dkg darált diót adunk, a 3 rész sárgán marad. Mindegyiket megsütjük.

Puncsléhez:
Elkészítjük a szirupot: 3.5 dl vizet, 25 dkg cukrot, 1 citrom és 1 narancs reszelt héját, 10 dkg mazsolát összefőzünk. Ha kihült, 1 dl sütőrumot, vagy kevés rumaromát adunk hozzá.

Vanélia krémhez:
5 dl tejben 2 csomag vaníliás pudingport felfőzünk.

Csokoládéöntethez:
30 dkg cukor, 3 púpos evőkanál kakaó, 1-1,5 dl víz. Ezt kikeverjük, felfőzzük, majd lehütjük.

Elkészítése:
Nagy kerek jénai tálba, vagy üvegtálba belehelyezzük a sárga tortalapot. Meglocsoljuk a puncslé egyharmad részével, megszórjuk darált dióval, majd avanília krém felét rákenjük.
Rátesszük a barna lapot, meglocsoljuk a puncslé második harmadával, megszórjuk dióval és a vanília krém másik felét rákenjük.
A tetejére helyezzük a diós piskótát, meglocsoljuk a puncslével, megszórjuk darált dióval,  megkenjük baracklekvárral, megszórjuk kakaóporral. Lefedve a hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kistálkákba galuskákat szaggatunk belőle és megöntözzük a csokoládé öntettel.

  


Nyomtatás!