CSÜLKÖS ZÖLDBABLEVES
HOZZÁVALÓK
1 kisebb, kicsontozott csülök bőr nélkül (30 dkg)
1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1-1 paradicsom
és zöldpaprika 4 evőkanál olaj 1
kávéskanál pirospaprika 25 dkg
sárgarépa 15 dkg krumpli 2 erőleveskocka 25 dkg
zöldbab (mélyhűtött) 1/4
kávéskanál szárított borsikafű 2 dl
tejföl 1 evőkanál liszt 1 kis csokor kapor
A
húst leöblítjük, apróra
felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát
meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A
paradicsomot és a zöldpaprikát
leöblítjük, a paradicsomot meghámozzuk, a
paprikát kicsumázzuk, mindkettőt felaprózzuk.
Elkészítés: Az olajat
felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát,
rádobjuk a húst, erős tűzön néhány
percig pirítjuk-pörköljük. Lehúzzuk a
tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk
az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a
zöldpaprikát, egy kevés sót, és
mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját
levében puhára pároljuk (30-35 perc). Közben
meghámozzuk a sárgarépát és a
krumplit, a répát vékony karikákra, a
krumplit apró kockákra vágjuk. A
leveskockákkal felforralunk 1,2 liter vizet, majd beledobjuk a
zöldbabot (fagyos állapotban), a krumplit, a
sárgarépát, végül a borsikafüvet,
és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára
főzzük. Levével együtt a zöldségekhez
adjuk a húst, azaz a csülökpörköltet,
és felforraljuk. A tejfölben simára eldolgozzuk a
lisztet, a leveshez keverjük, azaz behabarjuk.
Mérsékelt tűzön 5-8 percig forraljuk,
végül utánasózzuk, és frissen
őrölt borssal fűszerezzük. Tálaláskor a kaprot
leöblítjük, finomra vágjuk, és
lazán belekeverjük a levesbe.

Nyomtatás! |