Húsleves
Hozzávalók:
Húsok:
Főzhetjük marhahúsból, ekkor egy fél kg marha velőscsont, és
70 dkg marharostélyos nagyon finom levest ad.
Sertéshúsból 70 dkg csontos
sertés tarja, és körülbelül fél kg húsos levescsont való hozzá.
Csirkehúsból két
csirke far-hát, négy csirkeszárny és negyed kg csirkemáj jó levest ad.
Pulykahúsból két nagy pulykanyak vagy két pulykaszárny elegendő hozzá.
Zöldségek:
két nagyobb répa, három petrezselyem, egy zeller, egy karalábé, egy
vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma. A zellernek, és a petrezselyemnek a zöldjét
is jó beletenni.
Elkészítés:
A
húsokat megtisztítjuk, megmossuk, vízbe
feltesszük főni, úgy, hogy a víz jól ellepje.
Sót szemesborsot, és ételízesítőt
adunk hozzá. Amikor a hús már majdnem megfőtt,
hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket
és készre főzzük. Közben, mialatt a leves fő,
külön edényben sós vízben
levestésztát főzünk. Ez lehet
cérnametélt vagy csigatészta. Mikor a
húsleves megfőtt, leszűrjük, és egy szép
levesestálon tálaljuk.
Külön
tálaljuk a levest, a zöldségeket és a
húsokat. A kifőtt tésztát is leszűrjük,
és egy szép tányéron a leves mellé
tálaljuk. Tálaláskor sót, őrölt borsot
is helyezünk az asztalra. Sok helyen szokás jó erős
szárított csípős piros paprikát is az
asztalra helyezni tálaláskor, aminek kis darabját
ki-ki ízlés szerint a levesbe áztatja. Kellemes
enyhén csípős ízt ad a levesünknek.

Nyomtatás! |