SLAMBUC
KUNSÁGI, VAGY HORTOBÁGYI LEBBENCS
10 dkg sós szalonnát kockára vágva üvegesre sütünk. A szalonnakockákat
kiszedjük, a zsírjában megpirítunk 25 dkg lebbencset szép rózsaszínre. Lehet
tepsibe téve a sütőben pirítani, egyenletesebben pirul. Pirospaprikával
meghintjük, 1 liter melegvízzel felöntjük, és beleteszünk 4 db karikára vágott
burgonyát. Borssal ízesítjük. Fedő alatt lassan kevergetve, puhára és egészen
sűrűre főzzük. A szalonnakockákat akkor tesszük bele, amikor háromnegyed részig
megfőtt.
A
Hortobágyon bográcsban ugyanígy készül
a slambuc azzal a szerény különbséggel, hogy a
bográcsban több szalonnát használnak, a
tésztát nem pirítják meg és addig
forgatják, amíg nem csak, hogy besűrűsödik, hanem
egydarabba forog a bográcsban és ekkor pirul meg!

Nyomtatás! |