Hozzávalók:(8-10
személyre) 75 dkg- 1 kg sertéslapocka
(természetesen készíthetjük
vadhúsból is) 75 dkg pulyka, vagy csirkemell
(Pótolhatjuk házinyúl combjával,
gerincével, vagy baromfi hússal, de a szárnyas
húsokat bőrözzük le.) 1 kg csont (csont léhez)
40 dkg shampion gombakonzerv 25-30 dkg vegyes zöldség (fele
sárgarépa, fele petrezselyem-gyökér),
kevés zeller, párszem kelbimbó ha van 3 fej
közepes vöröshagyma 1 citrom kevés mustár
4 dl tejföl (tejszínnel lehet keverni) 15 dkg
zsiradék (olaj, margarin, zsír) tárkony,
egész bors, babérlevél, petrezselyem levél,
só, cukor, ételízesítő, ízlés
szerint 2 dl száraz fehérbor (párszem koriandermag
és borókabogyó)
A levesbetéthez:
1 kis fej vöröshagyma (ha van inkább kis csokor
snidling), két zsemle, vagy száraz kenyér, 3 tojás, 1 csokor petrezselyem, bors,
liszt, só, zsír, ételízesítő ízlés szerint.
A
vöröshagymát finomra vágjuk (inkább
reszeljük), s a zsiradékon picit sózva fedő alatt
(meg-megkeverve) pároljuk (ne pirítsuk!) Az apró
kockára (pörkölt méretének
felére) vágott húsokat megmossuk, lecsorgatjuk,
és kifehéredésig forgatjuk a hagymás
zsiradékban. Borssal, babérlevéllel,
durvára úrölt szemes borssal, párszem
koriandermaggal, borókabogyóval
ízesítjük, s azonnal hozzáadjuk az
apróra vágott vegyes zöldséget (a
petrezselymet, mivel főve nem mindenki szereti, beletehetjük
egészben is, hogy később ki tudjuk szedni).
Meghintjük kevés sóval és felöntjük
langyos vízzel lapos csuklóig, felöntjük
(úgy, hogy a víz legalább 4 újnyit ellepje
a húsos keveréket). Ezt lassú forrással
főzzük kb. 1 órát.
Amikor már a hús, s főleg annak a sertés (vad) része már
puha, beletesszük az apróra vágott gombát és pár percig tovább,
főzzük.
Sűrű
zsemleszínű rántással adunk hozzá, s 54-4
percig tovább forraljuk, majd ízlés szerint
vízzel (jobb, ha csont lével) hígítjuk.
Hozzáadjuk a kicsavart citromlevet és a savanykás
fehérbort. Külön bögrében elkeverjük
a tejfölt (tejszint) ízlés szerint mustárral,
óvatosan csomómentesre hígítjuk a leves
levével, majd a leveshez öntjük. Tetejére
ízlés szerint tárkonyt /levelet/ szórunk.
Pár perces további lassú forralás
után, ha szükséges cukorral, s a savanykásabb
íz elérése érdekében nagyon
kevés ecettel /inkább citromlével/ tovább
ízesítjük.
Hamis zsemlegombóc:
A
finomra vágott hagymát nagyon kevés
zsiradékon megfuttatjuk. Kicsavarjuk a vízben
áztatott zsemléket, tálban
áttörjük és hozzáadjuk a párolt
hagymát, 3 egész tojást, egy csokor finomra
vágott zöld petrezselymet, bátran megszórjuk
borssal, ételízesítővel és sóval.
Mindezt alaposan összedolgozzuk, és liszttel kemény
galuska sűrűségűre tömörítjük.
Étolajos kézzel pici féldiónyi
méretű gombócokat formálunk, s ezeket a
lassú forrásban lévő levesbe tesszük, amikor
a gombócok a leves felszínére jönnek, de
legalább 10 perc lassú forrás után
elkészült a leves.
Figyelem! (Célszerű, ha a gombócokat a levesbe merített
szűrőkanálban főzzük elő, mert esetleg szétfőzés esetén el tudjuk távolítani. A
gombócok akkor szoktak szétfőni, ha túlzottan elzsírozzuk, vagy nem elég
keményre /kevés tojással/ készítjük.
Tálaláskor további ízesítésre adjunk hozzá csípős
paprikát, sót, cukrot, citromlevet és tejfölt.