|
TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók:
8 közepes paprika, 1 közepes fej hagyma. 1 gerezd
fokhagysma, 1 szál zellerzöld, 1 evőkanál olaj, 40 dkg darált hús (sertés,
marha, pulyka), 8 dkg rizs, 1 tojás, 1 kávéskanál édesnemes pirospaprika, 1 l
paradicsomos ivólé vagy 10 dkg sürített paradicsom, 1 kávéskanál cukor, 3
evőkanál liszt, néhány szál petrezselyem
Elkészítés:
Nem
túl húsos, kerekded végü paprikákat
vásárolunk, megmossuk, kicsumázzuk őket, az ereket
és magokat eltávolítjuk. A hagymát
és a fokhagymát meghámozzuk., a hagymát
finomra vágjuk. A zellerzöldet leöblítjük.
A töltelékhez megfonnyasztjuk a hagymát az olajban.
Lehuzzuk a tüzről, hozzáadjuk a darált
húst, a rizst, a tojást, a pirospaprikát, az
áttört fokhagymát, ízlés szerint
sót, és borsot, alaposan összedolgozzuk, és a
paprikákba töltjük ( nem túl szorosan, mert
főzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek
a paprikák). A paradicsomlét (vagy az 1 liter hideg
vízzel elkevert, sűrített paradicsomot) 1
kávéskanál sóval, a cukorral és a
zellerzölddel felforraljuk. Beletesszük a paprikákat,
és mérsékelt tűzön, félig lefedve
puhára főzzük (kb. 30 perc) - nem kevergetjük, csak
megrázogatjuk a lábastk!! A paprikákat
óvatgosan, szűrőkanállal kiemeljük a
paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A lisztet simára
keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz adjuk és
5 percig szeliden forraljuk. Visszatesszük a
mártásba a paprikákat, éppen csak
összeforraljuk, ízlés szuerint
utánasózzuk, végül mély tálba
szedjük, és petrezselyemmel diszítjük. Sós vizben főtt,burgonyát, tejfölt kinálhatunk
hozzá.

Nyomtatás! |