
Kevés olyan
ételféleség van, amelyik ilyen elterjedt lenne a világon, mint a palacsinta.
Tulajdonképpen már ősidők óta ismerjük, hiszen a régi korok kenyérhelyettesítő
lepényei nagyon hasonlítottak napjaink palacsintájához. Sütik kisebb-nagyobb
átmérőjű kör alakban, de van, ahol téglalap formában ismerik. Sütik cukorral
ízesített édes tésztából, de keverik gyengén sósan is. Egy biztos: mindenhol
kedvelt csemege.
Mi most arra
vállalkoztunk, hogy 111 különböző ízesítésű palacsinta receptjét átadjuk
Önöknek.
Igyekeztünk olyan
palacsintákra felhívni a figyelmet, amelyek kevésbé ismertek, amelyek új ízeket
varázsolhatnak az asztalra. Tudjuk, hogy a palacsintasütés némi kis gyakorlatot
igényel, érezni-tudni kell, hogy milyen sűrűségű legyen a tészta, mennyi zsiradékban
süssük, mikor fordítsuk meg - de megéri a fáradtságot.
A palacsintával
mindig örömet szerezhetünk magunknak és szeretteinknek.
Ehhez kívánunk jó
étvágyat!
ÉDES PALACSINTÁK....................................................................... 6
Palacsintatészta készítése - alaptészta................................................................... 6
Afrikai palacsinta..................................................................................................... 6
Almás palacsinta....................................................................................................... 6
Almás-mákos palacsinta........................................................................................... 6
Almás táska............................................................................................................... 6
Alpesi palacsinta....................................................................................................... 6
Aranka palacsintája................................................................................................. 6
Ánizsos palacsinta.................................................................................................... 6
Barackos palacsinta.................................................................................................. 7
Bécsi palacsinta........................................................................................................ 7
Darás palacsinta....................................................................................................... 7
Diós palacsinta......................................................................................................... 7
Énekes palacsinta..................................................................................................... 7
Epres palacsinta........................................................................................................ 7
Esterházy palacsinta................................................................................................ 7
Évi palacsintája........................................................................................................ 7
Fahéjas palacsinta.................................................................................................... 7
Gesztenyés palacsinta.............................................................................................. 7
Gundel palacsinta..................................................................................................... 8
Heléna palacsinta..................................................................................................... 8
Holland palacsinta................................................................................................... 8
Karib palacsinta....................................................................................................... 8
Kati palacsintája...................................................................................................... 8
Kávés palacsinta....................................................................................................... 8
Királyi palacsinta..................................................................................................... 8
Kakaós palacsinta..................................................................................................... 8
Kókuszos palacsinta................................................................................................. 8
Málnás palacsinta.................................................................................................... 8
Mákos palacsinta...................................................................................................... 9
Mandulás palacsinta................................................................................................ 9
Meggyes túrós palacsinta......................................................................................... 9
Mézes palacsinta...................................................................................................... 9
Mogyorós palacsinta................................................................................................ 9
Néger palacsinta....................................................................................................... 9
Nóri palacsintája...................................................................................................... 9
Ördög metélt.............................................................................................................. 9
Palacsintabomba....................................................................................................... 9
Pék palacsinta........................................................................................................... 9
Pezsgős palacsinta.................................................................................................. 10
Porosz palacsinta.................................................................................................... 10
Részeg metélt.......................................................................................................... 10
Rizses palacsinta..................................................................................................... 10
Szatmári palacsinta................................................................................................ 10
Szőlős palacsinta.................................................................................................... 10
Téli palacsinta......................................................................................................... 10
Török palacsinta..................................................................................................... 10
Túrós palacsinta...................................................................................................... 10
SÓS PALACSINTÁK......................................................................... 11
Amerikai palacsinta................................................................................................ 11
Bajor palacsinta...................................................................................................... 11
Bundás kenyér......................................................................................................... 11
Burgonyás palacsinta............................................................................................. 11
Csirággal töltött palacsinta................................................................................... 11
Diplomata palacsinta............................................................................................. 11
Erdész metélt.......................................................................................................... 11
Felvidéki palacsinta............................................................................................... 11
Gábris palacsintája................................................................................................. 12
Gombás palacsinta.................................................................................................. 12
Gombás palacsintatorta......................................................................................... 12
Hortobágyi palacsinta............................................................................................ 12
Hubertus palacsinta............................................................................................... 12
Káposztás palacsinta.............................................................................................. 12
Kapros palacsinta................................................................................................... 12
Karfiollal töltött palacsinta.................................................................................. 12
Kaviáros palacsinta................................................................................................ 13
Kertész palacsinta.................................................................................................. 13
Kolbásszal töltött palacsinta................................................................................ 13
Körözöttes palacsintatekercs................................................................................. 13
Körözöttes palacsintatorta.................................................................................... 13
Kunsági palacsinta................................................................................................. 13
Lecsós palacsinta.................................................................................................... 13
Milánói palacsinta................................................................................................. 13
Padlizsános palacsinta I........................................................................................ 14
Padlizsános palacsinta II....................................................................................... 14
Palacsintás máj....................................................................................................... 14
Palacsintametélt..................................................................................................... 14
Palacsintasaláta...................................................................................................... 14
Palacsinta Tabáni módra....................................................................................... 14
Parajpalacsinta....................................................................................................... 14
Paraszt palacsinta.................................................................................................. 14
Párizsi palacsinta................................................................................................... 14
Prágai palacsinta.................................................................................................... 15
Prímás palacsinta.................................................................................................... 15
Retekkrémes palacsinta.......................................................................................... 15
Roquefortos palacsinta........................................................................................... 15
Sáfrányos palacsinta............................................................................................... 15
Sajtos palacsinta..................................................................................................... 15
Sajtos rántott palacsinta........................................................................................ 15
Sajtos palacsintatorta............................................................................................ 15
Sonkás palacsinta................................................................................................... 15
Szalámis palacsinta................................................................................................ 16
Szalonnás palacsinta.............................................................................................. 16
Tengerész palacsinta.............................................................................................. 16
Tojásos palacsinta................................................................................................... 16
Tojáskrémes palacsinta........................................................................................... 16
Tormás palacsinta................................................................................................... 16
Velős palacsinta...................................................................................................... 16
Veronai palacsinta.................................................................................................. 16
Zellerkrémes palacsinta......................................................................................... 17
Zöldborsós palacsinta............................................................................................. 17
Egyéb palacsintareceptek................................................................... 17
Palacsinta (egyszerű alaptészta)........................................................................... 17
Palacsinta (habos alaptészta)................................................................................. 17
Palacsinta (kelt alaptészta).................................................................................... 17
Almáspalacsinta...................................................................................................... 17
Almás palacsinta rizlingmártással........................................................................ 17
Mágnás palacsinta, meggyel.................................................................................. 18
Pünkösdi palacsinta................................................................................................ 18
Panírozott lengyel húsos-palacsinta..................................................................... 18
Palacsinta velővel................................................................................................... 19
Paprikáscsibével töltött palacsinta....................................................................... 19
30 dkg finomlisztet
simára keverünk 2 egész tojással, és állandó keverés mellett hozzáöntünk annyi
folyadékot, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk.
A folyadék lehet tej,
fele tej és fele víz vagy szódavíz. Csipetnyi sóval ízesítjük.
Az édes tésztánál egy
evőkanál kristálycukrot is adunk hozzá.
A sós tésztát a
szokásosnál egy gondolattal, több sóval ízesítjük.
A kész tésztát kb. 15
percig pihentetjük, és utána kezdjük sütni.
Ez a mennyiség 15-20
palacsinta sütéséhez elegendő.
A kókuszreszeléket
kakaóval, reszelt narancshéjjal, kristálycukorral elkeverjük. Az édes tésztából
sütött palacsintákat megtöltjük vele, henger alakúra formázzuk. Vaníliamártással
tálaljuk.
A hámozott, vékony
szeletekre vágott almákat vajon megpároljuk. Az édes palacsintatésztából -
lehetőleg vajon - a szokásosnál vastagabb tésztát sütünk úgy, hogy amikor a
tészta a serpenyőben már összeállt, akkor az almaszeleteket belenyomkodjuk,
megforgatjuk benne, és készre sütjük.
Melegen, fahéjas
porcukorral meghintve tálaljuk.
A darált mákot
állandó keverés mellett cukros tejjel sűrű péppé főzzük. Reszelt citromhéjjal
és reszelt almával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a mákos
krémmel megtöltjük.
Összegöngyöljük,
vaníliás porcukorral meghintjük, puncsmártással tálaljuk.
A hámozott almákat
lereszeljük, citrommal meglocsoljuk, és az édes tésztából sütött palacsintákat,
megtöltjük vele. Vánkos alakúra formázzuk, felvert tojásban és zsemlemorzsában
megforgatjuk.
Bő, forró zsiradékban
kisütjük. Finomra vágott mandulában megforgatva, azonnal, forrón tálaljuk.
Az áttört tehéntúrót
kevés liszttel, porcukorral és személyenként 1 tojással jól eldolgozzuk.
Személyenként 1/2 dl tejjel simára keverjük. Vajazott palacsintasütőben
megsütjük, sárgabarack lekvárral megkenjük. Félbehajtva, vaníliás porcukorral
meghintve tálaljuk.
Az Aranka vanília
krémport a tasakon található használati utasítás alapján elkészítjük, és az
édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele. Porcukorral meghintve,
átmelegítve, azonnal tálaljuk.
Az édes tésztából
sütött palacsintákat ánizzsal meghintjük és összehajtva, porcukorral leszórva
tálaljuk.
Az édes tésztából
sütött palacsintákat egész kevés vízzel hígított és átforralt baracklekvárral
megkenjük. Henger alakúra göngyöljük, porcukorral meghintve tálaljuk.
A darált diót
porcukorral, tejszínnel, rummal, kis kockákra vágott ananásszal elkeverjük, és
lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött
palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. Forró
csokoládémártással áthúzzuk, tejszínhabbal díszítve, azonnal tálaljuk.
Vaníliás tejben a
szokásos módon tejbegrízt készítünk, amelyet még melegen 1 tojássárgájával és
mazsolával elkeverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük,
málnaszörppel leöntve, porcukorral meghintve tálaljuk.
A darált diót
porcukorral, kevés tejjel, 2 cl rummal, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük,
és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült
palacsintákat a krémmel megtöltjük, feltekerjük, porcukorral meghintve
tálaljuk.
A tojássárgáját
vaníliás porcukorral, pár csepp rummal habosra keverjük. Az édes tésztából
sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük. Négyrét hajtva, porcukorral meghintve
tálaljuk.
A tisztított epreket
4-5 percig forró cukros vízben főzzük, majd jól lecsurgatjuk. Az édes tésztából
sütött palacsintákat az eperrel úgy töltjük meg, hogy a gyümölcsöket óvatosan
szétnyomkodjuk. A palacsintákat hengerformába göngyöljük, nagyon gyengén
kivajazott tűzálló tálba helyezzük,
Öt dkg vajat habosra
keverünk 5 dkg por- cukorral, 5 tojássárgájával és csipetnyi sóval.
Óvatosan hozzáadunk 5
dkg lisztet,
A szokásos módon
vanília ízű pudingporból krémet főzünk, amelyet kis kockákra vágott vegyes
gyümölcsbefőttel elkeverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük
és forró diómártással áthúzva tálaljuk.
Az édes tésztából
sütött palacsintákat fahéjas porcukorral megszórjuk és összehajtogatva, forrón
tálaljuk.
A készen kapható
gesztenyemasszát áttörjük. Tejszínnel, 2 cl rummal habosra keverjük. Az édes
tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk,
porcukorral meghintve tálaljuk.
A darált diót
porcukorral, kevés tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú
tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült
palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. A palacsintákat
rumos csokoládémártással áthúzzuk és forrón tálaljuk.
A hámozott
körteszeleteket cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára
főzzük, összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval megszórjuk,
a körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral
meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
A túrót áttörjük,
vaníliás porcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal
habosra keverjük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük, felgöngyöljük, és gyengén
kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Annyi tojássárgájával elkevert tejföllel
húzzuk át, hogy az ellepje. Porcukorral meghintjük és előmelegített sütőben kb.
10 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.
A banánokat pépesre
vágjuk, pár csepp citrommal meglocsoljuk, darált dióval, kevés porcukorral
ízesítjük. Az édes tésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük. Porcukorral
meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
A tojássárgáját
vaníliás porcukorral, pár csepp rummal, reszelt citromhéjjal, kevés mazsolával
habosra keverjük. A krémmel megtöltjük az édes tésztából sütött palacsintákat
és forró meggylekvárral áthúzva tálaljuk.
A karamell ízű
pudingporból krémet készítünk úgy, hogy a felöntéshez használt tejet
Az édes tésztából
sütött palacsintákat vaníliaparféval megtöltjük és tűzforró rumos csokoládémártással
leöntve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
A kakaóport
porcukorral összekeverjük. Az édes tésztából sütött, még meleg palacsintákat
kakaós cukorral megszórjuk, négyrét összehajtva, porcukorral meghintve
tálaljuk.
Az édes tésztából
sütött palacsintákat porcukros kókuszreszelékkel meghintjük és felcsavarjuk.
Vanília- vagy csokoládémártással tálaljuk.
A megmosott málnát
porcukorral elkeverjük, majd kb. 1 órai állás után jól lecsurgatjuk. Az édes
tésztából sütött palacsintákat a málnával megkenjük, felgöngyöljük. Vaníliás
porcukorral meghintve, kevés saját levét aláöntve tálaljuk.
A mákot porcukorral,
kevés tejjel eldolgozzuk és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az
édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, négyrét hajtva, porcukorral
meghintve tálaljuk.
A darált mandulát
porcukorral, mazsolával, tejszínnel, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú
tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából készült
palacsintákat megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
A készen kapható
meggyes túrós krémmel az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük. Ha
nincs kész krém, akkor a túrót áttörjük, porcukorral és kimagozott, finomra
vágott meggybefőttel elkeverjük. A megtöltött palacsintákat porcukorral
meghintve tálaljuk.
Az édes tésztából
sütött palacsintákat mézzel megkenjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral
meghintjük. Forrón tálaljuk.
A darált mogyorót
porcukorral, tejszínnel elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett
felfőzzük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
A túrót áttörjük,
vaníliás porcukorral, reszelt csokoládéval, reszelt citromhéjjal, 1 tojássárgájával,
darált dióval,
Sűrű, édes tejberizst
főzünk, és még mielőtt kihűlne, elkeverjük kakaóporral, mazsolával, kimagozott
és félbevágott meggyel. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele
és csokoládémártással tálaljuk.
Az édes tésztából
sütött palacsintákat metéltre vágjuk. A szokásosnál sűrűbb kakaót tejszínes
tejjel felfőzünk. Gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezett tésztát a
tejszínes kakaóval meglocsoljuk, és előmelegített sütőben addig pároljuk, amíg
a folyadékot beszívja. Porcukorral meghintve, tejszínhabbal díszítve, forrón
tálaljuk.
Az 1 cm-es csíkokra
vágott palacsintákat kakaóval, dióval, rummal, baracklekvárral elkeverjük.
Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és a tetejére almakarikákat fektetünk. Fahéjas
cukorral meghintjük, és málnaszörppel ízesített tojásfehérje habbal bevonjuk.
Kb. 15 percig sütjük, cikkekre vágva tálaljuk. Adhatunk mellé vanília- vagy
borhabot.
A karikákra vágott
kiflit vaníliás cukros meleg tejben áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Tojássárgájával,
1 evőkanál tejföllel, mazsolával habosra keverjük, reszelt citromhéjával
ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és forró
vaníliamártással áthúzva tálaljuk.
Két tojássárgáját 1
tojással, 2 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál citromlével, 1 1/2 dl pezsgőt
turmixgépben habosra keverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat henger
alakúra formázzuk, a pezsgőhabbal leöntjük és vaníliás porcukorral meghintve,
azonnal tálaljuk.
A készen kapható
háztartási kekszet ledaráljuk, rummal, mazsolával, baracklekvárral, porcukorral
és kevés tejszínnel sűrű krémet készítünk.
Az édes tésztából
sütött palacsintákat megtöltjük vele, melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
Az édes tésztából sütött
palacsintákat kb.
A rizsből tejberizst
főzünk, amelyet darált mandulával, reszelt citromhéjával és vaníliás
porcukorral eldolgozott tojássárgájával elkeverünk. Óvatosan eldolgozzuk a
tojások fel- vert habjával. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük
ezzel és táska formára hajtogatjuk.
A töltött palacsintákat
lisztbe, felvert tojásba forgatjuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Jól
lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Huszonöt dkg
kimagozott aszalt szilvát 5 dkg mazsolával, 10 dkg dióval, 1 nagyobb almával,
húsdarálón ledarálunk. Elkeverjük porcukorral, 1 evőkanál rummal és annyi
zsemlemorzsával, hogy sűrű masszát kapjunk. Ízesítjük 1 narancs lereszelt
héjával.
Az édes tésztából
sütött palacsintákat meg- töltjük vele, vaníliás porcukorral meghintve, kevés
málnaszörpöt aláöntve tálaljuk.
A szőlőszemeket
porcukorral ízesített, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Az édes tésztából
készített palacsintákat megtöltjük ezzel, aztán batyuformára hajtogatjuk.
Vaníliás porcukorral
meghintve, borsodóval tálaljuk.
A sült tököt
áttörjük, kevés citromlével, narancslével ízesítjük és eldolgozzuk 1 tojás felvert
habjával.
Az édes tésztából
sütött palacsintákat a masszával megtöltjük. Vaníliás porcukorral meghintve,
tejszínhabbal tálaljuk.
A darált diót és
mákot egy kevés tejjel együtt felfőzzük. Porcukorral, baracklekvárral,
mazsolával és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Az édes tésztából
készülő palacsintákat a krémmel megtöltjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
A túrót áttörjük,
tojássárgájával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal, porcukorral,
mazsolával habosra keverjük.
Az édes tésztából
sütött palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, felgöngyöljük és vaníliás
porcukorral meghintve tálaljuk.
A juhtúrót áttörjük
és eldolgozzuk a levétől lecsurgatott, morzsolt kukoricával, finomra vágott
metélőhagymával, sóval, 1 evőkanál tejföllel. A sós palacsintatésztából sütött
palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, és vánkos formájúra hajtogatjuk.
Kivajazott tűzálló tálban, tejföllel áthúzva kb. 15 percig, forró sütőben
sütjük.
Paradicsomsalátát
adunk mellé.
A szokásosnál egy
kicsit sűrűbb burgonyapürét készítünk, és a sós tésztából készült palacsintákat
megtöltjük vele. Henger alakúra formázzuk.
Kivajazott tűzálló
tálba fektetjük a palacsinta-tekercseket, finomra vágott petrezselyemmel és 1
tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15
percig sütjük.
Fejes salátával
tálaljuk.
Az egész vékony
szeletekre vágott kenyeret sós palacsintatésztában megforgatjuk és bő, forró
zsiradékban kisütjük. Pirospaprikával meghintve, reszelt sajttal megszórva,
idénynek megfelelő salátával tálaljuk.
A szokásos módon
elkészített sós palacsintatésztához a lereszelt főtt burgonyát és két tojás
felvert habját óvatosan hozzáadjuk, reszelt szerecsendióval, sóval,
majoránnával ízesítjük. Vajban a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk.
A szép, hosszú
csirágokat gyengén sós vízben kifőzzük. A sós tésztából készült palacsintákba
3-3 szál csirágot fektetünk és összegöngyöljük. Kivajazott tűzálló edénybe
helyezzük a töltött palacsintákat. Tojássárgájával és sóval, fehér borssal
ízesített tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor reszelt
sajttal meghintjük.
A kenyérszeleteket
zsírban kisütjük, és 1-1 palacsintával beterítjük. Egész vékonyan mustárral
megkenjük, és 1-1 tükörtojást helyezünk rá. Sózzuk, pirospaprikával, finomra
vágott snidlinggel meghintve, forrón tálaljuk. Tálaláskor reszelt hagymával
ízesített tejföllel meglocsoljuk.
Vajon megpároljuk a
vékonyan felszeletelt gombát, sózzuk, őrölt fehér borssal és reszelt parmezán
sajttal megszórjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, jól összeforraljuk, és a széles
metéltre vágott palacsintához keverjük.
Azonnal, forrón
tálaljuk. Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
A juhtúrót áttörjük,
finomra vágott vöröshagymával, sóval, törött borssal, tejföllel krémszerűvé
keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és felgöngyöljük. Kivajazott
tálba fektetjük a palacsintákat, finomra vágott kaporral ízesített tejföllel
áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Fejes salátával
tálaljuk.
A szokásos módon
Újházy tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel
együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk, sóval
ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára
hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt
sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig
sütjük.
Finomra vágott
petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
A szokásos módon sós
tésztából palacsintákat sütünk. Finomra vágott gombát kevés zsiradékon és
reszelt vöröshagymán, sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel ízesítve megfonnyasztunk.
Elkeverjük 1 evőkanál zsemlemorzsával és 1 tojással. Megtöltjük a palacsintákat
úgy, hogy vánkos formájúak legyenek.
Bundázzuk, és bő,
forró zsiradékban hirtelen kisütjük. Tartármártást vagy ketchupot adunk mellé.
A gombákat apróra
vágjuk és reszelt vöröshagymával, kevés zsiradékon, finomra vágott
petrezselyemmel, sóval, törött borssal ízesítve puhára pároljuk. A sós
tésztából sütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk
úgy, hogy a palacsintákat a gombakrémmel megkenjük. A záróréteg is gomba
legyen. Meghintjük reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 15 percig
sütjük.
Forrón,
paradicsommártással tálaljuk.
A szokásos módon
sertéspörköltet készítünk, majd a levétől leszűrjük, és pépesre vágjuk. A levét
tejfölös habarással besűrítjük. A sós tésztából készült palacsintákat a
húspéppel megtöltjük, táskaformára hajtogatjuk, és saját, forró mártásával
leöntve, tejföllel díszítve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
A főtt vagy sült
vadhúst finomra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, 1 tojással,
tejföllel és annyi zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Hubertus
likőrrel ízesítjük. A sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele és
kivajazott tűzálló edényben, tejföllel áthúzva, előmelegített sütőben kb. 15
percig sütjük.
Citromkarikákkal
díszítve, áfonyalekvárral tálaljuk.
A torzsájától
megtisztított káposztát vékony szálakra vágjuk, besózzuk, 1/2 óráig állni
hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. Kevés zsíron 1 evőkanál porcukorral, törött
borssal, állandó keverés mellett a káposztát megpirítjuk.
A sós tésztából
készített palacsintákat a káposztával megtöltjük. Egyéni ízlés szerint porcukorral
meghintve is tálalhatjuk.
A sós tésztából
sütött palacsintákat finomra vágott kaporral meghintjük, feltekerjük.
Kivajazott tűzálló
tálba rakjuk, annyi tejföllel áthúzzuk, hogy az ellepje. Sütőben átsütjük,
forrón tálaljuk.
A rózsáira szedett
karfiolt sós vízben puhára főzzük, majd leszűrve pépesre vágjuk.
Elkeverjük sóval,
törött borssal, tejföllel, 1 db tojássárgájával.
A sós tésztából
sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe,
tojásba és zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk. Bő, forró zsiradékban
kisütjük.
Önálló ételként, de
sült húsok mellé köretként is adhatjuk.
A sós tésztából
sütött palacsintákat a fekete vagy piros kaviárral megkenjük, pár csepp citromlével
lecsepegtetjük. Háromszögletűre hajtjuk és gyengén kivajazott edényben,
tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzva, sütőben megmelegítjük.
Sárgarépát,
fehérrépát, zellert és kelkáposztát vegetával ízesített vízben puhára főzünk,
és főtt tojásokkal együtt áttörjük.
Sóval, törött
borssal, 1 evőkanál tejföllel, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és krémesre
keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra
formázzuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, bő, forró
zsiradékban kisütjük.
Tartármártással
tálaljuk.
A lángolt kolbász
héját lehúzzuk, és a húst pépesre vágjuk. A sós tésztából sütött palacsintákat
megtöltjük ezzel, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába
bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással
tálaljuk.
A hagyományosan
készített körözöttet finomra vágott szalámival elkeverjük, megtöltjük vele a
sós tésztából sütött palacsintákat és néhány percre forró sütőbe helyezzük.
Teával kitűnő téli
vacsora.
A sós tésztából
sütött palacsintákat kettesével egy lapos tányérra lerakjuk, és közte hagyományosan
készített körözöttel megkenjük. Végül az egész palacsintatortát körözöttel
bekenjük, keménytojás karikákkal díszítjük és 2 órai hűtőszekrényben történt
tárolás után tálaljuk.
A főtt marhahús
felének megfelelő mennyiségű tepertőt a hússal, 1/4 fej vöröshagymával együtt
ledarálunk. Sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük, 1 tojással, 1
evőkanál tejföllel jól eldolgozzuk. A sós tésztából készült palacsintákat a
húskrémmel megtöltjük, kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Mustárral ízesített
tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Forrón tálaljuk.
A hagyományos módon
lecsót készítünk, zsírjától lecsurgatjuk. A szokásosnál egy kicsit sűrűbb
palacsintamasszát eldolgozzuk a lecsóval.
A palacsintákat
kisütjük és lepényszerűen tálaljuk.
A szokásos módon
milánói paradicsomos makarónit készítünk. A sós tésztából készült palacsintákat
a makarónival megtöltjük, négybe hajtjuk, és reszelt sajttal vastagon
megszórjuk. A sajt olvadásáig sütőbe helyezzük, majd forrón tálaljuk.
A hámozott padlizsánt
karikákra vágjuk. Sózzuk, és enyhe fűszerkeverékkel ízesítjük, kevés vajon
megpároljuk. Ezután sós palacsintatésztát készítünk, és a padlizsánkarikákra
öntve palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával
meghintve, lepényszerűen tálaljuk.
A megmosott és
szárazra törölt padlizsánt forró sütőben megsütjük, még melegen meghámozzuk, és
műanyag- vagy fakéssel pépesre vágjuk, cseppenként - mintha majonézt
készítenénk - hozzáadjuk az olajat, habos krémmé keverjük és finomra vágott
vöröshagymával, sóval, citrommal, mustárral, 1 kávéskanál porcukorral
ízesítjük.
A sós tésztából
sütött palacsintákat meg- töltjük vele és forró tejföllel áthúzva tálaljuk.
A vékony
sertésmáj-szeleteket vagy a csirkemájat sűrű, sós palacsintatésztába forgatjuk
és bő, forró zsiradékban kisütjük. Tálaláskor sózzuk, almapürét adunk mellé.
A sós tésztából
sütött palacsintákat 2-
A sós palacsintákat
1/2 cm széles metéltre vágjuk, és kevés tartármártással elkeverjük.
Hűtőszekrényben 1 órán át, pihentetjük, majd salátalevéllel, paradicsom- és
tojáskarikákkal díszítve tálaljuk.
Kivajazott tűzálló
tál aljára egymásra fektetünk 2 palacsintát. Erre rakjuk a karikákra vágott
keménytojást és a kolbászkarikákat. Vegetával ízesítjük. Újra két db palacsinta
következik, majd tojás és kolbászkarika. A záró-réteg palacsinta legyen.
Áthúzzuk tejföllel és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor
reszelt sajttal meghintjük.
Hagyományos módon sós
palacsintatésztát készítünk. Hozzáadjuk a megfőtt és finomra összevágott
parajt. Sózzuk, borsozzuk. A tojások fehérjét habbá verjük és eldolgozzuk a
masszával, majd palacsintákat sütünk.
Tálalhatjuk üresen,
de tölthetjük is tejfölös sonkavagdalékkal vagy reszelt sajttal.
Finomra vágott
vöröshagymát kevés zsiradékon, kis kockákra vágott lángolt kolbásszal,
zöldpaprikával és paradicsommal megfonnyasztunk. Sóval, törött borssal
ízesítjük.
Egy-egy adagot
palacsintasütőbe helyezünk és ráöntjük a sós tésztából készült palacsintamasszát.
A szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával
megszórva tálaljuk.
A zsemléket kevés
tejben beáztatjuk, a párizsit közepes fej vöröshagymával húsdarálón ledaráljuk,
majd átengedjük a kicsavart zsemléket is. Összedolgozzuk tojással, sóval,
törött borssal, pirospaprikával, 1 evőkanál tejföllel, egészen kevés
köménymagporral.
A sós tésztából
sütött palacsintákat megtöltjük vele, táska alakúra hajtogatjuk és lisztben,
felvert tojásban bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással
tálaljuk.
A keménytojások
sárgáját összetörjük finomra vágott sonkával, sóval, törött borssal, mustárral,
kevés reszelt vöröshagymával, Piros arannyal, valamint néhány evőkanál
tejszínnel krémesre dolgozzuk.
A sós tésztából
sütött palacsintákat megtöltjük, és kivajazott tűzálló edénybe helyezzük.
Tojássárgájával ízesített tejszínnel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15
percig sütjük.
Tálaláskor finomra
vágott petrezselyemmel és sonkával díszítjük.
A bőrétől
elválasztott és kicsontozott csirkemelleket sózzuk, vegetával ízesítjük, és
kevés vajon puhára sütjük, majd megdaráljuk. Eldolgozzuk tejföllel,
tojássárgájával és finomra vágott petrezselyemmel, reszelt szerecsendióval. Sós
tésztából sütött palacsintákat a csirkekrémmel megtöltjük, és vánkos alakúra
hajtogatjuk.
A párizsi szelethez
hasonlóan kisütjük és tartármártással, ketchuppal tálaljuk.
A retket lereszeljük
és tojássárgás besamellel eldolgozzuk. Sóval, törött borssal ízesítjük. A sós
tésztából sütött palacsintákat megkenjük vele, felgöngyöljük.
Tejföllel áthúzva
tálaljuk.
A roquefortot
lereszeljük, és kevés vajjal elkeverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat a
sajtkrémmel megtöltjük, henger alakúra formázzuk. A töltött palacsintákat
kivajazott tűzálló tálba helyezzük és 1 db tojássárgájával, törött borssal
ízesített tejföllel áthúzzuk.
Előmelegített sütőben
kb. 15 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.
A finomra vágott
vöröshagymát finomra vágott petrezselyemmel, kevés olajon üvegesre pároljuk.
Hozzákeverjük a kevés meleg vízben feloldott sáfrányt. Sózzuk, borsozzuk és
lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a reszelt
sajttal elhabart tojásokat, majd a tűzre visszatéve lágy rántotta sűrűségűre
sütjük.
Megtöltjük a sós
tésztából sütött palacsintákat, forrón, ketchuppal tálaljuk.
A sós tésztából
sütött palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk és
forró tejföllel leöntve tálaljuk.
Sós tésztából a
szokásos módon palacsintákat sütünk. 1/2 cm vastag sajtszeleteket helyezünk a
közepükre, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába
megforgatva bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással
tálaljuk.
A sós tésztából
sütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk úgy, hogy a
palacsinták közé reszelt sajtot hintünk. Tetejét felvert tojásfehérjével
bevonjuk, de előtte a habba is reszelt sajtot keverünk.
Előmelegített sütőben
kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor tartármártást adunk mellé.
A füstölt sonkát
egészen finomra vágjuk, 1 tojássárgájával, tejföllel krémesre keverjük. A sós
tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele. Felgöngyöljük, és gyengén
kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, előmelegített sütőben
kb. 10 percig sütjük.
Forrón, vágott
sonkával és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
A szokásos módon sós
palacsintatésztát készítünk, amelyet elkeverünk kis kockákra vágott szalámival.
A megszokott módon, de egy kicsit vastagabbra sütjük.
Tálaláskor
paradicsomkarikákkal díszítjük.
A kis csíkokra vágott
szalonnát zsírjára sütjük, a zsír egy részét leöntjük, a maradék zsiradékon és
szalonnán a sós tésztából készült palacsintákat megsütjük.
Lepényszerűen, finomra
vágott petrezselyemmel meghintve, azonnal, forrón tálaljuk.
A szardíniát levétől
lecsurgatjuk, összetörjük. Citrommal, törött borssal, kevés tejföllel
elkeverjük, és a sós tésztából készített palacsintákat a halkrémmel megtöltjük.
Kivajazott tűzálló
tálba a hengereket egymás mellé fektetjük. A tojássárgájával elkevert tejföllel
áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor finomra
vágott petrezselyemmel díszítjük.
Sós tésztából
palacsintákat készítünk, és a szokásosnál keményebbre sütött rántottával
megtöltjük. Felgöngyöljük és forrón, pirospaprikával meghintve tálaljuk.
Hagymás paradicsom-
vagy burgonyasalátát adunk mellé.
A keménytojásokat
pépesre vágjuk, sóval, törött borssal, vajjal, tejföllel, kevés mustárral és
finomra vágott vöröshagymával habosra keverjük.
A sós tésztából
sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra formázzuk, és a rántott
húshoz hasonlóan bundázzuk, kisütjük.
Tartármártással
tálaljuk.
A készen kapható
ecetes tormát besamellel eldolgozzuk. Ha szükséges, akkor sózzuk, kevés
cukorral ízesítjük, 1 tojássárgájával elkeverjük.
A sós tésztából
sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, és henger alakúra formázzuk. Tejföllel
áthúzva, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
A finomra vágott
vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hártyáitól megtisztított és
összevágott sertésvelőt. Sóval, törött borssal, majoránnával, finomra vágott
zöldpetrezselyemmel ízesítjük, 1 vagy 2 db tojással, kevés zsemlemorzsával
összefogjuk.
A sós tésztából
sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe,
tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Tartármártással
tálaljuk.
A sós tésztából
készült palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Henger alakúra formázzuk.
Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és paradicsommártással áthúzzuk.
Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Tálaláskor finomra
vágott kapribogyóval megszórjuk.
A kockákra vágott
zellert tejes vízben puhára főzzük, majd áttörjük. Sóval, törött borssal,
reszelt sajttal és annyi főzőlével elkeverjük, hogy kenhető pépet kapjunk.
A sós tésztából
sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, kivajazott tűzálló tálba helyezzük.
Tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15
percig sütjük.
Finomra vágott
zellerlevéllel meghintve tálaljuk.
A hagyományosan
készített sós palacsintatésztát elkeverjük a levétől lecsurgatott zöldborsókonzervvel
és finomra vágott petrezselyemmel - így sütjük meg.
A megsütött
palacsintákat reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Hozzávalók 2-8
személyre: 25 dkg liszt, 3 tojás,
Elkészítés: A
felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a
liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi
szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj. A
masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a
palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.).
A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle, és esetleg,
egy picivel több sót kap.
Ha nem teflonos
edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot,
ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre.
Könnyebb tésztát
kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz.
Hozzávalók 4
személyre: 25 dkg finomliszt, 3 tojás,
Elkészítés: A
tojássárgákat keverd el a cukorral, sóval, tejjel, olajjal és a liszttel. A csomómentesre
kidolgozott masszát pihentesd legalább fél órát. A fehérjéből verj habot és
keverd ezt is a tésztához. Ebből az alapanyagból a szokásosnál kissé vastagabb
palacsintákat süss. (A jelzett mennyiség 6-10 palacsintához elég.)
A sós
palacsintatészta is így készül, ilyenkor csak a cukor marad ki.
Hozzávalók 4
személyre: 25 dkg finomliszt, 6 tojás,
Elkészítés: A
lisztből, a tojások sárgájából, a tejből és a cukorból keverj kelt tésztát. A
fehérjéből, verj habot, keverd ezt is lazán a tésztához, majd hagyd megkelni.
Ha a tészta kész, a hagyományos módon süss belőle palacsintákat.
Normális palacsinta
tésztánál kicsit hígabb masszát kavarok szódával, ebbe almát reszelek nagy
lyukú reszelőn /személyenként egy--másfél almát számolva. /
Rendesen kisütöm. Egy
tűzálló edénybe rakom egyenként, Megkenem az alma izével harmonizáló lekvárral,
és darált cukrozott mákkal, a tetejét olvasztott csokival meglocsolom. /lehet
mintát is rajzolni. /
Forró sütőben 5-10
percig átsütöm , mint a tortát szeletelve tálalom.
Hozzávalók:
2 db tojás, 25 dkg liszt, 2 dkg Koronás porcukor,
A
rizlingmártáshoz:
Keverje
simára a felütött tojást kevés tejjel. Adja hozzá a lisztet, a Koronás cukrot
és egy csipet sót. A massza akkor kész, ha csomómentes és sűrű. Reszelje
durvára a megtisztított almát, adja hozzá a palacsintatésztához. Tejjel állítsa
be a tészta sűrűségét, keverjen hozzá kevés olajat, majd hagyományos módon
süsse meg. Fahéjjal elkevert Koronás porcukorral meghintve tálalja, pikáns
rizlingmártást kínáljon mellé.
Hozzávalók:
4
db tojás,
Keverje
simára a tojás sárgákat a tejjel és a tejszínnel. Adja hozzá a lisztet, így
sűrű palacsintatésztát kap, ízesítse csipetnyi sóval. A tojásfehérjéket verje
kemény habbá a Koronás kristálycukorral. Óvatosan keverje a palacsintatésztához
- könnyű masszát kap-.
Olvasszon
meg kevés margarint egy palacsintasütőben, majd egy merőkanálnyi tésztát süssön
félkeményre (célszerű sütőben). Kb. 6 db lapot kell kapnia belőle. Ha az első
megsült, kenje meg vékonyan narancs lekvárral, reszelje rá a gesztenyemasszát.
Így rétegezze a többi lapot is. A végeredmény egy torta formájú, roppant finom
palacsinta.
Hozzávalók:
Palacsinta
tészta: 2 db tojás, 200 gr liszt,
A
krémhez: 50 gr dió, 1 csomag eperízű pudingpor,
Keverje
el a felvert tojást csipetnyi Koronás cukorral, sóval és tejjel, majd a sűrű
masszát szódavízzel hígítsa palacsintatészta sűrűségűre. Ha véletlenül csomós
lenne, szűrje le. Tegyen kevés olajat a felhevített palacsintasütőbe, majd
öntsön bele annyi masszát, hogy vékonyan szétterüljön a sütő alján. Világos
aranysárgára süsse a palacsinta mindkét oldalát. Végig így járjon el.
Az
eperkrémhez keverje habosra
10 dkg hús (lehet
szárnyas hús is, lehet sülthús maradék), 20-25 dkg belsőség (tüdő, máj), 1 db
száraz zsemle, 1-2 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 3-4 kanál tejföl vagy húsleves,
zsemlemorzsa, só, bors (esetleg egy kiscsepp piros paprika), és természetesen
palacsintatészta
A húst és belsőséget
megfőzzük puhára. A hagymát vágjuk apróra, zsíron aranysárgára pirítjuk. A
zsemlét áztatjuk vízben (vagy, még jobb, tejben), kinyomjuk.
A húst, belsőséget,
megpirított hagymát, áztatott zsemlét ledaráljuk. Jól megkeverjük fűszerekkel,
tejföllel. Töltőlék olyan sűrű legyen, hogy tudjuk, széles késel kenni.
Sütünk palacsintákat.
2-
Feltekerjük szorosan
(szabályos henger alakja legyen!).
A palacsintákat
bepanírozunk: először a maradék tésztába beleforgatjuk és utána a
zsemlemorzsába.
Forró zsírban
kisütjük. Tálaljuk gomba szósszal (zöld
petrezselyemmel), besamel szósszal, céklalevessel…
Nagyon finom, ha töltőlékbe
keverjük, még pl.: főtt rizs, gombát, paradicsompasztát, reszelt sajtot, dió
vagy mandulát (kipróbáltam), májkrém, zöldborsot, stb…
Hidegen -
szeletelhetünk. Szeletelt nagyon finom magyar pörkölttel.
Elkészítjük a velőt a
szokott mód szerint, kis petrezselyem zöldjét, finomra vágott hagymát zsírban
pirítunk, hozzátesszük a megtisztított összevagdalt velőt, megsózzuk, kevés
borst teszünk hozzá, egy-kétszer felforraljuk és félretesszük. Ha kihűlt,
egy-két sárgáját keverhetünk hozzá, kiadósabb és jobban összeáll, de nem
okvetlen szükséges. Az időközben kisütött vékony palacsintákat kettévágjuk,
bekenjük az elkésztett velővel, összegöngyöljük, felvert tojásba belemártva,
zsemlyemorzsába meghempergetjük, és forrózsírban megsütjük.
Zöldpetrezselyemmel
díszítjük a lapos tálon szalvétára szépen felhalmozott palacsinta croquetteket.
Elkészítünk egy
nagyobb csibét paprikásnak, jó tejfelesen. A csirke húsát a csontokról
leszedjük, késsel vagy húsvágóval apróra összevagdaljuk. 12-15 palacsintát
sütünk, természetesen cukor nélkül, kettőt meghagyunk egészben, a többit pedig
ujjnyi csíkokra vágjuk. most elővesszünk egy formát, vagy porcelánlábast,
vajjal kikenjük s beletesszük az egyik palacsintát, azután egy sort az
összevágott palacsintából, azután a húst, megint palacsintát, húst addig, amíg
elfogyott. Elővesszük a csirke mártását, áttörjük szitán, s még jó sok tejfelt
keverünk bele, s ezt ráöntjük az elkészített tömegre. tetejébe tesszük a másik
palacsintát, s a sütőbe tesszük, míg jól átsül az egész.