Hardverek működése

Processzor működése
Egér működése
Hajlékonylemez működése
CD ROM működése
Nyomtató működése
Monitor működése

Processzor működése

A processzor legfontosabb egységei:

  1. Vezérlőegység (CU)
  2. Aritmetikai- logikai egység (ALU)
  3. Regiszterek
Vezérlőegység (CU)

A vezérlőegység (CU control unit,) gondoskodik az utasítások lehívásáról, értelmezéséről és végrehajtásáról.


Aritmetikai- logikai egység (ALU)

Az Aritmetikai- logikai egység (ALU arithmetic logical unit) végzi el a processzor regisztereiben elhelyezett adatokkal az utasításokban kijelölt aritmetikai (számtani) és logikai műveleteket. Képes összeadásra, kivonásra, szorzásra és osztásra, logikai műveletekre (pl. És, Vagy, Kizáró-vagy, Tagadás...).


Regiszterek

A processzor belső tároló elemei, melyeket „munkamemóriaként” használ. Az aktuális utasításhoz éppen szükséges adatok és memóriacímek tárolódnak itt.
Ugrás a lap tetejéreEgér működése


Ugrás a lap tetejéreHajlékonylemez működése

Felületét jól mágnesezheto réteg borítja. Az információ (bitek sorozata) a lemezen mágneses jelek formájában jelenik meg, amely sok éven át megorizhető. A bitsorozatok a lemez felületén kialakított koncentrikus körök mentén helyezkednek el. Ezeket a köröket sávoknak nevezzük, melyek száma 40 vagy 80. Minden sáv szektorokra van felosztva, melyek száma 8 és 18 között van. A szektor az az egység, amely önállóan írható és olvasható. Egy szektor mérete a PC-ken 512 byte.


Ugrás a lap tetejéreMerevlemez működése

Felületét jól mágnesezheto réteg borítja. Az információ a lemezen mágneses jelek formájában jelenik meg, amely sok éven át megorizhető. A bitsorozatok a lemez felületén kialakított koncentrikus körök mentén helyezkednek el. Ezeket a köröket sávoknak nevezzük Az egymás fölött elhelyezkedo sávok egy cilindert (hengert) alkotnak. Magában a HDD házában vákumközeli légnyomás van. A lemezekből több is lehet egymás felett és igen gyorsan forognak. Minden egyes lemezhez két író-olvasó fej is tartozik, egyik a lemez felett, a másik alatta van. Maguk az író-olvasó fejek nem nyomódnak rá a lemezre, hanem pár mikrométerrel felette, illetve alatta mozognak.


Az író-olvasó fej a lemez bármely pontját el tudja érni, mert a lemezt középpontja körül villanymotor forgatja, az író-olvasó fej sugárirányban mozog.Ugrás a lap tetejéreCD-ROM működése

A CD-ROM lemezek a hagyományos hanglemezekhez hasonlóan egy spirálban tárolják az adatokat. A spirál belülről indul, és nagyon sűrűn van "feltekerve". Két szomszédos csíkja a spirálnak 1,6 mikron távolságra van egymástól. Ez azt jelenti, hogy egy 25 mm-es sávban 16 000-szer fordul meg a spirál, amit ha kinyújtanánk, körülbelül 4,8 km hosszú lenne. A CD-ROM lemezre felvételkor a lézer vagy barázdákat éget, jelezve az 1-es állapotot, vagy ép felületet hagy, jelezve a 0-ás állapotot. Amikor a lemezt lejátszuk, a sávra lézersugár fókuszálódik és onnan visszaverődik. Az épen hagyott felületről sokkal több fény verődik vissza, mint a barázdált felületről. A visszavert fényt érzékelve lehet az 1-es és 0-ás állapotokat meghatározni.


Ugrás a lap tetejére


Nyomtatók működése

A nyomtató a mikroszámítógépek azon kimeneti eszköze, amely az ember számára közvetlenül olvasható, értelmezhető eredményt szolgáltat. A mikroszámítógépek mellett kisebb teljesítményű nyomtatókat használnak, amelyeknél fontos követelmény a jó minőségű nyomtatási kép.


Ugrás a lap tetejéreMonitor működése

Ugrás a lap tetejére