Himnuszok


         Népszerű téma, az biztos. Több külföldi oldalon megtalálható valamennyi a világon fellelhető nemzeti dal. Akkor mivel is szándékozom labdába rúgni mellettük? Az én honlapom kizárólag mp3-akat tartalmaz, méghozzá azon belül is csak olyanokat, melyekben hangszeres kíséret mellett, illetve néhány kivételes esetben enélkül, önállóan énekhang (szóló vagy kórus) hallható. (A fenti megállapítás alól természetesen kivételt képeznek azon himnuszok, melyek nem rendelkeznek szöveggel.) Ebben kívánok egy új, teljesen átfogó gyűjteményt átnyújtani.
         Az mp3-ak minősége változó. Ez persze elkerülhetetlen, hiszen a gyűjtemény szinte minden darabja különböző helyekről lett összeollózva. Ahol volt választási lehetőségem, ott igyekeztem a legjobb felvételt biztosítani, de a legtöbb esetben sajnos örülnöm kellett, ha akármilyen módon sikerült hozzájutnom egy-egy himnuszhoz. Ennek ellenére egyáltalán nem tartom olyan gyengének a felhozatalt.
         És végül néhány szó a jogokról. A himnuszokat, mint nemzeti jelképeket természetesen a legnagyobb tiszteletben tartom. Nem hiszem, hogy bárkinek ártanék azzal, ha ismertetés céljából közzéteszem őket, hiszen én is az internetről szereztem be valamennyit. Másrészről mindenki, aki letölti, köteles őket hozzám hasonlóan kezelni, melyért azonban magam felelősséget már nem vállalok.
         Az alábbi felsorolás tartalmazza a jelenleg elérhető himnuszokat. Az anyaország kiválasztása után egy rövid ismertetőt közlök annak nemzeti daláról, majd a himnusz teljes szövege következik eredeti nyelven. (Ez utóbbi opció jelenleg még nem üzemel, de a hiányosságot igyekszem minél előbb pótolni.) Ha bármihez hozzáfűznivalód, helyreigazításod, kiegészítésed van, azt itt jelezheted! Azonban arra szeretnék kérni mindenkit, hogy mp3-at csak akkor küldjön, illetve letöltési címet csak akkor adjon, ha az valamilyen szempontból (minőségben, hosszban) lényegesen jobb a jelenleg elérhetőnél!
         A nem független területek kiválasztása némileg önkényesen történt. Azonban az itt felsorolt tartományok hasonlítanak olyan tekintetben, hogy vagy már rendelkeznek bizonyos autonómiával, vagy ha nem is, de valamilyen konkrét területi követeléssel, nemzeti jelképekkel (zászlóval, címerrel stb.). Ezeken túl a határontúli magyar kisebbségekkel teszek még kivételt. Ők is megtalálhatók lesznek az oldalon (jelenleg még csak Erdély), azonban Magyarország alá sorolva, lévén nem teljesítik a nem független területek fent felsorolt kritériumait.
         Valamint örömmel jelentem, hogy végre beüzemeltem egy számlálót és egy vendégkönyvet is. Ha tetszett az oldal, vagy ha bármilyen építő jellegű észrevételed támadt, de ugyanakkor nem akarsz e-mailt küldeni, most már nyugodtan használhatod ezt is. Köszönök előre is minden hozzászólást, megjegyzést!

Kérlek, válassz országot:

Nem független területek:

Államszövetségek, szervezetek:

Egyéb himnuszok:
eu

Locations of visitors to this page