Látáskorrekció szemüveggel

A látáskorrekció a magyar népesség kb 50% -át érinti. Ebből szemüveg és kontaktlencse viselők aránya közel 75%. A probléma gyökere oda vezethető vissza, hogy nem járunk a rendszeres látásellenőrzésekre. Ezt az ellenőrzést évente meg kellene ismételni szemorvos igénybevételével, hogy megtudjuk szükség van e szemüveg viselésére vagy sem.

A szemvizsgálat teljesen fájdalommentes. Tekinthetünk rá úgy, mint egy évenkénti ellenőrzésre. Nagyon fontos a vizsgálat, amit egy vicces szemüveg segítségével végeznek el. Az elváltozások mielőbbi észlelése hatékonyabb kezelést von maga után, ami szemüveg vagy kontaktlencse lehet. A szemüveg kiválasztásánál fontosak a következők: az arcforma, orr-szem méret, bőrszín, hajszín, smink.

 

A szemüveg lencséje, amivel a látás javítása történik, kétféle anyagból készülhet: üveg vagy műanyag. A lencse a szemüveg legfontosabb része. A szemüveg keret lehet bármilyen , de a lencse lehetőség szerint megfelelő minőségű legyen, mert ha nem ,akkor többet árt a szemüveg mint amennyit használ. A szemüveg lencse súlya a dioptria és az anyag függvénye. A nagy dioptriájú szemüvegeket érdemes vékonyított lencsével rendelni. A szemüveglencse gyártási technológiája lehetővé teszi, hogy könnyűek és esztétikusak legyenek a mai szemüvegek.

 

A szemüveg és az UV sugárzás kapcsoltata

 

Az UV sugárzást 1-10 -es skálán mérik. Ezeket az értékeket 05.01 - 09.30 -ig követhetjük nyomon a TV adásaiból. Az UV-index függvényében dönthetünk, a szemünk és a bőrünk védelméről. A védelmet napszemüveggel, vagy napozó krémekkel biztosíthatjuk. A szemorvos és az optikus "társadalom" tanácsa azonos: "CE" jelzéssel ellátott európai szabványú napszemüveget vásároljuk, mert csak ez ad biztonságos védelmet az UV sugárzással szemben. Választhatunk fényre sötétedő, dioptriás szemüveghez illeszthető előtétlencséket is. Sőt: olyan ívelt lencséjű szemüvegek is kaphatók, amelyek oldalról sem engedik be a szembe a káros sugarakat.szemüveg