Székhely:
6600, Szentes, Berekhát 45.
Postacím:
6601, Szentes, Pf. 217
Telefon:
06-20/616-8856
Üdvözlünk a Szentesi Repülőklub honlapján!
főoldal
bemutatkozás
történelem
hírek
repterünk
gépeink
modellezés
klubtagok
képek
videók
játékok
letöltés
időjárás
repülési napló
linkek
kapcsolat
Az oldal utolsó frissítésének ideje:
Mitől nevezetes nekünk a mai nap?Szentesi Repülésért Alapítvány
Figyelem!

Az oldal betöltése némi időt vesz igénybe.

Köszönjük a türelmet.
Főoldal
1937-1944 1948-1959
1993-napjaink
Bemutatkozás


"Zajtalanul merül alá a föld. A hatalmas gép keskeny, fehér szárnyai kissé megremegnek, úgy tetszik, mintha nyújtozkodna, büszkén nemes, kitenyésztett vonalaira és mintha minden nehézségi erőtől megszabadulna, amint most nekivág, hogy a láthatatlan, kanyargós ösvényt megkeresse, amely a felhők világába vezet."

Paul Karlson: A gépmadárKedves Látogató!

Ha szép időben a 45-ös főút Szenteshez közeli szakaszán jársz, ott ahol a TV-torony magasodik, és az elkerülő út csatlakozik utadhoz, és kinézel autód ablakán, fel- és leszálló sárga és fehér gépekre lehetsz figyelmes, amelyek néha "teljesen érthetetlen módon" köröznek, és fennmaradnak a magasban. Mi vagyunk azok, a szentesi repülősök. Mi, akik nemcsak a földről szemléljük a lentről hatalmasnak tűnő TV-tornyot, mi, akik már belekóstoltunk az imádott bárányfelhőkbe, és mi, akik a hétvégéinket és nyári szabadságunkat is örömmel áldozzuk fel néhány órányi repülésért.

A régmúltban gyökerező, nagy hagyományokon alapuló szentesi repülés hosszú kényszerszünet után, 1993-ban szerveződött újjá. A Szentesi Repülőklubot életre hívó lelkes alapítókat az a nemes cél vezette, hogy a térségben az érdeklődők részére megteremtsék a sportrepülés lehetőségét. Áldozatos, társadalmi összefogással segített munkájukra az 1993. június 19-én szervezett nagyszabású repülőnap és hangáravató tette fel a koronát, amelyen szentesiek ezreivel ünnepelhették együtt a repülés diadalát.

A Szentesi Repülőklub ezen jeles dátumtól kezdve kisebb-nagyobb intenzitással, de folyamatosan működik. Tagjainknak azóta is hitvallása, hogy minél több emberrel, minél több fiatallal ismertessük és szeretessük meg a számunkra legkivételesebb élményt, a repülést.

A Szentesi Repülőklub aktív tagjainak száma eléri a 30 főt. A klub gerincét a sportrepülés egyik legkevésbé költséges, ugyanakkor legszebb vállfaját űzők, a vitorlázórepülők adják, de emelett vannak motoros-vitorlázó és sárkányrepülőink, illetve modellezőink is. Repterünk Szentestől délre öt kilóméterre, közvetlenül a 45-ös főút mellett fekszik. A klub öt vitorlázógéppel és egy motoros-vitorlázógéppel rendelkezik. A szentesi sportrepülőtérről bővebben a repterünk, a klub gépparkjáról a gépeink menü alatt, a modellezőkről pedig a modellezés menü alatt olvashatsz.

Szolgáltatásaink:

1.Vitorlázórepülő pilótaképzés
Szeretettel várjuk mindazon vállakozó kedvű Hölgyek és Urak (nemcsak fiatalok) jelentkezését, akik szívesen elsajátítanák a vitorlázórepülés művészetét. A tanfolyam már 15 éves kortól megkezdhető és egy jogosítvány árából finanszírozható. A vitorlázórepülésről alább még bővebben olvashatsz.

2.Sétarepültetés
Mindazok jelentkezését várjuk, akik szeretnék kipróbálni a vitorlázó vagy a motoros repülést. Telefonon, vagy e-mailben való előzetes egyeztetéssel, vagy anélkül, vagy ha csak éppen felénk jársz, térj be hozzánk, hogy átélhesd a valódi repülés felejthetetlen élményét. Tapasztalt oktatóink kalauzolásával, kétüléses R-26 Góbé vitorlázó és SF-25 Falke motoros-vitorlázógépekkel kóstolhatsz bele a levegőbe.

3.Rendezvényszervezés
Sok szeretettel látjuk vendégül azon családokat, vállalkozásokat, baráti társaságokat, akik a hétvégi összejövetelt, rendezvényt, grill party-t az eddig megszokottól eltérően a szentesi repülőtéren képzelik el megtartani. A rendezvény napján vállajuk egész napos kedvezményes sétarepülési lehetőség biztosítását mind vitorlázó, mind motoros-vitorlázó repülőgépen. Bográcsozáshoz, grillezéshez, szalonna- és rablóhús-sütéshez felszerelést, evőeszközöket, tábortüzet, kellemes társaságot és jó hangulatot biztosítunk.

Amennyiben szolgáltatásaink valamelyike felkeltette érdeklődésed, keress minket a fenti telefonszámon, vagy a szentesirepklub@freemail.hu e-mail címen.A vitorlázórepülésről bővebben

A vitorlázórepülésről sok tévhit kering az emberek között. Az első számú talán az, hogy a vitorlázógép csupán a felvontatatás vagy felhúzás után a talajig való lesiklásra való. A következő meg, hogy a repülőgép hajtómű nélkül képtelen fennmaradni. Nos ezeket szeretném feloszlatni az alábbi tényekkel:
További rekordok az FAI oldalán.

Hogyan lehetségesek ezek a teljesítmények?

Kedves Látogató!

Biztosan láttál már gólyákat, sasokat vagy más madarakat egyetlen szárnycsapás nélkül az égen körözni. A tévhittel ellentétben ezek a nagy ragadozó madarak (mi csak "lusta" madaraknak hívjuk őket) nem dögre, vagy prédára lesve teszik ezt, hanem a meleglevegő- kémények, az úgynevezett termikek emelőhatását kihasználva nyernek magasságot, hogy onnan ugyancsak fárasztó szárnycsapások nélkül, siklásban folytassák utukat.

Hogyan képesek ezek a madarak megtalálni, megérezni a szabad szemmel láthatatlan termikeket? A biológusok már igen korán felfigyeltek a madarak szervezetében megtalálható léghólyagokra, de nagyon sokáig nem voltak tisztában azok rendeltetésével. A madarak léghólyagjaik által képesek érzékelni a magasságnyeréssel és magasságvesztéssel járó légnyomásváltozásokat, így mindig pontosan tudják, hogy éppen emelkedő vagy merülő légtömegben repülnek. A pilótákat a gép "mesterséges léghólyagja" a variométer segíti a termikek megtatálásában. Így a vitorlázórepölők is képesek az emelő légáramlatokban repülve magasságukat tartani és emelkedni. Ezt nevezik termikrepülésnek. Bár a vitorlázórepülésnek ez a legnépszerűbb formája, és a bajnokságokon is alapvetően termikrepülésen alapuló táv versenyszámok kerülnek kiírásra, hazudnék, ha azt mondanám, ez az egyetlen módja a vitorlázógép magasban tartásának.

A vitorlázórepülés elsőként kialakult formája a lejtőrepülés volt. Az első vitorlázórepülők domb- és hegytetőkről siklottak a talajra, és a domborzat szélfelőli oldalán, az úgynevezett lejtőszélben vitorláztak. Erre a legtalálóbb természeti példa talán a nagy vizi madarak, albatroszok, sirályok, amelyek a partnak ütköző, és azt felfelé kerülő, tehát emelkedő szélben repülnek és emelkednek. Épp ezért az első vitorlázó reptereket hegyes, dombos területen hozták létre. Erre legjobb példa a vitorlázórepülés bölcsőjének is nevezett németországi Wasserkuppe, vagy a magyar Hármashatár-hegyi reptér.

Másodikként alakult ki a frontrepülés, amikor a vitorlázórepülők a közeledő viharfront előtti emelő légáramlatokat kihasználva, a front sodrásában már elég komoly távokat tudtak megtenni, és párezer méter magasra is emelkedhettek.

A harmadik a legelterjedtebb formája a fentiekben taglalt termikrepülés csak később, az 1930-as években alakulhatott ki. A meteorológusok ekkor kezdték el tanulmányozni a termikeket, és azok párakicsapódásait, a gomolyfelhőket (szaknyelven cumulusokat, a köznyelv szerint bárányfelhőket). Ezek a felhők egyértelműen jelzik a termikek jelenlétét.

Az utolsóként a hullámrepülés alakult ki. Hullámnak nevezik a domborzat széllel ellentétes oldalán a kezdeti turbulens szakaszt követően kialakuló légköri jelenséget. Egyértelmű jele a hegyek felett több sávban kialakuló rétegfelhő. A vitorlázórepülés ezen formáját elsősorban a magassági repülések során alkalmazzák, a fenti magassági világrekordok is mind hullámrepülésben születtek.

A vitorlázógép indításának, magasba juttatásának is több formája alakult ki. A lejtőrepülés időszakában a gumiköteles indítás dívott (a gépet emberi erővel kifeszített gumikötelekkel, csúzliként "lőtték fel"), egy ideig kisérleteztek a léghajóról való leoldással, majd kialakult az autóvontatás és a csőrlés, végül pedig a motoros vontatógépes felhúzás. Szentesen az egyszerűbb és olcsóbb csőrlést alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy a reptér széllel elentétes oldalára kipakolt gépeket a pálya túlfelén álló motoros csörlőaggregátor két, ezer-ezer méter hosszú drótkötéllel, széllel szemben húzza fel. Ezzel a módszerrel a vitorlázógép 250-400 méter magasra emelkedhet.

A vitorlázógépek talán a legszebb formájú, legkarcsúbb és legkönnyebb merevszárnyú repülőgépek. A vitorlázógép tervezésénél ugyanis a fő szempont a légellenállás és a gép súlyának csökkentése, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb távolságra, minél kisebb merüléssel jusson el. A legújabb, üvegszálas műanyag építésű, vízballasztos vitorlázógépek siklószáma eléri a 60-at (azaz 1000 méter magasból termikelés, köztes emelkedés nélkül 60 km-re képes siklani), sebességük pedig jóval túllépi a 200 km/h-át.

Természetesen a vitorlázógéppel is lehet műrepülni. A vitorlázó műrepülés persze sokkal több koncentrációt, számítást igényel, mint a motoros. Milyen magasról, mekkora sebességgel kell kezdenem a figurát? Mennyi lesz a magasság, és sebességvesztés? Be tudom-e fejezni, a figurát biztonságos magasságban? És persze, hogy kibírja-e a gép szerkezete a figurát? Vannak kifejezetten műrepülésre épített vitorlázógépek, de néhány alapfigurát minden vitorla tud.

Miért érdemes a vitorlázórepülést választanod?

A vitorlázórepülés a legszebb repülőgépes sport, ahol a legközelebb kerülhetsz a természethez. A vitorlázópilóta érzi a levegő minden rezdülését, a fel- és leáramlásokat, együtt köröz a madarakkal, és sokszor rájuk is hagyatkozik a termikek megtalálásában. A vitorlázórepülés az, amiről az első repülni vágyó emberek álmodtak, az ember és a gép tökéletes összhangja, az elme és a kitartás diadala, maga a megtestesült szabadság.

A vitorlázórepülés a legolcsóbb repülőgépes sport, fiatalon elkezdhető, kitünő alapot jelent a későbbi motoros pilótaképzéshez, és sokkal biztonságosabb a siklóernyőzésnél, vagy a sárkányrepülésnél.

A szerkesztő, mikor 2003-ban elkezdte repülős pályafutását, maga is elsősorban motoros repülés iránt érdeklődött, és csak egyfajta előképzésnek tekintette a vitorlázórepülést. A vitorlázórepülésbe belekóstolva, és a sportág szépségeivel, szabadságával szembesülve ma már nem is akar mást.Történelem
Hírek


MISI BÁCSI FÖNNMARADT...Még kezdő vitorlázórepülő növendék koromból emlékszem, milyen sokszor hangzott el a fenti mondat a starton. Milyen sokszor történt, hogy senki sem tudott elkapaszkodni, azaz termiket találni, és abban kiemelkedni, csak a mi Misi bácsink lelte meg mindig az emelést. Az ország legidősebb aktív pilótája 2011. augusztus 23-án hónapok óta tartó betegség után utoljára szállt fel és fennmaradt mindörökre.
Gullay Mihály Hódmezővásárhelyen született 1924. augusztus 22-én. A vitorlázórepülést cserkészrepülő növendékként kezdte 1939-ben, tizenöt évesen Szentesen. Mikor 1942-ben bevonult az algyői Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap kiképző keretéhez, már „C” vizsgával rendelkezett. Itt, majd a Horthy Miklós Honvéd Repülő Akadémián vadászpilóta kiképzésen vett részt, és 1944. augusztus 20-án hadnagyi rendfokozatot kapott. Avatása után éjszakai vadász kiképzésre vezényelték, amely a háború végéig nem fejeződött be, így bevetésre már nem került. A szentesi sportrepülés újjáéledését követően visszatért vitorlázórepülő gyökereihez, és 1958-ban ezüstkoszorút szerzett, azaz letette a „D” vizsgát. A szentesi sportrepülés 1959-es felszámolása után Kiskunfélegyházán repült. A rendszerváltást követően a szentesi sportrepülés ismét feléledt. Az 1990-ben megalakult Szentesi Repülőklub alapító tagjai között tartja számon. Később oktatói képesítést és motoros-vitorlázó szakszolgálati engedélyt is szerzett, majd saját gépet vásárolt, egy SZD-32 Foka-5 teljesítmény vitorlázógépet, amelyet 2006-ban a modernebb SZD-36 Cobra-15-re cserélt.
A több mint hetven éves repülő pályafutás során teljesített felszállásai és repült órái számát csak becsülni lehet, számos időtartam és táv teljesítmény kötődik nevéhez. Oktatóként végtelen türelem jellemezte, de nemcsak repülésre oktatott minket, hanem emberségre, fegyelemre, tiszteletre és a repülés önzetlen szeretetére és szolgálatára. Tekintélyét sosem kérdőjelezte meg senki, egy kicsit mindannyiunk példaképe volt.
Misi bácsi igazi sportember volt. Még nyolcvanas éveiben is sokszor kerékpárral jött ki a reptérre és reggelente rendszeresen úszott. A Szentesi Delfin ESC tagjaként, korosztályában számtalan dobogós helyezést tudhatott magáénak.
Emléked tisztelettel megőrizzük, legyen Neked könnyű a föld.III. SZENTESI REPTÉRI CSALÁDI NAPVITORLÁZÓREPÜLÉS DOKUMENTUMFILM!Megjelent a VITORLÁZÓREPÜLÉS című ismeretterjesztő film. Visual Approach A REPÜLÉS ÉLMÉNYE sorozat keretében rukkolt elő az új dokumentumfilmmel, amely megrendelhető illetve letölthető az alábbi linkről:

wingbest.comAZ ELSŐ ELMÉLETI OKTATÁS2009. január 31-én megtartottuk az első elméleti oktatást. Tulajdonképpen nem is elméleti oktatás volt ez, hanem inkább egy titkári beszámolás és egy élménybeszámoló. A titkárunk beszámolt a hangárépítéssel kapcsolatos tudnivalókról, elképzelésekről, tennivalókról. A foglakozásra pedig meghívtuk a klub egykori oktatóját, Aczél Ferenc gyémántkoszorús vitorlázó pilótát, aki táv- és magassági repüléseiről, repülős élményeiről számolt be. Az oktatáson megjelent egy új arc is. Úgy néz ki, lesz egy új kezdőnk! A jövő hétre hasonló élménybeszámolóra meghívtuk Németh Zoltán volt vadászpilótát és szintén tapasztalt vitorlázó pilótát.A 2008-AS SZEZONRÓLAz újév beköszöntével divatos szokás a médiákban az évértékelés, visszatekintés. Na, mivel évközben hanyagoltam a híradásokat itt a honlapon, most én is valami ilyesmivel fogok próbálkozni.
A klub életében a 2008-as év, mint mindig az elméleti tanfolyammal kezdődött. A tanfolyam elsősorban a kezdő növendékeknek szólna, azonban az aktív klubtagok közül, aki teheti, mindig megjelenik. Ne tagadjuk, pár hónap kihagyás után jó újra találkozni a klubtársakkal. 2008-ban négy új növendék kezdte meg a kiképzését a klubban, valamint lett egy új szakszósunk is, aki régebben a félegyháziaknál repült, csak már egy ideje lejárt az engedélye. Szóval szaporodott a létszám rendesen. Aztán eljött április 13-a, amikor a gépeink száma is szaporodott, ugyanis ekkor hoztuk el Békéscsabáról a – számunkra – új Pirat-ot. Ekkorra már egész szép idő kerekedett, lassan befejeződött az elméleti tanfolyam is, úgyhogy megkezdtük a technikák talpra állítását a reptéren. Elsősorban a Csepel szorult „nagyjavításra”, amelyből orrán-száján dőlt a hűtővíz, meg az indítómotorja sem volt igazi. Hasonlóan képtelen állapotból hozták vissza az életbe a mesterek a kötélhúzó traktorunkat is.
Az első üzemnapunkat május 1-jén tartottuk (ez milyen jól hangzott volna a rendszerváltás előtt). Ekkor még csak góbézás volt, az év eleji rendes ellenőrző repülések folytak. Május 2-án pedig már kitoltuk a teljesítménygépeket is. Az új Pirat is ezen a napon repült először Szentesen. Aztán üzemnap üzemnapot követett, és az idő úgy beindult, hogy május 11-én már ötórás feladatot lehetett repülni.
Azokon a hétvégéken kellett szembesülnünk azzal a ténnyel, hogy a hat vitorla plusz egy movit összerakva nem fér el a 10 x 22 méter alapterületű hangárunkban, úgyhogy egy gép maradt „darabokban”, és elhatároztuk egy új, második hangár építését. A titkárunk nemsokára meg is örvendeztetett minket a megoldással: az Árpád-Agrártól sikerült egy használaton kívüli épületet lebontásra kialkudnia. Bár az építménynek csak az alapszerkezetét tudtuk hasznosítani, ez már akkor is jelentős előrelépés volt.
Május végére nagy nehezen sikerült megszervezni a gépek vizsgáztatását is, ami rendben lezajlott. Aztán beköszöntött június, a nyár, az igazi szezon. Beindultak a nyári gyors, az országon pár nap alatt átvonuló hidegfrontok, amelyek legnagyobb szomorúságunkra menetrendszerűen péntek délután érkeztek, legtöbbször ellehetetlenítve a szombati üzemnapokat. Június 28. és július 13. között tartottuk az első kéthetes tábort, amely alatt két napot a leendő hangárunk bontására fordítottunk. Mondanom sem kell, pont azon a két napon bombaidő volt. A tábor alatt jelentős időtartam és kisebb táv eredmények születtek, de leginkább csak helyiztünk. Nagy Feri június 29-én megrepülte a koszorútávját Békéscsabára. András pedig elhatározta, hogy a Fokával megpróbálkozik egy 300-as távval, amit először július 19-én kísérelt meg teljesíteni. Az idő sajna nem volt az igazi, Kiskunfélegyháza és Kiskunhalas között terepre szállt, mi meg nagy lelkesedéssel mentünk érte szállítókocsival. A hazafelé kocsmázás persze nem maradhatott el. Közben Rábai Balázs és Fejes Peti nagyon gyúrtak a „D” vizsgára, gyűjtötték is az órákat rendesen, de az öt óra valahogy sosem akart összejönni. Júliusban történt az is egy szeles üzemnapon, hogy "C" vizsgás klubtársunk az A-60-nal helyi repülésnél elsodródott, és már nem ért vissza a reptérre. Terepre szállás közben a gép törzse és a szárnybekötések sérültek, így az A-60 kiesett a szezon hátralevő részéből, klubtársunk pedig jó időre megnyerte a csörlőkezelést.
Augusztus 9. és 24. között tartottuk a második kéthetes tábort. 11-én Matyi Cobrával, és András a Fokával elindultak páros távra. A 200 km-es Szeged-Békéscsaba háromszöget száraztermikes időben(!) kevesebb, mint négy óra alatt teljesítették. Aztán a tábor középső hétvégéjét jól megkavarta a kecskeméti repülőnap. Már 14-étől magassági korlátozást kaptunk, 1.100 fölé csak Tompaháton kívül emelkedhettünk. Aznap azonban 2.800 méteren volt a felhőalap. 18-án aztán András és Matyi is elindult 300-ra. András a Fokával több, mint 6 óra alatt teljesítette is a távot, sajnos hitelesítetlenül. Matyi a Góbéval jobbnak látta félbeszakítani a távot, mivel az idő nem volt az igazi. Ugyanaznap történt, hogy Fejes Peti végre megrepülte az ötórás feladatot. Az augusztusi tábor végén aztán három nap szinte csak a vontatásról szólt. Kovács Pista bácsi, Fejes Peti és Nógrádi Józsi ugyanis vontathatói kiképzést kapott. Az augusztusi tábor alatt történt, hogy András Pécs-hurokra indult, de hazafelé eltévedt, és Szegeden szállt le. Másnap aztán rendben hazarepülte a Fokát.
Ha vitorlázórepülésről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül azon augusztusi hír mellet, hogy Gulyás Gyuri Malév-os sporttársunk a Németországban rendezett vitorlázó VB-n aranyérmet szerzett. A magyar vitorlázórepülő sport eddigi legfényesebb eredményével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. Az eseményt azért is érzem fontosnak hangsúlyozni, mivel ez a magyar médiákból viszonylag kis érdeklődést váltott ki. (A világbajnokkal készült videó linkje a VIDEÓK menüben mewgtalálható.)
Az utolsó augusztusi hétvégén még jelentős időtartamokat lehetett repülni, aztán szeptemberre az idő, ahogy szokott elromlott. Szeptember végén, október elején még volt pár repülhető hétvége, amit ki is használtunk. Október 18-án hatósági repülések voltak, szakszolgálati engedély megszerzés, hosszabbítás, satöbbi. Október 26-án pedig békéscsabai sporttársainkat láttuk vendégül. Góbéval jöttek repülni egy keveset, mivel náluk már szolgál ez a típus.
Az évet természetesen repüléssel zártuk. December 30-ára jó hetven fős repülős társaság gyűlt össze, szegedi és kiskunfélegyházi sporttársaink is eljöttek. Repültünk movittal, és csörlőüzemet is összehoztunk egy kis Góbézás kedvéért, aztán csaptunk egy görbe estét.
Összességében jó évet zárt a klub. Bár a kezdő növendékeinket nem sikerült „B” vizsgáig eljuttatni, született egy „D” vizsga, és három új szakszó. A gépeink száma is szaporodott, és többen jelezték még gépvásárlási szándékaikat. A leendő új gépeinknek pedig a 2009-ben felépülő új hangárunkban tudunk majd helyet biztosítani.ÚJRA BŐVÜLT A GÉPPARK2008. április 13-án hoztuk el Békéscsabáról a legújabb szentesi vitorlázógépet, egy SZD-30 Pirat-ot. A gép a Fókához és a Cobrához hasonlóan faépítésű, lengyel gyártmány, 1977-es évjárat, és Nógrádi Józsi tulajdonát képezi. Először május 2-án kóstolhatott bele a szentesi levegőbe, nyergében a tulajjal, akinek ez volt a típusvizsgája is egyben. Azóta jónéhány órát töltött a levegőben, Misi bácsi, András és Matyi is repült már vele. Az adatok és képek hamarosan a gépeink menüben is megjelennek.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 1%Kedves Látogató!

Amennyiben lehetősége van rá, kérjük támogassa személyi jövedelmadója 1 %-ával a Szentesi repülőklubot. A rendelkező nyilatkozat mintapéldánya letölthető innen:

Rendelkező nyilatkozat SZJA 1%

Köszönjük.ÚJABB HÍREK A MENTŐHELIKOPTER-BÁZISRÓL2007. augusztus 14-én repterünkre látogatott a Délmagyar stábja. Elsősorban a reptér mellett létesítendő mentőhelikopter-bázis érdekelte őket, de azért rólunk is írtak. A látogatásról készült cikket itt olvashatjátok:

Egyre többen szállnak repülőbe SzentesenVITROLÁZÓREPÜLŐ VERSENYNAPLÓ 2007Íme egy kis link-összeállítás a jelentősebb idei nemzetközi és hazai versenyekről:

Vitorlázó EB Issoudun

Nemzeti bajnokság/Alföld Kupa

Gemenc KupaBŐVÜLT A GÉPPARK2006. őszén történt, hogy hírét vettük, Gullay Misi bácsi túl akar adni gépén, a Fókán. Bevallom, kicsit megijedtünk, hogy az öreg (akkor volt 82 éves) talán abbahagyja a repülést, de hamar kiderült, csak egy új vitorlázógép vásárlásán gondolkozik. A Fókát végül Oswald Andris vette meg, aki már egyébként is elég régóta nyúzta a masinát, Misi bácsi pedig vett egy Cobra 15-öst. A típus a Fókához hasonlóan lengyel gyártmány, annak továbbfejlesztett változata áramvonalasabb törzzsel, új szárnyprofillal, és behúzható futóval. A gép utánfutón, szétszerelve került a hangárba télire. 2006-ban már nem is raktuk össze, így a szentesi pályáról csak 2007 tavaszán száll fel először. Reméljük, sok boldog órát tölthet vele a levegőben gazdája, no meg persze majd mi is.CÉLRA-SZÁLLÓ VERSENY 2006 SZENTESRégóta halogatott kötelezettségemnek teszek eleget, mikor a 2006-os vitorlázó célra-szálló versenyről írok. Tavaly szeptember óta sok idő telt el, és bizony kétszer is megnéztem a Tamás felvételeiből Matyi által összevágott filmet (amelyet a videók menüből lehet letölteni), mielőtt hozzákezdtem a cikk írásához. Úgy éreztem, nem hagyhatom ezen jeles eseményt csak úgy a múlt homályába veszni. A verseny egyik szervezőjeként hiszem, hogy ez a rendezvény mérföldkő volt a Szentesi Repülőklub életében.
Szeptember 30-ai hajnal elég hűvös volt, de felhőtlen jó idő ígérkezett. A lelkes tagság már kora reggel kint tobzódott a reptéren és folytak a megelőző munkálatok. A vendégeket zsíros és vajas kenyérrel, kávéval, üdítővel kínáltuk. Ekkora a csörlő és a start is a helyén volt, és javában folyt a repülőüzem. A korán érkező vendégek egy-egy ismerkedő iskolakört is repülhettek.
10 órakor eligazításra sorakoztak a versenyzők, és a klub elnöke, Laci bácsi köszöntötte a vendégeket, majd a repvez, Misi bácsi igazította el a pilótákat. Ezt követően összeállt a zsűri, és kezdődhetett a verseny. A sors úgy hozta, hogy a mi háromfős csapatunk (Oswald András, Hideg István és Nógrádi József) volt a csörlőbe is beosztva, így a csörlőkezelő személye gyakran változott. Hála az égieknek az év elején beszerzett új kötél most sem okozott csalódást (csőrlés közben még egyszer sem szakadt el), és a többi technika is nagyszerűen működött. A versenyben több új szabályt is bevezettünk. A legfontosabb talán az volt, hogy az oktatók és a tapasztaltabb szakszósok külön, egyénileg nevezhettek.
A csapatok és az egyéni indulók iskolakörei után a zsűri megkezdte az eredmények kiértékelését, a vendég és helyi pilóták, és utasok pedig szabadon repülhettek. A napsütés ellenére termikek nemigen akadtak, csak a szerencsésebbek húzhatták öt percnél tovább a levegőben. Az üzemet követően az eredményhirdetés következett. A csapatverseny nyertesei a szegediek lettek, és így a kupát is ők vihették haza. A második helyezett Jakabszállás, a harmadik Kalocsa lett (a negyedik Szentes). Az egyéniben indulók közül az első helyet kiskunfélegyházi, a másodikat kalocsai, a harmadikat pedig nagykanizsai versenyző nyerte el. Külön díjaztuk a legrövidebbre, leghosszabbra szálló, valamint a legtöbbször elpattanó és a legjobb női pilótát. Aki jelen volt, az biztos emlékszik a jutalmukra :))).
A nap végén bográcsos babgulyással láttuk vendégül a megfáradt repülősöket, és immár megnyílt a lehetőség sör és egyéb alkohol fogyasztására is (az előbbiből fogyott is rendesen). A társaság sajnos hamar szétszéledt, de a visszajelzések alapján jól érezték magukat.

Jövőre találkozunk Kalocsán!ELHUNYT SANYI BÁCSI..Elhunyt Batta Sándor ezüstkoszorús vitorlázórepülő oktató, motoros repülő, vontató pilóta, a szentesi repülőtér egykori parancsnoka, a Repülés Baráti Kör alapítója, a Szentesi Repülőklub tiszteletbeli tagja, a mi "Sanyi bácsink".
Szentesre 1957. október 13-án érkezett Szolnokról, hogy az akkor lemondó Haas Györgytől átvegye a reptérparancsnokságot. Vezetése alatt a szentesi repülés második fénykorát élte. Az 1958-as évben rendezett szentesi augusztusi nyári repülőtáborban minden addiginál több magassági és táv teljesítmény született. Ugyanazon év szeptemberében a szentesi repülősök a járási Honvédelmi Nap keretében nagysikerű repülőprogramot mutattak be. Az év végére a klub 64 tagot és 10 vitorlázógépet számlált. Az 1958-as év repülési mérlege 2.138 felszállás, 357 óra repült idő, 65 magassági, 10 időtartam és 6 táv teljesítményrepülés. Így Szentes abban az évben a 3. legeredményesebb vidéki repülőklubbal büszkélkedhetett.
Az 1959-es év is jól kezdődött. A szentesi repülőklub keretében megalakult az ejtőernyős kör, és a pilóták már a nyár elején több jeles teljesítményt repültek. A sikeresnek ígérkező évet június 25-én egy szörnyű szerencsétlenség szakította félbe. Batta Sándor egy Cinke típusú vitorlázógéppel leszállás közben a farokcsúszóval megütött egy a szelevényi úton bicikliző lányt, aki belehalt sérülésébe. A baleset következtében Sanyi bácsit elítélték, börtönbe zárták, és ez a szentesi repülés végét jelentette.
Mikor többszöri próbálkozás után évek múltával végül felmentették, a szentesi repülés újjáélesztésén kezdett el dolgozni, és megalakította a Repülés Baráti Kört. Az 1993-ban megalakult új szentesi repülőklub tiszteletbeli tagjává avatta. Bár tagsága csak tiszteletbeli volt, a klub életéből gyakran aktívan is kivette a részét, elsősorban a pilótanövendékek elméleti oktatásában.
A klub fiatal tagsága (és így a szerkesztő is) kivételes előadásain ismerte meg. A mindig vidám, mosolygós Sanyi bácsi és felejthetetlen történetei örökké az emlékezetünkbe vésődtek, így őrizzük meg emlékét. 2007. március 15-én ünnepelte volna 77. születésnapját.AZ AUGUSZTUSI TÁBORRÓL...A júliusi hétvégéken uralkodó bomba idők sokaknak meghozták a várt időtartam-repüléseket, ezért a kedvezőtlen időjárás-előrejelzések dacára reménykedve vártuk a tábor kezdetét, az augusztus 5-ei hétvégét. Sajnos azonban a meteorológusoknak igazuk lett, augusztusra az idő elromlott, így az első héten csak iskolakörökre futotta. No meg egy "tanulmányi" kirándulásra a szolnoki és budapesti repülőmuzeumokba. A látnivalókról Kiss Gyuri készített egy rövid filmet, amelyet a videók menüben lehet megtekinteni.

Augusztus 14-e hétfő aztán meghozta az enyhülést, és kedden már egyik legtehetségesebb ifjú növendékünk, Rábai Balázs "C" vizsgájának örülhettünk. Habár a második héten az idő mindvégig repülhető maradt, igazán nagy teljesítmények sajnos nem születtek, és a dugóhúzó gyakorlathoz sem sikerült kiemelkedni, de minden nap kipakoltunk és repültünk.

Aztán megtörtént az, amiről a helyi és országos híradásokból már mindenki értesülhetett. A szerkesztő nem kívánja részletezni a sajnálatos eseményt, csupán azért láttam szükségesnek itt megjegyezni, hogy közölhessem: a pilóta és a gép is csak kevéssé sérült, és azóta mindketten jobban vannak.

A tábor alatt történt, bár szervesen nem kapcsolódik hozzá, hogy a szerkesztő hozzájutott egy igen kiváló digitális fényképezőgéphez. Figyelem! Ezekután a honlapon a kiváló minőségű digitális képek megjelenésére és kóros elszaporodására lehet számítani.

Augusztus 19-én, szombat este aztán egy kitűnőre sikeredett táborzáró bulit hoztunk össze, ahol a vitorlázórepülők mellett a modellező szakosztály is képviseltette magát. A görbe estéről készült képekről felkerült egy album a képek menübe.ÚJRA TÁBOR!A Szentesi Repülőklub 2006. augusztus 05-étől augusztus 20-ig tartja meg második vitorlázórepülő táborát. A júliusi kiváló időjárás utáni borús augusztusi előrejelzések ellenére azért reméljük sikerül teljesítményeket repülni. Továbbra is szívesen látjuk a sétarepülésre vágyókat.ELKEZDŐDÖTT A NEMZETI BAJNOKSÁG!2006. július 22-én nyitották meg az 51. Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokságot Kaposújlakon. A három elindított kategóriában (szabad, vegyes 18 méteres és FAI klub osztály) 36 versenyző mérheti össze repülőtudását. A verseny 2006. augusztus 6-áig tart.

A versenyről bővebben a www.aeroclub-kaposujlak.hu/nemzeti oldalon olvashatunk.

A versenyzőknek sok sikert és szép időt kívánunk!MAGYAR EZÜST A VITORLÁZÓ VB-N!A Svédországban rendezett 29. Vitorlázórepülő Világbajnokságon megszületett minden idők legjobb magyar vitorlázórepülő eredménye. A 15 méteres kategóriában Gulyás György, a MALÉV elsőtisztje Ventus 2a típusú gépével hosszas vezetés után összetettben végül a második helyet szerezte meg. A képen középen a nyertes, a lengyel Janusz Centka, bal oldalt Gulyás György, jobb oldalt a bronzérmes svéd Borje Eriksson látható.

A versenyről bővebben a www.malev.hu oldalon, illetve a VB hivatalos honlapján, a www.wgc2006.se oldalon olvashatunk.

Gratulálunk a kivételes teljesítményhez!TÁBORNAPLÓMilyen volt az idei első tábor? Nos, egy biztos: jobb is lehetett volna, sokkal jobb. Az eltelt két hétben az időjárás nemigen fogadta kegyeibe a vitorlázórepülőket. A tábor kezdetén még egész jó idő ígérkezett, és volt olyan nap, hogy mind az öt gépünk fennmaradt. Aztán az idő elromlott, gyakran még a gomolyfelhősödés sem indult be, június végére pedig megjöttek az esős napok is. Június 30-án pénteken már a vihar elől menekítettük be a hangárba a gépeket. Három-négy üzemnapot leszámítva a teljesítményrepülőknek így nem sok babér termett. De elakadt a "B" vizsga előtt állók képzése is, mivel két emberrel a Góbéval csőrlésből egyszer sem sikerült kiemelkedni a dugóhúzó gyakorlathoz szükséges magasságba.

A szégyenteljes időjárás ellenére azért voltak sikereink is: több "C" vizsgásunk repült fél- és egyórás időtartamokat; Nagy Feri és Gémes Feri letették a típusvizsgát az A-60-ra; Lajos Ági az A-60-nal, Gullay Misi bácsi, Vigh Matyi és Oswald András pedig a Fókával többször órákig is a magasban volt. Örültünk annak is, hogy többen éltek a meghirdetett lehetőséggel, és eljöttek egy-egy sétarepülésre.

A tábor végére sikerült az újonnan kifestett irodában, konyhában, ebédlőben és a hálóban is némi tisztaságot és rendet varázsolni. A felújítás miatt elmaradtak a berugós-kinnalvós tábortüzes esték, helyette volt tarhonya- és lecsófőzés, 30-án pénteken pedig a titkárunk egy kivételesen jól sikerült bográcsos marhapörkölttel örvendeztette meg a társaságot (Itt szükséges megjegyezni, hogy az alapanyagot Kiss Gyurinak köszönhetjük). A pörkölt mellől persze a sör sem hiányzott.

Augusztusban újra tábor, addig is maradnak a termikben bővelkedő hétvégi napok. (Reméljük.)KEZDŐDIK A TÁBOR!A Szentesi Repülőklub 2006. június 17-étől július 2-ig tartja meg évi rendes vitorlázórepülő táborát. A tábor számos klubtag részére emlékezetessé válhat. Több növendékünk áll közvetlenül "B" vizsga előtt, számos "C" vizsgásunktól várunk 3 és 5 órás időtartam repüléseket, és nem kizárt a komolyabb távok megrepülése sem.

A teljesítményrepülések és a képzés mellett természetesen a sétarepültetési lehetőséget is folyamatosan biztosítjuk.SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 1% RENDELKEZÉS!Megkérünk minden Kedves Látogatót, hogy éljen törvényadta lehetőségével, és személyi jövedelemadója 1%-ával támogassa a Szentesi Repülőklub céljait. A rendelkező nyilatkozat egy mintapéldánya letölthető az alábbi linkről:

Rendelkező nyilatkozat SZJA 1%

Egyúttal megköszönjük az eddigi felajánlásokat.NYILVÁNTARTÁSBA VETTÉK AZ MVSZ-T!2006. február 13-án Mészáros Zoltán elnök az alábbi e-mailben értesített minden repülőklubot, hogy a Fővárosi Bíróság január 31-én nyilvántartásba vette a Magyar Repülő Szövetség szervezeti egységeként működő Magyar Vitorlázórepülő Szövetséget (MVSZ-t):

Tisztelt Sporttársak!

Örvendjetek, örvendjetek mert eljött a ti jeletek!

Mészáros Zoltán(Örvendünk, örvendünk, bár a tagdíj emelkedik. :-))) a szerk.)ELADÓ GÉPET KERESÜNK!A klub megvételre keres jó állapotban lévő R-26 Góbé, esetleg Schleicher KA-7 típusú kétkormányos iskola vitorlázógépet. Kérjük Kedves Látogatóinkat, hogy amennyiben tudomásuk van ilyen típusú eladó gépekről, azt a fenti telefonszámon Tar János klubtitkárnak, vagy e-mailben jelen honlap szerkesztőjének a szentesirepklub@freemail.hu címen jelezzék.KEZDŐDIK AZ ELMÉLETI KÉPZÉS!Kezdődik a klub idei elméleti tanfolyama. Az első foglalkozás 2006. február 11-én, szombaton reggel 9 órakor lesz Rákász Jani bácsi irodájában. A klub vezetése a foglalkozásokra minden klubtagot elvár (nem csak a kezdőket!). Szívesen veszik az önkéntes előadók jelentkezését is.

További információ és jelentkezés Tar János klubtitkárnál a fenti telefonszámon.CÉLRASZÁLLÓ VERSENY SZEGEDEN!A Klub Vitorlázó Szakosztályának lelkes pilótái immár harmadik alkalommal vettek részt az alföldi repülőklubok által szervezett Célraszálló Versenyen. Célkitűzésük legalább a tavalyihoz hasonló, vagy annál jobb eredmény elérése volt. Akkor Kiskunfélegyházán a Lajos Ágnes ("D" vizsga), Hideg István ("C" vizsga) és Nógrádi József ("C" vizsga) összetételű csapat második helyezést ért el, Hideg Pisti kiváló leszállásaival pedig egyéniben aranyérmes lett. /Képek a tavalyi versenyről./

Idén a 2004-ben csapatban első helyezett szegediek nyerték el a verseny rendezésének jogát. Klubunk egy a tavalyihoz hasonló összetételű csapattal nevezett Oswald András ("D" vizsga), Hideg István ("C" vizsga) és Nógrádi József ("C" vizsga) részvételével. A verseny napját, 2005. október 29-ét fagyos, hideg időjárás, szürke égbolt és egyenletes, erős szembeszél jellemezte. Nyolc alföldi repülőklub összesen huszonnégy pilótája a zord időjárással dacolva vetette magát a küzdelembe. A versenyzőknek fejenként két-két leszállással kellett bizonyítaniuk tudásukat. A landolásokat a résztvevő klubok által delegált tagokból alakult zsűri osztályozta. Elsősorban a földetérés célterülettől számított távolságát pontozták, de figyelték a landolás szabályosságát is. Előfordult, hogy büntetőpontokat kellett kiróniuk egy-egy durva vagy nem "kétpontos" leszállásért. A nem egészen ideális körülmények néha bizony még a tapasztalt pilótákat is megtréfálták.

A versenyzők iskolaköreit követően lehetőség nyílt az egyéb egyéni és utasrepültetésre is. A pilótanövendékek és utasok tapasztalt oktatókkal emelkedhettek a magasba. A szerencsésebbeknek még egy kis termik is jutott. A megfáradt és átfázott versenyzőket eközben forralt borral kínálták. Az utasrepültetést követően a verseny kiértékelése és az eredményhirdetés következett. A szentesi csapat a kalocsaiak mögött, a második helyen végzett. A versenynapot egy jó ízű bográcsgulyás elfogyasztásával zártuk. Versenyzőink így ezűstéremmel és teli gyomorral térhettek haza. /Képek az idei versenyről./

Repterünk


A szentesi repülőtér Szentes városától délre 5 kilóméterre, közvetlenül a Szentest Hódmezővásárhellyel összekötő 45-ös főút mellet fekszik. Kedvező elhelyezkedése következtében könnyen megközelíthető. A terület tulajdonosa Hári László klubelnök és Gullay Mihály, üzembentartója a Szentesi Repülőklub.

Név Szentes
ICAO kód LHSZ
Kategória Nem nyilvános repülőtér
Koordináták Északi szélesség 46° 36' 42" Keleti hosszúság 20° 17' 03"
Tengerszinttől mért magasság 84 m
Hívójel Szentes Info
Rádiófrekvencia 123.95 MHz
Pályairány 15 dél-délkelet/33 észak-északnyugat
Pálya hossza 750 m
Pálya szélessége 50 m
Pálya talaja füves
Forgalmi kör 33-as felszállási irányból bal, 15-ös felszállási irányból jobb
Megjegyzések 1. Csak nappali VFR repülés folytatható
2. AFIS szolgálat csak előzetes bejelentésre
3. A repülőtér kizárólag a tulajdonos vagy üzembentartó engedélyével,
vagy kényszerhelyzetben használható
Figyelmeztetés 35-ös irányban 1200 méter távolságra TV torony, 300 méteres körben
minimális átrepülési magasság 600 méter
Elérhetőségek Cím: 6601, Szentes, Pf.: 217
Telefon: 06-20/452-2533 (titkár)
E-mail: szentesirepklub@freemail.hu
Képek és forrás: www.hungaryairport.hu

További képek a reptérről.

A magyarországi repülőterek részletes adatai: www.hungaryairport.hu
Gépeink
HA-MEB Antonov An-2R

Egymotoros, kétfedelű, fém építésű mezőgazdasági célú repülőgép. A típus 1947. augusztus 31-én repült először. A szovjet légierő 1948-ban An-2 néven rendszeresítette. A gyártás először a Szovjetúnióban, majd 1957-től Kínában, 1960-tól pedig Lengyelországban is folyt. A volt keleti blokk repülő "igáslová"-ból majd 20.000 példány készült. Teherbírásával, igénytelenségével és jó repülőtulajdonságaival gyorsan a pilóták szívébe lopta magát. Az oroszok "Anuska"-nak hívták, a NATO-tól a "Colt" kódnevet kapta, mi pedig egyszerűen csak "Ancsá"-nak becézzük. Az An-2R évtizedek óta fontos típusa a magyar légi földművelésnek. A termőföldek felett alacsonyan elhúzó zajos kétfedelű még ma is gyakori látvány az országban.

A gép tulajdonosa Szobota László/Szentes-Air Kft.

Felső szárnyfesztáv 18,18 m Alsó szárnyfesztáv 14,24 m
Hossz 12,75 m Magasság 4,01 m
Üres tömeg 3.450 kg Felszálló tömeg 5 500 kg
Szállítható teher 1.000 kg Hajtómű Svetcov ASh-62 IR kilenchengeres csillagmotor
Teljesítmény 746 kW/1000 LE Propeller AW-2 négytollú, állítható állásszögű
Üzemanyag-
kapacitás
1200 l (6 tartály a felső szárnyakban) Szolgálati magasság 4.400 m
Maximális sebesség 258 km/h Gazdaságos utazósebesség 185 km/h
Átesési sebesség 70 km/h Felszálló sebesség 80 km/h
Leszálló sebesség 85 km/h
Vissza a listáhozHA-1235 Scheibe SF-25B Falke

Egymotoros, kétüléses, kétkormányos, alsószárnyas motoros-vitorlázó repülőgép. A két üléses, önerőből felszálló Falkét vászonborítású acél csőváz törzzsel, fa szárnnyal és farokrésszel, egymás melletti ülés elrendezéssel, kormányozható farokkerékkel, egy főfutóval, és két fékszárnnyal gyártják. A vízszintes szárnnyal való gurulást egy-egy futószár segíti elő. Hazánkban kategóriájában egyértelműen a legnépszerűbb és leggyakoribb típus.

A gép tulajdonosa Hári László.

Szárnyfesztáv 15,33 m Hossz 7,60 m
Magasság 1,85 m Üres tömeg 428 kg
Felszálló tömeg 610 kg Hajtómű Limbach SL 1700
Teljesítmény 60 LE Propeller Kéttollú, fa, rögzített állásszögű
Üzemanyag-
kapacitás
55 l (1 tartály a pilótafülke mögött) Maximális sebesség 190 km/h
Utazósebesség 140 km/h Átesési sebesség 68 km/h
Felszálló sebesség 90 km/h Leszálló sebesség 85 km/h
Legjobb siklószám 22
90 km/h-nál
Legkissebb merülő sebesség 1,0 m/s
71 km/h-nál
Legjobb emelkedés 3,7 m/s
Vissza a listáhozHA-4254 SZD-32A Fóka 5

Lengyel gyártmányú, teljesen fa építésű, felsőszárnyas együléses gyakorló teljesítménygép. A szárny két részből áll, egy főtartós, héjszerkezetű. A törzse réteges lemezzel borított, a görbített átmeneteknél üvegszálas poliészter borítású, a futó nem behúzható, rugózatlan. A féklap duralumínium-lemezbôl készült, alul-felül nyílik. A kabintető egyrészes, előre tolható a nyitáshoz, rugós eldobómechanizmussal ellátva. Az ülés háttámla csak a földön állítható. Lábpedálok nem állíthatók. Fejtámasz a levegőben is állítható. Egy kioldója van, a súlypont elôtt, nem önkioldó. "T" vezérsík, balansz magassági kormánnyal, Flettner kiegyenlítô lappal és ellensúllyal. A balansz magassági kormány miatt ez nem kifejezetten az ideges emberek repülőgépe. Ami fontos: a féklapja őrülten hatásos, a gép maga alá esik, ha az ember teljesen kinyitja; nem is tanácsos teljesen nyitott féklappal földet érni. Ami még szokatlan az első pillanatban: teljesen hasrahúzott bottal kell vele indulni, még vontatásban is, ugyanis a gép a földön az orrán ül.

A gép tulajdonosa Oswald András.

Szárnyfesztáv 14,98 m Hossz 7,173 m
Magasság 1,61 m Üres tömeg 256 kg
Felszálló tömeg 385 kg Maximális sebesség 175 km/h
Átesési sebesség 68 km/h Legjobb siklószám 36,3 85 km/h-nál
Legkissebb merülő sebesség 0,62 m/s 77 km/h-nál
Vissza a listáhozHA-4252 SZD-32A Fóka 5

A HA-4254-gyel azonos típus.

A gép tulajdonosa Kovács István.

Szárnyfesztáv 14,98 m Hossz 7,173 m
Magasság 1,61 m Üres tömeg 256 kg
Felszálló tömeg 385 kg Maximális sebesség 175 km/h
Átesési sebesség 68 km/h Legjobb siklószám 36,3 85 km/h-nál
Legkissebb merülő sebesség 0,62 m/s 77 km/h-nál
Vissza a listáhozHA-4270 Avialsa-Scheibe A-60 Fauconnet

Együléses, felsőszárnyas, gyakorló-teljesítmény vitrolázó repülőgép. A Schleicher Ka-8-hoz hasonlóan vászonborítású csőváz törzzsel, fa szárnnyal és farokrésszel építették. Gyárilag orr-kioldóval van ellátva, a súlypontkioldó később került beszerelésre.

A gép tulajdonosa a Szentesi Repülőklub.

Szárnyfesztáv 15,00 m Hossz 6,25 m
Magasság 1,54 m Üres tömeg 155 kg
Felszálló tömeg 265 kg Maximális sebesség 175 km/h
Átesési sebesség 55 km/h Legjobb siklószám 27 73 km/h-nál
Legkissebb merülő sebesség 0,68 m/s 64 km/h-nál
Vissza a listáhozHA-5374 R-26S Góbé

Idősebb Rubik Ernő által tervezett, magyar gyártmányú, felsőszárnyas, kétüléses, kétkormányos iskola vitorlázógép. Durál-alumínium építésű, részben vászonborítású. Egy orr- és egy súlypontkioldója van, mindkettő önkioldó. Szárnya egy főtartós, jellegzetes torziós orrborítással, réselt Frise-csűrővel és DFS rendszerű féklapokkal. Mint ahogy a magyar repülőklubok többsége, a Szentesi Repülőklub is ezt a típust használja a kezdő pilótanövendékek oktatására. Könnyen vezethető, jóindulatú, szeretetreméltó repülőgép, ezért imádjuk.

A gép tulajdonosa a Szentesi Repülőklub.

Szárnyfesztáv 14,00 m Hossz 9,00 m
Magasság 1,96 m Üres tömeg 220 kg
Felszálló tömeg 440 kg Maximális sebesség 165 km/h
Átesési sebesség 50 km/h Legjobb siklószám 23,7 81 km/h-nál
Legkissebb merülő sebesség 0,96 m/s 76 km/h-nál
Vissza a listáhozHA-5542 R-26SU Góbé

Az előbbi típus erősebb szerkezetű, dugóhúzó oktatására is alkalmas változata.

A gép tulajdonosa Gémes Ferenc.

Vissza a listához
Modellezés


Építés alatt!
Klubtagok


Ez a menü folyamatosan bővül, ahogy a tagság változik, illetve ahogy rendes képet sikerül beszereznem mindenkiről. Előre is bocsánat azoktól, akik egyelőre kimaradtak.

Hári László A klub elnöke, "D" vizsgás vitorlázórepülő, motoros repülő, vontatópilóta

Tar János A klub titkára, "C" vizsgás vitorlázórepülő

Vigh Mátyás Vitorlázórepülő szakosztályvezető, "D" vizsgás vitorlázórepülő, vitorlázórepülő oktató

Rákász János "D" vizsgás vitorlázórepülő

Németh Zoltán "D" vizsgás vitorlázórepülő

Lajos Ágnes "D" vizsgás vitorlázórepülő

Gémes Ferenc "D" vizsgás vitorlázórepülő

Kovács István "D" vizsgás vitorlázórepülő

Bottó Tamás "D" vizsgás vitorlázórepülő

Nagy Ferenc "D" vizsgás vitorlázórepülő

Fekete Roland "C" vizsgás vitorlázórepülő

Rábai Balázs "C" vizsgás vitorlázórepülőés akik már nem lehetnek közöttünk...


Gullay Mihály "D" vizsgás vitorlázórepülő, vitorlázórepülő oktató,
elhunyt 2011.08.23.

Képek


Családi Nap 2010

A 2010. augusztus 20-ai II. reptéri Családi Nap képei.


44 kép.

Fotók: Németh Zoli


Családi Nap 2009

A 2009. augusztus 20-ai I. reptéri Családi Nap képei.


19 kép.

Fotók: Kovács Pista bácsi


Fordulópont-fotók

Ez az album hivatott összegyűjteni a távrepüléseink fordulópontjairól készített felvételeket.


5 kép.

Fotók: A távrepülők

Oskar Alfa versenyen

2009. augusztusában a Szegeden megrendezett Alföld Kupára Oswald András-Oláh Zsolt páros nevezett András Foka-5-ösével. A HA-4254-es Foka az OA (Oskar Alfa) farokjelet kapta. Andrásék a végül a 11. helyen végeztek FAI Club osztályban, ahol egyedüliként repültek fa építésű géppel a műanyagok között.8 kép.

Fotók: www.flatlandcup.hu

Célraszálló verseny 2007 Kalocsa

A Kalocsán 2007. október 06-án rendezett célraszálló verseny képei. Csapatban a negyedik helyen végeztünk, egyéniben Gémes Feri harmadik lett.

Köszönjük a meghívást és a vendéglátást!

46 kép.

Fotók: Nógrádi Józsi

Előszilveszteri repülés 2006. december 30-án

2006. december 30-án a szegediek kezdeményezésére nálunk tartották meg a hagyományos "előszilveszteri repülőnapot". A szegediek áthozták egyik Góbéjukat, így kétgépes vitorlázóüzemet tartottunk. A közeli repterekről több movit és egy Z-142-es is érkezett. Jó nap volt a végső szezonzárásra.

56 kép.

Fotók: Nógrádi Józsi

Célraszálló verseny 2006 Szentes

2006. szeptember 30-án általunk rendezett célraszálló verseny képei. Csapatban Szeged, Jakabszállás és Kalocsa mögött a negyedik helyen végeztünk. Egyéni verseny sorrendje Kiskunfélegyháza, Kalocsa és Nagykanizsa lett.

29 kép.

Fotók: Árgyellán Tamás, Nógrádi Józsi


"B" vizsga 2006. szeptember 09-én

2006. szeptember 09., szombat. A múlt vasárnapi, békéscsabai reptéren sikeresen végrehajtott dugóhúzó gyakorlatot követően Fekete Roland növendékünk próbálta meg teljesíteni a "B" vizsga feltételeit. Az első egyedülrepülését többek között egy festői naplemente tette emlékezetessé.

20 kép.

Fotók: Nógrádi Józsi

2006. augusztusi táborzáró buli

A 2006. augusztus 19-én megtartott táborzáró buli képei.

52 kép.

Fotók: Nógrádi Józsi

Mindennapjaink 2005-ben

A 2005. évi üzemnapokon a reptéren készült képek.

65 kép.

Fotók: Lajos Ági

"B" vizsga 2005. október 30-án

2005. október 30-a emlékezetes nap lesz Kállai Zoli életében. Ugyanis e napon teljesítette a "B" vizsga követelményeit. Az első egyedülrepülése nem mondható igazán szerencsésnek, két kötélszakadás is nehezítette dolgát.

Gratulálunk a sikeres vizsgához! Sok jó leszállást!

12 kép.

Fotók: Kiss Gyuri
Célraszálló Verseny 2005 Szeged

A Szegeden rendezett 2005-ös Célraszálló Verseny képei. Hoztuk a tavalyi formát, csapatban a második hely ismét a mienk. A fagyos időjárás ellenére jól éreztük magunkat.

Köszönjük a meghívást és vendéglátást!

18 kép.

Fotók: Lajos Ági

"C" vizsga utáni fenekelés 2005. augusztusában

2005. augusztusi tábor alatt Nagy Feri sikeresen teljesítette a "C" vizsga feltételeit. Az üzem végén - amint ezt a képek is bizonyítják - nem kíméltük a hátsóját.:-))

Gratulálunk a sikeres vizsgához! Sok jó leszállást!

11 kép.

Fotók: Lajos Ági

Mindennapjaink 2004-ben

A 2004. évi üzemnapokon a reptéren készült képek.

45 kép.

Fotók: Lajos Ági, Nagy Feri

Jelreszálló Verseny 2004 Kiskunfélegyháza

Néhány kép a 2004-ben Kiskunfélegyházán rendezett Vitorlázó Jelreszálló Versenyről. A félegyháziak kitettek magukért, a versenyt mindvégig jó hangulat jellemezte. Csapatban másodikak lettünk, egyéniben Hideg Pisti elnyerte az aranyérmet. Este fájó szívvel hagytuk ott a bulit.

Köszönjük a meghívást és a szíves vendéglátást!

21 kép.


Fotók: Lajos ÁgiGullay Misi bácsi szülinapja

2004. augusztus 22-én ünnepeltük Misi bácsi 80-ik születésnapját. Íme a buli képei. Az este mindvégig jó hangulatban telt.

Nagyon sok Boldog Születésnapot kívánunk!

21 kép.

Fotók: Lajos Ági, Kiss Gyuri


Légifelvételek

Néhány jól sikerült légifotó Szentesről és környékéről.

36 kép.

Fotók: Lajos Ági, Nagy Feri, Nógrádi Józsi

Művészfotók

A repülőtéren készült kivételesen szép felvételek az égboltról, felhőkről és naplementékről.

27 kép.

Fotók: Lajos Ági, Nagy Feri, Nógrádi Józsi


Videók


Repülő emberek I. - A szegedi vitorlázórepülőkről készült videó, de rajta van Oswald András és az ő Foka-ja is.

Repülő emberek II. - A szegedi vitorlázórepülőkről készült videó, de rajta van Oswald András és az ő Foka-ja is.

Tar János esztergomi tandemugrásáról készült videó a YouTube-on

A Szentesi TV-torony antennacseréjénél történt helikopteres emelésről készült videó a YouTube-on

Gulyás György világbajnok vitorlázó pilótával készült videó a YouTube-on

Fejes Péter videói a YouTube-on


Felhő alól kirepülés Pirat-tal

Az új Pirat felhő alól való kirepüléséről készült rövid videó.

.AVI file

Méret: 20,1 Mb

Időtartam: 1 min 09 sec

Készítette: Nógrádi Józsi

Felhőalapon Pirat-tal

Az új Pirat felhőalapon való repüléséről készült rövid videó.

.AVI file

Méret: 8,3 Mb

Időtartam: 25 sec

Készítette: Nógrádi Józsi

A szentesi 'Spatz'

A mostanában egyre népszerűbb kis A60-as gyakorló-teljesítmény gépünkről készült összeállítás.

.AVI file

Méret: 65,5 Mb

Időtartam: 3 min 41 sec

Készítette: Nagy Feri

Vágta: Nógrádi Józsi


Góbé-kötelék 2006. december 30.

A 2006-os előszilveszteri Szegedi-szentesi közös Góbé kötelékrepülésről készült videó.

.WMV file

Méret: 11,5 Mb

Időtartam: 1 min 36 sec

Készítette: Nógrádi Józsi

Célra-szálló Verseny 2006

A Szentesen 2006. szeptember 30-án megrendezett VIII. Vitorlázórepülő Célra-szálló Versenyről készített videó.

.WMV file

Méret: 25,8 Mb

Időtartam: 8 min 48 sec

Készítette: Árgyellán Tamás

Vágta: Vigh Matyi


Múzeumban jártunk

Az augusztusi tábor első hetében látogattuk meg a szolnoki és budapesti repülőmúzeumokat. Íme egy rövid videó a látottakról.

.MP4 file

Méret: 27,5 Mb

Időtartam: 9 min 52 sec

Készítette: Kiss Gyuri

Vágta: Vigh Matyi

Balázs "B" vizsga utáni fenekelése

Balázst sikeres "B" vizsgáját követő eligazításon fenekeltük el. Amint a felvétel is mutatja, duplán kapta hátsójára az áldást.

.AVI file

Méret: 20,8 Mb

Időtartam: 2 min 37 sec

Készítette: Gémes Feri
Balázs típusvizsga utáni feldobálása

A 16 éves Rábai Balázs növendéket típusvizsgáját - első két egyedülrepülését - követően dobáltuk a magasba. Érdemes figyelni, ahogy alattomos, sunyi módon szivárognak köré a sporttársak.-:))

.AVI file

Méret: 6,2 Mb

Időtartam: 50 sec

Készítette: Gémes FeriFelszállás és rácsapás a Falke-vel

Gémes Feri és Matyi felszállása és rácsapása a hangárra a movittal 2006 tavaszán.

.AVi file

Méret: 6,11 Mb

Időtartam: 1 min 29 sec

Készítette: Gémes Feri
Dugóhúzó gyakorlat vontatásból

Kállai Zoli dugóhúzó gyakorlata 2005 őszén 320x240-es felbontásban.

.WMV file

Méret: 7,62 Mb

Időtartam: 3 min 6 sec

Készítette: Kiss Gyuri

Vágta: Vigh MatyiDugóhúzó gyakorlat vontatásból

Kállai Zoli dugóhúzó gyakorlata 2005 őszén. Az előbbi videó 640x480-as felbontásban.

.WMV file

Méret: 14,9 Mb

Időtartam: 3 min 6 sec

Készítette: Kiss Gyuri

Vágta: Vigh MatyiTípusvizsga az A60 Fauconnet-tel

Hideg Pisti típusvizsgájának első felszállása a Fauconnet-tel 2005 nyarán. Érdemes figyelni a beszélgetést a háttérben.:-)))

.MPG file

Méret: 2,98 Mb

Időtartam: 46 sec

Készítette: Lajos Ági
A Nimbus2 felszáll

Rövid felvétel a repterünkön vendégeskedő "fehér gép" felhúzásáról. Érdemes megfigyelni, mennyire hajlik a szárnya.

.MPG file

Méret: 1,80 Mb

Időtartam: 23 sec

Készítette: Lajos Ági

Játékok


Egy kis kikapcsolódás szentesi repülős módra. A játékok mind a szerkesztő saját szerzeményei. A játékokhoz a böngészőben a Javascript alkalmazások és a felugró ablakok engedélyezése szükséges.

Letöltés
    Vitorlázógépeink teljesítmény-segédtáblázatai:

    A klubban használt teljesítménygépek végsikló táblázata és az átlagemelésekhez tartozó teljesítményadatok táblázata MS Excel formátumban. Kinyomtatva, esetleg laminálva hasznos segítség lehet a fedélzeten távrepüléskor. A táblázatok Horti Kálmán: Vitorlázógépek légiüzemeltetési kézi könyve című kiadvány alapján készültek, az adatokat a Pirat és a Cobra esetében módosítottam.

  • SZD-30 Pirat (24 Kb)

  • SZD-32A Foka-5 (21,5 Kb)

  • SZD-36A Cobra-15 (22,5 Kb)
Repülési napló


Ez az oldal hivatott összegyűjteni mindazon repülős történeteket, sztorikat, amelyeket mi élhettünk át. (A repülési napló egyébként a pilóták felszállásainak, repült idejüknek, vizsgáiknak regisztrálására szolgáló "bizonyítvány".)
Majdnem öt óra

2006. júliusában történt, hogy a sikeresen megrepült fél-, egy- és háromórás teljesítményeket követően ötórázni indultam. A vitorlázórepülő pilóták életében talán ez az egyik legnagyobb próbatétel, úgyhogy az oktatómtól, Matyitól és a többiektől kapott instrukciókkal és jótanácsokkal felvértezve, pilótakekszet és ice-teát magamhoz véve készültem a repülésre.
Ahogy egész hónapban, aznap is kiváló idő igérkezett. Gyenge északi szél volt, így a reptér déli végébe pakoltunk ki. Nekem az 5542-es, Gémes Feri Góbéja jutott, pedig a másikat jobban szeretem. Nem emlékszem már pontosan, de azt hiszem dél körül startolhattam. Ahhoz, hogy az öt órát egy nap kirepülje az ember, már elég korán, 11-12 óra körül el kell indulni. Arra sem emlékszem már, hogy hányadik próbálkozásra sikerült fennmaradni, de az a lényeg, hogy sikerült. Azt tudom, hogy akkorra már teli volt cumulus-szal az égbolt. Szépen feltekertem majdnem felhőalapig, de a felhőbe nem sikerült belenyalni, pedig próbálkoztam minden oldalán. Most jött volna a "maradj a felhőalapon, nyiss féklapot, és a magasságod tartva körözz tovább, amíg el nem telik az idő" című rész, de ehhez nekem nem fűlött a fogam. Úgy döntöttem, megnézek magamnak egy másik felhőt. Egyenesbe hoztam a gépet, megnyomtam a botot, és 90-100 km/h-val, 3-4 m/s-os merülésben "átszáguldottam" a következő cumulus alá.
Közben persze kacsintgattam lefelé, hátha valaki utánam merészkedett, akivel esetleg együtt kavarhatnánk. Mindig is jobban szerettem egy másik géppel együtt termikelni, mint egyedül. Akkor aztán megláttam a másik Góbét alattam. Úgy 150 méterrel lehetett alacsonyabban, mint én, de piszkosul emelkedett. Felé vettem az irányt, hogy csatlakozzak, de mire a közelébe értem, hopp, eltűnt a felhőben. Na, mondom magamban, ez biztos Matyi volt. A felismerésből ocsúdva, úgy láttam jobbnak, ha mielőbb odébbállok onnan, nehogy aztán összetalálkozzunk a felhő alatt. Jól is tettem, mert a következő percben a másik Góbé - jóval odébb - dugózva pottyant ki a felhőből, aztán jónéhány spirált követően elindult leszállni. Mint utóbb kiderült, Matyi utast reptetett, akinek annyira megtetszett a dolog, hogy leszállás után első mondata ez volt: "Ezt meg kell tanulnom!" Sajnos a szerencsés utast azóta sem tudjuk a tagjaink között, de ezúton is üzenem Neki, hogy sok szeretettel várjuk a jelentkezését.
Szomorúan kellett belátnom, hogy ebből már nem lesz együttrepülés, így a legközelebbi cumulus felé vettem az utamat. A következő felhő alatt visszanyertem az utazás alatt veszített magasságomat. A termikek közben jól beerősödtek, a vario felkúszott 4 m/s fölé is, és elkezdték dobálni, lökdösni a gépet. Ez az, amit én nagyon nem szerettem, úgyhogy feladtam a felhőbe berepülős terveimet, és próbáltam a termikek kevésbé dobálós szélében, 1-2 m/s-ban tekerni. Lassan eltelt így az első óra.
A másik Góbé újra feltűnt alattam, és én örömmel vettem felé az irányt. Mikorra odaértem, elég közel kerültünk egymáshoz, alig 20 méterrel lehetett alattam. Ahogy láttam, és a leszállást követően meg is bizonyosodhattam róla, Hideg Pisti volt az. Jobbra körözött, nálunk ez a népszerűbb irány, én is ezt szeretem jobban. (Ez a kérdés egyébként teljesen megosztja a vitorlázórepülő társadalmat. Vannak jobbkörös és balkörös pilóták. Egyes rossz nyelvek szerint a "flígerek" ezen szokása a politikai nézetükkel egyezik:-)) ) Persze lehetnek olyan esetek, mikor bal körön a termik jobban emel, akkor én is azt az irányt szoktam választani. Ha viszont számottevő különbség nem jelentkezik, maradok a jól megszokott jobbkörös termikelésnél. Legalább fél óráig tekertünk együtt Hideg Pistivel. Mindkettőnk próbálta a nagyobb emelést megfogni, úgyhogy hol eltávolodtunk egymástól, hol meg a termik ugyanazon magjára szűkítettünk rá. Akkortájt éppen "almulás" volt, a termikek legyengültek, és csak legfeljebb 0,5-1 métert voltak hajlandóak emelni. Aztán a felhőnk teljesen megszűnt, és Hideg Pistivel más-más cumulust néztünk ki magunknak, úgyhogy szétváltak útjaink.
Újra egyedül maradtam. Közben elkezdett fájni a jobb térdem. Még valamikor tavasszal a győri élményfürdőben csúzdáztunk az ottani barátokkal, és csúnyán bevertem. Azóta vezetés meg repülés közben hosszútávon mindig megfájdult. Próbáltam masszírozni, de nem segített, úgyhogy utazás közben le-leléptem a pedálról, hogy kicsit megmozgassam. Ez valamennyit javított a helyzeten. Eddig próbáltam a reptér felett maradni, de most úgy döntöttem, elnézek a Tisza felé. A Kurca folyó felett, a reptér és a Tisza között félúton egész jó felhőket találtam. Miközben végigpróbálgattam mindegyiket, melyik mit tud, többször összefutottam az A-60-assal is, de a pilótája nem sok hajlandóságot mutatott a csatlakozásra.
Aztán ezek a felhők is kezdtek feloszlani. Az emelések legyengültek, majd már csak tartásokat találtam. Ahogy a reptér felé nézegettem körözés közben, arra lettem figyelmes, hogy arrafelé teljesen feloszlottak a cumulusok, és egy rétegfelhő kezdett terjeszkedni. Keletről kezdett bejönni a rossz idő. Ahogy feloszlottak az utolsó felhők is a Tiszán innen, és megszűntek az emelések és a tartások is, döntéshelyzetbe kényszerültem. A magasságom nagyjából 1.500 méter lehetett, Szegvár és Mindszent között voltam félúton, a szél pedig pont a reptér irányából fújt. Valamivel több, mint három és fél órája voltam a levegőben, de a feladat az öt óra megrepülése volt és nem kevesebb. A legközelebbi cumulusok a Tisza túloldalán, valahol Csanytelek felett lehettek, és számomra túl messzinek tűntek. Úgyhogy fájó szívvel úgy döntettem, hazaindulok. Azonban ahogy beértem Szegvár felé, valami megdobott. Rögtön bedöntöttem a Góbét, és a vario felkúszott pozitívba. Eszembe jutott, amit az öregek mondogattak, hogy település felett mindig könnyebb emelést találni. Ahogy igazítottam a köreimen a nagyobb emelés felé, a műszer lassan megállapodott a 2 m/s-on. Örültem, mint majom a farkának. Talán mégis meglesz az az öt óra. így emelkedtem szépen 2.000-ig, ahol megszünt az emelés. A szél közben Mindszent fölé sodort. A Csanyteleki felhők még mindig ott burjánzottak a Tisza túloldalán, de úgy éreztem, semmivel sem kerültem közelebb hozzájuk. A reptértől viszont elég messze voltam, a légterünk határán. Egyedül még sosem távolodtam el ennyire, úgyhogy újra csak hazafelé irányítottam a Góbét. Szegvár ismét útba esett, gondoltam, talán megint találok ott valamit, amivel kihúzhatom egy darabig, de hiába jártam be a falu légterét, a vario meg se moccant a -2-ről. A magasságom 1.000 méter lehetett, így a pálya felé vettem az irányt. A reptér fölé úgy 6-700-on érkeztem. Elkezdtem keresgélni a környéken, hátha van valami tartás, de az égen elterülő stratus nem sok jót ígért. Nem is volt semmi, mentem leszállni. Leszállás közben, talajközelben erős oldalszelet kaptam, így a leszállásom sem volt tökéletes. A végeredmény 4 óra 6 perc lett.
A starton Matyi jól lehordott, hogy miért nem mentem át a Tiszán. Ez mondjuk azóta sem történt meg egyszer sem, de ha még egyszer abban a helyzetben lennék, biztos belevágnék...
Linkek
Kapcsolat


A honlapot szerkeszti és karbantartja:

Nógrádi József

focke@freemail.hu


A szerkesztésben segít:

Vigh Mátyás

Lajos Ágnes

Árgyellán Tamás

Gémes Ferenc

Nagy Ferenc

Kiss György