Főmenü

Bejelentkezés

Adataink

Írta: Monoki Attila - Dátum: 2009. 08. 27. 23:48
Hivatalos adataink

Szegedi Gazdasági Vasút Történeti, Helytörténeti Közhasznú Egyesület
Rövidített név: Szgv Egyesület
Szervezet székhelye (irsz)
6722
Szervezet székhelye (település): Szeged
Szervezet székhelye (utca, hsz): Bólyai J. utca 17. I/1.
Képviselő(k): Dobra Ferenc, elnökhelyettes, Kasza János, titkár, Monoki Attila, elnök
Típus: Társadalmi szervezet
Cél szerinti besorolás: Kulturális tevékenység
Cél leírása:
Az egykori Szegedi Gazdasági Vasút ill. a MÁV Szegedi Kisvasút építése, működése, megszüntetése történetének, személyi és tárgyi feltételeinek felkutatása és közkinccsé tétele.
Megyei nyilvántartási szám: 2593 / 2009
Országos nyilvántartásbeli azonosító: 1344 / 2009
Eljáró bíróság neve: Csongrád Megyei Bíróság
Határozat száma: 60011 / 2009 . 6/I
Jogerőre emelkedés dátuma: 2009. 05. 07.
Adószám: 19561297-1-06
Bankszámlaszám: 10700062-49473809-51100005 (CIB BANK-nál vezetett számla)
Hozzászólások: 1 »

Rólunk írták - A régi kisvasút nyomában

Írta: Lénártné Dóczi Anikó - Dátum: 2009. 11. 11. 23:10
A Domaszéki hírmondó legújabb novemberi számában jelent meg Lénártné Dóczi Anikó írása A régi kisvasút nyomában címmel, melyet teljes terjedelmében közlünk:

Páratlan eseményre került sor 2009. október 9-én
Domaszéken. Pénteken délután kezdtek gyülekezni a résztvevők azon a kiránduláson, amelyet a szegedi Közéleti Kávéház szervezett, és apropója a régi kisvasút nyomvonalán történő kirándulás volt.


A kisvasút régi nyomvonala is elég volt ahhoz, hogy a kis csapat tagjai visszarepüljenek egy kicsit az időben. Bár a vasúti síneket évtizedekkel
ezelőtt felszedték, dűlőutak formájában még ma is fellelhető az a nyomvonal, ahol régen a vasút futott. A régmúlt felidézésének első állomása a Domaszéki megálló épületének megtekintése volt, ahol egyben
a kiállítást is megtekinthették a résztvevők. Borsi Istvánné újabb kisvasúttal kapcsolatos "ereklyéket" adott át Kispéter Géza polgármester úrnak, ezzel is gyarapítva a már meglévő gyűjteményt. A nosztalgiázás
ez után a kunhalmi megálló látogatásával folytatódott, ahol régi képek segítségével újra felelevenedett a megálló szerkezete, régi hangulata. Ez után a mórahalmi megálló épülete következett, majd a csoport újra a Sárkányhegyi Közösségi Házhoz vette az irányt. Az esemény házigazdája Kispéter Géza polgármester úr volt, aki mint egy "idegenvezető" az egész kirándulás alatt mesélt a kisvasút nyomvonaláról és a mellette lévő épületek történetéről. A nap további részében előadásokat hallgattak és videó filmet néztek a résztvevők, amelyek szintén a témához kapcsolódtak.
A régi idők emlékének megőrzésére Domaszék Község Önkormányzata tárgyalásokat folytat a Szegedi Gazdasági Vasút Történeti, Helytörténeti
Közhasznú Egyesülettel, melynek keretében felújításra kerül majd a volt
kisvasút egyik mozdonya és egy teherkocsi is, ami a volt kisvasútállomás épületénél, a Vasútmúzeum előtt kerül majd kiállításra, így állítva méltó emléket ennek az időszaknak.
A témában jelent meg Borsi István könyve Vasutas Dekameron címmel, amely
hűen tükrözi a régmúlt idők hangulatát, nosztalgiával repíti vissza az olvasót az elmúlt idő történéseibe.
A könyv megvásárolható a polgármesteri hivatal titkárságán.

Lénártné Dóczi Anikó
Hozzászólások: 0 »

Útban új helyünk felé

Írta: Monoki Attila - Dátum: 2009. 11. 04. 13:26
"Kedves SZGV Egyesület!
Értesítjük, hogy a szegedikisvasut.hu és a szgv.hu domainek regisztrációja elindult!
A várakozási idő 14 nap, az ezt követő 15-16. napon aktiválódik! Az aktiválódásról minden esetben küldünk értesítést!
Köszönettel és üdvözlettel,
Activesoft Kft.
1034 Budapest, Bécsi út 126-128. fsz.2 c.
Levelezési cím: 1241 Budapest, PF. 83
Telefon: +36 1 430 1312
Fax: + 36 1 430 1313
Honlap: www.activesoft.hu"

Mint arról már korábban hírt adtunk, egyesületünk egy pályázaton webtárhelyet és domain nevet nyert. A tárhelyet az Activesoft KFt biztosítja majd. Két napja értesített minket a cég a domain nevek regisztrációjának ügyintézéséről. Mint látható tehát folyamatban van a költözésünk az új tárhelyre. Uj címünk is könnyen megjegyezhető lesz. Ez persze ahogy a fentiekből is kiderül még két-három hét. Addig is türelmet kérünk mindenkitől!
Hozzászólások: 0 »

Felhívás: motorkocsik kerestetnek! :)

Írta: Dobra Ferenc - Dátum: 2009. 10. 21. 20:52
Talán kevesen tudják, de szegedi kisvasút fennállása alatt három motorkocsival is rendelkezett, igaz nem egy időben.

Az elsőt - mely egy kéttengelyes dízel-villamos motorkocsi volt - még házilag építette a kisvasút egy kéttengelyes személykocsiból. A szerkezet az M5 pályaszámot kapta. Később az 50-es évek elején visszaépítették motorkocsivá.

a másik két motorkocsi 1958-61-ig szolgált nálunk és a Nyírvidéki kisvasútról idekerült Szabolcs és Zemplén motorkocsik voltak.

Figyelem!

Ha bárki rendelkezik az M5-ről fényképpel, rajzzal, vagy műszaki leírással stb...illetőleg van fényképe a két nyíri motorkocsi szegedi időszakáról és szívesen megosztaná velünk, az kérem jelentkezzen az Egyesületünk által megadott elérhetőségek valamelyikén. Köszönjük.
Hozzászólások: 0 »

Nagy siker volt az "Állomás vasút nélkül" rendezvény

Írta: Dobra Ferenc - Dátum: 2009. 10. 14. 22:26
2009. október 9.-én tartották Domaszéken a Szegedi Közéleti kávéház "Állomás vasút nélkül" című rendezvényét melyen egyesületünk is képviseltette magát.
Maga a rendezvény elnevezése Borsi István tagtársunk - e rendezvény egyik fő szervezője - Vasutas Dekameron c. könyvének egyik fejezetének címe, mely a szegedi kisvasút megszüntetése körüli anomáliákkal foglalkozik.

A rendezvény a meghirdetettnek megfelelően pontban 17 órakor kezdődött a régi Domaszék állomás (korábban Sárkányhegy állomás) épületénél. Itt készült pár csoportkép a résztvevőkről, majd ezt követően Kispéter Géza polgármester úr köszöntötte a megjelenteket és ismertette a rendezvény programját.


Ezután a jelenlévők megcsodálhatták a gyönyörűen felújított állomásépületet és megnézték az épület belsejében berendezett kis kiállítást, ahol többek között látható volt az itt közlekedett Bax kocsik iránytáblája, mozdonyvezető táskák, képek és dokumentumok a kisvasút életéből, az állomás makettje stb.

A jelenlévők két speciálisan erre az alkalomra készített emlékjegyet is kaptak, illetve vihettek ismerőseiknek.

A kiállítás megtekintését követően az erre az alkalomra bérelt különbusszal nyomvonal bejárásra indultunk. A busz a domaszéki állomástól indult, végighaladt a vasút egykori nyomvonalán a bajai útig, majd azt keresztezve szintén az egykori nyomvonalon folytatta útját - egy felüljárón áthaladva az M5-ös autópálya felett - Kunhalom állomás épületéig. A kisvasút annak idején itt ágazott ketté, a jelenlegi földút helyén egy három vágányos állomás volt amiből mára csak az állomásépület maradt meg. Itt negyed órás fotómegállás után indultunk tovább a busszal az ásotthalmi vonalra. Mivel az autópálya úgy szeli ketté a nyomvonalat, hogy azon végig haladni közvetlenül Kunhalomtól nem lehet , kis kerülővel sikerült megközelítenünk a nyomvonal autópáylán túli folytatását, és azon végighaladnunk Széksóstó állomásáig.

Az utazásnak a hangulatát nagyban emelte, hogy a földúton döcögő különbusz a kisvasút szerelvényének egykori hangulatát idézte fel a jelenlévők számára. Menet közben Kispéter Géza polgármester úr ismertette a régi helyi nevezetességeket, illetve a vidék történetét, sajátosságait, előadása nagy sikert aratott tovább emelve az utazás hangulatát.

Még sötétedés előtt elértük a Széksósi állomást, itt is fotómegállás volt, majd részben a nyomvonalon, részben másik földúton tértünk vissza az 55-ös útra, majd utánna Domszékre. Útközben a buszból megtekintettük Nagy-széksós tó rehabilitációs munkálatait is.

A buszos túrát követően pompás vacsora várt bennünket az állomás épület mögött teleház pincéjében. A vacsora előtt egyesületünk elnöke Monoki Attila bemutatta egy esületünket a résztvevőknek. A vacsoránál bemutatásra került a Tiszpart TV két évvel ezelőtt a kisvasútról készített dokumentumfilmje. Ezt követően az este vidám hangulatban , kötetlen beszélgetésekkel folytatódott, bár a fő téma továbbra is a kisvasút maradt.

Köszönjük a szervezőknek a programot, fantasztikus élmény volt.
Hozzászólások: 0 »

Állomás vasút nélkül - Egyesületünk első nyilvános bemutatkozása

Írta: Monoki Attila - Dátum: 2009. 09. 30. 10:14
Állomás vasút nélkül

A Szegedi Közéleti Kávéház rendezvénye Domaszéken 2009. október 9-én 17 órakor.
Házigazda: Kispéter Géza polgármester
Vendég: Szegedi GV Történeti, Helytörténeti, Közhasznú Egyesület.

A program:
1/Múzeum megtekintése 17:00-tól. Programot megnyitja Kispéter Géza Polgármester úr
2/Nyilvános fogadás és vacsora a faluház rendkívül reprezentatív pincéjében. Vacsora költsége kb. 800Ft/fő
3/Egyesületünk (SZGV Közhasznú Egyesület) bemutatkozása, néhány fotóval, filmmel laptop segítségével.


Az érdeklődőket szeretettel várjuk.
Jelentkezés és információ: Borsi István MÁV m. főtanácsos tagtársunknál
Telefon: 30/903 69 10
Hozzászólások: 0 »

Sikeres pályázat

Írta: Monoki Attila - Dátum: 2009. 09. 28. 20:55
Sikeres pályázat, mely költözéssel is jár

Egyesületünk a civil szervezeteket segítő Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) rendszerén keresztül pályázatot nyújtott be ingyenes webtárhelyre. A pályázatot sikeresen megnyertük. A tárhely felajánlója az Activesoft KFT.
2009. 09 26-án tartott közgyűlésünkön a weblap elköltöztetését a fentiek fényében az egyesület megszavazta. Előreláthatólag 512mb dinamikus tárhellyel és saját domainnévvel rendelkezhetünk majd. A tárhelyen végre rendesen fognak futni a PHP és az SQL utasítások, így portálunk azon részei is, amelyek nem működnek az ATW rendszerében, mivel biztonsági illetve üzleti okokból le vannak tiltva.
A domain név igénylése és a portál áttelepítése természetesen időt vesz majd igénybe. Ez kb. 2,5-3 hét.
Az új honlap elérhetőségéről majd az elkészültekor adunk információkat.
Hozzászólások: 0 »

Kedvezményes könyvvásár kizárólag tagjaink részére

Írta: admin - Dátum: 2009. 09. 28. 10:45
Vezérállásban Dekameron
Borsi István tagtársunk "Vezérállásban", illetve "Vasutas Dekameron, avagy Szex és Stex" című könyvét kizárólag az egyesületi tagok kedvezményes áron 1200 forintért megvásárolhatják a szerzőnél illetőleg Dobra Ferencnél.
Hozzászólások: 1 »

Bankszámlaszám

Írta: Monoki Attila - Dátum: 2009. 09. 18. 20:57
2009. 09 18-tól kezdve él az egyesület bankszámlája.
Számlánkat a CIB Bank-nál vezetjük.
Száma: 10700062-49473809-51100005
Felajánlásai(ka)t, kérjük a fenti bankszámlára utalják!
Hozzászólások: 0 »

Beköszöntő

Írta: Monoki Attila - Dátum: 2009. 08. 27. 23:21
1927 február 1-én elindult az első menetrend szerinti járat a Szegedi Gazdasági Vasút vonalán. Az ország talán egyetlen kisvasútvonala (az Úttörő-, Gyermek- vasúton kívül), amelyet elsősorban személyszállításra és nem teherszállításra építettek. Szeged területe akkoriban többszöröse volt a mainak. Északi irányban egészen Kistelekig, nyugati irányban (amerre a kisvasút haladt) pedig gyakorlatilag a mai megyehatárig terjedt a város határa. Akkoriban még nem voltak itt települések, csak elszórt tanyák, és egy közigazgatási központ Szeged-Alsóközpont néven a mai Mórahalom területén. Az itt lakó embereknek a tömegközlekedését viszont meg kellett oldani valahogy.
A vasút építését közel negyven évnyi vita előzte meg. Bírálták a vonalvezetést, és állandó vita tárgya volt, hogy keskeny- vagy normál nyomtávú vasútvonalat építsenek-e? Több alternatíva is felmerült, például kis híján megszavazták a trolibusz hálózat kiépítését Alsóközpontig(1923-ban!!) Végül 1926 márciusában végre valahára elindult az építkezés, melyet karácsonyra már be is akartak fejezni. Sajnos az aktuális belpolitikai események és egyéb hátráltató körülmények miatt ezt a határidőt nem sikerült tartani. Kis csúszással január végén adták át a vonalat, melyen február elseján immáron 82 évvel ezelőtt indult el az első menetrend szerinti személyvonat.
A vonal kezdőpontja a Belvárosi híd lábánál, a mai Roosevelt téren volt, ahol akkoriban a napi élelmiszerpiac (akkori nevén Makai-piacz) működött. A kisvasút innen kikanyarodott a Tisza-partra, végighaladt a Klinikák előtt, majd a mai Árvízi emlékmű magasságában áthaladt az akkori vasúti híd egyik pillérje alatt, és a Tisza-pályaudvar melletti Közraktárak mellett(amelyekhez természetesen iparvágányok is vezettek!), érte el az Átrakó-pályaudvart, ahol fűtőház, igazgatósági épület, javítóműhely stb. is volt. Innen a Boszorkány-sziget, majd Szentmihálytelek érintésével jutott Kunhalomra, ahol a vonal kettéágazott.
Az Északi-vonal Domaszék (akkoriban Sárkányhögy), Zákányszék(akkoriban Lengyelkápolna), Rúzsa(akkoriban Pálffy-tanya, majd Csorvás) érintésével Pusztamérgesig haladt. A Déli-vonal Feketeszél, Széksós, Mórahalom (akkoriban Alsóközpont), Kissoron át Ásotthalomig (akkoriban Várostanya) ért. Később 1947-ben bővítették ki a Déli vonalat a Halasteleki Iskoláig. A vonal hosszúsága 78 kilométer volt!!! A vonal rendkívüli jelentőségű volt a szegedi, Szeged- alsótanyai és Csongrád megyei helytörténetben.
A kisvasút állomásai mellett alakultak ki azok a települések, (Domaszék, Mórahalom, Ásotthalom, Ruzsa, Kissor) amelyek később önállósodtak és elszakadtak Szegedtől. Tehát ha nincs ez a kisvasút, akkor ezek a települések sem léteznének ma.
Ezen a vonalon működött az ország sőt a világ első dízel-elekromos mozdonya a Láng Gépgyár által gyártott M1-M4. Jelen vasút tapasztalatait felhasználva épült később a kecskeméti kisvasút, amely a mai napig szolgálja a Kecskemét környéki tanyavilágot.
Sajnos 1975-ben ezt a kisvasutat is elérte a vég, és megszüntették, pedig egyes általa érintett helyeken (Feketeszél)még ma sincs kiépített közút.
Ma már nagyon kevesen élnek a kisvasút egykor utasai, és dolgozói közül. A fiatalok többsége pedig nem is hallott még róla, hogy működött itt egy helytörténeti szempontból is rendkívüli jelentőségű kisvasút.
>Néhány évvel ezelőtt jómagam, és néhány hozzám hasonló fiatal elhatározta, hogy a kisvasút történetét megismerteti a világgal, a jelenleg fellelhető járműveket, épületeket, fényképeket, tárgyi és személyes emlékeket pedig megmenti, megőrzi és felújítja. Hosszú, többévnyi szervezés után (miközben a történeti kutatásaink folytak), végre megalakult az SZGV Egyesület, amely épp a fenti célokat tűzte ki zászlajára. Alakuló ülésünket megtartottuk, Szeged városától a névhasználati engedélyt megszereztük. Több évbe telt, míg végigjártuk bürokrácia utvesztőit, de vére-valahára 2009 nyarára bírósági bejegyzésünk is megtörtént.
Nonprofit jellegű egyesületünk elsőrendű célja egy múzeum létrehozása, a jelenleg fellelhető, sajnos egyre romló állapotú egykori kisvasúti járművek felkutatása és felújítása, helytörténeti, vasúttörténeti kutatás és a kutatások támogatása az egykori Szeged-alsótanyai kisvasúttal kapcsolatban, valamint a kisvasút történetének és helytörténeti jelentőségének megismertetése a nagyközönséggel.
Mindazok, akik szeretnének segíteni nekünk, személyes vagy tárgyi emlékük van a kisvasútról vagy netalán tagjaink szeretnének lenni kérem jelentkezzenek a moati@freemail.hu e-mail címen, vagy a 30/5421073 telefonon.
Hozzászólások: 0 »