Gotthárdi Hírek 2001.szeptember 1.

Hírek

Az elmúlt hónapban a hivatal 8 lakóházépítési és 4 használatbavételi engedélyt adott ki.

A Közszolgáltató Vállalat kavicsozási munkákat végzett a Hegyi út felső szakaszán, a Szépvölgyi, Kiserdei, Zsidai, Déryné utcákban, kátyúzási munkálatok történtek a Farkasfai, Fővég, Vakarcs, Felső, Örökzöld, Zsidahegyi, Kis utcákban, járdajavítást végzett a Kossuth és Tompa M. utcákban. A kethelyi úti autóbusz-megállónál járdaszigetet építettek, kijavították a Kertvárosi u. – Zsida patak hídkorlátját, befejezték a József A. u, Köz u. út- és csapadékvíz elvezetés javítási munkáit.

A Deák Ferenc u. 14. szám alatti, 11 lakásos szociális bérlakás építése a kivitelezői szerződésben rögzített ütemterv szerint történik. A falazás befejeződött, jelenleg a tetőszerkezeten dolgoznak. A kivitelező a zalaegerszegi Tanép Kft.

Befejeződött az Ipari Park II. beruházás. A Betonútépítő Rt. által elkezdett munkákat a Hoffmann Rt. fejezte be, az eddig elkészült víz-, szennyvíz-, gáz-közművezetékek műszaki átadás-átvételi eljárását csak a közművek átadása után lehet lezárni. A műszaki átadás-átvétel megtörtént.

A Széll Kálmán tér kivitelezői munkái is befejeződtek. A műszaki átadás-átvételi eljárás a közművek átadása és a terület tulajdonviszonyainak rendezése után zárható le. A kivitelezést a Betonútépítő Rt. kezdte (út és közművezetékek építése) a befejezési munkákat (térburkolatok, parkoló, parképítés) a Hoffmann Rt. végezte.

Rendőrségi hírek

Augusztus 13-án délelőtt a Rábagyarmat és Csörötnek közötti földterületen fogtak el a járőrök két csörötneki férfit, amint éppen szalma körbálákat loptak el.

Augusztus 13. Ismeretlen tettes betört a téglagyár épületébe s ott tört-zúzott, valamint ellopott két csaptelepet és két konnektort. A rongálási kár kb. 500.000,- Ft.

Augusztus 16. Egy olasz állampolgár az éjszaka a 8-as főútvonalon Rönök felől Vasszentmihály irányába közlekedett személygépkocsijával, amikor a jobb oldalról egy szarvas ugrott elébe, amit elütött. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár kb. 1.500.000,- Ft.

Augusztus 17. Az Arany János utcában intézkedtek a járőrök egy külföldi állampolgárral szemben, aki a személygépkocsija tetőcsomagtartójára éppen egy körözött MTB kerékpárt pakolt fel.

Augusztus 21-én délben Szentgotthárd-Rábatótfaluban történt közlekedési baleset. Egy osztrák férfi Szentgotthárd Széchenyi út felől Alsószölnök felé közlekedett személygépkocsijával, amikor figyelmetlenül próbált megfordulni, s közben összeütközött az őt éppen előzni szándékozó másik autóval. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az anyagi kár kb. 200.000,- Ft.

Augusztus 22-én reggel a Kossuth Lajos úton közlekedett egy rábagyarmati férfi személygépkocsijával Csörötnek irányába. A vele azonos irányban közlekedő kerékpáros előzésébe kezdett, majd az úttest jobb szélére való visszatéréskor a biciklist elsodorta, aki az úttestre esett. A kerékpáros asszony 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Augusztus 23-án reggelre virradóan ismeretlen tettesek Rábafüzesen a Toldi utcában leszerelték egy épülő családi ház nyílászáróit. A kár kb. 1.000.000,- Ft.

Augusztus 23. Szentgotthárdon a Forrás Diszkont mögötti kerékpártárolóból loptak el egy lezáratlan, 20.000,- Ft értékű MTB kerékpárt.

Augusztus 28-án a Rönök és Csörötnek községek közötti útszakaszon az útszéli kukoricásból egy nő rohant ki az útra, és egy gépkocsival arra haladó határőr segítségét kérte. Elmondása szerint egy vasszentmihályi nő elől menekül, aki fegyverrel kergeti őt. Értesítették a rendőrséget és az út szélén megvárták a rendőröket. A kiérkező rendőrök a fegyverrel kergetőző vasszentmihályi nőt megtalálták, de ekkor már nem volt nála fegyver. A szentgotthárdi Rendőrőrsre előállították. A cselekménynél használt fegyver felkutatására az intézkedést megtette a rendőrség, ami a későbbiek során elő is került a kukoricásból. Egy riasztó fegyver volt. Az előállított vasszentmihályi nőt az ügyeletes orvos megvizsgálta, majd a Szombathelyi Pszichiátriára szállíttatta.

 

Jegyzet

Hajrá M8!

Amikor gyanútlan szentgotthárdi dakoták autóba pattanva próbálják becserkészni fővárosunkat, szerencsés esetben egy tízpróbázó állóképességével, egy sakkmester kombinációs készségével és egy bonsai kertész türelmével kell rendelkezniük. A kihívás nem gyenge: a 8-as főút forgalom-áteresztő képessége sok helyen eléri a maximumot, az úthibáknak álcázott tankcsapdák tesztelik a lengéscsillapítókat, a Bakonyba telepített rendőrségi radarrendszer pedig valódi izgalmakat hoz a szalon-kegyetlenkedő vetélkedőkkel és az argentin filmsorozatokkal tarkított hétköznapjainkba.

A Nagy Magyar Közhelygyár kedvelt terméke az “Európa szívében” fordulat és variációi, térségünkben erre kitűnően rímel a “Hármashatár” fogalom és udvartartása.

Most nem akarok könnyed ziccereket kihasználva poénkodni azon, hogy milyen szív az, ahol ilyen szegényes az érhálózat, vagy azon, hogy a Hármashatár reális olvasatban annyit tesz: mindentől egyformán messze….

Végre született egy olyan autópálya-koncepció, amelynek egyik legnagyobb nyertese Szentgotthárd lehet. Röviden vázolnám a dolgot: osztrák oldalon Rábafüzesig elkészül az A1 hiányzó darabja, magyar oldalon pedig itt indul az M8-as, amely nagyjából a jelenlegi 8-as főút nyomvonalán halad, megkerülve Veszprémet, valahol Székesfehérvár térségében kapcsolódik az M7-es autópályához, de halad tovább is, Budapesttől délre halad el a Duna felett, majd átszelve az Alföldet, elér a román államhatárig.

Ugye, vannak azok a leányzók, akik elvileg kívánatosak a szemünkben, de befektetéseinket mégis máshol kell intézzük, már csak az egyszerűbb megközelíthetőség miatt is. Szentgotthárd is elvileg vonzó a gazdasági-kereskedelmi befektetők számára, hiszen EU-közeli telephelyen, olcsóbb munkaerővel, fontos tranzitútvonal mentén helyezkedik el. A város tragikus gyengéje a megközelíthetőség. A főváros felé vezető 8-as főútvonal olyasmi, mint Vikidál kannás bor és céllövölde hangulatú Himnusza a magyar-német meccs előtt: karikatúrának zseni, de ne gondoljuk már komolyan… A határátkelőt is kinőtte a forgalom, de korszerűsítése az útépítés és EU-csatlakozás kapcsán elkerülhetetlen lesz. A tervezett útépítés eredményeképpen két repülőtér – a grazi mellett Ferihegy is – 1-2 órán belül elérhető közelségbe kerül, ami szintén nem elhanyagolható szempont egy beruházás helyszínének kiválasztásánál.

Tehát: hajrá M8! Biztos lesz 10 év, amíg legalább részben elkészül, biztos lesznek “zártkörű, meghívásos pályázatok”, és lesz ökörsütés, az aktuális kormánypártok választási kampányának részét képező ünnepélyes átadás, lesz püspöki áldás egy kis koronahurcolgatással, tehát számítsunk a szokásos forgatókönyvre. De a lényegen ez sem változtat: a határmenti kisvárosunk lehetőséget kap arra, hogy olyan fontos gazdasági, kereskedelmi és közlekedési központ legyen, mint az azonos tranzitútvonal mentén elhelyezkedő olasz Tarvisio, per esempio, stílszerűen.

- Csörnyi Róbert –

 

Ifjúságvédelmi ellenőrzések

A Polgármesteri Hivatal az elmúlt időszakban a Rendőrőrs, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársaival, valamint a III. Béla Szakképző Iskola és a Vörösmarty Mihály Gimnázium ifjúságvédelmi felelőseivel két alkalommal tartott ifjúságvédelmi ellenőrzést a városban lévő vendéglátó egységekben. Az ellenőrzésekkor a fiatalok szeszes itallal való kiszolgálását, a játék- és pénznyerő automaták fiatalok általi használatát vizsgálták.

A két ellenőrzés során a fiatalok viszonylag kis létszámban tartózkodtak az egységekben, egy alkalommal történt szeszes ital kiszolgálás, a város területén rendbontó, antiszociális magatartást tanúsító csoportokat nem találtak. Egy I. kategóriás játékteremben három 18 év alatti fiatal tartózkodott, a terem felügyelete nem volt biztosított, e szabálytalanságok miatt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Szerencsejáték Felügyeletnél szabálysértési feljelentést tett.

Újabb beruházás az Opel Hungary Powertrain szentgotthárdi motorgyárában

Új gépek telepítésével növelik a hatékonyságot

A nyári szabadságról visszaérkezett munkatársakat átépített motor- és hengerfejgyár várta a szentgotthárdi üzemben. A tavaly októberben átadott Allison váltógyár és a CVT (fokozatmentes automata váltó) gyár mellett a nyár folyamán a motorgyárban is nagyszabású beruházás valósult meg.

A beruházás, amely a gyártó- és a szerelősorokat egyaránt érintette, az idei év folyamán több mint 120 millió német márkára rúg, és ez csak egy része a teljes összegnek. A több mint 25 értékes gyártósori gép között új megmunkáló központok, illetve a meglévő transzfersorokhoz új állomások találhatóak. A szerelősorokra eddig 7 gépet telepítettek, további 8 pedig még az idén megérkezik.

Bár a szentgotthárdi motorgyár 1992-es indulása óta többször is történt kapacitásnövelő vagy új termék gyártásához szükséges beruházás, ez a mostani minden eddiginél nagyobb mértékű.

Az Opel Hungary Powertrain Ltd. 1992-ben indította be 1,4 és 1,6 literes 8 szelepes ECOTEC benzin-motorok gyártását Szentgotthárdon. A kapacitás azóta 260 ezer darabról több mint évi 570 ezer darabra növekedett és a paletta kiegészült az 1,8 literes motorokkal is. Jelenleg minden típus 16 szelepes változatát gyártják, s a teljes gyártott darabszám a tervek szerint még az idén eléri a 3 millió darabot.

 

45 éves osztálytalálkozó

Bensőséges, nosztalgikus hangulatú általános iskolai találkozó volt augusztus 25-én a Hunyadi u. 27. szám alatt, ami régen Leányiskola volt, ma középiskolai kollégium.

Osztályunk 1956 júniusában végzett, amit Szabó József vezetett négy éven át. Osztályfőnökünknek sok régi, kedves emléke fűződik hozzánk, mert mi voltunk az első osztálya Szentgotthárdon. 40 éves pedagógiai pályafutásából 33 évet Szentgotthárdon töltött. 1952-ben került iskolánkba, ahol számtant és fizikát tanított. Köztudott, hogy a matek nem tartozott a diákok kedvenc tantárgyai közé, de Jóska bácsi igyekezett bevezetni minket a számok rejtelmeibe.

22-en fejeztük be az általános iskola 8. osztályát, 6 társunkról nem tudunk, illetve csupán annyit, hogy 56 szele külföldre sodorta őket. Sőt, kémiatanárunkat, Szendy Lászlót is, aki az USA-ban él, onnan küldött egy kedves hangú levelet, melyet felolvastunk az “osztályfőnöki órán”. Mi, akik összegyűltünk, izgalommal vegyes kíváncsisággal vártuk a beszámolókat életünk eddigi alakulásáról. Sok régi, gyerekkori csínytevés elevenedett fel a visszaemlékezések során. Jó hangulatú, igazi osztályfőnöki óra volt.

Jóska bácsi megelégedéssel összegezte a hallottakat, és méltatta azt, mindannyian békés családban élünk, többen már boldog nagymamaként. Hangsúlyozta, külön örül annak, hogy bebizonyosodott: az élet sokkal reálisabban tükrözi vissza életünk valós értékeit, tehetségünket. Mindannyian tanultunk valamit, családot alapítottunk és jól boldogultunk.

Osztálytalálkozónkat megtisztelte Raposa Margit néni, magyar tanárnőnk, aki ma már gyémántdiplomával kitüntetett pedagógus, és mi nagyon büszkék vagyunk rá.

A kötetlen beszélgetés után elmentünk a szentgotthárdi temetőbe, egy osztálytársunk sírjához vittünk virágot, majd ellátogattunk a zsidai tenetőbe is, ahol kedves tanárnőnk, Szabó Józsefné Zsuzsa nénire emlékeztünk sok szeretettel. Ezt követően fehér asztal mellett beszélgettünk éjfélig, és azzal váltunk el, hogy egy év múlva újra találkozunk.

Böő Mónika

szervező

 

 

Torgyán József avatta fel Rönökön a millenniumi emlékművet

A kitelepítettekről is megemlékezett az FKGP elnöke

Torgyán József ex-miniszter

Augusztus 18-án délelőtt a rönöki Szent Imre templomban istentiszteleten vett részt Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke, majd a polgármesteri hivatal előtt avatta fel a millennium tiszteletére emelt emlékművet. Az elnököt elkísérte Danka Lajos országgyűlési képviselő, a párt megyei elnöke is.

A polgármesteri hivatal előtt a megjelenteket Leopold Ferenc polgármester köszöntötte, majd átadta a szót Torgyán Józsefnek.

- Nagyon nagy szeretettel koszorúztam meg a Szent Imre templom falán elhelyezett, a német kitelepítettek emlékére elhelyezett emléktáblát – kezdte beszédét a pártelnök. - A templom története és a kis falu lakosságának sorsa a magyar történelem azon korszakára emlékeztet, amikor nem maradhatott meg falujában a magyar ember, aki valamikor német ajkúként érkezett ide és ezért üldöztetést kellett elszenvednie – emelte ki Torgyán József.

A továbbiakban Szent István királyra emlékezett, aki Európában elsőként hirdette meg a pozitív diszkriminációt, azért, hogy a letelepedett külföldi többletjogokat kapjon Magyarországon, hogy magyarnak érezhesse magát. A kommunista társadalom azonban a Szent Istváni üzenetet nem értette meg, és az itt élő németeket szétszórta a világban – fogalmazott az elnök. Történelmi visszatekintése után kijelentette, fontos tudnunk, hogy a hazánk területén letelepedett sokszínű, soknemzetiségű nép jelenti a magyar népet, és a kisebbségek pozitív diszkriminációját a jövőben is fent kell tartani. Beszéde végén kifejezte reményét, hogy Rönöknek soha nem kell olyan időket átélnie, mint a kitelepítések és az egész lakosság megaláztatása, megpróbáltatása alatt.

Az ünnepi beszéd után Torgyán József leleplezte az emlékművet, melyet Németh Zoltán szentgotthárdi esperes szentelt fel.

-szilágyi-

Testületi ülésről jelentjük

A nyári szünet utáni első ülését tartotta augusztus 30-án a képviselő-testület. A két hónap alatt nagyon sok anyag gyűlt össze, a tárgysorozat 43 napirendi pontot tartalmazott. Komolyabb vita viszont egyik témában sem alakult ki, mivel az előterjesztések nagy része beszámoló volt.

Az ülés elején Viniczay Tibor alpolgármester adott rövid tájékoztatót a termálfürdő programról, majd javaslatot tett a képsviselő-testületnek, hogy a város közbiztonsági helyzetének érdekében kérjék fel a körmendi Rendőrkapitányásg vezetőjét, a következő ülésre készítsen tájékoztatót a szentgotthárdi rendőrőrssel kapcsolatos 2-3 éves tervekről. A javaslatot a képviselők elfogadták.

Bauer Károly polgármester a tanévkezdéssel kapcsolatban elmondta, hogy a bölcsődébe 43 főt írattak be, így a testület korábbi létszámcsökkentésre vonatkozó döntése megalapozott volt.

Tárgyalták a képviselők a költségvetés I. féléves teljesítéséről szóló beszámolót. Bauer Károly kiemelte, hogy nehéz féléven van túl az önkormányzat, ennek ellenére a város működtetése zavartalan volt. A pénzügyi helyzet azonban labilis, eseti hitelfelvételekre kényszerült a város, éppen azért a gazdálkodás további finomítására van szükség. Néhány intézménynél az időarányosnál nagyobb felhasználást tapasztaltak, felhívta az intézményvezetők figyelmét arra, hogy nincs lehetőség a költségvetés későbbi korrekciójára.

Meghallgatta és elfogadta a testület a város szociális helyzetéről szóló tájékoztatót is. Az előterjesztés kapcsán több döntést is hoztak, egyebek mellett felmérik a szociális lakásigénylők helyzetét, és a rászorultság függvényében sorrendet állítanak fel közöttük. Döntöttek arról is, hogy a hajléktalanszállást a jelenlegi formában tovább működtetik.

Rendeletet alkotott a képviselő-testület a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről, majd elfogadták a Szentgotthárd, Rábakethely és Máriaújfalu városrészek közötti terület településrendezési tervét, valamint az uszoda-sportcentrum környékének szabályozási tervét. Több támogatási kérelmet is tárgyaltak. Mivel a tartalékalapban jelenleg nincs felhasználható összeg, ezért a kérelmekről az alap későbbi feltöltése után döntenek.

Kisebb vitát hozott az 5. háziorvosi körzet kialakításának kérdése. Pochán Miklós, a pénzügyi bizottság elnöke kijelentette, személy szerint nem támogatja az 5. körzet létrehozását, javasolta, hogy a meglévő 4 körzetben uralkodó állapotokról kérjenek részletes tájékoztatást. Viniczay Tibor alpolgármester szerint sem indokolt a körzetek számának bővítése, véleménye szerint a jelenlegi körzetekben is lehetne jó munkát végezni. Lakosy György egészségügyi tanácsos szakmailag indokoltnak tartotta a körzetbővítést, de felhívta a figyelmet arra, hogy ez többletköltségekkel fog járni. A testület döntése alapján a jövő évi költségvetés tervezésekor részletesen áttekintik a problémát.

Tájékoztatót hallgattak meg a fizetőparkolási rendszer működésének tapasztalatairól. Domiter László képviselő elmondta, hogy a három hónapos működés alatt beigazolódott, hogy a jelenlegi jegyes rendszer működése nem felhőtlen, különösen a külföldi állampolgároknak vannak gondjai a jegyvásárlással. A képviselő szerint el kell gondolkodni a jegykiadó automaták felállításán, ki kell dolgozni azok finanszírozásának lehetőségét. Viniczay Tibor a lapunkban korábban megjelent írás kapcsán kifejtette, hogy a Közszolgáltató Vállalat igazgatója felhívta a parkolóőrök figyelmét arra, hogy az óvoda előtt ne büntessék meg a gyermeküket kísérő szülőket, ha a szükséges negyed órára nem vásárolják meg a jegyet. Bauer Károly összegzésében kijelentette, a tapasztalatok alapján alapvetően jól működik a rendszer, a jelentkező gyermekbetegségeket orvosolni kell.

A testület a továbbiakban ingatlan és lakásügyeket tárgyalt.

-szilágyi-

 

 

A Millenniumi Év záróünnepsége

Szent István királyra emlékezett a város

Augusztus 20-án három helyszínen emlékeztek meg államalapító királyunkról. A program délelőtt 9-kor istentisztelettel kezdődött a katolikus templomban, majd a Színházban tartottak rövid ünnepséget, végül a Polgármesteri Hivatal előtt avattak domborművet.

A színházi ünnepségen Kollár Csaba alpolgármester, a Millenniumi Emlékbizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Bebes István országgyűlési képviselőt, Andrej Gerenčért, a szlovén parlament tagját, Hermann Lang, osztrák kormánytanácsost, Franz Mahr heiligenkreuzi polgármestert. Kollár Csaba köszöntőjében ismertette az Emlékbizottság munkáját, a Millenniumi Év programjait. Mint mondotta, a város méltóképpen ünnepelte az ezredfordulót, valamint államiságunk ezeréves fennállását.

Bauer Károly polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy augusztus 20-a többszörös ünnepe a szentgotthárdiaknak. Nem csupán államiságunkat, Szent István királyunkat ünnepeljük ezen a napon, hiszen 1983 augusztus 20-án kapta vissza Szentgotthárd a városi címet, és a hagyományok szerint erre a napra esik a szentgotthárdi búcsú is.

- Szent István király kiemelkedő személyisége a magyar történelemnek – emelte ki Bauer Károly – hiszen korszerű, európai és mégis sajátosan magyar örökséget hagyott ránk.

A polgármester szerint itt az ideje a nyugodt országépítésnek, az ezer éves szellemi hagyaték értelmében születnek patinás városunkban a tiszta szándékú fejlesztések.

Az ünnepi beszéd után kitüntetéseket adtak át, majd rövid kulturális műsor következett, ahol a Takács Jenő Zeneiskola kamaracsoportja és a Művelődés Háza és Színház Vegyeskara mellett fellépett a Magyarszombatfai Citerazenekar is.

A színházi ünnepség után a megjelentek a Polgármesteri Hivatal elé vonultak, ahol Bebes István országgyűlési képviselő a millennium tiszteletére domborművet avatott fel, amely Szent Istvánt és feleségét, Gizella királynét ábrázolja.

Kitüntetések augusztus 20-án

Szentgotthárd Városért Díjban részesítették Hermann Lang kormánytanácsos, területi vámparancsnokot.

Hermann Lang heiligenkreuzi területi vámparancsnok a Hármashatár Baráti Kör alapító tagjaként aktív közreműködést vállal a magyar-osztrák határmenti kapcsolatok ápolásában, fejlesztésében. Hirdeti a térségben való gondolkodás, a Szentgotthárd környéki határmenti régió gazdasági, kulturális együttműködés fontosságát, támogatja a Szentgotthárd – Heiligenkreuz Ipari Park határátkelő megvalósítását. Tevékenységével sokat tesz a határmenti kapcsolatok elmélyüléséért, a népek közötti barátság erősödéséért.

Szentgotthárd Városért Díj kitüntetést adományozták Németh Zoltán esperes-plébánosnak.

Németh Zoltán Szentgotthárdon a lelkipásztori munkát 1985 szeptembere óta végzi. 1985 és 1992 között mint káplán, 1992-től mint plébános-esperes szolgálja híveit. Városunkban eltöltött 16 év alatt lelkipásztori tevékenységét a pontosság, a kiszámíthatóság és a mindenkori önzetlen segítőkészség jellemzi. Munkájában a lélek templomának építésén fáradozik. Koordinálja az iskolai hitoktatásokat, eredményes közreműködésének köszönhetően több kis közösség kezdte el működését. Törekszik a határon túli kapcsolatok ápolására, gondot fordít a templomok felújítására, szebbé tételére. Példamutató az együttműködése a város elöljáróival, az egyházmegye papságával, a hívő emberekkel, valamint a város lakosságával.

Németh Zoltán esperes úr a kitüntetéssel együtt járó pénzjutalmat a Szentgotthárdi Barokk Templomért Alapítvány javára ajánlotta fel.

Szentgotthárd Közoktatásáért Díjban részesült Petrovics Györgyné pedagógus.

Petrovics Györgyné a Szombathelyi Tanárképző Főiskola tanító szakán szerzett diplomát. 33 éve tevékenykedik a pedagógus pályán alsó tagozatos nevelőként. 1985 szeptemberétől a Széchenyi István Általános Iskola tanítója.

Személyisége, pedagógiai hitvallása nagyon közel áll az általa tanított gyermekek lelkületéhez. Lelkiismeretes, szorgalmas nevelő. Módszertanilag jól felépített órákat tart, szemléletesen oktat. Munkáját az állandó korszrűsítésre való törekvés hatja át, melynek ékes bizonyítéka az alsó és felső tagozat közötti átmenet megkönnyítésére való törekvése. Több évtizeden keresztül volt az iskola alsó tagozatos munkaközösségének vezetője.

Szentgotthárd Közoktatásáért Díjat kapott Doszpot Jánosné gyógypedagógus, logopédus.

Doszpot Jánosné 25 éve foglalkozik városunk beszédfogyatékos gyermekeinek fejlesztésével. Munkáját az igényesség, a lelkiismeretesség, a pontosság és a nagyfokú hivatásszeretet jellemzi. Nagy munkabírását jellemzi, hogy évente 50-60 beszédfogyatékos óvodás és kisiskolás gyermek logopédiai ellátását végzi, ezen túlmenően a város vonzáskörzetében lévő óvodák gyermekeinek szakmai segítését is elvégzi. Munkája végzése mellett a Rehabilitációs Kórházban felnőttekkel is foglalkozik.

Saját szakmai fejlődésére kiemelt gondot fordít. Rendszeresen részt vesz szakmai továbbképzéseken, országos rendezvényeken. Eredményes munkája a város kisgyermekeinek sikeres iskolakezdését segíti. Logopédusként az egyik legnehezebb pedagógiai feladatot látja el.

Szentgotthárd Közoktatásáért Díjat adományoztak Pintér Ferenc pedagógusnak.

Pintér Ferenc 1973 óta a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára. Munkáját kiemelkedően magas színvonalon végzi. Tanítványai eredményesen szerepeltek és szerepelnek a szaktárgyi versenyeken. Azok a diákok, akiket felkészített a továbbtanulásra – csaknem kivétel nélkül – sikeres felvételi vizsgát tettek.

Lelkiismeretes, színvonalas munkája mellett aktív résztvevője volt a tankönyv kipróbálási kísérletnek, az 1991-ben kidolgozott nyolcosztályos gimnáziumi matematika és fizika tantervnek. Elkötelezettje szaktárgyainak, és rendelkezik azzal a keveseknek megadatott képességgel, hogy meg tudja szerettetni a matematikát. Jelenleg a kerettanterv helyi adaptációján dolgozik és egyik megfogalmazója az intézmény pedagógiai programjának. Osztályfőnökként mindent megtesz tanítványai fejlődéséért.

Gondoskodása és szeretete segített az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő diákoknak megtalálni helyüket az életben.

Pintér Ferenc augusztus 17-én Budapesten eredményes pedagógiai munkássága elismeréséül a Magyar Köztársasági Érdemkereszt ezüst fokozata kitüntetést vette át.

Millenniumi záró ünnepi rendezvények

Néptánc

Augusztus 17-20. között színvonalas, látványos rendezvényekkel búcsúzott Szentgotthárd városa a millennium évétől. Minden korosztály számára kínált programokat a Művelődési Ház az esemény alkalmából. A sort hagyományosan a Sárvári Nemzetközi Néptáncfesztivál szereplői nyitották. A Törökországból és Csehországból érkezett együttesek magas szakmai színvonalú produkciója, gyönyörű népviseleteik élményszámba mentek. Az est jól szolgálta a népek egymás mellett élésének hagyományos gondolatait. Augusztus 18-a az “igényesebb” zenét kedvelők számára nyújtott szórakozást. A Blackriders együttes már második alkalommal lépett fel városunkban, a tőlük megszokott profi színvonalon játszották az ír népzenét és a country muzsikát. Zsoldos Báró és az Acoustic Blues Jam a blues-zene kezdeteihez vezette el hallgatóságát.

A különböző népek zenéjének bemutatása mellett a magyar népzene is beköltözött augusztus 19-én egy délutánra a Művelődési Ház kerthelyiségébe. A Magyarszombatfai Citerazenekar és az Ungaresca Néptáncegyüttes a magyar népzene és ezen belül is a térség kultúrájából adott ízelítőt. A délutánt színesítette a Rábafüzesi Német Asszonykórus produkciója.

Augusztus 19-én délelõtt a Musica Sonora Kamaraegyüttes adott hangverseny a barokk templomban.

A hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án a fúvószenekar és a mazsorett csoport szórakoztatta hallgatóságát a tőlük megszokott magas színvonalon.

Újdonságként a négynapos rendezvénysorozatot a szombathelyi Melódia Énekegyüttes zárta. Előadásukban megszólaltak a legnépszerűbb operett- és musical-slágerek, magyarnóták, a szépszámú érdeklődő nem kis örömére.

Összegezésként elmondható, hogy a kínált programok találkoztak a lakosság igényével, minden rendezvény szépszámú közönség előtt zajlott. Köszönhető ez többek között annak is, hogy a programok ingyenesek voltak, mivel a város a millenniumi rendezvényekre elkülönített pénzt biztosított.

Novemberben elkezdődhet a termálfürdő építése

Négy-öt év alatt megtérül a befektetett összeg

Augusztus 3-án jelentette be a Gazdasági Minisztérium, hogy 825 millió forinttal támogatja a szentgotthárdi termálfürdő beruházást. A beruházás programjáról, a kezdeti nehézségekről, a várható előnyökről, az elképzelés változásairól beszélgettünk Viniczay Tibor területfejlesztési alpolgármesterrel.

- Az program valamikor onnan indult, hogy Szentgotthárd városa uszodát szeretett volna építeni. Ez a kezdeti idea ma már talán kissé távolinak tűnik ezért hangsúlyozom minden alkalommal , hogy a programban továbbra is önálló szerepet kap az uszoda megvalósítása, amely kiegészül a termálpark és a termálhotel beruházással. E cél érdekében a város két önálló jogi személyt hozott létre, a Szentgotthárdi Termálfürdő Kft.-t és a Szentgotthárdi Termálhotel Kft.-t. A munka tehát egyszerre két irányban, párhuzamosan halad, amelyet úgy szoktam különválasztani, hogy a vizes, élményfürdővel kapcsolatos program és a hotellel, a szállásbővítéssel kapcsolatos lehetőségek. A Széchenyi-terv ugyanígy szelektálta ezeket az idegenforgalmi fejlesztési elképzeléseket, és e támogatás megszerzése érdekében kezdtük el két vállalkozás alapításával a projektet. Ezidőben a Termálfürdő Kft. nyújtotta be eddig a támogatási igényét, amelynek a költsége 2,1 milliárd forint és ehhez kaptunk 825 millió forint támogatást. A másik, a termálhotel építését tervező cég szintén részt kíván venni ebben a programban, de ez, mintegy második ütemként fut. Amit ma már tényként kell kezelni az, hogy megkezdjük a 2,1 milliárd költségvetésű termálpark építését a Várkert mögötti területen.

- Hogyan áll most a tervezés, mikor indul az építkezés?

- Nem véletlenül mondtam , hogy megkezdjük az építkezést. A pénz felhasználásának feltétele, hogy ezt a programot megtervezzük, engedélyeztessük, a közbeszerzési törvénynek megfelelően megversenyeztessük. Százhúsz napunk van arra, hogy az eredményhirdetést követően megkössük a szerződést a Gazdasági Minisztériummal, ezalatt elkészülnek az engedélyezési tervek, amelyek szándékaink szerint szeptember 30-ig beadásra kerülnek. A kivitelezés terveink szerint a közbeszerzési eljárás befejezését követően azonnal indul. Nagy kérdés, hogy késő ősszel milyen munkálatokat lehet végezni, milyen időjárásunk lesz. Ennek a területnek a földmunkái is időigényesek, nagy terhet rónak a kivitelezőre, de ezeket még mostoha időjárási körülmények között is lehet végezni. A részleteket illetően mindenképpen szeretnénk a Gotthárdi Hírek következő számában külön melléklettel tájékoztatni a kedves szentgotthárdiakat arról, hogy pontosan mi ennek a kivitelezésnek az ütemezése, mi a sorrendje. Még szeptemberben összehívunk egy vállalkozói fórumot, amelynek a célja az lesz, hogy a programnak a megvalósítását, működtetési tervét , ismertessük a szentgotthárdi vállalkozókkal, hiszen elsősorban rájuk számítunk. Ezt követően a befektető képviselőivel megkezdődhetnek azok a tárgyalások, amelyek eredményes lefolytatása következtében a vállalkozók részt vehetnek a program működtetésében.

- Mikorra tervezik az első ütem átadását?

- Ez egy nagyon nehéz kérdés, kockázatos rá válaszolni. Az biztos, hogy a kivitelezési határideje 12-14 hónap. Ez azt jelenti, hogy ha van egy jó telünk, akkor ez jövő év végére elkészülhet. Ha nincs szerencsénk az időjárással, nagyon kemény hideg lesz, és nem tudunk dolgozni, kitolódhat a határidő.

- Az önkormányzat a saját részeként vállalt 300 milliót három éves ütemezésben tervezi. Hogyan realizálódik ez az összeg másfél év alatt?

- Ez egy 1998-as döntés. Ha kőkeményen ezt a döntést vesszük figyelembe, akkor elvileg valóban három év áll rendelkezésre. De azt nem neveztük meg, hogy melyik három évben kívánjuk támogatásunkat erre fordítani. Akkor is azért hozta a döntést az önkormányzat, hogy három év alatt próbálja az elképzelést lefinanszírozni, mert ezt az összeget egy költségvetési évben kitermelni mai helyzetünkben borzasztóan nehéz. Azt azért el szeretném mondani, hogy a 300 milliós önkormányzati támogatást, amely, véleményem szerint két év alatt fordítódik a programra, nem kell feltétlenül Szentgotthárd saját költségvetéséből kitermelni. Nagyon komoly erőfeszítéseket végeztünk annak érdekében, hogy különböző pályázati lehetőségeken meg tudjuk szerezni ezt az összeget.

- Sok kritika érte már ezt az egész elképzelést.

- Kritikák mindig vannak. Én azt gondolom, hogy ha valamilyen feladatot vállalunk – és ezt nagyon komolyan mondom – abban hinni kell. Ha valamiben hiszünk, azt meg is tudjuk csinálni. Ebben a programban nagyon kevesen hittek, ugyanakkor most már egyre többen látják a realitását, mert a tények egyre inkább azt mutatják, hogy el fog készülni. Én minden olyan kritikát meghallgatok, és értékelek, amiről úgy gondolom, hogy használni akar a programnak. Viszont a pálya széléről könnyű bekiabálni, de focizni már tudni kell. Nagyon sokat kell azért edzeni, hogy a labda általunk kerüljön a hálóba.

- Azért említsünk meg néhány olyan dolgot, ami kritikát váltott ki. Az egyik, hogy a kötelezettségvállalás túlságosan nagy terhet ró a városra, veszélyeztetheti a működését is.

- Én úgy gondolom, hogy a képviselő-testület érzi ennek a felelősségnek a súlyát, és addig a határig megy el, amíg a város működőképességét fenntartja. Szeretném hangsúlyozni, hogy az a racionalizálási program, amit végrehajtottunk, teljesen független volt az uszoda-elképzeléstől, ugyanis a költségvetésben az uszoda támogatása nem is szerepelt azon az oldalon, ahol önmagában már 70 milliós hiány lépett fel. Ezt a 70 milliós hiányt kellett finanszírozni a racionalizálási programmal. A termálpark elképzelés ez mellett szerepel a költségvetésünkben eseti hitelfelvétellel !!. Így most már azért nem kell felvenni hitelt a működésre sem, mert a racionalizálást elkezdtük!! Mi egy olyan döntést vállaltunk fel, amelynek sajnos, vannak kellemetlen oldalai is, de hiszek benne, hogy a helyes irányt 3-4 év múlva a döntő többség vissza fogja igazolni.

- Másik kérdés, hogy a sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy az üzemeltetési engedély megszerzése után ez a két gazdasági társaság megszűnik, és…

- Nem szűnik meg. Ez téves információ, és már a racionalizálási program kapcsán is elmondtam, nagy hibánk, hogy az információkat nem juttatjuk el rendszeresen mindenkinek. Miről is van itt szó? Egy önkormányzat alkalmatlan arra, hogy vállalkozzon, alkalmatlan arra, hogy egy vállalkozás működtetésekor vállalja azt a kockázatot, hogy az veszteséges is lehet. Az önkormányzat érdeke az, hogy biztosítsa minden új programnak az indulását. Tehát esetünkben az alapegyezségünk az volt, hogy amennyiben megvan az üzemeltetési engedély, az önkormányzat kilép ebből a két cégből, azok működnek tovább, hiszen nekik kell üzemeltetni a komplexumot. Tehát eladja az üzletrészét a vállalkozásban maradt tulajdonosoknak, így a város még pénzhez is jut. Azt leszögezném, hogy négy évvel ezelőtt, amikor még szó sem volt termálfürdőről, termálparkról, az önkormányzat kijelentette, hogy aki épít egy uszodát Szentgotthárdon, azt a város a területtel és 300 millió forinttal támogatja. Négy év alatt a világon senki nem jelentkezett, hogy megvalósítaná a programot. A kutyát nem érdekelte a dolog, mi mindent elkövettünk, néhányan próbáltunk befektetőt hozni, rengeteget tárgyaltunk, senki nem jött. Hála istennek most itt van egy befektető csoport, amely azt mondta, igen ezt megvalósítom, de csak uszodát üzleti szempontból nem érdemes építeni, mert veszteséges, ezért ezt-meg -ezt szeretnénk csinálni, így és így szeretnénk megvalósítani. Most is azt mondom, a képviselő-testület jól döntött, hiszen ezen a területen egy 4 és fél milliárd forintos beruházás valósul meg. Ezt innen nem lehet elvinni. Ugyanakkor a kapcsolódó, kiegészítő lehetőségek, a munkahelyteremtés, az infrastrukturális bővítés, mind olyan érték, ami később fog realizálódni, ezeket számokban nem tudjuk most kifejezni. Az egész ország ránk figyel az elkövetkező évben, és ez óriási dolog. Rengeteg Önkormányzat tekint ránk irigy , de nagyra becslő tekintettel, amit nekünk energiává kell átalakítanunk, és közösen kell a CÉL-ért dolgozni

- A tevékenységből származó helyi adó itt jelentkezik majd, Szentgotthárdon?

- Természetesen. Gondoljunk bele abba, hogy egy több százmilliós hitel visszafizetéséhez mekkora forgalmat kell egy cégnek bonyolítani, és ennek az 1,8-2 %-a mekkora pénzt jelenthet. Állítom, hogy a város befektetett pénze áttételesen maximum öt éven belül készpénzben is visszatérül.

- Az elmúlt időszakban nagyon sok termálfürdő, uszoda, látványfürdő építését kezdték el az országban, sőt, szűkebb térségünkben is. Nem fenyeget-e az a veszély, hogy “sok lesz az eszkimó és kevés a fóka”?

- Ennek a kockázata benne volt az előkészítésben. Az elképzelés kivédi azt a kockázatot, hogy konkurenciája legyünk Bükfürdőnek vagy Sárvárnak. Ezek egy bizonyos generációt céloznak meg, az év egy bizonyos időszakában. A mi programunk többgenerációs, és nem három-négy hónapig működik, mint például a hajdúszoboszlói csúzdapark, hanem egész évben. A kész komplexum hangulatában teljesen eltér majd a többi termálfürdőtől, pálmafákkal teli, dzsungel hangulata lesz. Igaz, hogy nagyon sokan foglalkoznak termálfürdővel, látványparkkal, de Magyarország Európa tengelyébe kerül, és nagyon sok vendég fogadására alkalmasak vagyunk. Ezért is fontos , hogy nekünk szentgotthárdiaknak össze kell fognunk, hiszen most már küldetésünk van az idegenforgalmi fejlesztés területén…. Igenis, sajátunkként kell kezelni ezt a programot, óriási szükség van arra, hogy minden szentgotthárdi megismerje, megszeresse ezt a tervet. Itt szeretném felhívni az általam nagyra becsült sajtó figyelmét is arra, hogy mindenféle kritikus hangvételt szívesen fogadunk, de, úgy érzem, hogy a tisztelt újságírók is nagyon sokat tudnának segíteni, hogy ezt a projektet eredményesen tudjuk végrehajtani.

- Szilágyi József -

 

Felújítás a kollégiumban

A Vörösmarty Mihály Gimnázium kollégiumában 3 millió forint értékű beruházás fejeződött be a közelmúltban. A fejlesztésről a kollégium vezetőjét, Molnár Tibort kérdeztük.

- Milyen fedezetből történt a felújítás?

- A képviselő-testület biztosította a felújításhoz szükséges 3 millió forintot. Ez látszólag nagy összeg, de megfontoltan kellett felhasználni, hiszen hatalmas épületről van szó. A felújítás során lebontottuk a kéményeket, kijavítottuk a tetőt, gletteltük, festettük a falakat, felcsiszoltuk a parkettát. Köszönetet kell mondanom mindenkinek, aki segített a munkában. Elsősorban a kollégiumi munkatársaimnak, akik családtagjaikkal együtt napi 10-12 órát ellenszolgáltatás nélkül dolgoztak a felújításokon. Szeretném kiemelni dr. Antal Sándor segítségét is, aki meggyőzte a döntési pozícióban lévőket arról, hogy érdemes és szükséges fejleszteni a kollégiumot. Szeretném megemlíteni és megköszönni Papp György, Horváth István és Támis Gábor (III. Béla Szakképző Iskola) munkáját is, akik nélkül nem végeztünk volna határidőre a felújítással. Ezt a valóban önzetlen segítséget csak köszönni lehet. Átérezték, hogy a gyerekek érdekében dolgoztak embertelenül sokat.

- Mennyiben javultak a feltételek az intézményben?

- Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy most a kollégium az egyik legjobban felszerelt ilyen intézmény a megyében. Biztosíthatom a szülőket arról, hogy gyermekük méltó körülmények között tölti diákéveit nálunk, hiszen minden szinten van televízió, videó, CD-lejátszó, minden szobában van telefon saját vonallal. Rendelkezünk számítógépes teremmel, internet-hozzáféréssel, konditeremmel, sportpályával. Természetesen az eszközök biztosítása mellett a mi feladatunk megtölteni mindezt tartalommal. Az elmúlt időszak sikereit bizonyatja az egyre növekvő létszám. Minden helyünk foglalt, sőt, hét 18 év feletti lányt a gimnáziumban lévő lakásban kihelyezett externátusban kellett elhelyeznünk. Úgy vélem, jövőre nem halogatható tovább a kollégium bővítése.

 

 

Felújítás a könyvtárban

Átmenetileg befejeződött a közel egy éve tartó felújítás a Városi Könyvtárban. Tavaly az épület falszigetelése, illetve a fűtés korszerűsítése fejeződött be, idén a földszinti helyiségek festése, a gyermekkönyvtárban a parketta csiszolása, az ajtók mázolása, a felnőtt részlegben a padlóburkolat elkészítése. Augusztus 21-én már a földszinti helyiségekben kezdődött meg a kölcsönzés, és sikerült kiépíteni a számítógépes hálózatot is. A többszöri költözködés nagy megpróbáltatás volt a könyvtári dolgozóknak, a bútorzatnak, a technikának, de a dokumentumállománynak is. Szerencsére sok önkéntes segítőnk volt az olvasók közül, akiknek ezúton is köszönetet mondunk.

A felújítás azonban még nem fejeződött be. Sürgető feladat a tetőjavítás, a felnőtt mosdó és a kapu felújítása. Sokáig nem halogatható az épület bővítése sem, hiszen az alapterület a felújítással nem növekedett, a látogatók száma, a forgalom, s egyúttal a szolgáltatások iránti igény azonban az átmeneti időszakban sem csökkent, s a visszaköltözéssel kifejezetten megnövekedett. Szeretnénk, ha a könyvtár végre méltó körülmények között szolgálhatná ki olvasóit.

 

Neveljük az ifjúságot!

Gyakran hallani a felnőttek szájából a szemrehányó kritikát: “Ezek a mai fiatalok!” Tele vagyunk elvárásokkal velük szemben. Elvárjuk az udvariasságot tőlük és felháborodunk, ha esetenként számunkra nem tetsző dolgokat tapasztalunk, vagy tiszteletlenséget vélünk felfedezni a kis “emberpalánták” részéről. Természetes, hogy számunkra a tisztelet kijár egy bizonyos életkor után, alanyi jogon. Gyakori szemlélet, hogy egy felnőttnek gyerekkel szemben csak igaza lehet, nem szeretjük, ha ellentmondanak nekünk. Törekvéseinknek széles skáláján - hogy elképzeléseinknek megfelelő nevelést kapjon a csemete - szerepelhet a szigor, az állandó kritika, esetenként a nyomaték kedvéért büntetés is. Kifejezhetjük felháborodásunkat, méltatlankodhatunk. Bárhol, bármikor. Lehetőségeink sora kimeríthetetlen, anélkül, hogy bárki szemünkre vetné ezt. De vajon csak elvárásaink vannak, vagy mi is megadjuk példamutatóan - még egy gyereknek is- a kellő tiszteletet, figyelmet? Nem ezt igazolja a szombathelyi vasútállomás épületében néhány napja történt eset. Amíg várakoztunk a vonat érkezésére, megálltunk a játékárusító pavilonnál. Előtte egy állványon képeslapok kínálata várja a vevőket, és ha valaki kedvére valót talál közöttük, csak oda kell vinnie a kisablakhoz kifizetni és már viheti is. Jókedvűen nézegettük a sokféle mókás képeslapot, és kiválasztottunk kettőt, amit szerettünk volna megvenni. Engem takart a kirakat, csak kamasz lányomat lehetett látni a bódé ablakából, kezében ott voltak a kiválasztott lapok. Már éppen indulni akartam fizetni, amikor arrogáns felszólítás hallatszott: “ Ne vegyétek ki a képeslapot, ha meg akarjátok nézni, nézzétek a helyén!” Amint kiléptem az állvány takarásából, látta meg az eladó, hogy az egyikünk felnőtt. Zavarba jött, már magázott és megváltozott a hangneme is. Nekünk azonban már nem volt kedvünk ezek után a vásárláshoz. Azóta sem értem a történteket. Rossz napja volt? Esetleg azt hitte, hogy csak bámészkodó gyerekek, és úgysem vásárolnak? Vagy talán ítélet volt egy tizenévesről, - csupán a kisablakon át néhány pillanatig látva-, és ez nem felelt meg az ő elképzeléseinek? Mi felnőttek valóban folyamatosan neveljük a felnövekvő ifjúságot! Az ilyen, vagy ehhez hasonló megnyilvánulásokkal is.

- horváth -

 

Arcképcsarnok: Németh Zoltán esperes

Németh Zoltán

Németh Zoltán esperest augusztus 20-án Szentgotthárd Városért kitüntetésben részesítette az önkormányzat. Az esperes úrral a kitüntetés ürügyén beszélgettünk egyház és állam viszonyáról, a társadalmi változások egyházi hatásáról, a templom felújításáról, az ifjúság vallásosságáról.

- A hetvenes években nem tartozott a “támogatott” életpályák közé a papi hivatás. Ön mégis ezt választotta. Miért?

- Vallásos családban nőttem fel, a szüleimtől kaptam olyan lelki indíttatást, amely irányt adott számomra. Nem volt ez könnyű dolog akkoriban, mert a szüleim elveszítették állásukat, amikor én 1969-ben bencés gimnáziumba indultam. Pedig akkor még messze nem volt szó arról, hogy pap leszek, egyszerűen egy egyházi gimnáziumba mentem tanulni. A gimnázium után két évet becsülettel katonáskodtam Nagyatádon, ami megerősített hitemben, ellentétben azzal, hogy bennünket azért vittek katonának, hogy eltérítsenek szándékunktól. Ezért sem bántam meg, hogy két évet voltam katona. Igazából az is jó lecke volt, amikor 1975-ben Győrbe kerülve a főiskolára, éppen akkor halt meg Mindszenty bíboros, és róla addig még jóformán semmit nem hallottunk. Megtapasztaltam azt is, hogyan rugdalták ki az embereket a szemináriumból, igazából csak azért, mert meghallgatták a bíboros temetésén elmondott gyászbeszédet. Mindezek az embert megerősítették a hitében. Később Celldömölkön, Zalaegerszegen, három évig éppen a Mindszenty-plébánián voltam, most már 16 éve itt vagyok Szentgotthárdon. Közben értek megpróbáltatások is, végül is ide büntetésből kerültem 1985-ben, mert kinyitottam a számat. 1989-91 átmeneti időszak volt, mert úgy tűnt, hogy visszajönnek a ciszterek, aztán 1992-ben plébános lettem.

- A 89-90-es társadalmi átalakuláskor tapasztalt-e különösebb változást itt, Szentgotthárdon?

- Egy változás történt, hogy az iskolákban gyakorlatilag mindenki hittanos lett. Ez nem biztos, hogy azért történt, mert minden gyerek vallásos lett, még csak azért sem, mert a szülők vallásosak lettek, hanem inkább azért, mert minden tiltás ellen kifejlődik ellenállás. Gyakorlatilag a 140 hittanosból lett hirtelen 850. Ez a 850 hittanos ma is megvan, sajnos, be kell ismerni, inkább hagyománytiszteletből, mint meggyőződésből. Ma inkább sikk hittanra járni, az a mentalitás van a szülőkben, hogy itt úgysem tanul rosszat a gyerek, hát járjon hittanra. Ez a mentalitás részben elfogadható a szülők részéről, akik nagy része semmiféle vallásos nevelést nem kapott annak idején. Másrészt Szentgotthárd hagyományosan vallásos környék, a bezártság ezt is eredményezte, az országos átlagnál jobban gyakorolták vallásukat az emberek. Ez viszont nem biztos, hogy egy szinten szerencsés, igazából a közösség erősítése nem történt meg, tehát a mi kis csoportjaink nem nagyon tudtak erősödni, mert úgy gondolták, elég a hagyományos, beidegződött vallásgyakorlás. Olyan változás, hogy itt tömegével kezdtek volna járni az emberek templomba, nem történt, sőt, 1989-től fokozatosan csökkent a templomba járók száma. Inkább minőségi változás történt, azok is jöttek, akiknek addig tiltott volt, gondolok a pedagógusokra, belügyesekre. Sokan viszont éppen amiatt távolodtak el, mert nem tudták lenyelni azt a békát, hogy miért “tértek meg” ezek az emberek. Nagyon sokan nem hittek ezeknek az embereknek a megváltozásában, ezt is el tudom fogadni egy szinten, mert azért voltak itt “mezcserék”, lehet, hogy újból lenne “mezcsere”, ha fordulna a kocka.

- Mennyire működnek a külföldi kapcsolatok?

- Ezek most is megvannak, de az az igazság, hogy főként az osztrákokkal való kapcsolatunk eléggé felszínessé vált. A szlovénekkel sem érezzük még a mély kapcsolatot lelki téren, egy-egy rendkívüli esemény alkalmával össze lehet hozni az embereket, de igazi tartós kapcsolat nem nagyon van. A 90-es évek elején a kisközösségek próbáltak kapcsolatot találni a külföldiekkel, sajnos, belőlünk hiányzik az a lendület, ami a külföldiekben megvan, a magyarok kicsit úgy gondolják – én legalábbis így látom -, hogy bizonyos dolgokat csak anyagiakkal lehet megszervezni, azt viszont látják, hogy mi nem állunk úgy anyagilag, mint egy osztrák plébánia, ezért ezek a kapcsolatok elhidegülnek. Volt olyan, hogy osztrák gyerekeket hoztunk ide cserekapcsolaton belül, az osztrákok itt úgy látták, hogy a magyar szülők életszínvonala nem olyan, mint amihez ők hozzászoktak. Egy idő után inkább elmentek a Balatonra, szállodákba vagy vásárolni.

- Ön most kapta meg a Szentgotthárd Városért kitüntetést. Milyen az Ön kapcsolata a város vezetésével?

- A polgármesterrel, mondhatom, diplomatikus, jó kapcsolatom van. Amit én eddig itt tettem, azt a munkatársaimmal együtt tettem, a káplánnal, az oktatókkal, a világiakkal együtt, nélkülük aligha ment volna. Az az igazság, a 90-es évek elején, a rendszerváltás környékén kezdtem belefolyni a politikába, később rájöttem, hogy ez tévedés volt. A pap maradjon csak az ige hirdetője, a szentségek kiszolgáltatója, a lelki közösség vezetője. Politikai téren hallgasson, ezzel, azt hiszem, sokkal többet ér el. Úgyhogy igazából figyelem az eseményeket, beszélgetek az emberekkel, de nyilvánosan nem óhajtok véleményt nyilvánítani.

- A mai kormányt sokan kritizálják azért, mert – egyesek szerint – egyre jobban bele akarja vonni az egyházat a politikába. Újra felmerült az állam és az egyház szétválasztásának kérdése is. Önnek mi erről a véleménye?

- Azt jó tudni, hogy az egyház nem a pap. Az kétségtelen, hogy a mindenkori kormány valamiképpen a világi hívőt meg akarja szólítani. A hívőt, és nem a papokat, ez nem is lenne szerencsés. Az állam és egyház szétválasztása, én ebben nem hiszek, mi az, hogy állam és egyház szétválasztása? Az ember egyszerre tagja egy nemzetnek, s a hívő a vallási közösségnek, e kettőt nem lehet szétválasztani benne.

- Régen működött az Egyházügyi Hivatal…

- Az egy ellenőrző szerv volt, ahol igazából attól féltek, hogy a papok valamiféle rendszerellenes dolgot csinálnak. Ennek ürügyén valutacsempészéstől kezdve a hazaárulásig mindennel vádolták őket. Az, hogy ma pártpolitikába pap belekapcsolódjon, tévedés. Én úgy gondolom, ez tévedés más egyházakban is. Nem hiszem, hogy a katolikus egyház papjai ma belefolynak a politikába. Viszont a véleményüket meg kell, hogy mondják, elsősorban erkölcsi téren. A kormány közeledése az egyház, vagy az egyház papjai felé ott van, hogy akár a nevelésben, akár az erkölcsi normák beállításában álljanak a kormány szándéka mellé. Én úgy gondolom, ha ebben a mostani ellenzék ugyanezt kérné tőlünk, ugyanígy támogatná az egyház vezetése.

- Hagyjuk most a politikát. Ön a kitüntetéssel járó pénzösszeget felajánlotta a Barokk Templomért Alapítvány javára. Ez amellett, hogy nagyon nemes felajánlás, a templom felújításának gondjait nem oldja meg. Van-e reális esély arra, hogy ezt a templomot megmentsék az enyészettől?

- Ez a mai helyzetben kissé összetett kérdés. Ugyanis nyilvánvaló, hogy egyházközség és a város saját erejéből ezt nem tudja megoldani. Ide kell egy kormányzati támogatás, kell egy magasabb szintű egyházi támogatottság. Az biztos, hogy támogatást külföldről nem sokat kapunk. Ez azért mégis egy kicsit politika, az elmúlt választásokkor néhány képviselő programjában szerepelt a barokk templom felújítása, úgy gondolom, ebben egyikük sem tett egy lépést sem, valószínűleg azért, mert nem is igazán gondolták végig. Egyházilag ma sorrendbe vannak állítva az egyházi épületek és templomok az egyházmegyében. Szentgotthárd a szombathelyi székesegyház, a zalaegerszegi Mária Magdolna Nagytemplom után a harmadik helyen van rangsorolva. Tehát, ha ennek a két templomnak az állagmegóvása, restaurálása megtörténik, akkor várható az, hogy a pénzek felénk is elindulnak. Másrészt van kormányzati szándék, pld. a Széchenyi-tervben a refektórium megmentésére. Glattfelder államtitkár úr látogatásakor elhangzott, hogy a kormány néhány tízmillióval megpróbálja a polgármesteri hivatallal közös tetőzetet rendbe hozatni, hogy a további állagromlást megakadályozzuk.

- Milyen reális tervei lehetnek ma egy esperesnek Szentgotthárdon, azon kívül, hogy jelenlegi tevékenységét folytatja?

- Továbbra is az a célom, hogy azokat a kiscsoportokat, amelyek most léteznek, erősítsük, illetve megújítsuk. Van nekünk – kevesen tudják – kétféle családcsoportunk. Ma meghatározó szerepük lenne a családoknak, amikor az emberek nem nagyon vállalnak felelősséget egymásért. Sajnos, azt kell látnom, hogy a legnagyobb igény az országban a szociális otthonokra van. Ez tragédia. Egyszerűen nem tudják az időseket elhelyezni, magányos farkasként hatalmas házakban élnek, senki nem gondoskodik róluk. A másik fájó dolog az, hogy itt majdnem mindenki hittanra jár, s közben jelentős számú szentgotthárdi fiatal került börtönbe a közelmúltban, például embercsempészetért. Próbálunk egy erkölcsi normát adni hittanórán, de ez nagyon kevés. Lehet, hogy ez a mi hibánk is. Ha rajtam múlna, és mellém állnának néhányan, én nem engednék 14 éves gyerekeket bérmálkozni azért, hogy ajándékot kapjanak. A 14 éves gyerekek a keresztény nagykorúság szentségére még nem érettek. Sajnos, egy kicsit a statisztikai szemlélet uralkodik, évente 50-60 gyerek bérmálkozik, lehet, ha 5-6 lenne csak, hasznosabb lenne, hiszen így utána eleve elveszítjük őket. A cél az lenne, hogy öntudatos keresztényeket és magyarokat neveljünk. Végül is minden ifjúsági közösségnek ez a célja. Ezek nem látványos dolgok, lehet, hogy sokkal látványosabb lenne, ha lecserélnénk a templom tetőszerkezetét, de ha nincs meg a belső restaurálás, nem sok értelme van a külsőségeknek.

- Szilágyi József-

 

 

 

 

Hyde Park helyett

Tisztelt Szerkesztőség!

A 2001. augusztus 10-én, Rábakethelyen rendezett utcabálról szeretnék írni. Hosszas szervezés előzte meg a rendezvényt, sztárvendéget is hívtak, a 3+2 együttest. Sajnálatos módon a több napig tartó kánikula pont ezen a napon ért véget. Villámlás és dörgés közepette megjött az eső.

Ennek ellenére a szervezők, az együttesek kitartottak, ameddig csak lehetett. Vonatkozik ez a közönségre is. Azért ragadtam tollat, hogy leírjam, a szervezés és a lebonyolítás is nagyon jó volt. A szervezők szívüket-lelküket adták azért, hogy mindenki jól érezze magát. Az időjárás, sajnos, közbeszólt. Az eső ellenére azonban voltunk egy páran, akik jól éreztük magunkat.

Szeretnék köszönetet mondani a szervezőknek és a lebonyolítóknak. További munkájukhoz sok sikert kívánok a lelkes kis csapatnak.

Remélem, lesz még utcabál Kethelyen máskor is.

Tamaskóék Kethelyről

Olvasói levél

A Gotthárdi Hírek augusztusi számában megjelent “Kommentár”-hoz egy-két gondolattal szólnék hozzá.

Városunk szempontjából olyan kedvező döntés született, hogy a Széchenyi-terv keretében 825 millió forinttal támogatná a kormányzat a Szentgotthárd-Termálpark építését, ezzel hosszú távon lehetőséget biztosítva városunk fejlődéséhez.

A kommentár ezt a döntést kormánypropagandának tekintette, és még a “szájízét is elrontja”, belekeseredve a döntés pozitív tényébe.

A kedvező pályázati eredményt a “fűnyíróelv”, azaz az adóerő-képességtől függő, adóelvonások kompenzálásának tulajdonítja, és politikai megfontolások is motiválták a döntéshozókat!

A dolgokat így beállítva adódik az orosz nyuszi esete: ha van sapkád, azért, ha nincs, akkor azért kapsz a fejedre!!!

(A sokat hangoztatott “fűnyíróelvet” a Horn-Kuncze kormány teremtette meg egy rendeletben, 1997-ben, és három éves halasztó hatállyal, a “sors fintora”, hogy áldásos hatását az Orbán-kormány idején élvezzük! – Ezt csak a pontosság és a csúsztatások elkerülése miatt jegyeztem meg. A város érdekeit tekintve, nem szerencsés a szentgotthárdi polgárok pénzén kiadott laptól az ilyen hangvételű “köszönetnyilvánítás”!

A kommentárban felhozott pénzügyi mérleghez annyit jegyeznék meg, hogy a 825 millióhoz még nagyon sok milliót kell hozzáadni, hogy tényszerű legyen a mérleg. Ilyen példa a Phare-programokhoz nyújtott több százmilliók, a szociális lakásépítés támogatása, a Főtér befejezésének meghitelezése stb. Ha ezen tételek alatt húzzuk meg a mérleget, akkor az 1 milliárd 200 millió máris lefelé billen.

Az igaz, hogy ezekből a céltámogatásokból nem lehet költekezni, pld. e városi lapot támogatni.

Reménykedjünk abban, hogy lesz még a városunknak olyan terve, amit a mindenkori kormányok támogatnak, és a szentgotthárdi polgárok jó “szájízzel” fogadnak!

Tisztelettel:

Kovács Endre

Tisztelt Kovács Úr!

Kommentáromban nem a 825 milliós támogatás odaítélése miatt említettem a “rossz szájízt”. A támogatásnak természetesen én is örülök, és azt hiszem, mindenki így van ezzel. Nekem a körítéssel volt a problémám, a bükfürdői sajtótájékoztatón tapasztalt, és nem is titkolt pártpropagandával. Amikor végre felhőtlenül örülhetnénk valaminek, akkor szájbarágós módon emlegetik, hogy polgári kormányunk mennyire szívén viseli a kisebb városok érdekeit is. Azért voltam elkeseredve, mert ha végre valami jó is éri városunkat ezen kormányzati ciklus alatt, akkor abba kőkeményen belekeverik a politikát. És ezt nem én tettem meg, hanem a jelenlévő illetékesek. Az egyébként minden gondolkodó ember számára világos, hogy ezen támogatások odaítélését nem gazdasági, hanem politikai szempontok alapján döntik el, és ezt nem is titkolják. Ha gonoszkodni akarnék, írhatnám azt is, hogy a magyar polgárok befizetett adóforintjaiból népszerűsíti magát kormányunk.

A levelében említett Phare-támogatásokhoz (ami valóban jelentős összeg, közel 2 milliárd forint) nem sok köze van jelenlegi kormányunknak. Ezeket a pályázatokat még 1996-ban adta be városunk, akkor döntöttek számunkra kedvezően, csupán a pénz átutalása húzódott néhány évig.

Lapunk egyébként nem igazán a szentgotthárdi polgárok pénzén jelenik meg. Az önkormányzat egyre inkább kivonul a támogatásból, az idén költségeink 60 %-át saját bevételből fedezzük. Úgy is mondhatnánk, a Gotthárdi Híreket döntően hirdetőink tartják fenn.

Levelének utolsó mondatával teljes mértékben egyetértek.

Tisztelettel:

Szilágyi József

 

Verebi István ötödik helyezett

Augusztus első hétvégéjén a Győr melletti Gönyű adott otthont az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Fekvenyomó Masters Európa-bajnokságnak. A 82 és fél kilós súlycsoport második kategóriájában a magyar színeket a szentgotthárdi Verebi István képviselte, és 132 és fél kilós érvényes gyakorlatával az ötödik helyen végzett.

- Milyen érzésekkel érkeztél a verseny helyszínére?
- Jól sikerül
t a felkészülésem, jó erőben éreztem magam. Az edzőmmel, Gruber Vilmossal beszélgetve - mivel ő ismerte a mezőnyt - a legjobb hatba kerülést tűztem ki magam elé, titkon a dobogóra kerülést sem tartottam elérhetetlennek.

- Hogy alakult a verseny?
-
A versen
y előtt tudtam meg, hogy a budapesti Falovecz Attila is az én súlycsoportomban indul, mert nem tudott fogyasztani. Ez kellemetlenül érintett, mivel ő többet tud nálam. Az első és a második gyakorlatomat biztosan megcsináltam, sőt, szerintem még többet is bírtam volna, de az edzőm így látta jónak.

- Ami végül is őt igazolta, hiszen az utolsó gyakorlatod, a 137,5 kg nem sikerült, így a másodikként teljesített 132,5 kg az érvényes.
-
Az első és harmadik gyakorlat között - a sok nevező miatt - sok idő telt el,
a végére el is fáradtam, nagyon meleg volt a teremben. Pedig ha megcsinálom a gyakorlatot, negyedik vagyok. Sajnálom.

- Hogy vagy megelégedve az eredménnyel?
-
Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Végül is ötödik lettem, bekerültem az első hatba, ennek nagyon örülök. De ha sikeres az utolsó gyakorlatom, és az Attilának sikerül lefogynia, dobogón végzek.

- De nem vagy nagyon elkeseredve és nem hagyod abba?
- Szó sincs róla. Folytatom tovább a sportot a feleségem és a lányom támogatásával, akiknek ezúton i
s köszönöm az eddigi segítségüket. Jönnek az újabb kihívások, versenyek, új célokat tűzök ki magam elé, és dolgozom tovább.

- Ehhez kívánok jó erőt, egészséget és kitartást.
-
Köszönöm.

Somogyi Péter

 

 

 

 

Labdarúgás

Répcelak-Szentgotthárd 2-0 (1-0)

NB III-as bajnoki labdarúgó-mérkőzés

Augusztus 19. Répcelak, 700 néző

Vezette: Péter

Gólszerzők: Varga, Pokmecz.

A mérkőzés elején nagy iramban kezdte a játékot a hazai együttes, és egy vitatható 11-essel hamar megszerezte a vezetést. A gól után továbbra is megilletődötten futballozott a gotthárdi gárda, és a répcelakiak további gólokat szerezhettek volna. A mérkőzés a félidő közepén vált kiegyenlítetté, már a vendégek is ellátogattak a hazaiak 16-osára, igaz, eredmény nélkül.
A második félidő úgy indult, min
t az első, répcelaki góllal. A találat után magához ragadta a kezdeményezést a gotthárdi csapat, több lehetőséget is elpuskázott a mérkőzés végére teljesen elfáradó hazai csapat kapuja előtt. Így maradt a kétgólos hazai siker, ami - a szentgotthárdi együttes kicsit gyámoltalan játéka miatt - megérdemeltnek mondható.
Jók: Varsányi, Szabó R., Mészáros ill. Dobos, Németh G, Náricza.

 

Szentgotthárd – Herendi Porcelán SK. 3: 3 (2: 1)

NB. III bajnoki labdarúgó-mérkőzés

Augusztus 24. Szentgotthárd, 250 néző

Vezette: Deák (Tóth, Balogh)

Szentgotthárd: Sömenek – Németh (Korpics), DOBOS, Háklár, Sass - Krajczár (HOMPASZ), Szőke, NÁRICZA, Bartakovics – Serfecz (Kovács), Polgár

Edző: Heiter László

Herendi Porcelán SK.: Ónodi - Bíró, NÉMETH, Huber, Krén,- Primusz (Szabó), RABI, (Mészöly) MOLNÁR, Nagy L.- Giron, Horváth, (Zsoldos)

Edző: Nyitrai Ferenc

Gólszerzők: Polgár 4', Náricza 19’, Bartakovics 86’ illetve Nagy 26', Rabi 47’ és Zsoldos 92’

Az NB. III. bajnokság harmadik fordulójában ismét hazai pályán láthattuk kedvenceinket. Ezúttal a világhírű Herendi Porcelán támogatását maga mögött tudó gárda látogatott városunkba. Hazai szempontból vízválasztónak tűnt a találkozó az eddig 1-1 győzelem, illetve vereség után. A hazaiak nagyon fogadkoztak a mérkőzés előtt, s bíztak a győzelemben.

A találkozó hazai rohamokkal indult a 3. percben zúgó kapufa jelezte komolyak a szándékok, aztán a 4. percben Polgár szép kitörése után már Ónodi hálójában táncolt a labda. (1:0)

A Heiter-legénység tovább rohamozva több alkalommal is bevehette volna a herendi kaput, de hol a háló őre hárított, hol a kapufa segített. Azonban a 20. percben már az is tehetetlen volt, Krajczár forgolódott a vendég kapu előtt majd óriási lövést eresztett meg, amely a kapufán csattant. A kipattanó labdát azonban Náricza 18 méterről védhetetlenül vágta a kapuba. (2:0)

A vendégek a 25. percben látogatták meg közelről először Sömenek kapuját, hogy mindjárt gólt is szerezzenek. Egy előrevágott labdát röviden fejeltek ki a hazai védők s a jókor érkező Nagy 18-ról hatalmas gólt ragasztott a Gotthárdi kapu jobb oldalába. (2:1) A félidő hátralévő részében felválta forogtak veszélyben a kapuk, de gól már nem esett.

A második játékrész két vendég szöglettel kezdődött, a második egyben meghozta az egyenlítést is, Rabi mozdult a rövid sarok felé s mindenkit megelőzve csúsztatott a kapu jobb oldalába. (2:2)

A hazai játékosokat s a nézőket egyaránt sokkolta a gyors gól, s nem igazán találták a játék ritmusát Dobosék. A játék jobbára a pálya középső részében folyt, a kapuk felváltva, de ritkán forogtak veszélyben. A nézők idegeit ekkor néhány téves játékvezetői ítélet borzolta, már-már mindkét beletörődni látszott a döntetlenbe, amikor is a 87. percben egy vaktában előrevágott labdát Ónodi kapus csak szemmel követte, s ezt Bartakovics kihasználva ügyesen pörgette a játékszert a kapuba. (3:2) Ekkor már mindenki az óráját nézte a játékvezető kivételével, aki 3 percet hosszabbított, s a találkozó 93. percében egy kapu előtti kavarodás után Zsoldos betalált a hazai kapuba beállítva a végeredményt. (3:3)

A látottak alapján a semleges nézők jól szórakoztak, a vendégek elégedetten, míg a hazaiak kissé csalódottan vették tudomásul, hogy bajnoki pontjaik csak eggyel szaporodtak…

- gl -

Sportműsor

Szeptember 8.

15.30 Körmend FC – Csörötnek megyei I.

16.00 Szentgotthárdi VSE – Elektermax Vasas Pápa NB III.

Szeptember 9. 15.30

Rábahídvég – Rábatótfalu megyei I.

Magyarlak – Alsóberki megyei II.

Farkasfa – Apátistvánfalva megyei II.

Magyarszecsőd – Szölnök Szakony megyei II.

Rábafüzes – Máriaújfalu megyei II.

Szeptember 16. 15.00

Teskánd KSE – Szentgotthárdi VSE NB III.

Rábatótfalu – Táplán megyei I.

Csörötnek – Nagyrákos megyei I.

Ivánc Marác – Rábafüzes megyei II.

Csákánydoroszló – Rábagyarmat megyei II.

Viszák – Farkasfa megyei II.

Magyarlak – Apátistvánfalva megyei II.

Szölnök Szakony – Máriaújfalu megyei II.

Szeptember 23.

14.30 Jánosháza – Csörötnek megyei I.

Főiskola SE – Rábatótfalu megyei I.

(Gyöngyöshermán-Szentkirályon)

15.00 Szentgotthárdi VSE – Jánossomorja NB III.

Pankasz – Apátistvánfalva megyei II.

Magyarlak – Viszák megyei II.

Farkasfa – Hegyhátszentjakab megyei II.

Rábagyarmat – Ivánc Marác megyei II.

Máriaújfalu – Nagykölked megyei II.

Rábafüzes – Szölnök Szakony megyei II.

Sakk-matt

E havi feladványunkban sötét indul, és a második lépésben mattot ad.

Világos: Kf1, Vh5, Bd2, Bf6, Hc4, gyalog: b3, d4, f2, g3, h2.

Sötét: Kg8, Vb7, Bd7, Be8, gyalog: a7, b4, e3, g7, h6.

Kérjük kedves megfejtőinket, hogy megoldásaikat a szerkesztőség címére (9971 Szentgotthárd Pf. 5.) szíveskedjenek beküldeni.

Beküldési határidő: szeptember 29.

A helyes megfejtők között a FEZO Kft. 1000 Ft-os ajándékutalványát sorsoljuk ki.

Múlt havi megfejtésünk: 1. Vh7, Bg6 2. Vh3.

Nyertesünk: Fritz Ferenc, Szentgotthárd, Deák F. u. 4.

PROGRAMAJÁNLÓ

Szeptember 07. 15 óra - Pannon Kapu (a rábafüzesi bekötőút vasúti átjáró melletti része)

Határnyitás Ausztria felé

Az ideiglenes átkelőt 24 óráig lehet igénybe venni.

Az eseményt a Hármashatár Baráti Kör szervezi.

Szeptember 08. 15 óra - Művelődés Háza

Irodalmi Klub

Téma: a Kötődés című antológia negyedik kötetének előkészítése

Szeptember 20. 18 óra - Szlovén Kulturális és Információs Központ

Kiállítás-megnyitó

Hochspepper fotóművész képeiből

Szeptember 24. 13 óra 30 perc - Művelődés Háza

IVK klubnap a Városi Vöröskereszt szervezésében

 

KIÁLLÍTÁS

Szervátiusz István szobrászművész

alkotásai 2001. szeptember 22-ig láthatók

a Színházban - hétfőtől szombatig 13-17 óráig.

Hochspepper fotóművész képei

2001. szeptember 21-től október 14-ig láthatók

a Szlovén Kulturális és Információs Központban.

 

 

MOZI

szeptember 7-11. Farkasok szövetsége

szeptember 8-9. Nincs több suli

szeptember 14-18. Pearl Harbor

szeptember 21-25. Bíbor folyók

szeptember 22-23. Talpig majom

szeptember 28-30. Reszkess, Amerika!

október 1-2. 13 nap - Az idegháború

 

TANFOLYAM

1. Idegennyelv elsajátítására:

- angol kezdő és középhaladó

(időtartam: 60 óra, irányár: 17.000,-Ft)

- német kezdő és középhaladó

(időtartam: 60 óra, irányár: 13.000,-Ft)

2. Szakismeret megszerzésére:

- ABC-eladó

- kereskedelmi menedzser

- kereskedő-boltvezető*

- kéz- és lábápoló, valamint műkörömépítő

- mérlegképes könyvelő

- valutapénztáros*

- vendéglátó menedzser

- vendéglátó-üzletvezető*

3. Számítástechnikai ismeretek megszerzésére:

- nemzetközi informatika*

- számítástechnikai alapozó

- szövegszerkesztés

- táblázatkezelés

4. Mozgáskultúra fejlesztésére:

- mazsorett 5-10 éveseknek

Jelentkezni 2001. szeptember 21-ig lehet munkanapokon a Művelődés Házában személyesen vagy az 554-106-os telefonszámon.

* 2001. szeptember 15-ig kedvezményes áron!

 

Esti tagozatú gimnázium Szentgotthárdon

Szentgotthárdon a Széll Kálmán tér 1. szám alatt, a Vörösmarty Mihály Gimnázium épületében működő esti tagozatú gimnázium felvételt hirdet a 2001/2002-es tanévre.

A középfokú oktatás, amely érettségi vizsgával zárul, a Budakalász Gimnázium országos hálózatának részeként kerül megszervezésre.

Jelentkezni lehet a gimnázium kilencedik, tizedik évfolyamába. A jelentkezéshez

hozza magával személyi igazolványát és korábbi iskolai bizonyítványait, mert az osztályba sorolás ezek alapján történik.

Amennyiben diákigazolványt igényel, hozzon magával fényképet és 300 forintot!

Az esti tagozaton hetente 15 óra az oktatási idő. Az iskolai foglalkozások délután 15 és 20 óra között lesznek, meghatározott napokon.

A közismereti tárgyak (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz, művészeti ismeretek, állampolgári ismeretek) elsajátítása mellett a hallgatók informatikai képzésben részesülnek. A tanulmányaikat a kilencedik évfolyamon kezdők részére az idegen nyelv tanulása és a nyelvi érettségi vizsga kötelező. Az idegen nyelvet hallgatóink órarendbe iktatva, csoportbontásban tanulhatják.

Az iskola-fenntartási díj összege 8000 Ft/tanév, mely beiratkozáskor fizetendő.

A beiratkozások helye: Vörösmarty Mihály Gimnázium Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 1.

Érdeklődni lehet a 06-94-554-226-os és a 06-94-554-227-es, valamint a 06-30-210-79-38-as telefonszámon.

TV

Sportreggel 9-től éjfélig

A városi kábelrendszeren, a bővített csomag előfizetői szeptembertől új adót foghatnak, a SPORT 1-et. A magyar sportcsatornát a Discovery helyén találják, az S/13-as sávon, a 245,25 Mhz-en. A Discoveryt az S/17-en, a 273,25 Mhz-es frekvencián találják. A PRO 7 német adó átkerült az S/19-es sávra, a 287,25 Mhz-es frekvenciára.

A SPORT 1 csatornával sok előfizetőnk kívánságát teljesítettük, s külön öröm, hogy ebben az évben még ingyen élvezhetik a sportcsatorna műsorait.

HBO kódolatlan hétvége: szeptember 7-8-9. (A műsort az INFO-n és a PRO 7 volt helyén is élvezheti minden kábelelőfizető.)

A mozicsatorna 10 éve Magyarországon, ’98 óta Szentgotthárdon is fogható. Az őszi születésnapot előfizetési akcióval ünneplik.

Mindazon előfizetők, akik szeptember 6. és szeptember 30. között előfizetnek a HBO-ra, és vállalják előfizetésük fenntartását legalább december 31-ig, szerződéskötéskor azonnal 100.000 Ft értékű vásárlási utalványt, vagy 1 évre szóló HBO előfizetést, vagy félautomata, vakus fényképezőgépet nyernek. A szeptemberi hónapot az akcióban résztvevők helyett a kábelszolgáltató fizeti.

További jó vételt, kellemes szórakozást kíván a Kábelszolgáltató.