26 csapat vett részt szombaton a II. Őrségi Vadpörköltfőző Versenyen. Az egész napos rendezvény a kulináris élvezeteken kívül szórakoztató műsorokkal is szolgált a szép számú érdeklődő számára.
Az egyik őriszentpéteri étterem előtti parkolóban már délelőtt kilenckor tüzek gyúltak, állványra kerültek a bográcsok, majd a kisorsolt szarvashús adagok felhasználásával kezdetét vette a nemes versengés, amelyet Gaál Gyula, a gazdasági minisztérium államtitkára és Dezső Gyula polgármester nyitott meg. A 26 csapat között 4 szlovén és 2 osztrák társaság is megmérette magát, de a versenyzők között több környékbeli polgármestert, vállalkozót és hivatásos vadászt is láthattunk. A bográcsokat körüljárva szinte természetes volt, hogy senki sem akarta féltett receptjét elárulni, annyit sikerült megtudni, hogy volt, aki a borsika fű, volt, aki a szőlőlevél fűszerként való alkalmazására esküdött. Olyan alkalmi szakácsot is találtunk, aki erre az alkalomra egyenesen a malomból rendelte meg az őrölt paprikát, de jócskán fogyott - és nem csupán a pörkölt ízesítésére - a jóféle vörösbor is. Miközben a versenyzők az egyre erősödő meleggel, a mindent betakaró füsttel és a szomszédok csipkelődésével voltak elfoglalva, a szép számú érdeklődőt szlovén vadászkürtösök és cigányzene szórakoztatta, volt lehetőség hagyományos őrségi ételek kóstolására is. Késő délelőtt Varga Ottó címzetes esperes celebrálta a Hubertus-misét, melynek különlegessége a vadászkürtösök közreműködése volt. Az Orbán Péter, Vas megyei rendőr-főkapitány vezette zsűri délután 3 órakor hirdetett eredményt, a versenyt két helyi versenyző, Pintér László és Varga József nyerte, a külföldi csapatokat különdíjban részesítették. A további jó hangulatról operett műsor, néptánc és népdal-együttesek gondoskodtak, a látottak alapján biztosnak tűnik, hogy jövőre ismét megrendezik az Őrségi Vadpörköltfőző Versenyt. Szilágyi József |