SzNH hír     2005. január 16.

A régi hagyományok szerinti disznóölést mutatták be szombaton Szentgotthárdon, a Szlovén Kulturális és Információs Központ udvarán.
Foto: Vas Népe - Szendi P.
Csípős reggeli hideg fogadta a disznóölésre érkező alkalmi segítőket és a néhány lelkes érdeklődőt szombat reggel a központ udvarán. A disznóölés legvéresebb szakaszáról, nem titkolt örömünkre lemaradtunk, mivel Rábatótfaluból már kivérzett állapotban szállították a helyszínre az állatot, ahol először a körbekínált pálinkával és forralt borral kellett megküzdenie a jelenlévőknek.
A közel 130 kilogrammos disznó feldolgozásának folyamatát Steimetz Ferenc hentes irányította, aki készséggel kommentálta az éppen folyamatban lévő műveleteket.
A sertést először egy hatalmas fateknőben forró vízzel lemosták, majd következett a pörzsölés, amelyhez Hirnök József, a szlovén szövetség elnöke egy hagyományos, parázzsal működő pörzsölőt is hozott, ennek kipróbálása után végül mégis előkerült a gázzal működő, modernebb eszköz.
Az időközben szép barna színt felvett állatot ezután - az önök tudósítójának aktív közreműködésével - úgynevezett szerfára akasztották, ahol Steimetz Ferenc szakavatott mozdulatai nyomán a disznó két fél disznóvá változott, a bontást egy asztalon fejezték be, a munkafolyamatokhoz szlovén harmonikás szolgáltatta a kíséretet.
A húst, belsőségeket, csontokat aztán a szakácsok vették kezelésbe, akik az ilyenkor szokásos vérmálét, pirított májat, pecsenyét, toros káposztát, hurkát és kolbászt készítették el, az ételeket este disznótoros vacsora keretében szolgálták fel a központhoz tartozó szálloda éttermében.
Hirnök József kérdésünkre elmondta, a rendezvénnyel a falusi élet egyik legfontosabb eseményét kívánták feleleveníteni és bemutatni a fiatalabb generációk számára.

Igor


VISSZA a főlapra