A szentgotthárdi iskolák büféi csak részben követik az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ajánlásait, amely az egészséges élelmiszerek előtérbe helyezését tartalmazza.
A szentgotthárdi képviselő-testület másfél évvel ezelőtt hozott határozatot arról, hogy az iskolai büfék árukínálatában csökkenteni kell a gyermekek táplálkozása szempontjából káros termékek arányát. Az önkormányzat a közelmúltban a fogyasztóvédelmi felügyelőség bevonásával ellenőrizte a büfék működését a Széchenyi István Általános Iskolában, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban és a III. Béla Szakképző Iskolában. Az ellenőrzés során megállapították, hogy az üzletek teljesítik az ÁNTSZ és az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás szakhatósági előírásait, az élelmiszerek tárolása és a higiénia területén nem tapasztaltak hiányosságot. A büfék viszont csak részben veszik figyelembe az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ajánlásait, amely részletesen tartalmazza a gyermekek számára ajánlható élelmiszerek körét. Igaz, hogy az üzletekben megtalálhatók az egészséges termékek, így például a gyümölcslevek, ásványvíz, friss gyümölcs, gabonaszelet, tejtermékek, de árusítják a károsnak minősülő árukat, a chipseket, cukrozott üdítőitalokat, csokoládét, cukorkát is. A büfék üzemeltetője szerint az áruválasztékot az ajánlásoknak megfelelően próbálják összeállítani, de a vállalkozás rentábilissá tételéhez szükség van a keresett szénsavas üdítők és édességek forgalmazására is. A vizsgálat során megfogalmazott kritikák ellenére a fogyasztóvédelmi felügyelőség a szentgotthárdi iskolabüfék kínálatát az országos átlagnál lényegesen kedvezőbbnek ítélte. Igor |