Keverési arányok
"1 dl vízhez 4 nagyon púpos evőkanál gipsz. A normál negyedszalvis
kerethez 4 dl víz és 16 evőkanál gipsz (nagyon púposan). Akkor jó, ha olyan, mint a sűrű
tejföl. Ha nem olyan, akkor tegyél még hozzá egy kanállal.
A sorrend: először öntsd a tálba a
vizet, aztán adagold hozzá kanalanként a gipszet úgy, hogy közben ne kevergesd. Várd meg, míg
az összes gipszet átitatja a víz, aztán kavard meg párszor és zutty a formába! El ne feledd az
akasztót, mielőtt megköt!!!"
"Gipszöntésnél pedig arra kell figyelni, hogy tejföl sűrűségű legyen a kikevert lötty, ha
hígabb, akkor jönnek ki a buborékok. Én egy műanyag tálban keverem ki, egy régi kézi
habverővel dolgozom el."
Szilárdabb gipsz
"A PLEXTOL-t a vízhez keverjük a gipsz mellé, akkor sokkal szilárdabb lesz a gipsz. Ez nekem
is mindig nagy gond, hogy úgy bánok a képekkel, mint a hímestojással, nehogy letörjön a széle
stb. Sőt ha túl porózusra sikerült a gipszalap, akkor vízzel elkeverve a plextolt rá kell
önteni, és szilárdabbá teszi." |