<<< Gipsz

Keverési fortélyok

Keverési arányok
"1 dl vízhez 4 nagyon púpos evőkanál gipsz. A normál negyedszalvis kerethez 4 dl víz és 16 evőkanál gipsz (nagyon púposan). Akkor jó, ha olyan, mint a sűrű tejföl. Ha nem olyan, akkor tegyél még hozzá egy kanállal.
A sorrend: először öntsd a tálba a vizet, aztán adagold hozzá kanalanként a gipszet úgy, hogy közben ne kevergesd. Várd meg, míg az összes gipszet átitatja a víz, aztán kavard meg párszor és zutty a formába! El ne feledd az akasztót, mielőtt megköt!!!"

"Gipszöntésnél pedig arra kell figyelni, hogy tejföl sűrűségű legyen a kikevert lötty, ha hígabb, akkor jönnek ki a buborékok. Én egy műanyag tálban keverem ki, egy régi kézi habverővel dolgozom el."

Szilárdabb gipsz
"A PLEXTOL-t a vízhez keverjük a gipsz mellé, akkor sokkal szilárdabb lesz a gipsz. Ez nekem is mindig nagy gond, hogy úgy bánok a képekkel, mint a hímestojással, nehogy letörjön a széle stb. Sőt ha túl porózusra sikerült a gipszalap, akkor vízzel elkeverve a plextolt rá kell önteni, és szilárdabbá teszi."