Üdvözöllek a 12.B osztályhonlapján!
 Modulok
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Aranyköpések
· Cikk nyomtatása
· Fórum
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Kapcsolat
· Letöltések
· Linkek
· Naplók
· Shout_Box
· Statisztikák
· Személyes üzenetek
 Üzenőfal
Arhívum   
 
 Látogatók
Jelenleg 1 vendég és 0 regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!
 Pontos idő
Erasmus ösztöndíjjal Svédországban

IskolaHáromszor hosszabbak az órák, kevesebb tantárgy, negyedévente vizsgák, "betűosztályzatok" - nagyvonalakban ilyen az egyetem Svédországban. A szegedi Dani Ági beszámolója.

http://www.felvi.hu/index.ofi?mfa_id=2&hir_id=8658
Tovább...Az Erasmus ösztöndíjprogram keretein belül tölthetett el pár hónapot Svédországban 2007 tavaszi félévében Dani Ágnes, szegedi egyetemista. Ági sok tapasztalatot szerzett a svéd felsőoktatásban, megnyerte őt a svéd intézmény szakmai felkészültsége, mindemellett pedig számos élménnyel és új barátságokkal gazdagodott.

A svéd órák hosszabbak, de igen színvonalas az oktatás

Dani Ágnes a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (SZTE-JGYPK) informatikus-könyvtáros szakjára jár. 2007. január elejétől egészen július 1-jéig tanulhatott Svédországban az Erasmus ösztöndíjprogram segítségével. Dél-közép Svédországban, a nagyjából százezer lakosú Boras városban, a Högskolan-i Boras nevű intézményben information and library science, azaz informatikus könyvtár szakon tanult fél évig. A beilleszkedést talán megkönnyítette, hogy Boras városának lakosai főleg külföldiek.

A svéd intézményben két szakmai tárgyat és két svéd kurzust kellett Áginak elvégeznie. Eleinte 3-4 órát kellett hallgatnia, később ez a szám a felére csökkent, azonban az órák hosszabbak Svédországban, mint a magyar felsőoktatásban, egy óra a svéd intézményben három órán keresztül tart. A svéd felsőoktatás más téren is különbözik a magyarországitól. Kevesebb tantárgyat kell a hallgatóknak felvenniük, de negyedévente kell vizsgázniuk. "Szerintem sokkal jobban el lehet sajátítani az ismereteket ezekkel az intenzív negyedévekkel. Mindemellett nagyon tetszett még, hogy mind az iskolában, mind a könyvtárban nagyon magas szakmai színvonalat tapasztaltam" - meséli Ági, aki azt is elmondta, hogy az osztályozás merőben eltér az általunk ismerttől, ugyanis betűrendszerben történik A-tól F-ig. A legjobb az "A", ez a "perfect" minősítést jelenti, amíg az F a legrosszabbat, a "failed" minősítést adja.

Kevés nehézséggel, de sok lehetőséggel találkozott

Áginak szálláskereséssel nem kellett foglalkoznia, ugyanis az őt fogadó intézmény két kollégiumot is ajánlott diákjainak. Ági is kihasználta ezt a lehetőséget, és úgy gondolja, mindenkinek jutott hely, bár sokan voltak, akiknek a kollégium nem felelt meg, ezért albérletbe költöztek.

Ági kintléte alatt nem ütközött különösebb nehézségekbe. Talán egyetlen példát tudott említeni, amikor az egyik oktatója elfelejtett válaszolni az egyik emailjére, és nem értesült időben egy vizsgaidőpontról, ezért egy hónappal később tudott csak végezni tanulmányaival. Egyrészt ilyen nehézségek Magyarországon is előfordulhatnak, másrészt nem jelentett gondot Ági számára, mert a vizsgától függetlenül is csak júliusra tervezte a hazajövetelt.

A svéd mindennapokra kellemesen emlékszik vissza: "általában 10-kor keltem, ha volt suli, akkor bementem órára, utána pedig a kinti barátokkal töltöttem az időm nagy részét. Mindig főzőesteket, utána filmnézéseket rendeztünk, és szinte mindennaposak voltak a bulik a kollégiumban" - emlékezett vissza Ági. Mindemellett nagyon sok alkalma volt utazni, így járhatott norvég, dán, finn, észt tájakon, a legemlékezetesebb élménye az volt, amikor a barátaival síelhetett. "Nagyon sok tapasztalatot és új élményt szereztem így. Életreszóló barátságokat kötöttem, máig tartom a kapcsolatot mindenkivel, és szerencsére már többüknek volt alkalma Magyarországra látogatni" - mesélte Ági.

A kellemes svéd vendéglátásnak, a színvonalas oktatásnak, és a sok színes emléknek köszönhetően, Ági szeretne még visszalátogatni Svédországba. Mindazonáltal szeretne egyszer majd külföldön dolgozni, bár ebben az esetben nem Svédországot választaná, amelynek éghajlatát hidegnek találta, inkább melegebb tájakra vágyik.


Xelopolis.com
 
 Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!
 Kapcsolódó linkek
· Több hír: Iskola
· Több hír: SirGazsi


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Iskola:

Királyválasztás - Zsu lett a királynő!

 Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

 Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Iskola

"Bejelentkezés" | Belépés/Regisztráció | 0 hozzászólás
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
G@zsiWEB

A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: GW Portál © 2005-2009.

Weboldalunk hírei a backend.php RSS forrással is elérhetőek.
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.67 másodperc