Üdvözöllek a 12.B osztályhonlapján!
 Modulok
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Aranyköpések
· Cikk nyomtatása
· Fórum
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Kapcsolat
· Letöltések
· Linkek
· Naplók
· Shout_Box
· Statisztikák
· Személyes üzenetek
 Üzenőfal
Arhívum   
 
 Látogatók
Jelenleg 1 vendég és 0 regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!
 Pontos idő
A gyakorlat aranyat érhet a munkavállalásnál

IskolaA pályakezdő diplomások egyik legnagyobb hátránya a munkaerőpiacon, hogy nincs munkatapasztalatuk. Ha egy-két éves gyakorlat nem is, de valamennyi mégis megszerezhető már a felsőfokú tanulmányok alatt. Sok szakon kötelezőek is ezek a gyakorlatok.
Tovább...


A szakmai gyakorlatokon különféle kompetenciáikat erősíthetik a hallgatók, felkészülhetnek a munkaerőpiac elvárásaira, a szakmájukban azonnal alkalmazható ismereteket szerezhetnek és fejleszthetik képességeiket. A legtöbb esetben a kommunikációs készség és a problémamegoldó képesség bizonyul a legnagyobb kincsnek. A gazdaságtudományi szakokon általában beépítenek a tantervbe egy félév gyakorlatot, de vannak olyan szakok, ahol a gyakorlatokat év közben az elméleti tárgyak teljesítése mellett vagy a nyári szünetben kell elvégezni.

A gyakorlatok kihasználása mellett sok szakember és oktató ajánlja a hallgatóknak, hogy vállaljanak valamilyen munkát a tanulmányaik mellett. Dr. Könyves Erika, a Szolnoki Főiskola Üzleti Fakultás Turizmus Tanszékének vezetője szerint nem kell feltétlenül szakirányú munkavégzést érteni ezalatt: "Lehet más típusú munkáról szó, szükség van arra, hogy a hallgatóban kialakuljon a felelősségérzet, megtanuljon csapatban dolgozni, hatékonyan kommunikálni.". Olyan kompetenciákat fejleszthet így a diák a munkavégzés és a gyakorlat során, melyek értékesebbé teszik őt a munkaerőpiacon.

Ha nincs, hogyan keressünk?

Sok felsőoktatási intézmény tud gyakorlati helyekkel szolgálni hallgatói számára. Azonban előfordulhat, hogy a diáknak nem felel meg az iskola ajánlata vagy az iskola nem tud gyakorlati helyet kínálni. Ebben az esetben bizalommal kell az oktatókhoz fordulni segítségért, ha viszont egyedül akarunk gyakorlati helyet szerezni, érdemes az internetes álláskereső portálokat böngészni, ahol nemcsak álláslehetőségeket találunk bőven, de számos esetben keresnek a cégek ezeken az oldalakon gyakornokokat.

A sikeres bejutáshoz egy gyakorlati helyre, ugyanúgy, mint a munka világában, jó fellépés, sikeres első benyomás, megnyerő önéletrajz, illetve motivációs levél szükségeltetik. Szerencsére az álláskereső oldalakon segítségképpen különböző önéletrajz és motivációs levélmintákat is találhatnak a munka- vagy gyakorlatkeresők.

Egy jó gyakorlat jó munkahely lehet

Számos hallgatót érte már az a szerencse, hogy a gyakorlati helye lett a későbbi munkahelye. Holczknecht Zsuzsa, a Szolnoki Főiskola idegenforgalmi és szálloda szakán (ma ez a turizmus-vendéglátás alapszaknak felel meg) végzett 2006-ban. Mindig magának kereste a szakmai gyakorlati helyeket, bár a főiskola is kínált gyakorlati helyet hallgatói számára. Zsuzsa szülővárosában, Mezőtúron, majd Szolnokon is gyakornokoskodott, végül egyik gyakorlati helye, a Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálat lett az első munkahelye a diploma megszerzése után. Sok hasznos tapasztalatot szerzett már gyakorlatai során, melyeket máig kamatoztathat a munkájában, jelenleg a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságánál dolgozik, mint munkatárs.

De nemcsak a gazdaságtudományi szakokon lehetnek ilyen szerencsések a hallgatók. A bölcsészettudományi képzésben tanuló hallgatókat szokás vagy divatos gyakorlatlannak tartani, pedig ha valaki akar, a bölcsészképzés mellett is szerezhet hasznos szakmai gyakorlatot. Karsai Zita, aki a Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció-történelem szakán végzett 2007-ben, jó példa erre. " A kommunikáció szakon a tavaszi és az őszi szemeszterekben minden évben kötelező volt a 30 órás gyakorlat teljesítése, továbbá az ötödik év végére rendelkezni kellett egy 270 órás nyári gyakorlati tapasztalattal is. Gyakorlati helyeim között szerepelt például a Duna Tv, a Pont rádió, a Tv Sziget, a Szolnok megyei Új Néplap, valamint számos nagyobb vállalat, mely szervezeti szempontból nyújtott betekintést a cégek működésébe. Egyetemi tanulmányaim első évében a gyakorlati helyek felkeresése nehézséget okozott, de azt gondolom nagyon hasznos tapasztalatokkal lettem gazdagabb az évek során, melyek segítségemre voltak a későbbiekben az álláskeresés, illetve az állásinterjúk területén." Mi több, Zita éppen egykori gyakorlati helyének, a Szolnok megyei Új Néplap szerkesztőségének térségi tudósítójaként kezdett el dolgozni a diploma megszerzése után.

A hallgatóknak tehát megéri gyakorlatot szerezni akár a felsőoktatási intézmény által felkínált gyakorlati helyeken és gyakorlati félévben, akár saját maguk által keresett gyakorlati helyeken. Mert mit lehet tudni, a gyakorlati helyből munkahely is lehet egyszer. Mindazonáltal érdemes a felsőfokú tanulmányok mellett, ha csak részmunkaidőben is kipróbálni a munka világát, jól mutat az önéletrajzban és hasznos tapasztalatokkal bővíti a hallgatók munkaerő-piaci eszköztárát.

http://www.felvi.hu/index.ofi?mfa_id=2&hir_id=8690


Xelopolis.com
 
 Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!
 Kapcsolódó linkek
· Több hír: Iskola
· Több hír: SirGazsi


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Iskola:

Királyválasztás - Zsu lett a királynő!

 Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

 Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Iskola

"Bejelentkezés" | Belépés/Regisztráció | 0 hozzászólás
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.
G@zsiWEB

A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: GW Portál © 2005-2009.

Weboldalunk hírei a backend.php RSS forrással is elérhetőek.
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.58 másodperc