Dohányzásról Leszokást Támogató Tudásközpont

Személyre szabott, ingyenes segítség a dohányzásról való leszokáshoz!

Egyedülálló, ingyenes program indult Magyarországon, ráadásul többféleképpen is elérhető módon.
Budapestieknek személyesen is segítenek ingyenes egyéni és csoportos terápiával, ezzel együtt pedig az interneten is elérhető a program, plusz egyéni, tervezett telefonos kapcsolattartással segíti például a vidéken élőket a Dohányzásról Leszokást Támogató Tudásközpont.
weblap: www.leszokasvonal.hu

"A dohányzásról leszoktató központunk, vonalunk egyedülálló abban, hogy a népegészségügyi célkitűzésekkel összhangban van: telefonos, egyéni és csoportos tanácsadással, személyre szabott kognitív viselkedésterápia alkalmazásával segítik a leszokást" - mondta dr. Urbán Róbert egészségpszichológus, a központ egyik alapítója.

Van egy "forró drót" szolgáltatás a (06-1) 393-5170-es számon, itt bárki kérdezhet bármit, ami a dohányzással összefügg.
Ugyanakkor újszerű, hogy az ingyenes programra, a "leszokásvonalra" bejelentkezőket előre egyeztetett módon, egyeztetett időben többször felhívják telefonon, és támogatást, információkat nyújtanak a megkezdett leszokási folyamat éppen aktuális állásával kapcsolatban, átbeszélik a problémákat, segítenek ezeket megoldani.
Tippeket, stratégiákat adnak, hogy mit tegyen, ha például nagyon kell a cigaretta, hogyan csökkenthetőek a leszokással járó tünetek. Ez gyakorlatilag 6 alkalom, hetente egy hívás - majd 6 hónapos utánkövetés van, és természetesen később is segítséget nyújtanak, ha valakinek erre szüksége van.
Néhány példa arra, hogy miről beszélgetnek a pácienssel:
segítenek abban, hogy miként tűzzenek ki időpontot a leszokásra, mit tegyenek, ha mégis rágyújtottak, lelki segítséget adnak ahhoz, hogy ilyenkor se adják fel.

Segítség nélkül a dohányosok 4-5 százaléka képes csak a leszokásra. (Leszokás alatt azt értik a szakemberek, ha valaki már legalább 1 éve nem dohányzik.) Ha segítséget kap, akkor a leszokási arány megsokszorozódik.
"Nem etikus, hogy tiltunk, büntetünk, emeljük az adót - közben pedig nem kínálunk lehetőséget a leszokásra!" - hívta fel a figyelmet dr. Urbán Róbert.

Ezzel együtt a Dohányzásról Leszokást Támogató Tudásközpont tájékozódási pont mindazon egészségügyi szakembereknek, akik a legfrissebb tudományos közleményekre, adatokra kíváncsiak, illetve képzéseket is szerveznek azok számára, akik később támogatni szeretnék pácienseik leszokását. Szeretnének hazai kutatásokat kezdeményezni, és abban bíznak, hogy egy idő után a dohányosok között nem "furcsa dolognak" tűnik, ha valaki le akar szokni a cigarettáról, hanem épp ez lesz a természetes.

A központ bemutatóján elhangzott, hogy 10 éve nem változott a dohányosok aránya Magyarországon, viszont az biztató, hogy 50 százalékuk szeretne leszokni erről a káros szenvedélyről, 17 százalékuk ráadásul a következő 6 hónapon belül meg szeretné ezt tenni. Ennyi pácienst azonban egyszerre biztosan nem bírna befogadni a magyar ellátórendszer.
"Ezért lehet fontos, hogy azok, akik elszánták magukat, elérhessék a leszoktatást segítő szolgáltatásokat, ne vesztegessék az idejüket, energiájukat hatástalan módszerekre. A már bizonyítottan jó módszereket aztán tovább lehet egymással kombinálni" - tették hozzá a szakemberek.

Riasztó adat, hogy csak Romániában halnak meg többen dohányzással összefüggő okból, illetve kétszer nagyobb a rizikónk a dohányzással kapcsolatos halálokokra az EU-hoz képest. A tüdőrák-halálozási statisztikákat figyelve kiderül, hogy egész Európában Magyarországon a legtöbb a halálozás a nők között; többen halnak meg tüdőrákban, mint mellrákban!