Az orosz fekete terrier ismertetõjegyei

Általános tulajdonságai:

A fekete terrierek az átlagnál nagyobb méretû kutyák, erõsek, masszív csontozattal és izomzattal. A bõre tömör és rugalmas, ráncok és lebernyegek nélkül. Az e fajtához tartozó kutyák védekezésre készek, az idegenekkel szemben bizalmatlanok. Jól alkalmazkodnak a különbözõ idõjárási viszonyokhoz és könnyen kiképezhetõk.

Felépítése:

Erõteljes és robusztus. Hibák: gyenge testalkat, vagy gyengén fejlett izomzat. Súlyos hibák: könnyû csontozat, gyenge izomzat. Törékeny és erõtlen testalkat.

Marmagasság:

Kanoknál: 66-tól 72 cm-ig Szukáknál: 64-tõl 70 cm-ig. Hibák: a kutya túl magasra, vagy alacsonyra állított. A marmagasság a kanoknál kisebb mint 66 cm és nagyobb mint 72 cm, szukák esetében kisebb, mint 64 cm és nagyobb mint 70 cm. Súlyos hibák: a túlnõtt vagy a hátvonalhoz képest túl alacsony far. Kanok marmagassága 65 cm alatt és 74 cm felett, szukáknál 63 cm alatt és 72 cm felett.

Viselkedési jellegzetességek:

A fajta rendkívül erõs aktivitást testesít meg. A kutyák éberek, erõsek, kiegyensúlyozottak, mozgékonyak. Gyors felfogásúak, aktív védekezõ reakciót mutatnak. Hibák: félénkség, ingerlékenység,  temperamentum hiánya. Súlyos hibák: gyávaság, túlzott ingerlékenység, túlzott érzékenység.

Nemre jellemzõ tulajdonságok:

A nemi jellegek határozottan elkülönülnek. A kanok impozáns méretûek: magasabbak, nagyobbak és tömegesebbek a szukáknál. Hibák: a nemi jellegtõl való gyenge eltérés. Súlyos hibák: a nemi jellegtõl való jelentõs eltérés, egyoldalú vagy teljes rejtett heréjûség, kifejletlen here. Szukaszerû kanok.

Szõrzet:

Erõs, durva, kemény, tömör, sûrû, szorosan a bõrre simuló drótszõr. A megtörtnek ható 4-10 cm hosszú szõrzet az egész testet betakarja. A díszszõrzet erõsen fejlett: a pofán, a felsõ ajkon érdes kefeszerû bajuszt, az alsó ajkon pedig szakállt formál. A maron és a nyakon a szõr hosszabb és sörényt alkot. A szemöldökök durvák és bozontosak. A mellsõ végtagokat a könyökig a hátulsó végtagokat a combokig hosszú durva szõr fedi. Az aljszõr érdes, sûrû.

Szín:

Fekete vagy fekete szürke tûzéssel. Hibák: barnás vagy szürkés árnyalatok. Kicsi fehér folt jelenléte a mellkason. Súlyos hibák: mindenütt barna vagy szürke szín. Vörös vagy fehér foltok jelenléte az állkapcson, a nyakon és a végtagokon.Információk a http://hu.wikipedia.org/wiki/Orosz_fekete_terrier címről.


                                                                                                                                                                                                                                       <<<<<