Az iskoláról röviden

Üdvözlünk mindenkit!

Szeretettel köszöntünk mindenkit, aki meglátogatja honlapunkat.

Honlapunk segítségével bemutatjuk a „Gyermekeink jövőéért hagyományaink tükrében” című projektünk keretében szervezett programjainkat.

Ajak város legnagyobb intézménye az Ajaki Tamási Áron Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A 8 évfolyamos általános iskolánkban 2005-től alapfokú művészetoktatást is kínálunk tanulóinknak. Jelenleg 15 osztályban, 254 tanulónk van. Az általános iskolánkban 32 pedagógus neveli és oktatja a gyerekeket, szakos ellátottságunk teljes.

Iskolánk két telephelyen, Ajakon és Szabolcsbákán látja el feladatait.

A tantervi célok megvalósítását pedagógusaink kiemelt feladatuknak tekintik, amit a számos versenyen elért jó helyezés és a továbbtanuló diákjainkról kapott pozitív visszajelzések is igazolnak. Nagy hangsúlyt helyezünk az informatika és idegen nyelvek oktatására. Iskolánk alaptevékenysége közé tartozik a sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatása. Célunk a képességek differenciált fejlesztése, a gyermekek fejlettségéhez igazodó kommunikáció fejlesztése, szociokultúrális hátrányok mérséklés, kreativitás fejlesztése.

Encsencsi Általános Iskola üzenetei

Tanulmányi és kulturális események

Tanulmányi és kulturális események keretében 10 alkalommal vehettek részt tanulóink különböző kirándulásokon. ( pl: mozi, múzeumlátogatás, színházlátogatás, Szatmári körút, sportversenyek...)

2015-07-20 18:51:01

Alkohol, drogprevenciós előadás

A védőnő szórólapok és kisfilmek segítségével interaktív előadást tartott iskolánk tanulóinak a mai kor fenyegető veszélyeiről: alkohol, drog, cigaretta... A gyerekek feltehették kérdéseiket az őket érintő témában.

2015-07-20 16:47:17

Egészségmegőrző előadás

A védőnő egy előadás keretében hívta fel a gyerekeink figyelmét az egészséges táplálkozás, testmozgás fontosságára. Beszélgettek, illetve bemutatásra is kerültek a helyes fogápolás fázisai, a táplálkozással kapcsolatban tanulmányozták a táplálékpiramist, valamint felhívta a figyelmüket az egészségtelen életmód okozta betegségekre.

2015-07-20 16:42:46

Pályaorientáció

A pályázat során tanulóink két alkalommal is részt vehettek pályaorientációs foglalkozásokon: -Nyíregyháza pályaválasztási kiállítás -Nyírbátor gyárai, üzemei

2015-07-20 15:01:38

Fehérgyarmat-egészségmegőrző közös találkozó

Szeptember utolsó napjaiban Fehérgyarmaton egy egészségmegőrző közös találkozón vettünk részt az ajaki gyerekekkel és pedagógusokkal. Érdekes, interaktív előadásokon vettünk részt,régi gyermekjátékokat eleveníthettünk fel, valamint az étkezések során is egészséges ételeket fogyasztottunk.

2015-07-20 14:15:59

Tábor

Július elso napjaiban 4 napos kiránduláson vettünk részt Csillebércen és környékén. Szebbnél szebb helyeken jártunk, ahol gyönyöru tájak és épületek tárultak elénk. A foglalkozásokon átélhettük a régmúlt idok napjait. Felelevenítettük a régi hagyományokat, népszokásokat.

2014-09-23 08:00:29

Közös találkozó

Júniusban hagyományorzo napon vettünk részt Fehérgyarmaton az ajaki "testvéreinkkel" A képek magukért beszélnek.

2014-09-23 07:32:38

Foglalkozások, tantárgyi fejlesztések

Pedagógusaink jóvoltából február óta tantárgyi fejlesztéseken és a hozzájuk kapcsolódó foglalkozásokon vehetünk részt úgy mint: sport, egészségtan, ének, képzomuvészet, történelem, matematika.

2014-09-23 05:59:37

Az Ajaki Tamási Áron Általános Iskola bemutatása

Ajakot és az Ajaki Tamási Áron Általános Iskolát színes előadás keretében ismerhették meg az encsencsi tanulók.

2014-06-26 17:01:30

Ajaki Általános Iskola üzenetei

Köszönet

Megköszönjük a lehetőséget és a segítséget mindenkinek, aki részt vett a pályázat lebonyolításában.

2015-03-08 16:51:46

Pályaorientációs foglalkozás

A tanulóink pályaorientációs foglalkozáson vehettek részt. Ehhez Nyírbátorba utaztunk, ahol a rendőrség és a tűzoltóság munkájába tekinthettünk be.

2015-03-04 16:02:54

Mézeskalácssütés

Karácsony előtt elmaradhatatlan a karácsonyi mézeskalácssütés is, amely a karácsonyi készülődés csúcspontjának számít gyereknek és felnőttnek egyaránt. A foglalkozást a „Nagymamáink konyhája” témakörében tartottuk. A gyerekek nagy lelkesedéssel kezdtek munkához. A tevékenységet motivációként versek előadásával, történetek megismerésével kezdtük. A munkát az első lépéstől (recept felolvasásától) az utolsóig (díszítés) tanulóink végezték Ildikó tanár néni irányításával. A sütésben a konyhás nénik is segítettek. A délután végén a tanulók elégedetten kóstolhatták meg a saját munkájuk gyümölcsét a szebbnél szebb formájú és díszítésű sütiket. A foglalkozást tartotta: Kovácsné Rutkai Ildikó

2014-12-10 16:19:01

Karácsonyi éneklés

Karácsony közeledtével a következő foglalkozásunk az „Az ajaki fonóban” témakörében zajlott. A témakörben célul tűztük ki a régi ajaki szokások megismertetését. Ennek megfelelően a karácsonyi szokásokat elevenítettük fel. Karácsonyi dallamokkal, a kántáláskor elhangzó dalokkal ismerkedhettek a tanulók, lélekben készülve a előttünk álló gyönyörű ünnepre. A foglalkozást tartotta: Kovács Miklósné

2014-12-08 16:51:40

Mikulás napi sportverseny

Mikulás napi sportverseny December elején mikulás napi sportversenyt rendeztünk az „Ép testben ép lélek”témakör keretében. A délután mikulásfutással kezdődött az iskola területén és a környező utcákban. Ezt követően a tornateremben sokszínű sorversenyen vehettek részt a tanulók. A diákjaink nagy odaadással, jó kedvvel vettek részt az egész délutánt kitöltő programban. Szervezők és lebonyolítók: Homokiné Bákonyi Mária Tormáné Kovács Valéria

2014-12-05 18:54:11

Várostörténet kutatása az interneten

A tantárgyi fejlesztés keretében lehetőség volt a digitális készségek fejlesztésére, amelynek témája a várostörténet kutatása az internet segítségével. A tanulók szívesen kutattak az interneten és találtak leírásokat képeket városunkról. A talált képek kinyomtatása után plakátokat készítettünk városunkról, amelyek azóta az iskola falát díszítik.

2014-10-21 17:17:54

A Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzei Galéria kiállításait is meg tudtuk tekinteni. A hatalmas festmények gyönyörűek voltak. A múzeunpedagógus minden képnél elmestélte annak történetét és azt , hogy milyen részletet kell megfigyelnünk a képen. Így sokkal érdekesebb volt a múzeumlátogatás.

2014-07-05 18:48:36

Fürdőzés Csillebércen

Csillebércre érkezve hamar felfedezték a gyerekek, hogy a tábor területén egy hatalmas medence található. Igaz, hogy nem volt túl meleg a levegő és a medence vize sem volt fűtve, azért a bátrabb tanulók nem hagyhatták ki a fürdőzést. Aki belemerészkedett a vízbe nagyon jól érezte magát.

2014-07-05 17:59:54

Közlekedési Múzeum megtekintése

A Közlekedési Múzeum már az épületen kívülről is érdekesnek tűnt. A falból kitörő mozdony és a repülő a tetőn már előre megmutatta, hogy nem fogunk unatkozni. Az épületben azután vonatokat, autókat, hajómaketteket,repülőt csodálhattak meg a lelkes nebulók.

2014-07-05 17:52:35

Régi korok játékai

A Skanzenben kipróbálhatták a fiatalok a régi korok játékait. Bizony érdekes, hogy egyszerű eszközökkel fából, kötelekből milyen érdekes játékokat tudtak készíteni ötletes elődeink. "Régen is jó lehetett gyereknek lenni!"

2014-07-05 17:40:07

Mátyás-templom

Budán a várnegyedben sétálva természetesen a Mátyás-templom tekintését sem hagyhattuk ki. A csodálatosan felújított, érdekes tetőzetű templomot belülről is érdemes megnézni. A nyugalmat sugárzó gyönyörű falak között egy kicsit leültünk gondolkodni, imádkozni.

2014-07-05 17:33:48

Kirándulás Szentendrére a Skanzenbe

Vidáman és kíváncsian indultunk a Szentendrei kirándulásra, ahol a Szabadtéri Néprajzi Múzeum meglátogatása volt a célunk. A Skanzenben megtekinthettük a kenyérsütés folyamatát úgy , hogy a gyerekek is részt vehettek a munkában. Lisztet szitáltak, cipót gyúrtak, formát liszteztek és végül meg is kóstolhatták a cipókat. Nagyon érdekes bemutató volt.

2014-07-05 17:30:12

Múzeumi óra a Hadtörténeti Múzeumban

A Hadtörténeti Múzeumban múzeumpedagógiai órát is volt módunkban megtekinteni. Az előadó érdekesen, a gyerekeket bevonva ismertette meg velük a harci ruházat részeit úgy, hogy fel lehetett próbálni a páncélokat, sisakokat. Az óra után pajzsot készítettek papírból a lelkes tanulók, amit haza is vihettek.

2014-07-05 17:20:21

Látogatás a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeumban együtt tekinthetttük meg a múlt használati tárgyait, ruházatát. Kerékpártörténeti kiállítást is láttunk, ahol a tanulók ügyességüket, gyorsaságukat is kipróbálhatták.

2014-07-05 17:15:14

Kirándulás Visegrádra

Meglátogattuk a Visegrádi Várat is. A gyönyörű környezetben található vár ódon falai között a gyerekek egy számukra nagyon érdekes interaktív kiállítást találhattak, ahol igen sokáig elidőztek, játszva tanultak, fedezték fel a múlt érdekességeit.

2014-07-05 17:08:45

Parlamentlátogatás

A nyári csillebérci nyaralá st nagyon várták tanulóink. Újra találkozhattak a két iskola tanulói. Az első napot a Parlament meglátogatásával kezdtük, ami nagyon felemelő érzés volt.

2014-07-05 17:07:35

Encsencsi Általános Iskola bemutatása

Az ajaki tanulóknak egy érdekes, képekkel tarkított előadás keretében volt lehetőségük megismerni az Encsencsi Általános Iskolát és Encsencset.

2014-06-24 16:37:43

Hagyományorzo nap Fehérgyarmaton

Egy élményekben gazdag napot tölthettünk júniusban Fehérgyarmaton, ahol újra találkozott a két csoport. Az egész napos kikapcsolódáson volt lovaglás, kocsikázás a kilátóhoz, íjászat és bordíszmuves foglalkozás. A gyönyöru környezetben mindenki kipróbálhatta ezeket a programokat, ismerkedhettek, beszélgethettek egymással a csoportok tagjai. Új ismeretségek kötodtek, a tanulók jól érezték magukat.

2014-06-16 18:10:50

Sportdélután

Az "Ép testben ép lélek" témakörben sportdélutánt tartottunk. A tanulók vegyes korosztályú és nemű csapatokat alkotva megmérkőzhettek egymássa. Megmutathatták kosár- és focitudásukat. Nagy lelkesedéssel küzdöttek a győzelemért és közben mindenki jól érezhette magát.

2014-05-23 19:10:35

Múzeumlátogatás

A pályázatnak köszönhetoen kirándulásokon vehetnek részt tanulóink. Az elso ilyen kirándulás Nyíregyházára, a Jósa András Múzeumba irányult. Habár ez a múzeum saját megyénk egyik legismertebb múzeuma, mégis a gyerekek közül csak néhányan jártak korábban itt. Nagy lelkesedéssel figyelték a hadtörténeti kiállítást, a régi vásárok hangulatát sugalló kiállítást, ahol nagy örömmel fedezték fel, hogy a kiállítás kivetítojén ajaki, ismeros táncosok, ajaki népviseletben táncolnak.

2014-05-21 18:27:41

Táncoló maci készítése

Ügyes kezek- ügyeskedek témakörünkben kézzel készített játékot, táncoló macit alkottak a gyerekek. Az aprólékos, pontos munkához két alkalomra is szükségük volt a tanulóknak. Elso alkalommal megrajzolták, kivágták a macit, elokészítették, levágták, csiszolták a fadarabokat. A második alkalommal összeszerelték és kipróbálták a kész játékokat. A saját kézzel alkotott játékok mindig értékesebbek. A foglalkozást tartotta: Grunda Péterné

2014-04-02 18:01:18

Az elso próba: szereplok és jelmezek kiválasztása

Megtettük az következo lépéseket a „Játszunk színházat” témakörben. Nagyon jó hangulatban telt az elso próba, amelyen a tanulók Ica tanár nénivel megbeszélték, hogy ki milyen szerepet szeretne játszani a mesében, kihez melyik szerep illik. A kelléktárból elovették azokat a jelmezeket, kellékeket, amelyeket használni lehet majd az „Almát szemétért” címu ajaki népmese bemutatásához. Mindenki elmondhatta ötleteit, ki mit tud készíteni, vagy otthonról, nagyszüloktol hozni a háttér kialakításához (régi bútorok, edények, kendok, képek), hogy ezzel is emeljük az eloadás színvonalát. A foglalkozást tartotta: Tormáné Szabó Ilona

2014-03-26 17:23:48

Egészséges táplálkozás, a táplálékpiramis

Egészséges életmódról, a helyes táplálkozásról tartott eloadást Vali tanár néni. Egy kisfilm segítségével megismerhették a diákok a táplálékpiramis titkát. Útmutatatást kaptak, hogy mit milyen arányban, mekkora mennyiségben szükséges fogyasztaniuk ahhoz, hogy egészséges gyerekek, késobb felnottek lehessenek. Érdeklodéssel figyelték tanár néni a kisfilmhez kapcsolódó eloadását, majd válaszoltak az általa a témával kapcsolatosan feltett kérdésekre.. A foglalkozást tartotta: Tormáné Kovács Valéria

2014-03-19 17:53:09

Az ajaki karikázó lépései

Az „ Ajaki fonóban” témakörünkben igazi ajaki tánccal ismerkedhettek a résztvevok. Nagyszüleink számára a fonó volt a legfontosabb találkozási és szórakozási lehetoség. A fonóban eloször együtt dolgoztak a fiatalok és öregek, majd következhetett a megérdemelt szórakozás a tánc, a mulatság. Kis ízelítoként az ajaki karikázó lépéseit, koreográfiáját tanulták meg a lányok. A foglalkozást tartotta: Bezzeghné Szopkó Ildikó

2014-03-05 17:54:46

Mese mese mátka... Az „Almát szemétért” címu népmese megismerése

A „Játszunk színházat” témakörben tartottuk a foglalkozásunkat. A témakör feladata a hagyományok gyujtése, dramatizálás, a színház megszerettetése tanulóinkkal. Célul tuztük ki az „Almát szemétért” címu ajaki népmese dramatizálását és bemutatását. A foglakozáson megismerkedhettek a diákok a mesével Ica tanár néni segítségével,aki a könyvtár olvasótermében olvasta fel számukra a népmesét. Megbeszélték milyen ötleteik, elképzeléseik vannak a mese bemutatásával kapcsolatban. A foglalkozást tartotta: Tormáné Szabó Ilona

2014-02-26 16:46:26

Népviseletünk megismerése

Az „ Ajaki fonóban” témakörünk kezdéseként Ildikó tanár néni segítségével megismerhették tanulóink az ajaki népviseletet. Láthatták a vasárnaponként, korosztályonként, alkalmanként változó színes ruhákat. Bemutatták számukra a ruha részeit: alsószoknya, ingváll, szoknya, köto, mizli, gyöngysor, kendo stb. A tanulók érdeklodve figyelték a bemutatott ruhákat. A foglalkozást tartotta: Bezzeghné Szopkó Ildikó

2014-02-19 17:27:24

Közös beszélgető ablak