Grimlock (G1, Masterpiece- Hasbro):


A bemutatók sora egy nagyon kultikus G1-es karakterhez és a tiszteletére készített Masterpiece figurához érkezett. A Masterpiece sorozat lényege, hogy G1-es figurák kerülnek újratervezésre, ragaszkodva az eredeti jellegéhez, de mindent beleadva, hogy igazi mesterdarab készüljön. A Masterpiece széria a G1 20 éves évfordulójára kiadott Optimus Prime figurával indult és most végre elért Grimlock-ig, mely a G1 MP sorozat legújabb mold-ja. Külön öröm, hogy a G1-es figura, mely a bemutatóban szerepel saját gyermekkori játékom, tehát nem késõbbi beszerzés, hanem vagy 25 éve a birtokomban van.

Grimlock volt a nagy kedvenc. Az alt módja egy Tyrannosaurus Rex, méghozzá abban a formában, ahogy a tudomány a 80-as években gondolta, nyoma sincs a mai madárszerû elgondolásnak. Inkább Godzillára hasonlít. Természetesen nem egy hús-vér példány, hanem egy afféle fém dinoszaurusz, ahogy a rajzfilmben is.

A Masterpiece verzió több mint kétszer olyan magas, mint az eredeti és természetesen sokkal jobban pózolható. Óriási elõnye, hogy a lábak nem csavarral, hanem óriási göbcsuklókkal csatlakoznak a törzshöz, ami teljesen szabad mozgást tesz lehetõvé. A dinoszaurusz feje fel-le, és oldalirányba is mozgatható, az utóbbi irányokban egy érdekes automatika segítségével a figura törzsét mozgatva is forog. Az állkapocs is nyitható, benne jó vastagon krómozott fogak sorakoznak. A kezek is elég szabadon, sõt az újjak is külön-külön mozgathatók. Mindkét módban állítani lehet a figura szemszínét, vörös illetve kék között választhatunk. Bár Autobot létére furcsa, hogy vörös színt kapott a G1-es, én annyira megszoktam, hogy az új verziónál is az tetszik jobban.

A Masterpiece átalakítása szinte pontosan megegyezik a G1-esével. Egyedül a robot mód lába az, melynek a helyre pattintása összetettebb, cserébe a farok vége nem kerül kívülre robot módban a lábak mellé. Érdekes megoldás, hogy az átalakítás során ugrik a helyére a mellkason található Autobot insignia.

A robot mód is zseniális. A magassága a leader class figurákkal vetekszik a tömege pedig meg is haladja azokét. A fej is hasonlít a G1-es figuráéra és a rajzfilmbeli karakterre, de azért egy kicsit design-osabbra csinálták. A szemei nem kapnak hátsó világítást (lightpiping), de mind a vörös, mind a kék színben annyira tükrözik a fényt, hogy erre nincs is szükség. A remek pózolhatóság és stabilitás itt is megmutatkozik. A G1-es verzióhoz hasolnlóan egy duplacsövû fegyvert és egy kardot kapott, a harmadik kézifegyver helyett azonban itt egy koronát mellékeltek. A figurát a Takara adta ki elõször, ott a korona helyett egy korábbi epizódra utalva kötényt és tálcát kapott. A Hasbro ezt koronára cserélte, és bár nekem ez a korona nem igazán tetszik rajta, mégis többre megyünk vele, hiszen Grimlock (minimum) a Dinobotok királya.

Érdekes megoldás a jobb karjába szerelt izzó, mely gombnyomásra megvilágítja azt a fegyvert, melyet éppen abban a kezében tart. Ilyenkor a kard pengéje, vagy a fegyver két csövének hegye világít.

A figura itthon nem kapható. A Takara által kiadott verzió ára rendkívül magas volt, a Hasbro verzióhoz viszonylag jó áron hozzá lehet jutni, igaz lépni kell, mert ez a jó ár is lassan kúszik felfelé, ahogy csökken az elérhetõ figurák száma. Ne felejtsük el, hogy ez nem gyermekeknek szánt játék, sokkal inkább egy átalakítható szobor. Aki teheti szerezze be. Nem fog csalódni.

2011.03.25.:

Box art:

Igazi mesterdarab:

A "nagy" elõd:

Me Grimlock, King:

A koronás fõ:

A lengnagyobb különbség:

Támadó:

Az erõ vele van:

Kék szem:

Méretarány:

Godzilla T-rex:

Kék szem:

G1:

Vicsorgó:

Méretarány:

Me Grimlock stronger than Santa:

Seibertron bemutató

Vissza