Optimus Prime (Masterpiece MP-10, Hasbro):


Az MP-01-es Masterpiece Optimus Prime figura kiadása után 8 évvel a Takara úgy döntött, hogy a 10-es sorszámú MP-10-es figura is a legendás Autobot fõvezért ábrázolja, méghozzá a G1-es kinézetében. A figurát valamivel késõbb a Hasbro is kiadta, ebben a kiadásban csak a T'R'Us áruházláncban volt kapható. A készletek gyorsan kifogytak, utánpótlásról egyelõre nincs konkrét hír, így az ára gyorsan felszökött, jelenleg 200 USD körül lehet megvenni, és a hatalmas dobozra sajnos 70 USD körüli postaköltséggel is számolni kell. Ezek a rossz hírek, de nézzük a jókat...

... a figura ugyanis fantasztikus. Gyönyörû, részletes, igaz jóval kisebb, de arányosabb, mint a MP-01-es. Gyakran szidjuk a Hasbro-t hogy milyen sok lehetõséget kihagynak a figurákkal kapcsolatban, no most azt kell mondanom, hogy van az a pénz, amiért megerõltetik magukat. A doboz hatalmas, és súlyos. A figurán kívül tartalmazza a trailert, Roller-t, két fegyvert és egy kis Spike Witwicky figurát is.

A kamion: az alt mód természetesen egy kamion, és persze nem "csõrös" kivitelû, ami ugye mostanában divat lett. Azonosítsuk mondjuk Peterbilt 362 -ként, a G1 idején ez elég trendi kamion volt (a filmhez a 379-est használták). A színei is stimmelnek a hûtõrács, a lökhárító a lámpák, az ablak keretek... nem is sorolom, nem spóroltak az ezüst krómmal. Gyönyörû, részletes kidolgozású a kamion mód. A tréler stabilan kapcsolódik hozzá és arányos is.

Az átalakítás: rendkívül ötletes, egyszerû, és a kiváló anyagok miatt kimondottan élvezetes. Bár sok apró elemet is meg kell mozgatnunk, mégis minden okosan és logikusan a helyére kerül.

A robot mód: zseniális. Annyira hozza a G1-es hangulatot, hogy amint megláttam, beugrott a dallam. Rendkívül stabil és kivételesen jól pózolható. Gömbcsukló nincs rajta, mindent komoly kapcsolódási módokkal oldottak meg. A mutatóujj külön és újjpercenként is mozgatható. A festése is gyönyörû.

A fegyverek: két fegyvert kapunk. A méretes puska kézbe adható, illetve rugós mechanikával össze is hajtható és így bekerülhet a figura hátán található tartórekeszbe. Emellett még jár hozzá a rajzfilmbõl is megismert narancssárga energon- bárd.

A félpótkocsi: az okos megoldások tárháza, az igazi "more than meets the eye". Kívülrõl... csak egy félpótkocsi. A hátsó ajtók nyithatók, a rámpa pedig igényes megoldással a kerekeket tartó váz és a felépítmény közül (tehát nem a belsejébõl) húzható elõ. A félpótkocsi az elején két alátámasztóval rendelkezik, illetve két komolyabb tartóelem is kihúzható kétoldalra, melyeket kifordítva mechanikusan eresztõdnek le belõlük a talpak. Nagyon komoly. Ha a pótkocsit kinyitjuk remekül kidolgozott felületet kapunk. Két oldalt két kis irányítópult, középen pedig egy fülke, mely egy tartószerkezet segítségével szabadon mozgatható és még egy kis kar is van rajta. Fektetve és felállítva is alkalmazható mint "Optimus repairing station". A pótkocsi a puska és a bárd tartóhelyéül is szolgálhat. Ha a tetõn két kis panelt befordítunk, akkor a keletkezõ lyukon keresztül összecsukott állapotban a kamion tetejére is kerülhet az említett kis fülke. Nem spóroltak az ötlettel.

Roller: Sok mindent nem érdemes írni róla, kötelezõ tartozék. Ha a hátsó részén pár panelt elmozdítunk, akkor a félpótkocsi húzására is alkalmas.

Witwicky: A csomag gyenge pontja. Túl kicsi, ami miatt kidolgozatlan is. Persze így mindenhova beültethetõ a kamiontól Rolleren át egészen a félpótkocsi kabinjáig, de akkor sem túl nívós. Mivel pici, ezért csak arra jó, hogy elvesszen. Ki sem csomagoltam, így a bemutatóban sem látható. Aki kíváncsi rá, itt egy kép róla. Egyébként ha ezen a "mûtermi" képen megnézitek megnézitek Optimus színét, talán úgy gondoljátok, hogy nem felesleges a munkám a természetes megvilágítással...

Matrix: A Matrix of Leadership, amit a pakkban adnak önmagában is egy ékszer, fém, jó súlyos. A fényt a közepén lévõ kristály átereszti, nagyon jól néz ki. A helye természetesen Optimus mellkasában van, a tartórekesz robot módban a szélvédõ mögé kerülõ króm-ezüst lökhárító mögött van.

Természetesen mindenkinek ajánlom a figurát, mert senki nem csalódna benne. Sajnos az ára igen magas, ha esetleg újabb adag érkezik a boltokba (Grimlockból anno nem érkezett), akkor talán ismét jobb áron lesz beszerezhetõ, bár ekkora dobozra a posta sajnos mindenképpen drága.

Alt mód: 9/10
Alt mód festése: 10/10
Átalakítás nehézsége: 6/10
Átalakítás ötletessége: 8/10
Robot mód: 10/10
Robot mód festése: 10/10

2013.03.05.:

Box art:

ROTF leader Optimus-sal:

Méretarány:

Bárd:

MP Grimlock-kal:

ROTF leader Optimus-sal:

Optimus service-center:

Matrix of Leadership:

A drámai nagyjelenet:

Méretarány:

Seibertron galéria- nem elérhetõ

Vissza