Materpiece Soundwave, Soundblaster, Casettes (Masterpiece, Takara):


Mindjárt négy - összetartozó - Masterpiece kiadás bemutatója következik. Összesen nyolc figura, nem is akármilyenek.

Soundwave:

A Takara a Masterpiece széria 13. darabjaként adta ki Soundwave figuráját, melyet 13B azonosítóval követett Soudblaster a fekete evolúciós folytatás is. Mindkét szetthez számos kiegészítõ tartozik. Soundwave esetében természetesen Laserbeak jön a csomagban. Mellette kapunk egy Megatron pisztolyt, a jellegzetes kézifegyvert, valamint egy másikat, mely a megfordított kézfejre kapcsolható. Van a csomagban egy "display" mely a mellkasra a kazettafedélre pattintható, akár úgy, hogy aláteszünk egy papírlapot. Gyárilag ehhez egy cybertroni szöveget, illetve a G1 rajzfilmsorozat elsõ részeibõl az ûrhajó tervrajzát kapjuk. Kapunk még egy energon kockát is, melyet matricával dekorálhatunk és természetesen Laserbeak kazetta-tokja sem hiányozhat.

Az alt mód G1-hûen egy kazettás magnó, ami ugye már akkor is bizarr volt, mára a minden mobileszközben megtalálható adatátviteli technológiák ismeretében meg méginkább az. Viszont a hangulata és a kivitelezése egyaránt remek. A kazetta ajtó rugós mechanikával mûködik. Több kazetta tehetõ bele, melyek aztán a hátulján található gomb segítségével pattinthatók ki. Sajnos nem mûködik kifogástalanul, viszont az ember félti a kazetták festését, szerintem nem kell játszani vele. A különbözõ gombok nyomkodhatók, tekergethetõk, és még egy igazi fülhallgató dugó is csatlakoztatható. Van kis tartórekesz Frenzy / Romble fegyvereinek és a figura saját fegyverei is csatlakoztathatók.

Az átalakítása nem bonyolult viszont logikus, és Masterpiece figuráról lévén szó, élvezetes is. Közben "unofficial mode"-ként cybertroni kandelláber módot is adhatunk neki, ahogy a G1 elsõ epizódjában is láthatjuk.

A robot mód zseniális. Tökéletesen hozza a karaktert, stabil és remekül pózolható. Talán csak a lábak mozgatását oldhatták volna meg kicsit jobban, hiszen azok a két tengely mentén külön forgókon mozognak, de azért együtt lehet vele élni. Laserbeak a karokra, vagy a vállakra telepedhet, és persze kazetta módban a mellkasban is elfoglalhatja a helyét. Rendkívül aprólékosan kidolgozott figura, még a kézfejek takarólemezének belsõ oldala is hangfalat formáz (28-as kép).

A figurát a Hasbro is kiadta, én elsõsorban a rajzfilm-hû vörös optika miatt döntöttem a Takara verzió beszerzése mellett.

Soundblaster:

Soundwave fekete / vörös tükörképe is remekül néz ki. Az öntõformán nem változtattak. A kiegészítõk hasonlóak, itt azonban Soundwave helyett egy teljesen új öntõforma, Ratbat került a dobozba. Az energon kocka eleve vörös, a szûrõs képernyõ elõtét helyett pedig egy alternatív lila elõtétet kapunk, hogy a vájtszemû rajongók eldönthessék, hogy rajzfilm-, vagy képregény-hû Soundblastert nézegetnének-e inkább. Nekem a lila tetszik jobban, eleve a felrakásával a figura még robosztusabb, és a felületi mintázata is nagyon jó. A Megatron- pisztoly clear-vörös. Bár a robot mód sötétebb, fura mód a magnó mód sokkal világosabb, mint Soundwave esetében, mivel egyes kék részek ezüst festést kaptak.

Kazetták:

Alapvetõen lenyûgöz az aprólékosság, ahogy ezeket a kis figurákat megalkották. Az alt mód egységes kazetta, teljesen egyforma méretekkel, miközben összesen négyféle robot módot láthatunk. Érdekesség, hogy teljes a kompatibilitás a G1-es kazettákkal, bár Soundwave arányai teljesen mások, a kazetták cserekompatibilisek.

Rumble / Frenzy:

Elõször is FIBRIR, tehát Frenzy is blue, Rumble is Red... legalábbis ebben a kiadásban. A két kis fickó a két MP kiadás különbözõ dobozaiban kapott helyet. Méretükhöz képest remekül pózolhatók, részletesek. Még az apró fej is remekül kidolgozott és festett. A kézifegyverük a hátukra is csatlakoztatható, a kezükre pedig rátehetjük a jól ismert teleszkópos föld-döngölõt. Ezek egyébként összekapcsolva szintén a kis robot hátára kerülhetnek, vagy éppen fegyverként Soundwave karjára, sõt a kis fegyvereket is tarthatjuk bennük. A tervezõk amit lehet, kihoztak a dologból.

Laserbeak / Buzzsaw:

Remek kis madár hajtogatható ki a kazettákból. A lábak, a szárnyak, a nyak, és a fej is mozgatható, nem semmi. A fejébõl még egy gombostûfejnyi kamerát is kihajthatunk. Laserbeak a Takaránál Condor néven fut.

Ravage:

A kazettából kihajtogatható párduc egyszerûen zseniális. Az átalakítása ötletes, tán a legbonyolultabb a kazetták közül. Nagyon jól pózolható, ötvözi a G1 hangulatot a modern figuratervezés legjavával. A Takaránál copyright okokból Jaguar néven fut.

Ratbat:

A kuriózum. Mivel csak Soundblasterrel együtt kapható, ha bontva a dobozt be is szerezhetõ magában, nagyon durva 100 USD körüli áron lehet hozzájutni. Nem normális dolog ez, én 116 USD-ért vettem az egész szettet. Kazettából denevérré alakul, és a legkevésbé pózolható a kazetták közül. Mindenesetre jól elüldögél Soundblaster karján, vagy vállán.

Collector Coins:

Ahogy minden MP figurához ezekhez is kiadásra kerültek gyûjtõi érmék. A csomagolás tökéletesen igazodik a figurákhoz, kinyitás után pedig láthatjuk az aránylag nagy és nehéz érméket. És persze olvashatjuk a hitvallást: "Cries And Screams Are Music To My Ears". Fura ízlése van.

Soundwave & Soundblaster értékelés:

Alt mód: 8/10
Alt mód festése: 10/10
Átalakítás nehézsége: 5/10
Átalakítás ötletessége: 7/10
Robot mód: 10/10
Robot mód festése: 10/10

Dobozok:

Collector coins:

Kazetták (fent: Buzzshaw, Rumble, Frenzy; lent: Laserbeak, Ratbat, Ravage):

Buzzsaw & Laserbeak:

Rumble & Frenzy:

Ratbat:

Ravage:

Magnó:

Dj:

Magnó méretarány:

Dj-k és kazetták:

Megatron puska:

Dark side:

Alt móddal:

Waves and Blasters:

Seibertron galéria- Soundwave

Seibertron galéria- Soundwave (Hasbro)

Seibertron galéria- Soundblaster

Seibertron galéria- Buzzsaw

Seibertron galéria- Laserbeak

Seibertron galéria- Frenzy

Seibertron galéria- Rumble

Seibertron galéria- Ravage

Seibertron galéria- Ratbat

 

Vissza