<<<<
Kezdőlap
A VATTACUKROZÁS REJTELMEI
Ki ne próbálta volna ki,izlelte volna meg, a vékony pálcikán pompázó felhőcsodát.Titkát az 1800-as évek óta,nem igazán tudták megfejteni pedig az idő óta számos édesség és édesipari termék jelent meg a piacon. Minden nagyobb, kisebb rendezvény nagyon fontos kiegészítő szolgálta- tása a vattacukor, de nem szabad megfeledkezni a vattacukor édes ízét levezető sós vajas kukoricáról sem. A két termék együttes használatával bárhol, bármilyen rendezvényen verhetetlen forgalmat lehet lebonyolítani ott, ahol emberek szórakoznak, kikapcsolódni vágynak. Gondoljunk csak arra , elképzelhető lenne-e a mozi sós vajas, a szájban ropogtatható, friss, meleg kukorica nélkül? Ugye nem!? Egy biztos, hogy ez a két termék megérdemli mindenki tiszteletét, megbecsülését. Azért, hogy legyek egy kicsit ünneprontó is,a "verhetetlen forgalomnak" ára is van. Nagyon sok olyan árust, forgalmazót látok, akik csak az a bizonyos "nagy haszon" érdekében, fittyet hányva mindenféle előírásnak, követel- ménynek -hát, hogy is mondjam- eléggé kifogásolható módon jelennek meg a vásárlók hada előtt,próbálkoznak az eladással. Hála az égnek, ezek a forgalmazók előbb vagy utóbb elvesznek az élet sűrűjében. Szeretném azt a tévhitet megcáfolni, hogy a vattacukor, popcorn forgalmazásával foglalkozó vállalkozók, cégek élete egy "leányálom", gyorsan megtérülő kis befektetéssel járó üzlet . Azoknak, akik ilyet állítanak, fogalmuk sincs arról, milyen költségvetéssel jár ez az üzlet. Valószínüleg soha az életben nem álltak vattacukor-gép mögött. Igen, a rendszerváltás előtt aki próbálkozott, annak "leányálom" volt, de az UNIÓS szabályoknak akkor még hírét sem lehetett hallani. Nem volt szükség OÉTI engedélyezett gépekre,szervizkonyhára, raktár- helyiségre, szállító járműre, 2 cm vastag irathalmazra, ami az engedélye- zésből marad vissza, könyvelőre, aki ezeket átlátja. Azok nem sokan vannak akik az utóbbi években ilyen feltételek mellett bele mertek vágni ilyen vállalkozásba.És ez csak nagy vonalakban a hiva- talos része. Kevesen tudják, hogy az uniós szabályok szerint ,szinte ugyan az a köve- telmények vonatkoznak a vattacukorra, mint aki fagyit kezd árusítani. Azt is kevesen tudják, hogy egy vattacukor, egy popcorn-gép megvásárlása 100-ezrekbe kerül, ha a gép elromlik, a főbb, jó minőségű alkatrészek szintén 100-ezres beruházást is igénybe vehetnek.Gépekkel, alkatrészekkel kapcsolatos, akár fillérre pontos árlistával is tudnék szolgálni, de nem akarom a gyártókat és cégeket előnyösebb vagy hátrányosabb helyzetbe hozni. Ahhoz,hogy valaki forgalmas, jó helyen tudjon árusítani minden nap, szintén nagyon sok pénz kell. A rendezvények valahogy általában, mindig egy időpontra esnek, így a vállalkozó nehezen tudja eldönteni hová is fizessen helypénzt. Egy rendezvényre való felkészülés nem kis energiát vesz ki az emberből, ugyanis a tisztítás az anyagok bekeverése, előkészítése,palack feltöltése, szervízkonyha szállító jármű rendberakása is időbe telik. Ahhoz, hogy egy rendezvényen a vattacukrosnak jó helye legyen, mert nem mindegy, hogy a vállalkozó 2 méterrel errébb vagy arrébb áll, már előző nap el kell indulnia még legalább éjfél előtt, le kell vezetnie több száz kilométert attól függően, hová indul. Útközben bármilyen műszaki és egyéb probléma közbejöhet, amit meg kell tudni oldania. Ugye a gépkocsi üzemanyag fogyasztása egyenesen arányos a megtett út távolságával, tehát minél messzebbre megy a vállalkozó jobb árusító helyet keresni a költségek növekednek, ezeket is be kell kalkulálnia.Végre megérkezett a rendezvényre hulla fáradtan, kiderül, hogy rajta kívül még legalább 5 vattacukor - árus van, aki szintén pénzt akar keresni, újabb bevételi kiesést kell kalkulálni, de még az is kiderül, hogy a szomszéd városban esetleg nagyobb rendezvényt tartanak, ezért a vásárlók száma megoszlik. A gépek kipakolása 1-2 óra hossza, jön a helypénz- szedő, a felhasznált áramért fizetni kell, szerencsére nem mindenhol. Ha minden a helyén van, jöhet az árusitás, ami ugye több ember szemében nem egy nehéz dolognak tűnik; "csak vattacukrot árul"jelszóval. Ezeknek a kicsit önbizalommal telt embereknek oda kell adni egy pálcát és próbálja ki. Amikor majd rájön , hogy nem csupán csak kézügyesség kell egy normális vattacukor elkészítéséhez, hanem legalább egyszerre 7 felé kell figyelnie, ráadásul mindenki figyelő szemei előtt, ami ugye nem egy mindennapi, megszokott dolog az üzleti életben. Ezek után majd lentebb ereszkedik az önbizalma. Először is, amikor sorban állnak a vásárlók, mindenkit fél szemmel figyelni kell ki következik, mit és mennyit szeretne vásárolni ,de mindig akad köztük, aki nem vásárolni akar csak szórakozik, ezeknek válaszolni is kell tudni. Aztán ott van a pénz átvétele . A vásárlók nagy része - mivel rendezvényre jön - általában elég nagy címletű pénzzel fizet, ezeknek a vásárlóknak vissza kell tudni adni a visszajárót és hamar elfogy a váltópénz. Ezután, ha elküldi a vásárlót pénzt váltani, mert a működő gépet nem lehet ott hagyni, előfordul, hogy nem jön vissza, ez kiesés.Közben a sor végén álló vásárlók türelmetlenek, mikor kerülnek már sorra. A szabadtéri rendezvényeken általában az időjárás változni szokott, a vattacukor nagyon érzékeny erre a tevékenységre. A párában összeesik, ha nagyobb szél van a pálcika forgatása közben, a vattacukor önálló életre kell. A készítés közben elég egy nagyobb fuvalla- tocska és a 3/4 részben kész vattacukrot már nem lehet forgatni a gépben, csak a pálcát. Ebben a helyzetben eldönti a készítő, hogy megeszi a vattacukorját avagy csinál egy másikat, s ez persze idő veszteség, és a vásárlók türelmét teszi próbára. A vattacukor gyártása közben figyelni kell a középen forgó úgynevezett "fejre" , amellyel a hálót szövögeti, nem csak azért, mert ez 100-200 °C fok között van, hanem azért is, mert ennek a forgási sebessége határozza meg a vattacukor elkészítésének idejét és minőségét. 10-20 vattacukor folyamatos legyártásánál már észlelhető változás, mert az akkumlátor merül . Ahol tudnak 220 V feszültséget biztosítani, ott ez a probléma nem áll fönt. Ha a" fej" sebessége csökken, hőmérséklete nő és ha eléri azt a határt, ahol már egyszerűen nem szövöget semmit, nagy bajban van a vattacukros. Beégett" fejjel" ugyanis nem tud tovább dolgozni, az emberek türelmetlenek és csak néznek, hogy most mi van. Beéghet a "fej" még, a cukor rossz időközönkénti adagolásától, ha például, pénzt kell visszaadni, nyugtát írni, vagy éppen ha egy másik gépet üzemel- tetünk (pl. popcorn-gépet), mert a vásárlók nem csak vattacukrot kérnek egy- szerre. "A vattacukor-gépnek lelke van." Magának a vattacukornak a gyártásáról, üzemeltetéséről, buktatóiról még hosszú órákat tudnék beszélni,de majd a következő Web lapomban... Inkább térjünk vissza a vattacukrosunkra, aki jobb esetben, ha minden klappol, kiszolgál minimum 100 embert 2-3 óra leforgása alatt, megpihen- het, hát nagyon téved. Besötétedett és szorgalmasan pakolhat hazafelé. Ez megint 1-2 óra és ha szerencséje van, még az eső sem esik közben a fejére, de a pakolást sem lehet csak úgy bedobálni az autóba, mint egy zöldséges ládát. A gépek nagyon sérülékenyek, könnyen törnek, és ha valami sérülés éri őket, az egész szezonból származó bevételének búcsút mondhat, de erre sem az APEH, sem a TB nem kíváncsi, fizetni kell, nincs mese, 100-ezreket. A vállalkozást semmi képpen nem lehet megszüntetni, mert a visszaszerzése kegyetlen sok pénzbe kerül. Hazafelé levezeti a maga kis kilométerét, de már azon gondolkozik, melyik rendezvényre menjen legközelebb. Hazaért, ismét kipakol a kocsijából, 1-2 óra és kezdheti a gépek karbantartását, mert holnap újabb rendezvényre kell mennie, ahol úgyszintén meg kell felelnie az elvárásoknak. Kevesebb munkával is meg lehet csinálni, alkalmazottal, de ezek + kiadások- kal, kockázattal, befektetéssel járnak, amit ez a kis vállalkozás nem biztos, hogy fönn tud tartani. Nagy vonalakban megpróbáltam érzékeltetni, mivel is jár ez a gyorsan meg- térülő, kis befektetéssel járó leányálom. Nem kell ehhez csak egy"kanál cukor". Hát igen!!!
E-mail:
takacskaroly71@freemail.hu
Tel:+36/30-295-1321