Torrent készítés, feltöltés, seedelés uTorrent segítségével!
(uTorrent 1.8)
Kezdjük ott, hogy az uTorrent már fel van telepítve. Vegyük figyelembe a torrent oldal szabályzatát a feltöltés illetve a seedelés területén, nehogy hiába dolgozzunk!

1. Első lépés: torrent készítés

Indítsuk el kedvenc torrent kliensünket (µTorrent)
Klikkeljünk a varázspálcára! (torrent készítése)

A következő panelen klikkeljünk a "Új fájl" gombra, ha csak egy fájlt szeretnénk feltölteni, ellenkező esetben klikkeljünk a "Új mappa" gombra, ha egy egész mappát szeretnénk feltölteni.
A Torrent tulajdonságokban csak a Tracker-ek mezőt kell kitöltenünk! Ide kerül az az URL, amit az oldal ír ki nekünk, a feltöltés oldalon! A képen látható Tracker URL a Cinemastore torrent oldal Tracker URL-je, ami pontosan: http://tracker.cinemastore.hu/announce.php   Megjegyzés nem érdekes, a Szelet mérete is nyugodtan maradhat (automatikus). További résznél csak a Privát torrent legyen kipipálva. Klikk a Létrehozás és mentés gombra. Ha elkészült a torrent fájlunk, mentsük el egy bizonyos mappába, az összes általunk készített torrenttel, hogy esetleg más oldalakon is fel tudjuk használni. Tehát egy helyen legyenek a torrentek. A mentés után bezárhatjuk a panelt.
2. Második lépés: feltöltés

Általában minden oldalon van segítség, hogy mit hova kell beírni, vagy mit kötelező megcsinálni! Ezeket komolyan tartsuk be, nehogy később figyelmeztetést kapjunk, hogy nem jó a leírás, vagy a torrentünk törlésre kerüljön... A következőkben a Cinemastore Feltöltés Varázslóján keresztül mutatom be a folyamatot.

Első mező, Torrent fájl. Értelem szerűen klikkeljünk a Tallózás gombra, majd keressük meg a gépünkön az előzőleg elkészített, és abba a bizonyos mappába mentet torrent fájlunkat, majd nyissuk meg. Majd ez fogad minket...

Általános: Válaszd ki a feltöltés típusát!
Eredeti releaset töltesz fel? Hogy mi is az? Íme:

Majd megadod a feltöltendő fájl/ok magyar és angol címeit. A megjelenés nem kötelező, de ha már ennyit dolgoztunk, igazán meg tudjuk nézni a megjelenés évét. Ezután tovább lépünk a technikai adatok részhez. Időnként (mivel itt erre van lehetőség) érdemes elmenteni az eddigi munkánkat - gyors mentés. Ahol ez a lehetőség nem adott, ott én azt szoktam csinálni, hogy egy dokumentumban folyamatosan átmásolom az adatokat, és mentem. Mind tudjuk, hogy milyen rossz az, ha minden elveszik!

Technikai adatok: Most az érthetőség kedvéért elhagyjuk az általánosítást, és konkrét példát mutatok be- azaz a feltöltendő fájlunk egy film. Ebben az esetben ez fogad minket:
A film formátuma : értelemszerűen kiválasztjuk a filmünk formátumát (divX, DVD, stb...)
Nyelve, majd a videó forrása - itt ki kell választanunk a film minőségére vonatkozó lehetőséget...


ebben segítségünkre lesz ezen ablakocska:

Audió forrás: a hang minősége. És az egyik legfontosabb információ a további technikai adatok:
Az információ kinyeréséhez használhatod a Cinemastore filminfó programot, amit letölthetsz az alábbi linken, vagy bármely más erre alkalmas programot is használhatsz.
Használata: csak bemásolod a csfi.exe- programot a filmed mappájába és elindítod, majd létrehoz egy txt dokumentumot, amely tartalmaz minden szükséges adatot. Jöhet a következő fülecske.
Leírás:

én a filmek ezen adatait mindig a
Port.hu internetes oldalról szerzem be,
De természetesen bárhonnan megoldható.

A stáblista értelemszerűen a stáblista
A tartalom a film leírása
A megjegyzés nem kötelező, de pl.
Ide írhatod a film megszerzett díjait.
Oscar-díj stb...

Linkek:
A filmhez tartozó linkek csatolása:

Képek:

Kötelezően minimum 3 képet fel kell töltened a saját filmedből, ne csalj, sajna sokan megteszik. Ne az internetről szedd a képeket. Csak indítsd el a filmedet és lopj ki belőle 3 képkockát, lehetőleg olyat ami kicsit jellemzi is az adott filmet. Erre használd valamelyik lejátszó programodat. Pl. a BS-player-t vagy bármely más erre alkalmas lejátszót.
Fel kell töltened még egy ikonképet is, amely a torrent listában fog megjelenni 150x220-as méretben. Ne izgulj a méretezés miatt, általában a torrent oldalak automatikusan méretezik a feltöltött ikonképeket.
Ha nincs lehetőséged külön képfeltöltésre a torrent oldalon (ami most már elég ritka), akkor a leírásban helyezd el a képeket. Csak felmész, pl. a kepfeltoltes.hu- oldalra feltöltöd a képeidet, és belinkeled a leírásba: [img]a képed URL címe[/img] tagokkal.

Videók:

A videó belinkelése nem kötelező, de megteheted, hiszen úgyis találsz róla videót pl. a YouTube oldalon. Az URL-eket http://-vel kezdve add meg!


Felirat:

Feliratot linkelni most már tilos, helyette itt kell feltöltheted - így nem függve más oldalaktól biztosan elérhető lesz hosszútávon a mellékelt felirat.
(A torrent is tartalmazhatja a feliratot, ha a filmeddel egy mappában van a felirat fájlod is)
Feltölthető fájltípusok: *.srt,*. sub, *.rar, *.zip
Maximális fájlméret: 300KB

További:

A névtelen feltöltést: nem!!!
Seed időt kötelező megadnod, én
Nonstop szoktam
megosztani pl. 3 letöltésig, de
természetesen rád van bízva, hogy
mikor seedelsz.
A Sebesség értelemszerűen a
feltöltési sebességed.
Kérésre raktad-e fel a filmedet,
vagy sem. Ugyebár minden torrent
oldalon van kérések rovat,
ezt szép dolog teljesíteni!
Illetve itt van lehetőséged
ingyenessé tenned a
torrentedet 1,2 vagy 3 napig,
ez azt jelenti, hogy
nem számolja más letöltőknél
a letöltést.
(így nem arányromboló).

Majd ha mindent megcsináltál érdemes ráklikkelni a teljesség ellenőrzése lehetőségre, ezzel ellenőrizheted a hibáidat. Ha hibát vétettél, az oldal tételesen felsorolja azokat. Ha minden tökéletes készen is vagy a torrenteddel!
(a képen én a lehetséges összes hibát elkövettem)

Ha minden jól ment, a következő mondat fogad bennünket:

A torrent feltöltése elkészült.

Ekkor jön a 3. lépes a Seed-elés! Ehhez a következőket kell tenned. A feltöltött torrent fájlodat töltsd le, mintha le akarnád tölteni a filmedet. A böngésződ megkérdezi a már megszokott módon, hogy fájl letöltése vagy megnyitása a következő programmal: µTorrent.
Ne nyisd meg, hanem töltsd le valahova a gépedre. Lehetőleg olyan helyre, ahonnan nem helyezed át, ameddig a megosztás tart. Pl. létrehozol egy Seed nevű mappát és oda töltöd le.

3. Harmadik lépés: Seed (megosztás)

Keresd meg a már előzőleg letöltött torrent fájlt, majd nyisd meg.
Ezt a panelt fogjuk látni ezután, amelyen a következőket kell beállítani.

(a képen a visszavágó című film látható, amely a
D:\\Film\Filmek Rar-ba mappában található.
Nyilvánvalóan nálad a saját filmedet fogod látni)

Mentés mint, itt keressük meg, hogy hol van az mappa, vagy állomány, amit fel szeretnénk tölteni. Ide pont ugyan azt kell beírni, vagy azt kell kikeresni, amit torrent készítés legelején!
Azaz, ha te az XY című filmedből csináltál torrent fájlt, ami a D: meghajtó filmek mappájában található, akkor azt a bizonyos XY filmet keresd ki.

Pipáljuk ki a Torrent indítása jelölő négyzetet. Címke és a Sor elejéhez adás nem érdekes. Az ellenőrzés kihagyása ne legyen kipipálva! Majd OK!
Ha minden igaz, most a kis letöltési sávunkban végig ellenőrzi, hogy megvan-e a gépünkön a kiválasztott állomány. Ellenőrzés után máris megindul a megosztás. És az adott torrent oldalon már látható lesz a filmünk mellett az 1 megosztó.
Mást nem kell beállítanunk maximum, ha jobb egérgombbal rákattintunk, a fájlunkra majd a tulajdonságok menüpontban alul az Egyéb beállításoknál kipipáljuk a kezdő megosztás fülecskét, az kissé meggyorsítja a feltöltésünket! De ez kihagyható, nem sokat számít.

Ezzel végére is értünk a feladatainknak, most már tudunk torrentet készíteni, feltölteni, és megosztani. Remélem sokat segítettem! További kellemes töltögetést kívánok!


Maflabocok,
Rajen

2009. január

vagy még egy jó kis program, amely bármilyen fájlról részletes információt nyújt!
Használata: feltelepíted a programot, elindítod, kiválasztod a magyar nyelvet, illetve lehetőséged van kiválasztani,hogy milyen formátumban kéred az információkat (szöveges dokumentum, HTML fájl, stb.) majd egyszerűen hozzáadod a kívánt fájlt és meg is van minden infó.
+1. bónusz lépés: Aránybánya - Seed (megosztás) - ba való bekapcsolódás

Ez természetesen lehetséges. Amennyiben találsz egy olyan állományt, amely teljes egészében hiánytalanul szerepel a te gépeden is (mert esetleg már letöltötted valahonnan máshonnan mondjuk egy másik torrent oldalról) akkor van lehetőséged bekapcsolódni a seed-be. Arányjavítás szempontjából igencsak hasznos dolog ez. Viszonylag egyszerű folyamatról van szó.

1.lépésben letöltöd a torrentfájlt a gépedre, egy bizonyos mappába.
2.lépésben megynitod ezt a fájlt, majd az utorrent rákérdez a mentés helyére (lásd 3. Harmadik lépés: Seed (megosztás)
ekkor csak annyi a dolgod,hogy ugyanoda mented,ahol az a bizonyos már előzőleg megszerzett állomány található.
megkezdődik az ellenőrzés, majd ha hiánytalanul megvan a fájl, megkezdődik a megosztás.
Előfordulhat,h az ellenőrzés 99.7% - nál megáll, ilynekor általában egy sample fájl a hibás, amit előzőleg esetleg nem töltöttünk le. Nem kell törődni vele, letölti azt a kis adatmennyiséget ami hiányzik és a letöltés befejeztével megindul a megosztás!