Önvédelem

A túlélő szempontjából nem elhanyagolandó dolog az önvédelem. Akár katonákról, akár civilekről beszélünk, mindkét esetben adódhatnak olyan helyzetek, amikor szükség lehet a fizikai erőnkre, ügyességünkre, önvédelmi ismereteinkre.

Mikor is vehetjük hasznát a fent említett képességeknek?

Önvédelmi ismereteinket általában akkor alkalmazzuk, ha támadás ér bennünket. A támadások történhetnek azért, mert a támadónak a személyünkkel lehet valami problémája vagy az értékeinket szeretné megszerezni.
Túlélési helyzetekben szintén ezen két dolog lehet a támadás kiváltó oka.

Vizsgáljuk meg a helyzetet a katonák szemszögéből.
A katonák általában akcióik során kerülnek olyan helyzetbe, amikor az ellenséggel fizikai kontaktusba keverednek. A katonák kiképzési tematikájában fontos szerephez kell jutnia a közelharc ismereteknek. A katonának az élete múlhat azon, hogy mennyire felkészült harcos. Természetesen ez érvényes a fegyveres - és fegyvertelen harcra egyaránt.
Gondoljuk csak el, hogy pl. a Koreai Köztársaság speciális egységeibe olyan katonákat vesznek fel, akiknek több éves harcművészeti múltjuk van (Tea-Kwon-Do, Hap-Ki-Do, Hwarang-Do), de minimum 3 Dan fokozattal rendelkeznek. Ezután kapják meg a hadsereg speciális felkészítését, ami több hónapos felkészítést jelent.
És most megvizsgálhatnánk, hogy hazánkban milyen szinten is működik a katonák közelharc oktatása!

Milyen módon keveredhetnek a katonák közelharcba?

  • Lesből támad (őr likvidálása késsel, egyéb közelharc technikákkal),
  • A már kialakult tűzharc során olyan közelségbe kerülnek, hogy kézitusára kerül sor (meghibásodik a fegyver, elfogy a lőszer),
  • Amikor a katonát üldözik, ekkor kerülhet olyan helyzetbe, hogy üldözőivel közelharcot kell vívnia,
  • Amikor a katona fogságba esik, és szökést kísérel meg (az őrök megtámadása, fegyver szerzés).

Civilek esetében, ha nem is lehetnek olyan esetek, mint a katonáknak, de hasonló szituációkba ők is keveredhetnek.
Őket is üldözhetik, kerülhetnek fogságba, őket is elrabolhatják. Szegény országokban, ahol az emberek éheznek a pénzünkért, az élelmünkért megtámadhatnak stb.
A túlélőnek ezekre a helyzetekre fel kell készülnie, hiszen lehet, hogy magányosan kell napokat, heteket, hónapokat eltöltenie idegen, veszélyes emberek között vagy a természet fogságában. A természetben, ha nem is vademberekkel, de vadállatokkal találkozhatunk, melyek legalább olyan veszélyesek, ha nem veszélyesebbek, mint az emberek.
Ezért is fontos, hogy a túlélő minél hamarabb – ha nincsen fegyvere – készítsen magának fegyvert. Akármilyen fegyver birtoklása a vadonban egyfajta biztonságérzetet fog adni.
A túlélés szempontjából ez egyáltalán nem lényegtelen dolog.

A fényképeken néhány közelharc technika látható (teljesség igénye nélkül), melyek rólunk készültek különböző bemutatókon:

VIP személy védelme  | Törési technikák  | Őrök semlegesítése  | Ökölharc  | Támadás késsel
Késdobás  | Közelharc | Őrjárat támadása  | Támadás pisztollyal  | Támadás gépkarabéllyal