Ruházat

bakancs | hátizsák | hálózsák | sátor | felszerelés

A túlélőnek olyan ruházatra van szüksége, mely ellenáll az időjárás és a terep viszontag-ságainak.
Legfontosabb: készülődés közben soha ne tegyünk engedményeket a ruházat rovására!

Ha túrázni indulunk, körültekintően kell megválasztani a ruházatot és felszerelést. Ha valaki nem megfelelően öltözködik, vagy felszerelése hiányos, csak magának tehet szemrehányást.

Manapság széles választék áll rendelkezésünkre ruházatból és természetesen az árak is ilyen széles skálán mozognak, valamint a minőség is.
Nehéz eldönteni, hogy melyik az az öltözet, felszerelés melyet célszerű megvásárolni. Mi csak tippeket, útmutatást szeretnénk nyújtani, ezáltal megkönnyíteni a döntést.

Hogyan állítsuk össze a túlélő ruházatot?

Mindenekelőtt ki kell választani a feladathoz legmegfelelőbb öltözéket. Az embert próbáló sarkvidéki, trópusi vagy sivatagi körülmények között egész más ruházat szükséges, mint egy Délutáni kiruccanáshoz a mérsékelt égövön. A ruházkodáson ne spóroljunk! A hideg, a nedvesség, a szél ellen leginkább ruházatunk védhet meg!

Honnan tudjuk, hogy mivel szerelkezzünk fel?

A legjobb módja, ha információt gyűjtünk, tájékozódunk. Olvassunk el könyveket, természetjárással foglalkozó folyóiratokat, kérdezzünk meg szakembereket, tekintsük meg különböző üzletek kínálatát. A lényeg: végezzünk alapos kutatást mielőtt belevágnánk a dologba. Ha mindent okosan megtervezünk később nem érhet bennünket csalódás, váratlan meglepetés.

Ruhaanyagnak legjobb a Gore-tex. Jól szellőzik, nem izzad bele az ember, mert az izzadságot átengedi, viszont a vizet kívül tartja. Ez a mikropórusos Gore-tex hártyának köszönhető, melyen négyzetcentiméterenként 1,4 milliárd pórus található. Egy pórus 20 000-szer kisebb, mint egy vízcsepp, ám 700-szor akkora, mint egy vízgőz molekula. Ez megvéd a széltől, víztől, de az izzadság szabadon távozhat. Tény, hogy ez a ruházat nem olcsó, de az élet felbecsülhetetlen!

Réteges öltözködés

Maximális védelmet nyújt és rugalmasságot biztosít minden éghajlaton. Az elv nagyon egyszerű: a zárt réteg a legjobb hőszigetelő. Minél több réteg ruha van rajtunk, annál jobb a szigetelő hatás. Könnyen tudunk alkalmazkodni a hőmérséklet változásaihoz, mert egyszerűen Leveszünk vagy felveszünk egy réteg ruhát.

A túlmelegedés ugyanolyan problémás lehet, mint a hideg. Hideg időben az izzadás megszűnése után a test hirtelen lehűl, és az izzadt ruha hővezetőként viselkedik, vagyis a test a meleget a környezet felé vezeti.

Öltözködjünk így:

  • Vegyünk föl termoruhát.
  • Húzzunk rá gyapjú inget.
  • Minderre vegyünk föl elemi rostokból álló ruhát (melegebb, jobban véd a széltől).
  • A következő réteg lehet egy dzseki (mesterséges anyagból)
  • A legfelső réteg olyan legyen, ami víznek, szélnek egyaránt ellenáll.

Fontos szabály

  • Tartsuk a ruhát tisztán!
  • Kerüljük a túlhevülést!
  • A ruhát hordjuk lazán, de rétegesen!
  • Az öltözéket tartsuk szárazon!
  • Vizsgáljuk át nincs-e valami hibája.
  • A ruhát mindig javítsuk meg!

A fent felsoroltak leginkább arra az esetre vonatkoznak, amikor van megfelelő ruházatunk az időjárási, éghajlati viszonyok elviselésére. Most azzal foglalkozunk, hogy túlélési helyzetekben hogyan, miképpen tudunk ruházatunkon javítani, hogy a fokozott terhelést elviselhetőbbé tegyük.

Túlélési esélyeink nagyban javulnak, ha a környezeti anyagokból szerszámot, ruházatot tudunk készíteni. Az ilyen ruházat igen egyszerű lesz, de pont az egyszerűségénél fogva lesz arra alkalmas, hogy megmentse az életünket. Természetesen az ember önbizalmára is nagyon jó hatással van, ha saját maga eltudja készíteni a ruházatát.

Repülőgép szerencsétlenség

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy aránylag épségben kikerülünk egy repülőgép szerencsétlenségből, akkor lehetőleg ne a ruházatunk hiánya vagy a minőségének az alkalmat- lansága legyen az, amiért meghalunk.

Mit tegyünk?

Természetesen az első dolog a túlélők felkutatása, a sebesültek biztonságba helyezése. Miután ezzel végeztünk, azonnal neki kell látni azon anyagok, eszközök elkülönítésének, melyek a túlélést megkönnyítik. Gyűjtsük össze a törölközőket, terítőket, megmaradt ruházatot, párnákat, üléshuzatot. Mindezekből szedjünk össze annyit, amennyit csak tudunk! Szigetelőanyagnak az üléshuzatok szivacsrétege tökéletesen alkalmas. Ezeket is gyűjtsük össze. Ezen fellelt anyagokból már tudunk ruhákat készíteni, ennek csak a fantáziánk szab határt.

Gyékény:

Mindenhol fellelhető szigetelőanyag. Egyedül csak a távoli észak erdős hegyei a kivételek. Mocsaras, ingoványos helyeken tenyészik, ezért tavak, vízgyűjtő medencék, holtágak környékén keressük. A szár végén található boholy megtartja a közé került levegőt, és bélésszerű szigetelőanyagot képez két ruharéteg között.

A természetben találunk egyéb anyagokat is, melyekből „alkalmi” ruházat készíthető. Fűzzünk össze hosszú faleveleket, faháncsokat, gyűjtsünk száraz füvet, mellyel szigetelhetjük is a ruházatunkat, de készíthetünk ruhát is belőle. Varrjunk vagy fűzzünk össze kisebb állatbőröket úgy, hogy a szőr kerüljön a test felé.

Hőszigetelésre tökéletesen alkalmas a lomhullató fák levelei, állati szőr, toll, papír, moha. Tegyük őket két réteg anyag közé, de tehetünk két réteg zokni közé is (moha, toll) vagy a kabátunk alá.

Tulajdonképpen rengeteg dolog használható a természetben, mely bizonyos esetekben arra hivatott, hogy emberi életeket mentsen. Ehhez az kell, hogy észre is vegyük ezeket az anya- gokat és, ha észrevettük, akkor el is tudjuk készíteni azokat a ruhadarabokat, melyek megóvnak bennünket.

Bakancs

Egy rosszul kiválasztott bakancs rányomhatja bélyegét az egész út sikerére, épp ezért nagyon fontos és mondhatnám legfontosabb része felszerelési tárgyaidnak. Ahhoz hogy elkezd a túrázást, talán ez a kellék a legfontosabb, hogy megfelelően, körültekintően legyen megválasztva. Először is el kell döntened milyen jellegű túrára, milyen igénybevétel mellett akarod használni. A lábbelik többféle szempont szerint csoportosíthatóak.

A túrák típusa szerint megkülönböztetünk:

  • könnyű kirándulócipőt,
  • túra vagy tracking cipőt,
  • hegymászó bakancsot.

A könnyű kiránduló cipők általában egy napos túrázásra a legmegfelelőbbek, alapvetően a kényelmet, a megfelelő légáteresztést és kevésbé a védelmet szolgálják. Nem olyan robosztusak mint a következő két kategória. A túra vagy tracking cipők már hosszabb, komolyabb igénybevételt is kibírnak, felépítése erősebb, jobban ellenáll a terepviszonyoknak. Erősebb felépítése hosszabb élettartamot biztosít és nagyobb védelmet nyújt a lábfejnek és a bokának egyaránt. A harmadik és egyben a legerősebb kategóriákat a hegymászó bakancsok képviselik. Ez a kategória biztosítja a legnagyobb védelmet mind a boka, mind pedig a lábfej szempontjából. A legszélsőségesebb terepviszonyokhoz tervezték. Robosztus, erős kivitelük hosszú túrákra, nagyobb mászások megtételére teszik alkalmassá. Viselésük a nehéz hátizsákkal való mozgást biztonságossá teszik. Alkalmas hóban, gleccseren és a jégen való mozgásra is, lehetőséget biztosítva hágóvas felszerelésére.

A bakancs anyagát tekintve lehet:

  • nylon szövet és hasított bor,
  • borbakancs,
  • műanyag bakancs.

A nylon szövet és hasított bor bakancsok könnyűek, könnyen levegőznek, ugyanakkor kevésbé vízállóak. Elsősorban nyáron, egy napos könnyű túrázásra alkalmasak. A bor bakancsok súlyra nehezebbek, de nagyobb védelmet biztosítanak. Jól bírják a szélsőségeket, ugyanakkor betörésük hosszabb ideig is eltarthat. Anyaguktól függően különböző mértékben engedik át a vizet, de impregnálással teljesen vízzáróvá lehet tenni. Újabban már Gore-Tex anyagból is készülnek borbakancsok, melyek biztosítják az egyirányú folyadék áthaladást. Ez azt jelenti, hogy míg a láb izzadása során keletkező pára kifelé tud távozni, addig a külső nedvesség gyakorlatilag képtelen a vízzáró rétegen áthatolni, tehát egy egyirányú folyadék áteresztést biztosít. A bakancs megfelelő ápolásával élettartamát növelni lehet. A műanyag bakancsok kategóriája már a speciális magashegyi viszonyok feltételeihez igazodnak. Az előző két csoporthoz képest teljesen vízzáró, szilárd, merev talpú, elsősorban a több napon keresztül történő hó és gleccser vándorlás, a magashegyi túrázás és expedíciózás nélkülözhetetlen kelléke. Hátránya, hogy mivel nem vízáteresztő, könnyen befülled.

A felépítése szempontjából megkülönböztetünk:

  • szimplex bakancsot,
  • duplex bakancsot,
  • triplex bakancsot.

A harmadik csoportot a triplex bakancsok képezik, a legextrémebb terep- és hóviszonyok között, akár a több hetes kint tartózkodást is el lehet benne viselni. Elsősorban expedíciók résztvevői használják. Külső rétege ezeknek már mindenképp a műanyag, középső réteg egy műbor cipő és a legbelső pedig a bor duplexeknél már megismert vastag filc betét.

Miután eldöntötted, hogy melyik típusú bakancs számodra a megfelelő, elérkezett az idő hogy kiválaszd számodra a megfelelőt. A kiválasztásnál mindig vedd figyelembe, hogy a varrás a cipő leggyengébb pontja. A használat során ezeken a helyeken elválhatnak, idővel a varrás mentén a víz is könnyebben átszivárog. Javaslom, hogy a minél kevesebb varrt felülettel rendelkező cipőt válaszd. Mostanában egyre jobban terjednek a ragasztott talpú cipők is, melyek kezdetben nem tudtak tartósságban versenyezni a varrott társaikkal, de a technológia fejlődésével már olyan minőségű ragasztott cipőkhöz is hozzá lehet jutni, amelyek már szinte ugyanolyan kihordási idővel rendelkeznek. Már az újra talpalásuk is megoldott.

A vásárlás előtti felpróbálást soha ne kapkodd el. Egy- két számmal mindig nagyobb cipőt válassz, mint a normál utcai méreted. Mindig használd ugyanazt a méretű és vastagságú zoknit, vagy zoknikat, amelyeket hordani is fogsz a cipőben. Felpróbáláskor tegyél benne lépéseket és ellenőrizd, hogy megfelelően fogja-e a lábadat. Ne legyen a cipő  túl tág sem, hiszen  ilyenkor a dörzsölés feltöri a lábadat, de ne is legyen túl szoros sem. Fagyos körülmények között a szoros cipő miatt a vérkeringés lelassul, lábujj elfagyást is okozhat. Vigyázz a cipő hosszára is! Legyen elől az orr részében elegendő hely a lábujjaknak. Ha úgy érzed, hogy a cipő amit kiválasztottál kényelmes és mindenben megfelel igényednek, csak akkor vedd meg.

Ezután következik a cipő betörésének időszaka. Ilyenkor eleinte rövidebb túrákat tegyél benne, kis súlyú hátizsákkal. Ahhoz hogy a bakancsoddal hosszú távon is meg legyél elégedve, mindig ápold le használat után. Soha ne szárítsd olyan helyen, ahol nagy hőnek és gyors száradásnak van kitéve (pl. sütő). A nedves cipő egyik legjobb szárítási módja, ha újságpapírral is lazán kitömöd. Ilyenkor a papír nedvszívó képessége a belsejét hamarabb és kíméletesebben szárítja meg. Esős, havas körülményeket megelőzően mindig használj impregnáló szert a borfelület vízáteresztő képességének megakadályozására.

Hátizsák

A merevítés szempontjából megkülönböztetünk:

  • egyszerű merevítés nélküli,
  • külső merevítésű,
  • belső merevítésű hátizsákokat.

Az egyszerű merevítés nélküli hátizsákokban nincs semmilyen merevítő váz, néhány típusnál előfordulhat kisebb belső merevítés,  de ezek csak a 40-60 literes zsákokra jellemző. A hátnál párnázott a kiképzése, hogy a megfelelő kényelmet biztosítsa. Elsősorban egy vagy pár napos túrázásra alkalmas.

Jellemzője hogy külső alumínium váz merevítőkre van maga a hátizsák felerősítve. Észak-Európában továbbra is nagyon népszerű.

Nálunk a belső merevítésű hátizsákok terjedtek el, belső képlékeny alumínium lemez szolgál a merevítésre oly módon, hogy hajlékonyságánál fogva felveszi a gerinc kettős görbületét. Így sokkal jobban alkalmazkodik tartásodhoz és felépítésedhez. Nagy teherbírásúak, belső fémváza a test legteherbíróbb pontjára, a csípőre irányítja a tömeg nagy részét. A legkorszerűbb típusoknál a váll és derékhevederek állíthatók mind magasságban, mind szélességben egyaránt ezzel is fokozva a jó kontaktust mozgás közben. Sok összehúzó heveder található rajta egyrészt a különböző tárgyak külső felerősítésére.

Méretük alapján a hátizsákok a 10 literes űrtartalomtól egészen 100 literig kaphatók. Egy napos vagy egy éjszakás túrákra a 10-40 literes zsákok a legjobbak meleg időben, amikor nincs sok felszerelésre szükséged. Ha egy-két éjszakát szeretnél kint tölteni, akkor célszerű 40-60 literes zsákot választanod. Három napos túrákra már a nagyobb méretű 60-80 literes zsák a megfelelő, de még ez sem elég, ha hetekig kint tartózkodsz.

Ha már tudod hogy milyen méretű zsákot szeretnél, jobb ha többet is felpróbálsz a kívánt méretből, hisz típusonként váltózó beállítási lehetőségek vannak. Nem biztos hogy pont a számodra legtetszetősebb darabot kell megvenned. Mindig vedd figyelembe a méret kiválasztásánál saját fizikai erődet, és felépítésedet.

A hátizsákok felfüggesztési rendszere több részből áll. A teher tartása szempontjából legfontosabb a csípő heveder, mely széles, párnázott, magassága és iránya állítható, csattal szorosra húzható a csípőcsont felett, így szilárd alapot biztosít a teher viselésére. A csípő heveder két vége sose érjen össze a csípődön mert így már nem lehet szabályozni csípődhöz igazodóan a kerületét. A belső merevítésű modellek csigolya párnát is tartalmaznak, egyrészt a kényelmes felfekvés érdekében, másrészt pedig biztosítja a levegő szabad áramlását a hát és a zsák között. A felfüggesztési rendszer következő elemei az ívesen kialakított váll hevederek, szintén széles párnázott kivitelben készülnek. Állíthatóak magasságban és terpesztésben egyaránt, mellmagasságban egy mellhevederrel össze is csatolható. Így mentesíti a vállakat a szorítás alól.

A zsákrész általában vízhatlan anyagból készül, erős szerkezetű jól bírja a dörzsölést, és az időjárási szélsőségeket. Tetején kihúzható gallér található, mely felfelé tovább növelheti a zsák méretét. Ezeknél a típusoknál a 'fedő' magassága is állítható. A zsákrész belseje egy, de leggyakrabban két terű, egymástól zippzárral elválasztható vagy össze nyitható részből áll. Érdemes az alsó kisebb részt a hálózsák és a háló ruházat tárolására használni. Különböző méretű és alakú zsebek is találhatóak a zsákon, melyek lehetnek levehetőek bizonyos típusokon. A jelenleg kapható legkorszerűbb típusokon már a víztartályok vagy hólyagok elhelyezésére is helyet nyújtanak, biztosítva egy kis nyíláson a szívótömlő kivezetését, melynek vége a szívószelep magasságában a hátizsák vállhevedereire csatolható.

A hátizsák külső oldalán különböző kiegészítők találhatók, hogy felerősítsd, rá azokat az eszközöket, amelyeket nem lehet vagy nem akarsz a zsák belsejébe tenni. Egyes típusokon már az eső védő orkán borítás is kiegészítő tárgy, mely a hátizsák alján, vagy tetején egy zsebben található és onnan szükség esetén kibontható és kívülről a hátizsákra húzható. Ezek rögzítő hevederekkel vannak a hátizsákhoz varrva, így nem tudod azt elhagyni.

Pakoljunk a zsákba. Ha már megvetted a zsákot és beállítottad a felfüggesztéseket, nem marad más hátra, mint csomagolni és útra kelni. Ne feledd azonban, hogy a pakolás is befolyásolja, hogy mennyire lesz a hátizsák kényelmes. Először az alsó rekeszt töltsd meg, ide érdemes tenni azokat a dolgokat, amikre napközben nincs szükséged Pl. hálózsák és a háló ruházat. Amikor ezeket elcsomagoltad, jöhet a központi rész, mely többnyire felülről tölthető. Általános szabályként elmondható, hogy a lapocka magasságába érdemes a nehéz tárgyakat helyezni, de ettől a terepviszonyoknak megfelelően eltérhetsz. Ha könnyű járó terepen fogsz haladni, akkor érdemesebb a súlypontot feljebb emelni a lapocka magasságánál, viszont ha nehéz terepen haladsz, akkor inkább lejjebb helyezd a nehezebb tárgyakat. A pakolás során minden helyet próbálj kihasználni. Ne legyenek hézagok, mert elmozdulhatnak a tárgyak és ez kibillenthet a súlypontodból. Azokat a tárgyakat, amelyekre gyakran lesz a nap folyamán szükséged, célszerű olyan helyre tenni, hogy azokat könnyed elérhesd. (pl. térkép, kulacs, hószemüveg, fényvédő krém, esőkabát, tájoló stb.)

Új zsákot először mindig egy kisebb, könnyű úton próbálj ki, kihasználva a pihenőket mindig végezd el a szükséges után állításokat és csak utána indulj el nagyobb útra.

Hálózsák

Hőmérsékleti értékek

Bármelyik hálózsákon egy sor hőmérsékleti adatot találsz, amik lehetnek megtévesztőek is.

A -5 oC-os jelölés nem azt jelenti, hogy nyugodtan alhatsz ilyen hidegben, hanem azt, hogy megúszod fagyási sérülések és kihűlés nélkül, de valószínűleg fázni fogsz; a (-5 és 0 oC közti sáv) hálózsák extrém tartománya. Egy hálózsák vásárlásánál mindig a „komfort tartományt” kell keresni, mert ez a valódi fokmérője a hálózsáknak. Ebben az esetben ez az érték 0-20 oC közti, tehát egy átlagos ember ebben a hőmérsékleti tartományban fog jól aludni a hálózsákban. A kellemes alvás felső határa példánknál maradva 20 oC, ami felett már képtelenség megmaradni a zsák rejtekében.

A hálózsákokon feltüntetett értékek persze nem teljesen szentírások, mivel ezeket a gyártók saját módszereik szerint tesztelik, valamint mindenki hőérzete eltérő. Tehát van aki ugyanolyan hálózsákban nem fázik, de van aki már kezd dideregni. Ha fázós vagy, vásárolj egy kicsivel alacsonyabb komfortfokozatú zsákot magadnak!

A különböző hőmérsékleti értékek alapján többféle hálózsákot különíthetünk el. Vannak nyári, három évszakos és téli hálózsákok. Nyári hálózsák való például egy trópusi utazásra, ahol biztosan nem lesz 15-20 oC-nál hűvösebb, de egy európai utazásra három évszakos (tavasz-nyár-ősz) zsákot ajánlunk, mivel a hegyekben még nyáron is előfordulhat 5 oC vagy szélsőséges esetben akár 0 oC. Egy magashegyi gyalogtúrára pedig olyan hálózsákot vigyél, aminek a komfortértéke a biztonság kedvéért legalább -10 oC körül van.

Fontos azt tudni, hogy ha sátorban alszunk, akkor a sátor egy hideg éjszakán általában 10 oC-ot „emel” a külső hőmérsékleten. Tehát ha odakint 0 oC van, akkor bent a sátorban +10 oC-ra kell számítanunk.

Ha hideg van és tökéletesen ki akarjuk használni a hálózsákunk összes meleg-megtartó képességét, akkor a zippzárt teljesen fel kell húznunk és jól be kell húznunk a nyaknál található zsinórokat. Tehát el kell tüntetni minden apró rést a nyakunknál, ahol a hideg levegő beszökhet a zsák mélyébe.

Felöltözzünk vagy ne?

A hálózsákok úgy működnek, hogy bent tartják a test melegét azáltal, hogy egy jól szigetelő réteget képeznek a test és a külső hideg levegő közt. Ha túlságosan felöltözünk, akkor testünk melege csak arra lesz elég, hogy a vastag ruházatot átmelegítsük, de a hálózsák „befűtésére” már nem marad energia, tehát olyan, mintha nélküle aludnánk. Ezért hideg éjszakákon nem szabad túlságosan felöltözni, mert fázni fogunk. Maximum egy-két réteg alsó öltözetet használjunk a hálózsákban!

A hálózsák tömege

A jó nyári hálózsákok nagyon kicsik és könnyűek, jellemzően 1 kg alattiak, a három évszakos zsákok tömege azonban már 1- 1,5 kg közt mozog. A méretüket nagyban csökkentjük, ha ún. kompressziós tartózsákot kapunk a hálózsákhoz. Ez azt jelenti, hogy a tartó-tokon általában négy hevedert találunk, amiket ha jól összehúzunk, akkor a hálózsákban lévő levegőt kinyomva jelentősen csökkenthetjük a hálózsák térfogatát.

A hálózsákok különböző hosszúságban készülnek, ezzel igazodva az eltérő testmagasságú emberekhez. Ha nem vagy 180 cm magas, akkor neked tökéletesen elég egy kisebb méretű hálózsák is, így nem képződik a lábadnál jelentős „űr”, amit egy hideg éjszakán úgysem tudnál kellőképpen felmelegíteni. Tanácsos hálózsák vásárlásakor mindenképpen kikérni egy szakképzett eladó tanácsát.

A hálózsák formája „múmia” típusú legyen; ez veszi fel ugyanis a legjobban az alakod és ez tartja a legjobban a hot. Néha látni olyan hálózsákot, aminek külön újjai vannak; ennek mondanunk sem kell, semmi értelme, mivel sokkal kevésbé melegíthető fel, mint egy múmiazsák.

A hálózsák anyaga

A modern hálózsákok külső anyaga általában poliészter alapú textil, ami nem vízálló, de különböző szerekkel impregnálható. Belül lehet pamut vagy szintén valamilyen műszálas anyag, ami elvezeti a test páráját. A pamut belső bélés kellemes érzetet, otthonosságot kelt, de több helyet igényel. A műszálas belső bélés nem annyira sugározza az otthonos melegséget, de mivel vékonyabb, ezért kisebb helyre van szükség az összecsomagoláskor.

Mivel bélelik a hálózsákokat?

A hálózsákokba kezdetben kacsa- vagy libatollat (pelyhet) töltöttek, de sokan ma is erre esküsznek. A nagyon meleg, téli zsákokban még ma is meglehetősen elterjedt ez a hagyományos és természetes anyag. A ma gyártott modern hálózsákok anyaga azonban már az ún. holofill, azaz egy vattaszerű anyag, amely az űrhajózás „mellékterméke”. Kicsire össze lehet nyomni, vizesen is tartja a meleget, gyorsan szárad és jól szigetel.

A hálózsák tisztítása

Odahaza a hálózsákot semmi esetre se a hozzá kapott tokban tartsuk összenyomva, mert így szép lassan összetömörödik és már nem lesz olyan meleg, mint új korában. Otthon mindig nyissuk ki és vállfára akasztva tegyük be a ruhásszekrénybe. Lehetőleg függesztve tároljuk! Ha útra kelünk és összecsomagoljuk a hálózsákot, akkor csak egyszerűen össze-vissza gyűrjük bele a tokjába, de úgy hogy a zippzár nincs behúzva, különben az összehajtott és behúzott zippzár tönkremehet.

A hálózsákot nem jó túl gyakran mosni, mert ezzel is tömörödhet a belső töltet és így veszít a szigetelő képességéből. A tapasztalt túrázók, hegymászók csak akkor mossák ki féltve őrzött hálózsákjukat, ha már kezd „szaga” lenni. Ha ez a pillanat nálad is elérkezett, akkor csakis hálózsákokhoz használatos speciális mosószert használj, amit a túraboltokban megvásárolhatsz.

 

A sátor

Mind a mellet, hogy megvéd a külső környezeti hatásoktól, szél, hó, eső, hideg, por, apró állatok, belső intim szférát biztosít magad körül, ahol biztonságban érezheted magad a természetben való kint alvás során.

Ha még sátor vásárlás előtt vagy, el kell döntened, hogy kivel utazol, mikor és hova. Ezek a kérdések meghatározzák, hogy milyen típusú sátrat vegyél.

Csoportosítása az alvóhelyek száma szerint:

  • szóló,
  • 1-2 személyes
  • 2 személyes,
  • 2-3 személyes,
  • 3 személyes,
  • családi sátort.

Szóló sátor: Magányos vándoroknak való, akik nem szeretik senkivel sem megosztani a szállást. Előnye, hogy könnyű, elsősorban extrém szóló mászások során használd.

Itt kell megemlíteni a szóló sátrak kategóriájánál a bivakzsákot is, ami tulajdonképpen egyszemélyes sátor, amiből a merevítőket és a cövekeket is kispórolták, nem fér bele más csak te és a hálózsákod. Leginkább kényszer helyzetekben, használják, de ha elviseled, hogy a hátizsákod a szabadban van, akkor kipróbálhatod. Egyébként biztonsági felszerelésként érdemes magaddal vinni, ha meg van az esély arra, hogy a szabad ág alatt fogod tölteni az éjszakát.

1-2 személyes sátor: Elsősorban egy személyre tervezték, de szükség esetén két személy is el tud benne aludni, úgy hogy a csomagok már nem férnek el. Normál esetben egy személy kényelmesen tudja használni úgy, hogy a hátizsák is elfér a sátorban.

2 személyes sátor: Valamivel szélesebb, már biztosítja a megfelelő komfort érzetet két személy részére, de a csomagoknak szűkös helyet biztosít.

2-3 személyes sátor: hasonlóan az 1-2 személyes sátrakhoz, már lehetőséget biztosít a 2 fon kívül +1 személy fekvésére, vagy 2 fő esetén a csomagok tárolására. Elsosorban olyan túrázóknak ajánlom, akik rendszeresen  párban kirándulnak, túráznak, de alkalmanként vagy egy gyerekkel, vagy egy másik társsal is meg szeretnék osztani a sátrat. A mi túrázási stílusunkhoz ez a sátor típus a legmegfelelőbb.

3 személyes sátor: Azoknak javaslom, akik egyrészt szeretik a kényelmet, még ha ketten is vannak, vállalják érte a többlet súlyból adódó terheket.

Családi sátor: 4 vagy annál több fő befogadására alkalmas sátor, melyet elsősorban családi autós kempingezésre érdemes használni. Súlyánál fogva különösen.

A sátor megvásárlásakor mindig nézd meg a gyári méreteit, ugyanis lehetnek eltérések ugyanazon létszám esetén. A méret meghatározásánál az alapterületet veszik alapul. A sátrak hosszúsága 185- 200 cm között változik, ami hosszában biztosítja a fekvést, szélességi adatként 55 cm -rel számolhatsz fejenként. Ez egy átlag szám, amit befolyásolhat egyéni ízlésed, alvási stílusod. Ha nyugtalan alvó vagy, érdemes kicsit többet számolni egy főre. Ha tehát egy két személyes sátrat szeretnél venni, akkor 200 x 110 cm minimális mérettel érdemes számolni. A sátrak szélességi mérete a legszélesebb pontján értendő, hisz vannak olyan sátrak is, amelyek a láb részénél keskenyedők.

A sátor típusok további csoportosítása:

  • 3-évszakos (általános túrasátor),
  • 4-évszakos (téli, hegymászó sátor).

A megfelelő sátortípus kiválasztásakor mindig a legdurvább körülményekre készülj.

A 3- és 4-évszakos sátrak abban különböznek egymástól, hogy a 4-évszakos hegymászó sátrak erősebb felépítésűek. Jobban kell hogy bírják az erős viharokat, épp ezért három vagy több pálcás merevítéssel rendelkeznek. Vastagabbak, kevesebb a szellőzési lehetőség rajtuk, kisebb az ajtónyílásuk. Ki kell bírnia akár 50 cm es porhó réteget is. Kiképzése kupola alakú, hogy a felhalmozódott friss hóréteg lecsússzon róla. Lélegző anyagból készül (Gore-Tex), ami biztosítja a belső pára kiáramlását, ugyanakkor a külső nedvességet nem engedi be.

Szempontok, melyeket figyelembe kell venni:

Átlagos csomagolt súly : Magába foglalja a sátor külső és belső részét, a merevítőket és a tartozékokat is. Általános szempontként figyelembe veheted, hogy a sátor összsúlya ne legyen nagyobb személyenként 2 kg-nál.

Csúcsmagasság: Maximális belső magasság, általában 110- 130 cm .

Csomag méret : A sátor összecsomagolt állapotában mért szélessége és hosszúsága.

A rudazat: Anyaga lehet alumínium, vagy üvegszál. Mindenképpen üreges rudazatot válassz. A több rúd nagyobb szilárdággal párosul (téli, hegymászó sátor). A rudakat kétféle módon lehet a sátorhoz rögzíteni. Bújtatókon keresztül, vagy csatokkal. A bújtatók használata szilárdabb merevítést biztosít.

Anyaga: Vízhatlan nejlon, a külső réteg vastagabb, kopásállóbb, a belső réteg vékonyabb, jobban szellőzik és könnyebb.

Bejárata: Általában zippzáros, egy vagy több bejárattal is rendelkezhetnek. Bejáratát külön szúnyoghálóval is el lehet zippzározni, hogy nyári éjszakákon a szellőzés nagyobb legyen. A több (2) bejáratú sátrak drágábbak, de a közlekedést megkönnyíti ha pl. alvás közben nem kell átmászni a társadon keresztül.

Kiegészítők : Kiválasztásnál lényeges az is, hogy legyenek a sátor belsejében kialakítva zsebek, némely típusokban felszereléstartó háló, szellőző ablak, tágas abszisz.

Önhordó vagy cövekelt: Az önhordó sátrak cövekek használata nélkül is képesek megállni a saját lábukon. A cövekelt változatok csak a sátorcövek leverésével és a zsinórok kifeszítésével képesek megállni. Előnye viszont, hogy kevesebb rudazatra van szükség.

Alakja: Manapság leginkább használatos sátor alakzat a kupola, egyrészt erősebb szerkezete miatt, másrészt hő gazdálkodása szempontjából kedvezőbb a gömbölyű formájú kialakítás mint a szögletes, kutyaól típusú sátrak.

Tanácsok a sátor használatához:

Sátorverés : Lehetőleg mindig sima, vízszintes terepen állíts sátrat. Kerüld az egyenetlenségeket, hisz kényelmed múlik rajta. Tisztítsd meg a területet a törmelékektől: fenyőtoboz, kövek, stb. Mindig használj aláterítéket, ezzel megóvod a sátor alját, másrészt összecsomagoláskor tiszta területed van a sátor és más felszerelési tárgyaid elcsomagolására. Mindig tiszta lábbal, lehetőleg cipő nélkül mássz be a sátorba. Ha éjszakai fagyok vannak, és a cipődet a sátorban kell éjszakára tárolni, érdemes a cipőt jól szellőző szövetzsákba tenni, nehogy a szennyeződés  száradáskor behulljon a sátor belsejébe. Lehetőleg árnyékba állítsd fel a sátrad, vagy használj olyan külsőt, ami védi a sátor anyagát.

Sátorbontás: Ha önhordó sátrad van, akkor lebontás előtt emeld fel és rázd ki belőle a törmelékeket.

Lebontáskor a gumiszalaggal összekötött rudazatot először középen szedd szét, így egyenletesen oszlik meg a gumiszalagon a feszültség tárolás közben. Összehajtogatáskor ne mindig ugyanott hajtsd össze, mert így azon a helyen az öregedés során törékenyebbé válik az anyag.

Tárolás: Ha kénytelen vagy esőben lebontani a sátrat, az első adandó alkalommal szárítsd meg. Csak a kellőképpen kiszárított sátrat szabad elpakolni, különben megpenészedik, szaga lesz, és nehezen tudod már kitakarítani belőle a foltot. A sátrat mindig hideg vízzel és kímélő mosószerrel mosd.

Milyen a jó felszerelés

Legegyszerűbb szabály: ne vigyünk magunkkal szükségtelen holmit!

Túlélődoboz

A túlélődoboz az egyik leghasznosabb felszerelési tárgy. Ha az alább felsorolt eszközök mindig kéznél vannak, akkor nagyban megnőnek a túlélési esélyeink.

A dobozt mindig tartsuk magunknál, tartalmát pedig rendszeresen ellenőrizzük (különösen a gyógyszereket és a gyufát). A dobozban tárolt tárgyak közé tegyünk vattát, mert ez megakadályozza a zörgést, ráadásul a tűzgyújtásnál is hasznát vehetjük.

A túlélődobozba a következő tárgyakat tegyük:

  • gyufa, amit csak akkor használjunk, ha már az összes tűzgyújtási módszer csődöt mondott.
  • legyen gyertya, ami fényt ad és a tűzgyújtásnál is tudjuk használni.
  • legyen kova, ami a tűzgyújtásnál lehet hatékony, ha a gyufánk elfogyott.
  • legyen varrókészlet, mellyel javíthatjuk a ruházatunkat, és más anyagokat is varrhatunk.
  • legyen víztisztító tabletta, mely akkor jön jól, ha a vizünk "gyanús" minőségű.
  • legyen iránytűnk.
  • legyen tükrünk, melyet jelzőeszközként használhatunk.
  • legyen biztosítótű, mellyel ruhadarabokat tűzhetünk össze, de készíthetünk horgot is belőle.
  • legyen egy egyszerű horgászfelszerelésünk, mely tartalmazzon néhány horgot, valamint damilt (minél hosszabbat).
  • legyen drótfűrészünk is, mellyel könnyedén vághatunk vastagabb fákat is.
  • legyen nálunk néhány műanyagtasak, mely alkalmas vízhordásra, tárolásra, nyerhetünk vele növényi nedveket.
  • néhány gyógyszer is lehet a készletben (antibiotikum, fájdalomcsillapító, lázcsillapító).

Túlélőzsák

A túlélőzsák szintén a hasznos tárgyakat, anyagokat tartalmazza, de lényegesen nagyobb méretű, mint a túlélődoboz, viszont így is befér egy hátizsákba vagy a gépkocsinkba. Egy a lényeg, hogy ez is legyen mindig elérhető a számunkra.

Következőket csomagoljuk a tasakunkba: varrókészlet, fogók drótvágóval, fogselyem (varráshoz), bicska, szalagfűrész, gyalogsági ásó, jeladásra használható ruhaanyag (1x1m), horgok, nehezék, damil, 3 nagy biztosítótű, 45m nejlon horgászzsineg, horgászkampó, vitaminkészítmények, fehérjetabletták, nagy tábla csokoládé, tojáspor, tejpor, levespor, evőeszközök, három takaró, iránytű, jelzőtükör, négy gyertya, kis zseblámpa, tartalék elem, izzók, gyújtós, gyufa (tartsuk mindig száraz helyen), kova, rovarriasztó, állatcsapdákhoz való drót, konzervnyitó, műanyag csésze, víztisztító tabletta, parittya és a hozzátartozó muníció, fenőkő, síp, szappan, füstjelző, 70m vékonyabb, 70m vastagabb nejlonzsineg, munkáskesztyű, egérfogó.

Kés

Nagyon fontos, hogy legyen nálunk egy jó kés. Sok mindenre használható: állatok nyúzására, hús szeletelésére, gyümölcs, zöldség darabolására, gallyazásra és természetesen a segítségünkre van, amikor különböző eszközöket készítünk vagy éppen akkor, amikor meg kell védeni magunkat.
Éppen ezért legyen mindig tiszta, éles és gyakran ellenőrizzük, hogy nem hagytuk-e el.
Sok fajta késből válogathatunk, de legjobb az egyélű, fanyelű kés. Amikor kést választunk ügyeljünk arra, hogy a markolata tökéletesen passzoljon a markunkhoz, gondoljunk arra, hogy, ha nedves, csúszós kézzel használjuk, akkor is használható legyen, ne forduljon ki a kezünkből.
A penge legyen erős, de rugalmas is, viselje el, ha adott esetben a kés pengéjét feszítésnek tesszük ki.

Sok esetben legalább három késsel kellene elindulnunk ahhoz, hogy minden feltételnek megfeleljünk: -bicska (nyele fából legyen, a rugó szilárdan tartsa a pengét).

  • tokos kés (a markolata ennek is fából legyen).
  • machete (gallyazásra és az aljnövényzet vágására használjuk).

Természetesen nem mindegy, hogy milyen minőségű késsel szeretnénk túlélni bizonyos helyzeteket, de, ha van egy késünk, – és az teljesen mindegy, hogy milyen – akkor sokkal egyszerűbbé válik a túlélés. Ha az a kés egy kenyérszeletelő kés, akkor azzal is eltudjuk végezni ugyan azt a munkát, mint egy 50-60E forint értékű késsel, csak nagyobb energia ráfordítással. Egy a lényeg: legyen mindig kés nálunk!

 


 

TÚLÉLŐLISTA

  AJÁNLOTT FELSZERELÉSI LISTA

 

 Ha biztonságban szeretnéd érezni magad minden alka-lommal, amikor elhagyod a járható utakat, akkor a következő tárgyak mindig legyenek nálad:

-          Térkép, iránytű

-          Vízálló gyufa és egyéb tűzgyújtó eszköz

-          Kulacs tele vízzel, valamint minden egyéb palackod legyen feltöltve vízzel

-          Kés

-          Védelem a napsugárzás ellen

(sapka, napszemüveg)

-          Tartalék élelmiszer

-          Krém, spray védelem a bogarak, rovarok ellen

-          Elsősegély csomag, egyéni gyógyszerek

-          Esővédő, meleg ruha

-          Kisméretű műanyagzacskó (összegyűjteni a hulladékot)

 Amire szükségünk lehet

Menedék  

-          Sátor (sátorhoz szükséges kiegészítők)

-          Vízálló ponyva, fólia

-          Extra kötöző anyag (zsinór, spárga, madzag, drót)

 

Pihenés

-          Hálózsák (fontos szempont a hőmérséklet)

-          Polifoam

-          Pokróc, takaró (ajánlott)

 

 

Hátiszák

-          Külső fémvázas, vagy

-          Belső fémvázas zsák

-          Övtáska (ajánlott)

-          Extra zsebek, táskák az övön, vagy

-          Extra tároló rekeszek a hátizsákra

 

Étkezéshez szükséges eszközök

-          Tányér, kés, villa, kanál, pohár

-          Zárható műanyag zacskók (élelmiszernek, zsírnak, kávé/tea, stb.)

-          Alumínium fólia

-          Gyorsételek (zacskós levesek, tea, kávé, különböző italok)

-          Nagyméretű zacskó, tasak (fellógatni az élelmiszert éjszakára, hogy az állatok ne férjenek hozzá)

 

Ruházat

-          Bakancs (jól betört)

-         Zokni(k)

-         Könnyű polypropylane alsóruházat

-         Gyapjú vagy synthetikus ing és/vagy pulóver

-         Nadrágok

-         Alsó

-          Fehérnemű

-          Ingek, pólók

-          Eső ellen védő öltözet

-          Sapka

-     Kesztyű

 

Személyes felszerelés

-          Fogkefe

-          Fogkrém

-          Tisztálkodó eszköz

-          Törölköző

-          Toalett papír

-          Varró/javító készlet

 

Amire még szükség lehet

(ajánlott)

-          Jegyzetfüzet, ceruza/toll

-          Fényképezőgép, kamera, extra film

-          Távcső

-          Halász/vadász felszerelés

-          Pénz

 

Mindig ellenőrizd!

Mielőtt hosszabb túrára indulnál tervezd meg az utadat. Ha van lehetőséged mindenképpen igyekezz minél több információt szerezni a várható időjárásról. Tájékoztasd ismerőseidet, barátaidat arról, hogy hova indulsz, milyen céllal, mikor érkezel vissza, hogyha bajba kerülsz minél több információval tudjanak szolgálni azoknak, akik a keresésedre indulnak.

 

A fenti lista a teljesség igénye nélkül készült el. Ezzel csak segíteni szeretnénk, útmutatást adni azoknak, akik kevésbé tájékozottak, kevesebb ismerettel rendelkeznek a felszerelések terén. Ettől a listától természetesen bármikor ellehet térni, mindenki a saját igényeinek megfelelően alakíthatja a felszereléseit.