Túlélési technikák

A túlélés helye a civil életben

A felkészülés egyik ága

Lehet, hogy nem is gondoljuk, de mindennapi életünk során a nap 24 órájában a túlélés, túlélési technikák bizonyos részei velünk vannak.

Gondoljuk csak végig a mindennapi életünk lefolyását: amikor elhagyjuk a lakásunkat, akkor zárjuk az ajtót, zárjuk a kaput, amikor kiszállunk az autónkból bezárjuk azt sőt riasztót használunk, amikor gyermekünket elkísérjük az iskolába, amikor kamerarendszert szereltetünk az otthonunkba, amikor kutyákat teszünk az udvarunkba, és ezt a sort sokáig lehetne folytatni.

Mindezeket teszzük azért, mert szeretnénk nyugodtan, biztonságosan élni, szeretnénk értékeinket, szeretteinket biztonságban tudni. Ez is a túlélés egy része.

Folytatva a sort a mai világban nagyon sokan utaznak külföldre, olyan országokba, melyeket néhány évvel ezelőtt nehéz volt elérni. A Föld beszűkült, szinte nincsenek távolságok.

Ez sajnos azzal is jár, hogy a mi Európánkból átlátogatunk más kontinensekre, olyanokra, melyek idegenek számunkra. Az utazások során olyan helyeket is meglátogatunk, amelyek rengeteg veszélyt rejtenek magukban:
sivatag, hegyvidék, dzsungel, vadvizek, vadállatok.

Utazásaink alkalmával különböző közlekedési eszközöket veszünk igénybe: repülő, hajó, autó, stb., melyek szintén veszélyforrások.

Rengeteg olyan esetről lehet hallani, olvasni, amelyeket repülőgép-szerencsétlenség, hajóbalesetek, autóbalesetek, hegyvidéki balesetek túlélői mesélnek el. Sokszor az ösztöneik mentették meg az embereket, na meg a szerencse.

Láthatjuk, hogy olyan dologról beszélünk, mely minden embert érint…, kit jobban, kit kevésbé.

A túlélőképesség alkalmazásainak esetei (válságövezetben)

Ezen címszó alatt nem kívánom elkülöníteni a katonákra ill. civilekre vonatkozó részeket.

Tudjuk jól, hogy a világban rengeteg válságövezet alakult ki. Ezek lehetnek háborús övezetek, háború sújtotta övezetek, valamint katasztrófa övezetek.

Mindegyik veszélyeket rejt magában.

Háborús övezetek

Ha olyan országba utazunk, ahol háború dúl akkor tisztában kell lennünk azon veszélyekkel, melyek ott várhatnak ránk. Mint civil tudnunk kell, hogy fegyveresekkel találkozhatunk, akik vagy a reguláris erőkhöz, vagy az irreguláris erőkhöz tartoznak, valamint találkozhatunk más nemzetek béli katonákkal is. Azt tudjuk, hogy egyik fél sem látja szívesen a civileket, főleg nem azokat, akik akadályozzák a munkájukat.

Tisztában kell lennünk azzal is, hogy az átlagos, napi élethez szükséges élelmiszereket nem biztos, hogy betudjuk szerezni. Ráadásul, ha látják rajtunk, hogy idegenek vagyunk a segítséget sem fogják könnyen adni. Tudnunk kell, hogy a nap bármelyik szakában támadás érhet bennünket, hogy az a hely ahol lakunk az nem biztos, hogy biztonságos számunkra.

Figyelnünk kell az emberek reakcióit, viselkedését velünk szemben, ezekből tudunk következtetni bizonyos dolgokra. Sajnos arra fel kell készülni, hogy bármikor foglyok, vagy túszok lehetünk. Mindenképpen meg kell tudnunk, hogy hol van olyan hely, ahol biztonságba tudjuk helyezni magunkat, ahol segítségünkre lesznek.

A fent felsoroltak szinte mindegyike érvényes a háború sújtotta, valamint a katasztrófa övezetekre is.

Különböző éghajlati viszonyok

A bevezető részben már ejtettünk szót a sivatagi, hegyvidéki helyekről.

Az éghajlati tényezők nagyban befolyásolják az ember tűrőképességét. Földünk éghajlata eléggé változatos, ezáltal a kontinensek éghajlata is sokszínű. Gondoljunk csak Oroszországra, ahol a sivatagtól, a jégig szinte minden megtalálható.

Rengeteg dologgal tisztában kell lennünk a különböző éghajlati viszonyok között, melyek szervesen alkotják a túlélés egészét: élelem, víz, tűz (tűzifa), hőmérséklet változások,menedékhelyek, kapcsolattartás lehetőségei, úthálózat, lakott területek, veszélyes állatok.

A felsoroltak mind változnak az éghajlati-és domborzati tényezőknek megfelelően.

A túlélés fizikai, pszichikai tényezői

A túlélés lényege néhány egyszerű alapelvben ragadható meg.

Milyen legyen az ember lelki hozzáállása, mit viseljen, és mit vigyen magával? A túlélőnek ezekben az általános kérdésekben – különösen pedig a túlélés lélektanában – kell otthon lennie, mert végső soron ezek határozzák meg, hogy életben marad-e, vagy meghal.

A túléléshez szükség van bizonyos képességekre, melyek azonban önmagukban nem garantálják az életben maradást. E képességeket csak a megfelelő hozzáállással hozhatjuk ki magunkból. Az összes tudásunk fabatkát sem ér, ha nincs meg bennünk az akarat a túlélésre.

Milyen veszélyek leselkedhetnek a túlélőkre?

  • fájdalom
  • hideg-meleg,
  • szomjúság,
  • éhség,
  • fáradtság,
  • unalom,
  • elhagyatottság,
  • frusztráltság.

Milyen nélkülözhetetlen tulajdonságok szükségesek a megmeneküléshez?

  • összpontosítási képesség,
  • improvizációs készség,
  • a csak önmagunkkal való törődés képessége,
  • a helyzethez való alkalmazkodás,
  • a nyugalom megőrzése,
  • optimizmus, miközben a legrosszabbra is felkészülünk,
  • saját félelmeink és aggályaink megértése, s az arra való képesség, hogy ezeken felülkerekedjünk.

Tartsuk észben: nem számít, milyen rossz helyzetbe kerültünk, hisz szellemi és fizikai adottságaink segítségével a legnehezebb szituációból is épp bőrrel kerülhetünk ki. Ha ezeket sikerül megfelelően mozgósítani, akkor az eredmény sem maradhat el.

Önfenntartás a természetben

Élelem és folyadék szerzés

Bárhova került is az ember, sokféle növényi és állati eredetű táplálék veszi körül. A túlélőnek tudnia kell, hogy hol találhatja meg, hogyan ismerheti föl, gyűjtheti össze vagy ejtheti csapdába a leendő táplálékát, s meg kell tudnia különböztetni a veszélyeset és mérgezőt a fogyaszthatótól.

Nem elhanyagolható dolog az sem, hogy milyen módon fogyasztjuk el a már fellelt, vagy elejtett táplálékot. Néhány tipp az élelem elkészítéséhez:

  • forralás,
  • pörkölés,
  • párolás.,
  • sütés.

Ezek közül mindegyik alkalmazható a természetben is!

Néhány tudnivaló a főzéshez:

A húst vágjuk apróra kockákra és főzzük meg. Meleg éghajlaton vigyázzunk a sertéssel, mert férgekkel fertőzött! A fertőzésekre a szarvasfélék is hajlamosak.

A hal - ha édesvízben fogtuk – rendszerint mentes az élősködőktől. Legjobb, ha pároljuk, vagy levelekbe csavarva megsütjük.

Madarakat – ha öregebb – főzzük puhára, a fiatalabbakat nyárson is süthetjük.

A csúszómászókat a zsigerek eltávolítása után süssük parázsban a saját bőrükben. Miután a hús és a bőr szétvált főzzük meg vízben. A kígyó fejét főzés előtt vágjuk le, bizonyos fajtáknál a méregmirigy a fejben található. A békákat nyúzzuk meg (sokuk bőre mérgező) és nyárson készítsük el.

A teknőst főzzük vízben, míg a páncél le nem jön, vágjuk fel a húst, majd folytassuk a főzést, míg meg nem puhul.

A rákot, homárt, garnélarákot, folyami rákot vízben kell főzni. A tengeri eredetű táplálékok gyorsan romlanak, ezért használjuk fel minél hamarabb őket.A rovarokat, gilisztákat süthetjük forró kövön, de akár meg is főzhetjük őket. Porrá zúzott rovarokkal leveseket „ízesíthetünk”.

Növényi eredetű ételek:

Szerte a világon több ezer ehető növénnyel találkozunk, ezért a túlélőnek fontos is tudnia, hogy melyek azok a növények, melyek biztonsággal fogyaszthatók. A növényeknek általában a gumóit, szárát, leveleit, virágait, termését fogyaszthatjuk. Természetesen nem minden növény ehető!

Mire ügyeljünk?

Ha nem tudjuk jól megkülönböztetni a hagymaféléket, akkor inkább nem fogyasszuk.
Ne együnk fehér és sárga bogyókat, mert mérgezőek. A pirosaknak csak a fele ehető, viszont a fekete és kék színűeket általában biztonsággal fogyaszthatjuk.
A fürtökben növő bogyók és gyümölcsök ehetőek.
A száron található, egyedül termő gyümölcsöket általában ehetőnek tekinthetjük.
A tejhez hasonló nedv mérgező növényre utal.
óNe együk meg a bőrt irritáló növényeket!
A vízben vagy nedves , nyirkos talajon tenyésző növények gyakran nagyon ízletesek.

A növényeket ízpróbának is alávethetjük. Érdemes megpróbálni ezt az eljárást, főleg teljesen ismeretlen terepen, ismeretlen növények között. A próba gombafélékre nem alkalmazható!

Ezt az eljárást az USA hadseregében használják, oktatják.

Egyszerre csak a növény egy részét (szárát, levelét) vessük alá a próbának!
Bontsuk a növényt alkotóelemeire: levélre, szárra, gyökérre stb.!
Ellenőrizzük, nincs-e erős vagy savas szaga.
Az ízpróbát megelőző nyolc órában ne együnk!
Ez idő alatt tegyük a növény egy példányát a könyökünk vagy a csuklónk belső oldalára. 15 perc alatt kiderül kivált-e a növény valamilyen bőrreakciót.
Az ízpróba közben a növényen és vízen kívül semmi ne kerüljön a szánkba!
Az ízleléshez csak kis mennyiségű növényt használjunk!
Mielőtt bevennénk a szánkba helyezzük a növényt az ajkunkra, nem okoz-e égető vagy viszkető érzést!
Ha 3 percig nem történik semmi, tegyük a növényt a nyelvünkre, és hagyjuk rajta mintegy negyed órán keresztül.
Ha ekkor sincsen semmi reakció, rágjuk meg alaposan, és tartsuk a szánkban újabb 15 percig, DE NE NYELJÜK LE!
Ha ekkor sem lép fel semmiféle reakció, nyeljük le a falatot.
Várjunk 8 órát. Ha rosszullétre utaló tünetek jelentkeznek próbáljuk meg kihányni a növényt, és igyunk nagyon sok vizet.
Ha nem történik semmi, akkor fogyaszthatunk egy kisebb mennyiséget, mely után szintén 8 órát kell várni. Ha ekkor is minden rendben van, akkor a növény biztonsággal fogyasztható.

A víz

Túlélést meghatározó tényezők közül legfontosabb a víz. Víz nélkül nincs élet, ezért minden túlélőnek tudnia kell, hogy hol lelheti fel ezt a létfontosságú folyadékot.

Élelem nélkül az ember napokig, hetekig is eltud lenni, de a víz hiánya pár nap leforgása alatt végez vele.

Fontos tudnunk, hogy milyen jelek utalnak a víz jelenlétére, ezek ismerete az életünket mentheti meg:

  • rajzó rovarok (különösen a méhek, hangyavonulásokra figyeljünk),
  • madarak (gyakran gyülekeznek víz körül, bár ez néha megtévesztő lehet),
  • növényburjánzás (azt jelezheti, hogy a felszínhez közel víz található),
  • állatnyomok (gyakran vízhez vezetnek),
  • források és szivárgások (mészköves területen),
  • sziklarepedések, melyek mentén madárürülék található (minimális víznyerési lehetőség repedésekből),
  • teraszos völgy (a lejtős rész mentén ásva vízhez juthatunk).

Természetesen magunk is készíthetünk eszközöket, melyek segítségével vízhez juthatunk. Az így nyert víz mennyisége nem túl sok, de kitartó munkával a mennyiség növelhető:

  • lepárló,
  • vegetációs zsák,
  • párologtató zsák,
  • esővíz,
  • rézsútos fa.

A felsoroltakon túl vannak egyéb lehetőségek is. Mindezekről bővebben később a VÍZ címszó alatt lehet olvasni.

Tűzgyújtás

A túlélőnek – mivel gyufára és egyéb „hagyományos” tűzgyújtó eszközre nemigen hagyatkozhat – azt is meg kell tanulnia, hogyan rakjon tüzet a környezetében található természetes anyagokból.

Ezekről a technikákról bővebben a TŰZ fejezetben olvashatnak.

Az eredményes tűzgyújtáshoz három három lényeges dologra van szükség: levegőre, melegre, tüzelőanyagra. A tűz akkor lobban fel, he ezen kellékek nem hiányoznak.

Mi szükséges még a tűzgyújtáshoz?

  • gyújtós (minden anyag gyújtós, melynek alacsony a gyulladáspontja)
  • aprófa (az aprófa feladata, hogy a tűz hőmérsékletét olyan magasra emelje, hogy a nehezebben gyulladó anyagok is lángra kapjanak)
  • Tüzelőanyag (lehetőleg száraz, vastag fa)

A tűz meggyújtása szempontjából nagyon fontos a helykiválasztása a tűzrakáshoz

  • lehetőleg válasszunk védett helyet,
  • tűzrakás előtt tisztítsuk meg a területet mintegy 2 m átmérőjű körben, míg elő nem tűnik a föld.
  • ha a föld nedves vagy havas, a tüzet nedves fatuskókból kialakított talapzatra építsük, amelyre terítsünk egy réteg földet vagy követ.
  • erős szél esetén ássunk árkot, s ebben gyújtsunk tüzet.
  • szeles időben kerítsük körbe a tüzet sziklákkal.

A tűzgyújtáshoz természetesen szükségünk van eszközre, mellyel magát a tüzet hozzuk létre

Mik lehetnek ezek?

  • kova és tűzcsiholó acél,
  • akkumulátor,
  • nagyítólencse,
  • zseblámpa-fényvisszaverő része,
  • íj és fúró,
  • zseblámpa izzószál,
  • zsebtelep egy vékony dróttal.

Tűztípusokról néhány gondolat

Sokféle tűz létezik, melyeket más-más célokra használunk. A túlélőnek ismernie kell ezeket.

  • éjszakai biztonsági tűz (a tűz mellett nyugodtan alhatunk).
  • hosszú tű (ezt a tüzet árokba rakjuk).
  • ”T” tűz (ez a tűz igen alkalmas főzésre).
  • tipitűz (alkalmas melegedésre, főzésre egyaránt).
  • csillagtűz (akkor alkalmazzuk, ha takarékoskodni akarunk a tüzelővel).
  • kulcslyuk tűz (hasonlóan alkalmazzuk, mint a hosszú tüzet).
  • piramistűz (sokáig ég, akár egész éjszaka).
  • hasábkunyhótűz (főzésre és jeladásra alkalmas).

Menedéképítés

Említettem, hogy a túlélés legfontosabb tényezői közé a tűz, víz (élelem), menedék sorolható.

Most a menedékekről néhány gondolatot (bővebben a MENEDÉKHELY címszó alatt).

Miért is van szükség menedékre?

Hogy a …..

  • hideg,
  • szél,
  • eső, hó,
  • rovarok,
  • nedvesség,
  • túl erős napsütés ellen kellő védelmet nyújtson.

Mint a tűzrakás helyének a megválasztása a menedék helyének a jó kiválasztása is nagyon fontos a túlélő szempontjából.

Hol ne építsünk menedéket!

  • szélfútta hegycsúcsok (nagyon hidegek tudnak lenni)
  • völgykatlanok, mély gödrök (könnyen átnedvesednek,éjszakai fagyoknak is kivannak téve)
  • völgyteraszok, melyeken víz található (kivétel nélkül nyirkosak)
  • vízhez vezető kiszögellések (gyakran állatok vonulnak keresztül)
  • kiszáradt ágú fák közelében (könnyen letörhetnek az ágak, a fák belseje darazsakat rejthet).

Rejtőzködés

Magáról a rejtőzködéssel nem kívánok itt foglalkozni. Erről bővebben szintén a REJTŐZKÖDÉS címszó alatt lehet majd olvasni. A szöveges részt fényképekkel is szeretném illusztrálni.


Ebben a témakörben a személyi álcázást és a menedék álcázását szeretném bemutatni. Remélhetőleg rövid időn belül sikerül a fényképeket elkészíteni és az igényeket kielégíthetem.


Elsősegélynyújtás

Azt gondolom, hogy az elsősegélynyújtás talán mindennél fontosabb dolog. A mindennapi életünkben tapasztalhatjuk, hogy mennyire kevesen értenek ezen témához, valamint úgy is megfogalmazhatnám, hogy milyen sokan vannak, akik egyáltalán nem tudnak semmit erről a témáról.


Akkor érezzük hiányát, amikor bajba kerülünk, pontosabban megsérülünk és már magunk képtelenek vagyunk ellátni sérülésünket. Ez azzal jár, hogy másra kell hagyatkoznunk, és az elég bosszantó, ha többen veszik körbe a sérültet, de senki nem tud segíteni.


A túlélőnek is tisztában kell lennie az alap elsősegélynyújtás fogásokkal. Kritikus pillanatokban gyakran a gyorsaság a legfontosabb!


Melyek azok a sérülések, amelyek leggyakrabban előfordulnak?

  • zúzódások,
  • ficamok,
  • csontrepedés,
  • csonttörés,
  • kiszáradás,
  • hőguta,
  • fagyás.

A felsoroltak a legáltalánosabb sérülések, de természetesen ezeken túl sok más egyéb is előfordulhat.

Minimum ezen sérülések ellátásához kellene valamilyen gyakorlattal, ismerettel rendelkeznie a túlélőnek.

Ha ezek birtokában van, akkor esetleg saját magán vagy társain is tud segíteni.