köszöntő
Sziasztok! Üdvözöllek Magyarország első Tutenstein honlapján. Itt mindent megtalálsz kedvenc mesédről, ami csökkentheti kíváncsiságodat. Természetesen az oldal foglalkozik az egyiptomi mitológiával is, amely szerves részét képezi a rajzfilmsorozatnak.

az oldal
Név: Magyar Tutenstein Portál
Nyitás: 2005.06.22.
Admin: Zsofia1 Szolgáltató: ATW
Verzió: 17.0 Felbontás: 1010x406
Böngésző: Firefox, Opera, IE

üzenőfal

Untitled Document
 


A Mumifikálás folyamata (ne próbáld ki otthon):
Leírom, hogyan mumifikáltak régen az egyiptomiak.

Az Óidőben nem mumifikálták testeket, hanem eltemették a sivatag homokjába, így a test szépen konzerválódott.

Kb. 5000 éves múmia, amelyet a homok mumifikált, ilyen jó állapotban maradt meg. Az újbirodalom idején kitaláltak az ókoriak egy új mumifikálási módot. Ez azért kellett, hogy a testet megvédjék a rovaraktól. Természetesen itt is a hitt közre játszott. Mivel az egyiptomiak archaikus időszak óta hittek túlvilági életben, ezért kezdték mesterségesen múmifikálni, mert úgy gondolták, hogy ha elpusztul a test a személy lelke is meghal.

A mumifikálás:

A mumifikálás 70 napig tartott. Elöször megnyitották a testet, szóval megvágták. Kiszedték a belsoszerveket.

Az agyat: Az agyat úgy szedték ki, hogy egy fém szerszámmal, amelyet beledugtak a holtest orrába. Összehadarták az agyat, aztán kifolyatták egy tálba.

Minden belsoszervet kiszedtek, csak a szivet nem. A belsoszerveket is külön mumifikálták, aztán négy kanopusz edénybe helyezték.

Következo folyamat ként a múmiára nátrot (egyfajta sót) helyeztek rá, hogy kiszívja a holtestbol a nedvességet. Az egész testet befedték a nátrottal. 34-40 napig alat teljesen kiszáradt, a most már múmiának nevezheto test.

Itt még nem fejezodött be a folyamat. A 34-40 nap letelte után olajjal átitatott gyolcssal tömködték ki a múmiát, hogy visszanyerje eredeti alakját, a nyílásokat pedig bevarták.

Aztán a múmiát tetotol-talpig vászonba borkulták. A "tekercsek" közé ékszereket is rejtettek, hogy megvédjék a holtestet. Végül egy halotti maszkot helyeztek a testre. A fobalzsamazó felvett egy Anubisz maszkot, és így a múmiára igézeteket olvasott rá. Egy szarkofágba helyezték a testet, elvitték a neki megfelelo sírba, eltemették. Mikor a testet vitték a nok sírtak, így leróva tiszteletüket.

A mumifikálást a fáróknál a halotti templomban végezték el.

Sok múmia így megmaradt az utókor számára.gyors linkek
Vendégkönyv
Képeslapküldő
Galéria

menü

társoldalakHogy lehetsz társoldalunk?
Még több link!

hírlevél

Magyar Tutenstein Portál (c) 2005 - 2008