Margaringyártás1. A MARGARINGYÁRTÁS TÖRTÉNETEFelfedezés: A vajnál olcsóbb és tovább eltartható zsiradék felfedezőjének III. Napoleon 100.000 aranyfrankot ajánlott fel. Ez elsőként a francia Hippolyte Mege-Mouries-nek sikerült. A marhafaggyút kristályosítással és sajtolással két (egy magasabb és egy alacsonyabb olvadáspontú) fázisra választotta szét. A magasabb olvadáspontút oleosztearinnak, az alacsonyabb olvadáspontút oleomargarinnak nevezte el. Az oleomargarint sovány tejjel keverte, gyorsan lehűtötte és gyúrógépen átgyúrta. Így a vajhoz hasonló terméket kapott, amelyet gyöngyházfényű csillogása miatt a görög gyöngy szó után margarinnak nevezett el. Gyártás: Simon Van den Berg és Anton Jurgens holland vajkereskedők hamar felismerték a felfedezés jelentőségét és 1871-ben megszerezték a gyártási jogot. Néhány év alatt termékcsoportot hoztak létre, Lotus, Blu band, Planta néven. Hidrogénezés felfedezése: 1902-ben Normann felfedzte az olajok katalitikus hidrogénezésének technikáját, amellyel a folyékony olajokból különböző képlékenységű zsiradékok készíthetők. Az első csomagológép megjelenése: 1910-ben készítették el az első csomagológépet, amely lehetővé tette az automata csomagolást. 1870-1920, az első termelési módszerek: Első Rhama gyártás: 1924. augusztus 15-én Anton Jurgens a Rahma, Van den Berg a kékszalagos hattyú márkanévvel ellátott margarint hozta forgalomba Németországban. A termékeknek óriási sikere volt. 1929-ben Jurgens és Van den Berg csatlakozott a Margarin Verkaufs Union GmbH vállalathoz. A Rahma és a kékszalagos hattyú margarinból kékszalagos Rama lett. Unilever megalapítása: Lord Wiliam H. Lever megalapította a céget 1930-ban. 1920-1950, új termelési módszerek: 1935: vitaminok adagolása. 1950: zártrendszerű technikák (fény és levegő kizárásával, teljesen automatikusan). 1960: dobozos margarin. 1970: új termékek (alacsony zsiradéktartalom, forró égövi kenhető termék, folyékony margarin, 0 % zsírtartalmú termékek, vajhoz hasonló kenhető termékek). A háború után, 1954-ben bemutatott Rama új minőségi mércét jelentett. Ekkor sikerült először fény és levegő kizárásával, teljesen automatikusan előállítani margarint. Az ötvenes évek végén újabb termék, a dobozos margarin jelent meg a piacon. Az első margaringyár Magyarországon, irodalmi adatok alapján 1870-ben működött 11 fővel. 1900-1910 között a Vegetán művek hidrogénezett zsiradékot állított elő. Rákospalotán a Hutter József tulajdonában levő szappangyár működött, ezt 1920-ban a Lever megvette, ettől kezdve lett Hutter és Lever. Az első margaringyártás ezen a telepen 1930-ban kezdődött, de 1972-ig csak vizes margarinokat gyártottak. Magyarországon az első tejes margarin gyártása, Unilever licensz alapján 1972-ben kezdődött Rama néven, a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat Rákospalotai gyárában.
2. MI A MARGARIN?A margarin, zsiradék, vízben történő emulgeálásával előállított mesterséges étkezési zsiradék, egy víz az olajban tipusú emulzió, ahol a vízcseppek nagysága u (mikron), azaz a miliméter ezredrésze. (A tej fordított emulzió: olaj a vízben.)
3. ZSIRADÉKKIVÁLASZTÁST MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐKFeldolgozási cél: attól függően, hogy milyen célra akarjuk a terméket
használni, változik a felhasználásra kerülő zsiradék keveréke.
4. OLAJOK, ZSÍROKA zsír és olaj különböző szerves molekulák (glicerin és különböző szénlánchosszúságú, telítettségű zsírsavak) keveréke, amit lipideknek nevezünk. Szervezetünk számára a zsiradék az energia forrása, továbbá bizonyos növényi olajok (pl. napraforgó) esetében, olyan úgynevezett esszenciális, telítetlen zsírsavak bevitelét biztosítja, amelyek előállítására a szervezet nem képes, de nélkülözhetetlen a számára. Zsírsavak lehetnek: L: laurinsav, 12 szénlánc hosszúságú, telített zsírsav
(előfordul kókuszzsírban, pálmamag olajban), Térbeli izomerek (a zsírsavlánc térbeli elhelyezkedése más):
5. ZSIRADÉKALAP KÉSZÍTÉSKeményítés: a zsiradékok kettős kötésének hidrogénnel történő telítése.
6. MARGARINGYÁRTÁS LÉPÉSEIVízoldható adalékoldatok elkészítése (Só, citromsav, konzerválószer,
tejszármazékok: tejpor, savópor, ívópor, joghurtpor). |