Vackor Citerazenekar - Szigetszentmiklós
 
Molnár Imre - a CITERÁRÓL mindenkinek - ANTOLÓGIA Kiadó-2000
 MOLCI hangszer
„MOLCI 2000” Magyar koncertcitera
normálkulcsos (merevítőkaros) „DUNÁNTÚLI HASAS” tenorcitera, emelt középnyereggel.
Mesterhagszer
 
 

Molnár Imre: A citeráról mindenkinek

Miről szól a könyv?


A magyar citeraépítés és citerajáték (citeramozgalom) 130-150 évre becsült történetéről.
Tartalmazza a citerafejlődés teljes történetét a földciterától a bajor-osztrák koncertciteráig, a vályúciterától a magyar koncertciteráig.
Áttekintést ad a magyar citeramozgalom teljes történetéről.
 
 
 

A könyv hátsó borítója


a könyv hátsó borítója

      Régóta várt és majdnem elkésett művet tart kezében az olvasó, amikor lapozni kezdi Molnár Imre: A CITERÁRÓL MINDENKINEK című könyvét.
      Talán furcsa, de az a tény, hogy ez a rendkívüli terjedelmű és átfogó erejű könyv napvilágot látott, egyszerre örömteli és elszomorító gondolatokat ébreszt.
      Öröm, hogy van, s hogy ilyen: a citera vonatkozásában mindenre kiterjedő, alapos munka, ami felöleli – a készítésen és a játéktechnikán át – az ősi kezdet és a távoli jövőbe vetett remény szinte minden részletét.
      Elszomorító ugyanakkor, hogy Molnár Imre könyve – az Antológia Kiadó jóvoltából – csak most jelenhetett meg! Pedig már az ötvenes–hatvanas évek végén–elején a már–már kihalófélben lévő magyar citera olyan rohamos újjáéledésnek indult, amiről eleink álmodni sem mertek, és Kodály ma aligha nevezhetné „a szegények hangszerének”. Azóta bármelyik hangszerrel egyenértékű hangversenyhangszerré nőtte ki magát a magyar citera, nemzetközi hírű-rangú művészei vannak! Ezért is tekinthetjük rendkívül értékesnek Molnár Imre bámulatra méltóan nagy, évtizedekre visszanyúló kutatói és írói vállalkozását.
      Voltak persze korábban is szerény, jó szándékú kezdeményezések, de Molnár Imre munkájával összemérhető mű sehol a világon eddig még nem jelent meg. Ilyen értelemben (is) úttörő jelentőségű könyvet tart kezében a Tisztelt Olvasó.
      Ajánlom jó szívvel ezt a kiváló és a legapróbb részletekre is kiterjedő könyvet mindazoknak, akiknek számít valamit nemzeti zenei kincsünk egy szeletkéje - a magyar citera. Ajánlom az érdeklődőknek, a készítőknek, a forgalmazóknak, a kezdő és világszínvonalon muzsikáló játékosoknak egyaránt.
Pribojszky Mátyás
író, citeraművészMOLCI hangszer
MOLCI” normálkulcsos, kétfejű, kétfogólapos, kétoldalt játszható 180 fokban elfordítható parasztcitera - prím-pikolóe
©Vackor Citerazenekar 2004-2014 Szigetszentmiklós
web: Csizek Anikó