Szövegdoboz:      Szervezetünk     Elérhetőség   Természetvédelem  Vadállatmenhely  Vidékfejlesztés      Oktatás       Honlapjaink       Hírek       Galériák 
Lekerekített téglalap: tv

Előadást tartottunk a Magyarország-Románia határom átnyúló együttműködési program keretében megrendezett Lápvidéki civilizációk a Felső-Tisza-vidékén című rendezvénysorozaton, a rét és a benne élő ember címen.

A rendezvény Szatmárnémeti, Csenger és Nagykároly városokban volt megtartva.

A tanácskozáson sok új ismerőst szereztünk és számos hasznos információval gazdagodtunk.

 

Külön kitüntető volt, hogy az előadásokat múzeumok munkatársai tartották, a civil szektort csak egyesületünk képviselte.

Szervezetünk részmunkát végez a Nagyecsed belvárosi fejlesztésben. A város pályázatában kis külön rész alapján, a település legnagyobb rendezvényét, az Ecsedi-láp fesztivált kell népszerűsítenünk. Ennek ellentételezését a város a pályázaton nyert pénzből álja.

 

A program első részeként szóróanyag készül a fesztiválról, melyet a helyszínen terjesztünk, valamint készíttetünk egy rövid filmet a rendezvényről, az HHC tévével. Ezt az interneten és DVD fogjuk terjeszteni.

 

További településfejlesztési terveink egyike, a református gimnázium udvarán egy kis láp kialakítása, közepén az egykori Ecsedi vár makettjével. Itt is egy artézi kút adná az alapot.

 

A tervezés és a szponzor keresés folyik, az szükséges anyagok és növények jórészt már megvannak.

Egyik fő programunk, hogy a helyi civil szervezeteket független egységbe kovácsoljuk. Ennek egyik eleme a közös honlap, de az összefogást a gyakorlati éltbe is szeretnénk átvinni. A közös munkák és a kölcsönös segítségnyújtás mellet a megjelenésünket és reklámunkat is egységessé tesszük. Már elkészültek a résztvevő szervezetek szóróanyagai, melyek egységes formában és agy közös borítóval ellátva népszerűsítik majd a csoportokat és Nagyecsedet. Belevettük a két állandó rendezvény szóróját is, Ecsedi-láp Fesztivál és Lápi Disznótoros.

Emellett folyamatosan működik közös honlapunk, a Nagyecsedi Civil Információs Sarok is.

 

A kezdeményezéshez eddig hat szervezet csatlakozott!

 

Tervünk egy közös iroda kialakítása, ahol összehangoltabban tudnánk dolgozni és a költségeink is csökkennének.

A Kölcsey TV munkatársai, filmet forgatnak az egykori Ecsedi-láp életéről. Természeti és néprajzi értékek bemutatása a cél. A film egyes részeit nálunk forgatják, az általunk begyűjtött, vagy mutatott állatokat és növényeket veszik. Részt veszünk a pákászat bemutatásában is.

Reméljük a film méltó emléket állít ennek a tájnak. A készítők már bizonyítottak, például a Bockereket bemutató filmjükkel, ami nagyon színvonalas lett.

 

Külön öröm számunkra, hogy terepi tapasztalatainkkal és fajismeretünkkel hozzá tudunk járulni a mű elkészítéséhez.

Előreláthatóan jövőre kész lesz a film!

VIDÉK ÉS TELEPÜLÉS FEJLESZTÉS

Szövegdoboz: Több helyi civil szervezettel és csoporttal együtt, kezdeményeztük, hogy a képviselő testület nyilvánítsa március elsejét, az Ecsedi-láp Emléknapjává. Ezzel járna többek között egy rendezvény, amit mindig a március 1.-hez legközelebbi hétvégén tartanánk. A programban a megemlékezéseken kívül lennének előremutató elemek is, amik a kultúra és a gazdaság hagyományait mentenék át a jelenbe és a jövőbe. 
Szeretnénk egy emlékplakettet adni minden évben a térségért legtöbbet tevőnek. Kialakítanánk egy emlékpontot, és elkészítenénk a régen tervezett„Ecsedi-láp Kapuját.

A programhoz kapcsolódóan több olyan tevékenységet támogatnánk, ami a térség jellegzetességeit erősíti, valamint segíti a lakosság szemléletének alakítását.
Egyik ilyen elem, egy Kézműves ház kialakítása és üzemeltetése.
 A siker érdekében széleskörű összefogást építünk ki, a hivatalos szervek, intézmények, a civil szféra és a lakosság körében, kiegészítve külső szakértőkkel, és támogatókkal.

A program fontos része a helyi termékek népszerűsítése, a rendezvények fejlesztése, hagyományos tevékenységi formák felélesztése.

Ecsedi-láp Emléknap film