TERMÉSZETVÉDELEM

 

Szervezetünk természetvédelmi programjai, nagyvonalakban, négy csoportra oszthatóak.

 

ˇ Herpetológiai feltárás és kezelés, fajvédelem (hüllők, kétéltűek)

ˇ Élőhely rehabilitáció és speciális optimalizálás

ˇ Szemléletformálás és ismeretterjesztés

ˇ Egyéb: hatástanulmányok, botanika, entomológia, stb.

 

 

Munkáink főleg az ország keleti részén, a Hernád-Tisza-Kőrös által bezárt területen folynak, de esetenként máshol is dolgozunk. (pl: Kiskunság, rákosi vipera program)

 

Legjelentősebb sikereinket, a Szatmár-Beregi keresztes vipera állományok és élőhelyeik kezelésében értük el, de a Zemplénben, a Bodrog-közben, a nyírségben is számos programunk folyt, vagy folyik.

2008-ban indult a mocsári teknős program, ami jelenleg a legfontosabb munkánk.

 

2000 óta, térségünk fejlesztési programjaiba is belefolyunk, mivel ez nehezen lenne elkülöníthető a természet védelmétől. Ugyan ezért folyamatosan ellátunk oktatási, szemléletformálási és ismeretterjesztési feladatokat is.

 

Egyik legfontosabb célunk, az Ecsedi-láp területén történő élőhely rehabilitáció, mellyel kapcsolatban számos fajvédelmi tervünk is van.

 

 

Szövegdoboz:      Szervezetünk     Elérhetőség   Természetvédelem  Vadállatmenhely  Vidékfejlesztés      Oktatás       Honlapjaink       Hírek       Galériák 
Lekerekített téglalap: tv

Az idén, valószínűleg a kedvező időjárási feltételek miatt, látványos eredményeket értünk el a 7-8 éve megkezdett, nagy bogár visszatelepítő programunkban.

A ritkuló, védett fajok megmaradásáért és szaporodásáért, nagyobb fatörzseket, tuskókat ástunk különböző talajtípusokba. Ezek főleg tölgyek és nyarak voltak, de némi szilt és füzet is használtunk. Ezekre telepítettünk petés szarvasbogár, kis szarvas bogár, orrszarvú bogár, nagy és kis hőscincér, csapó és keleti cserebogár, valamint nagy remetebogár nőstényeket. Mivel ezek lárváinak fejlődése több évig tart, sokáig csak vártunk. Az előző években már voltak kikelések, de az idén kifejezetten nagy számmal jelentkeztek a fajok. Kiemelten jelentős a rendkívül ritka nagy remetebogár.

Ezek mellett jelentkeztek a nagy bogarak parazitái is, mint az óriás és hatfoltos tőrös darázs.

 

Az idén még nem láttuk, de tavaly nagy számmal keltek a csonthéjasokon élő éjszakai pávaszemek. Ez hazánk legnagyobb lepkéje.

Szövegdoboz: Feltettünk egy lapot a netre: 
KÉTÉLTŰEK ÉS HÜLLŐK 
A SZATMÁR-BEREGBEN 
ÉS AZ ECSEDI -LÁPON
Bemutatja a térség fajait. Helyzetüket, védelmüket és a jelentkező problémákat.

Tavaly, huszonegy teknőst engedtünk el biztonságos élőhelyen. Az állatok nagy részét a lakosság hozta be a Menhelyre. Néhány sérült volt, de már meggyógyultak. Az új élőhely nagy, többféle vízi élőhellyel, van bőséges táplálék és tojásrakó hely is.

Tavaly lerakott teknőstojások kezdtek el kikelni április végén. A legtöbb mocsári teknős, de van más faj is, bár a határozás nehéz, mivel a tóba bejutott kicsiket szinte lehetetlen elkapni.

A kifejlődő kis mocsári teknősök idővel repatriálva lesznek. Lásd lentebb!

Egyik legjelentősebb természetvédelmi  munkánk, hogy részt veszünk a Rákosi vipera Tanács munkájában, illetve a gyakorlati védelem megalapozásában és az ismeretterjesztésben.

Ez a program kiemelkedő sikereket ér el, a faj megmentésének érdekében, és példaértékű, Európa szinten is.

Szövegdoboz: Készítettünk egy könyvet az Ecsedi-láp egykori és mai gerinces állatairól.
A könyv a halaktól az emlősökig bemutatja a térség jellegzetes fajait, kiegészítve az őshonos háziállatokkal.
A könyvet webkönyvként is meg lehet tekinteni.(ide kattintva)