képek a faluról                  Kisújbánya a "Kis Svájc"

-!nem tévedés! Így nevezték hajdani lakói, ezt a hegyektől körbezárt kicsiny települést!

Aki ma erre jár, nem is tudja, mit rejt e táj, micsoda nemzeti kincs a Kelet-Mecsek e kis gyöngyszeme!

 A falu története Mária Terézia idejében kezdődött. Az 1740-es években telepítették Pusztabányára azokat az üvegkohászattal foglalkozó svábokat, akik valaha a mai Hollandia területén éltek. Egy emberöltő múlva kezdődött a 'honfoglalás' a mai Kisújbánya területén. Közrejátszott ebben a falu földrajzi fekvése, vízforrásokban gazdag, hegyektől védett területe. Ez igen kedvezett az állattenyésztésnek, növénytermesztésnek. A kézművesség is hamar kialakult.

A II. világháború alatt számtalan család menekült a front elől Németországba, másokat pedig kitelepítettek.

Az 1970-es évek elején végleg eltávozott a falu utolsó őslakosa is, így kis híján végleg meg is pecsétlődött a falu sorsa. Az újonnan betelepültek gigászi küzdelmei nyomán új élet indult, mert hétvégi házakká alakították a község épületeit. Ma nagy vonzerőt a természeti szépségekben és ritkaságokban gazdag táj jelent. Fontos momentum, hogy 1977-ben Tájvédelmi Körzetté nyilvánították, a Mecsek zárt, keleti részével együtt.

Hazánkban egyedül itt lelhetők fel azok az összefüggő kőzetképződmények, amelyek márgás, mészköves tengeri üledékből és vulkánikus kőzetekből épültek fel.

Kisújbányáról Óbányára /ez egy sváb fazekas falu/ egy csodálatos szépségű patak völgyén át lehet eljutni. Ennek a tájképileg is megragadó 'Óbányai-Völgy' -nek a védelme tudományos szempontból is indokolt. Itt a vízesésekkel tarkított mésztufa képződmények esztétikai élményt nyújtó geomorfológiai jelenségek. A 710 mm-es évi csapadék mellett a források vízbősége biztosította az érdekes és értékes növényzet fennmaradását.

Az itt található erdőkben minden hazai lombfajunk előfordul. A Mecsek e része növénytanilag jól ismert, de rovarvilága szinte feltáratlan. Az ornitológusok számára is biztosan van még meglepetés, bár ismert, hogy e területen 75 madárfaj él, ebből 64 rendszeresen itt költ.

A környék kultúrtörténeti értékei szintén jelentősek. Egyórás gyalogtúrával, egy szépséges szerpentinen érhető el a Máré-vár, a másik irányban pedig Pécsvárad vára és a feltárás alatt levő Szent István kori Apátság romkertje. Mecseknádasdon az Árpádkori templom, Püspökszentlászlón a fenyő arborétum és mellette a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő, a 'Kék Túra' útvonalán egy napos, feledhetetlen programot kínál.

Abaliget-Orfü barlangja, a Dombai tó, Magyarhertelend és Harkányfürdő melegvizű strandja, valamint Pécs is, járművel

fél- vagy egy órán belül elérhetők.