Bemutatkozás
  Túranaptár
    Aktuális
  negyedév
    Következő
  negyedév
  Túramozgalmak
    Pálos kolostorok
  Magyarországon
    Szentkutak
  Magyarországon
    Templomromok
  Dunán innen
    Templomromok
  Dunán túl
    Zsidó
  Emlékhelyek
  Magyarországon
    Protestáns
  Gályarab
  Prédikátorok
  Emlékezete
  Magyarországon
    További
  templomromok
  Magyarországon
    Nemzeti
  Kincseink
  Kupa Mozgalom
  Kapcsolat

 

 


Száz éves a VASAS Sport Club


Bemutatkozik a VASAS Természetbarát Szakosztálya

Ép testben ép lélek

A Vasas különböző szakosztályairól sok szó esett már, a Természetbarát Szakosztályról azonban csak kevesen tudnak. A centenárium alkalmából mi is szeretnénk bemutatkozni. Hívunk mindenkit alkalmainkra!

A Vasas-turisták a magyar turizmus történetében is jelentős szerepet játszottak. Ők fedezték fel a Vasas-szakadékot. Emlékműveket emeltek kiemelkedő természetjáró személyek emlékére. Pl. Lenkó Ede emlékmű Sikároson és a Szántó Gyula emlékmű a János-hegyi-nyeregben.

A Vasas hagyományok őrzése mellett nyitottak vagyunk az új idők kihívásaira is. Nagyon széles a választékunk! Túráink vannak idősek és fiatalok számára itthon és külföldön. Külön-busszal megyünk külföldre a környező országokba egynapos és többnapos túrák keretében. Minősítő és jelvényszerző túrákon Magyarország egész területét bejárjuk. Ezek is részben egynaposak, de a távoli tájegységekbe többnapos túrákat szervezünk. Lehetőségeinkhez mérten vízi és kerékpáros túrákat is teljesítettünk. Sétatúráink (6-10 km) minden szerdán és vasárnap 9 órakor indulnak a Moszkva térről a Budai hegyekbe. Vannak csak városnéző túráink is. Téli klubestjeinken videofilmes vagy dia-vetítéses beszámolókat tartunk korábbi túráinkról. Jelmondatunk az „Ép testben ép lélek”, hogy a túra ne csak a testnek, hanem a léleknek is adjon valamit.

1999-ben elindítottuk és azóta minden évben megrendezzük a Vasas 25 és Vasas Maraton teljesítménytúrákat. Ez a teljesítménytúra 2006-ban a „Hazai legjobb teljesítménytúra” kitüntetés ezüst fokozatát kapta.

A fiatalok szeretik az országosan meghirdetett értékmentő túramozgalmainkat, ami a következők: Pálostorok Magyarországon, Szentkutak Magyarországon, Templomromok a Dunán innen, Templomromok a Dunán túl, Zsidó Emlékhelyek Magyarországon, Protestáns Gályarab Prédikátorok Emlékezete Magyarországon, További templomromok Magyarországon. A sorozat célja Nemzeti kulturális örökségünk mentése azáltal, hogy ráirányítjuk a figyelmet egy-egy elhanyagolt területre. A sorozat 2002-ben indult a Pálos kolostorok Magyarországon túramozgalommal, amit a többi követett és végül a „Nemzeti Kincseink” fogta össze a mozgalmakat. Aki a hétből 4 mozgalmat teljesít alapfokon, az megkapja a Nemzeti Kincseink kupa I. fokozatát, aki pedig minden mozgalom minden fokozatát teljesíti, az megkapja a II. fokozatot.
A teljesítménytúrázók országos versenyén is kiváló eredményt értünk el.

Kovács Beáta 2008-ban az év teljesítménytúrázója. Azóta a teljesítménytúrázók országos versenyén a női I. kategóriában minden évben ő lett az első és így a kupát végleg megkapta.

Programfüzetünk negyedévenként jelenik meg és a részletes túrakiírásokat tartalmazza. Honlapunkon a teljesítménytúrára és a túramozgalmakra vonatkozó információt adunk és rajta van a programfüzet is.

Címünk: 1139 Budapest Fáy u. 58. Sportcsarnok I. emelet 3.
Fogadási idő: hétfő 16-17 óra.
Szakosztályunk honlapja: http://www.vasas-plusz.fw.hu
Szakosztályvezető: Dani László, telefon: 1/3952961
A Nemzeti Kincseink sorozat szervezője: dr. Fabók Julianna, 1/3693185, fabokjulianna@t-online.hu

Dani László és dr. Fabók Julianna


Változások a túramozgalmakban


Változások az igazolófüzetekben leírtakhoz képest:

2012. január 1.-től

1. 500 Ft-ban egységesítettem a füzetek árát. Korábban a Dunán innen csak 400 Ft volt, a Szentkutak pedig 550 Ft.

2. A Dunán túl-ban bevezettem egy új, IV. fokozatot a kimaradt 11 db. érintési pont teljesítéséért . A Nemzeti Kincseink 2. fokozatának teljesítéséhez ezt is teljesíteni kell.

3. A Szentkutak teljesítése korábban benne volt az igazolófüzet árában, 2012. január 1.-től azonban nincs benne.

2013. január 1.-től

A teljesítésigazolás ára egységesen 400Ft/ fokozat, a További templomromoknál eddig is az volt. Ott már az igazolófüzetben is így van.