Köszöntelek!
↓ ↓ ↓ Érdekel? Tetszik? Akkor ne feledd, hogy kedvelni is lehet az oldalt Facebookon! ↓ ↓ ↓

Amikor még a FreeWeb bőséges ingyenes tárhellyel szolgált, valamikor 2010 tavaszán jött az ötlet, hogy megosszam egy honlapon az általam készített buszos képeket. Így alakult meg 2010. április 1-jén a vegyesbuszok.fw.hu, ami azóta áttevődött ATW-re és rengeteg képpel bővült. Első buszos képeim 2007-ben születtek (talán 1 kezemen meg tudnám számolni, milyen kevés). Azóta egyre gyakrabban, manapság szinte napi rendszerességgel járok fotózni. Kedvenc típusom természetesen az Ikarus, de nagyon bejön még a Rába, az M.A.N., a M.A.Z. stb. A "volános" buszokon kívül előszeretettel keresek fel újabbnál újabb magánbuszokat, maszekokat is, és minden busznak, amelyiknek csak lehet, illetve, amelyiknek engedik, a belső terét is megörökítem (általában utastér és műszerfal, típustábla), hiszen az is a busz része, nemde? A legfőbb profilom minél jobban dokumentálni a buszokat, elsősorban az Ikarusokat.
2014-ig Biharnagybajomban éltem, Püspökladányba jártam gimnáziumba, így nagyon sok régi képem azon a környéken készült. Sokat jártam Berettyóújfaluba, a telephelyre is annak idején... Jelenleg Debrecenben élek, gyakran kilátogatok a helyi buszállomásra, valamint a telephelyekre szétnézni. Kedvenc nagy városaim Miskolc és Nyíregyháza (Szolnok, Eger, Hajdúszoboszló stb...). Trolikat is fotózok, bár Debrecenben sajnos a M.A.Z., ZiU és az Ikarus trolikon kívül nincs számomra érdekes trolibusz.

Ne csak böngészd, hanem kedveld is be a weboldal Facebook oldalát, ahol minden nap láthatod, követheted a képeimet, hozzászólhatsz, megoszthatod! Jelenleg már több, mint 1600 kedvelője van a honlapnak. Minden nap délben jelenik meg egy poszt, egyik nap egyetlen kép, másnap egy adott buszról készült külső-belső képek. 20 órakor - ha valami nagyobb frissítés volt - a Hírekbe berakott képet megosztom Facebook-on is. 22 órakor az új videómat linkelem be, ha éppen van. 2017. január 15-től minden vasárnap 20 órakor válogatás látható a "Vegyes képek" közül, valamint minden hétfőn 22 órakor 1-1 régebbi videót linkeltem be, 100 db-ot összesen.

Kövesd a YouTube csatornámat, és, ha tetszik, iratkozz fel, hogy ne maradj le a friss videókról! Sok-sok érdekes videót találhatsz ott (nagy hangsúlyt fektetve az Ikarusokra!). Általában hetente van legalább egy videó (ha nincs téma, ritkábban).

Van azért néhány busztípus, amit kifejezetten nem szeretek, vagy a kinézete miatt (pl. Bova, a Credo-k), vagy azért, mert amiatt lett elcs*szve egy nagyszerű korszak (mindenki tudja, hogy a Volvo Cívisbuszokra gondolok). Hiába fotózom azokat is, megpróbálom meglátni bennük a szépet, de számomra az igazi BUSZ az mindig is az IKARUS lesz...

A legtöbb képem állomásokon készült, illetve akad sok-sok telephelyi kép is (régebben pedig dominánsan utcai felvételeim voltak). Magánterületen készült fotókra hatványozottan igaz, hogy CSAK saját magadnak töltheted le azokat (részletek lent)!

Két dolgot nagyon utálok: az egyik az, hogy 2009-ben megszűnt a néhai Hajdú Volán Zrt. által nyújtott helyi szolgáltatás Debrecenben, a másik pedig az, hogy megvalósult a régiósítás, ami szerintem egy nagy baromság volt (az ÉMKK vezetősége kifejezetten bunkó velem (mással is?), szinte semmit se hajlandók megengedni, passzívak a fotósokkal szemben...).

Technika:
- 1. gépem: HP Photosmart M425 (2007) - csak néhány kép, buszos videók nincsenek ezzel a fényképezővel.
- 2. gépem: Panasonic DMC-LS60 (2007-2010) - pár 100 kép, videók is vannak, bár ez a gép hangot nem rögzített.
- 3. gépem: FUJIFILM FinePix S8000fd (2008-2010) - sajnos leesett és az optika elmozdult benne, emiatt néhány kép sarkában fekete folt van; videók kis felbontásúak, minőségük tűrhető.
- 4. gépem: Nikon Coolpix P90 (2010-2013) - sok kép készült ezzel, a videók is kicsit jobb minőségűek, bár még kis felbontásúak.
- 5. gépem: Canon PowerShot SX50 HS (2013. december 17-től). - több ezer kép készült már vele, a videók full HD felbontásúak, talán a 24 FPS zavaró kicsit, de ez a gép ennyit tud.
Van egy alumínium állványom, éjszaka ritkán fotózok. Egyéb speciális technikai eszközöm nincsen. A legtöbb kép felbontása 2048x1536 képpont.

 

Jelenleg 37 923 db fotó
között böngészhetsz!

 

Figyelem!
- Az oldalon található összes kép-, hang-, videoanyag, továbbá bármekkora terjedelmű szövegrészlet mindennemű felhasználása, akár kereskedelmi, akár nem kereskedelmi célból csak és kizárólag előzetes engedély kérésével lehetséges, melyet e-mail-ben kérhetsz!
- Magánvállalkozók, cégek udvarán / telephelyén készült képeket harmadik félnek átadni szigorúan tilos.
- A Rendszámlistát letöltheted, bárkinek továbbküldheted! Átszerkeszteni viszont TILOS!
- A Facebook-on, fórumokon TILOS bármely képet megjeleníteni, még egy kép részletét sem, továbbá YouTube videóból kivágott képkockát sem! Amennyiben ilyet észreveszek, azonnal jelentem a Facebook-nak szerzői jog megsértése miatt, illetve a fórum moderátorának és a kép(ek) rövidesen törölve lesz(nek)!
- Megosztani nyugodtan lehet, de csak linkelve, és - bár ezt szinte senki se tartja be - örülnék a forrás megjelölésének is!
- YouTube videódban szigorúan tilos bármelyik képemet felhasználni!
- NE SPAMMELJ a Facebook oldalon, azaz nem szeretnék olyan hozzászólásokat látni, amikor pl. Wikipédiáról kimásolsz több bekezdésnyi szöveget és azt beilleszted oda. Az olyat törlöm, esetleg tiltom is a felhasználót!


Frissítve: 2018. július 15-én.     © Fülöp László, 2010 - 2018