Programok

                    Kastélypark Fürdő

Füzesgyarmaton a régió legszebb fürdője az egykori kastély-parkban, mintegy 2 hektáros területen létesült, ahol fák és virágok között üdülhetnek, pihenhetnek kedves vendégeink. Két feszített víztükrű úszómedence, és gyermekpancsoló várja a strandolni vágyókat. A fürdő mai képe 1965-re tekint vissza, amikor egy fúrás alkalmával 1198 m mélyen

termálvizet találtak. Az első medencék, (úszó, gyógy, gyermek) vasbeton szerkezetű , meszelt falú medencék voltak. 1994-ben került átadásra a feszített víztükrű tan és úszómedence. 2005-ben elkészült új fedett épületben kapott helyet egy gyógyvizes medence szaunával, merülő medencével, öltözőkkel, valamint felújításra került egy régi gyógyvizes medence. Ezzel a beruházással egy télen-nyáron üzemelő fürdőkomplexum jött létre. A víz jelenlegi hőfoka 62 C-fok. Az OTH OGYFI 337/Gyf/ 2003. november 4-ével "Sárrét Gyöngye" elnevezéssel gyógyvízzé nyilvánította. A víz összes oldott ásványi anyag tartalma 1860 mg/L, nátrium-hidrogénkarbonátos típusú termális víz, amely jodidot és számottevő mennyiségben metaborsavat is tartalmaz. A termálvíz áldásos hatása főként mozgásszervi, nőgyógyászati, idegrendszeri és pajzsmirigy problémák, betegségek esetén ajánlható.

A strandidény alatt (05.01.-09.30-ig) a fürdő mindennap 10-21 óráig tart nyitva. A strandidényen kívül (10.01.-04.30.) 10-20 óráig. A fedett épületben a melegvizes medencéken kívül szauna és frissítő masszázs áll a vendégek rendelkezésére. A fürdőnek egy pénztárgéppel ellátott főbejárata van. A gép automatikusan számolja a vendégforgalmat, üzemen kívüli időben őrök őrzik a fürdőt és annak rendjét.

Nyitva tartás

STRANDIDÉNY ALATT (05.01.-09.30.)

10:00 ÓRÁTÓL 21:00 ÓRÁIG

STRANDIDÉNYEN KÍVÜL (10.01.-04.30.)

10:00 ÓRÁTÓL 20:00 ÓRÁIG

 

Sportolási lehetőség

A városi sporttelep és sportcsarnok kiváló lehetőséget nyújt az edző- és sporttáborok lebonyolítására. A sportcsarnok Békés megye egyik legnagyobb küzdőterű csarnoka 20X40 m-es pályával, mely kiváló tér kézilabda-, kispályás labdarúgás, (futball), tenisz, kosárlabda, röplabdamérkőzések vagy edzések, edzőtáborok lebonyolítására. A létesítmény ezen kívül alkalmas bármilyen teremben űzhető sportág, például küzdősport, tömegsport rendezvények, vagy kulturális programok megtartására. A terem bérleti díja a környéken a legkedvezőbb, 2006-ban 3000 Ft/óra. A sporttelep a strandfürdő közvetlen szomszédságában található. A 2 db füvespálya közül az egyik világítással is rendelkezik.

 

Kikapcsolódás

Mára hagyománnyá vált, hiszen évek óta augusztusban rendszeresen megrendezzük a FÜZESGYARMATI NEMZETKÖZI LOVASNAPOKAT, ahová az egész országból jönnek a versenyzők, sőt Nyugat-Európa néhány államából is volt már résztvevő. A lovasnapok kiváló lehetőség a település bemutatkozására. Legújabb látnivalóként ajánljuk Galambos Sándor Baross utcai műhelyében készülő hintókat, amelyek már világhírnévre tettek szert. A vadász-horgász turizmus keretein belül a helyi vadásztársaság, a horgászegyesület biztosítja e szenvedélyek hódolóinak a szórakozást. Az érintetlen természet szépségét, háborítatlan növény- és állatvilágát ismerheti meg a kiránduló a város körüli pusztán, s a ligetes ártéri erdőkben.

Látványosságok

A város főterén található a műemlék jellegű református nagytemplom, mely a kecskeméti nagytemplom mintájára épült 1808-ban Fischer Ágoston kecskeméti építőmester közreműködésével. Szintén a település központjában lévő parkban található az országban egyedülálló látványosságként Szőke Sándor kötegyáni szobrászművész alkotása Szt. Borbála (a bányászok védőszentje) szobra szökőkúttal és egy neobarokk stílusú díszkút, mely a Tiszántúlon szintén egyedülálló.A régi népélet kedvelői a Simonyi utcában az 1880-ban épült Füzesgyarmati Tájházat kereshetik fel, ahol a Sárrét népi életét bemutató helytörténeti kiállítás mellett megtekinthető a település neves parasztköltőjének, Hegyesi Jánosnak tiszteletére kialakított emlékszoba is. Füzesgyarmat szülötte, a neves történetíró levéltáros Csánki Dezső szülőházát a Bethlen utcában emléktábla jelöli. A település infrastrukturális ellátottsága, idegenforgalmi mutatói és intézmény-rendszere, városias képet mutat. A település lakossága mindezt érzékelte és a lakossági fórumokon egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy - az akkor még - nagyközség lakói támogatják az önkormányzat várossá válási törekvéseit. Mindezek figyelembevételével döntött településünk önkormányzata arról, hogy Füzesgyarmat Nagyközség 1997., majd 1999. és végül 2000. évben újra kezdeményezi az 1872-ben elveszített városi cím elnyerését. Harmadik kezdeményezésünket siker koronázta. A Magyar Köztársaság Elnöke 2000. július 01. napjával városi címet adományozott Füzesgyarmatnak.

forrás:www.fuzesgyarmat.hu

Túzokrezervátum (Dévaványa)

A terület a legnagyobb európai madár legnépesebb magyarországi költő- és élőhelye.

A világ 22 túzokfaja közül Európában kettő honos, ezek csak Spanyolországban, a Szovjetunió utódállamaiban és Magyarországon élnek. A magyarországi állomány jelentős részének védelmére létesítették a Dévaványai Tájvédelmi Körzetet 1975-ben.

A népi építészet formavilágát idéző, 1979-ben épített túzokmentő állomás kiállítása bemutatja e veszélyeztetett madárfaj tulajdonságait, európai és hazai elterjedését. Az épület melletti kifutókban megtekinthetők a 15-16 kilós hím, és a 4-6 kilós tojó madarak. A bemutatóház galériáján a Sárrét és a Nagykunság növény- és állatvilágát, valamint néphagyományait szemléltető kiállítás látható.

A vadon élő túzok szabadtéri védelmét egészíti ki a telepen folyó munka, ahol a tavaszi mezőgazdasági munkák miatt veszélybe került fészekaljak megmentése az egyik alapfeladat. A kaszálások, a vegyszeres növényvédelem során előkerült tojások, melyek elpusztulnának természetes környezetükben, bekerülnek a telep keltetőgépeibe. A kikeltetett, majd felnevelt madarak az őszi vagy a tavaszi időszakban visszakerülnek vadon élő társaik közé. Ezt követően a nemzeti park munkatársai még hónapokig figyelemmel kísérik védenceiket, ha szükséges, gondoskodnak róluk.

A Dévaványai-, Ecsegi-puszták mintegy 13 ezer hektáron terülnek el, ebből 2659 hektár csak engedéllyel látogatható. A valamikori Nagy-Sárrét táji értékei, a természetes Berettyó-meder növény- és állatvilága, valamint Magyarország egyik legerősebb túzokállománya emeli ezt a területet a Körös-Maros Nemzeti Park legértékesebb részei közé.

http://www.teraholnapert.hu/image/Hortob%C3%A1gy/szantok1tuzok01%2072%20dpi%20-%20s.jpg

Vissza