Szövegdoboz:

VENIA SZALON

főoldal bemutatkozás kapcsolat

Up

aura és csakrák

Az aura a lényeket körülvevő energiamező. Az aura elnevezés a görög aura szóból ered, melynek jelentése: szellő. Ez az energiamező élethűen mutatja mentális, fizikai és spirituális egészségünket. Az aura színeket is tartalmaz, amelyeket a fény hív életre.

Az aurának hét rétege van és kúp alakú örvények is vannak benne, amelyeket csakráknak nevezünk. 

1.        réteg: étertest (szerkezete hasonló a fizikai testhez, tartalmazza az anatómiai képletekhez)

2.       réteg: asztráltest (követi a test körvonalait, folyamatosan kavargó színes felhők alkotják)

3.       réteg: mentáltest (sárgás sugárzó fényként jelenik meg, gondolatformákat tartalmaz)

4.       réteg: felső asztrál (rózsaszínes fény hatja át, érzelmek láthatóak benne)

5.       réteg: felső mentál (a test mintáját tartalmazza, sötétkékes színű)

6.       réteg: mennyei test (pasztelszínek láthatóak benne)

7.       réteg: spirituális test (arany-ezüst fémszálakból álló burok) 

A csakrák vitalizálják az energiatesteket, elősegítik a tudat aspektusainak a fejlődését és biztosítják az aurarétegek közötti energiaátvitelt.

Fő csakrák:

1. Gyökércsakra. Színe: vörös. A gerinc aljánál helyezkedik el. A fizikai valóságban való élni akaráshoz kapcsolódik, a vitalitást biztosítja. Élénknek, energiával teltnek érezzük magunkat tőle. Érzelmi szinten bátorságot, kitartást biztosít. Fő szerepet játszik a túlélésben, mivel irányítja, hogy egy adott helyzetben a harcot vagy a túlélést választjuk-e. Elégtelen működése esetén idegesek, bizonytalanok vagyunk. Ha fokozottan működik: egocentikus zsarnokká válhatunk. 

2. Szakrális csakra. Színe: narancs. A keresztcsont, a vesetájék szintjén helyezkedik el, pár centiméterre a köldök alatt. A másik nem iránti szeretet tükrözi. Ez a csakra a test folyadékháztartásában érdekelt. A szexualitást, a kreativitást és az érzelmi egyensúlyt képviseli. Serkenti az optimizmust és érzelmi szinten a reményt. Ha a csakra működése csökkent, betegségek alakulnak ki, melyek a harag, neheztelés, frusztráció negatív érzelmeiből táplálkoznak. Ilyen pl. az arthritis. Ha a csakra túltelített, illetve ha az itt felhalmozott energia áramlása gátolt, az ember manipuláló, agresszív lesz. 

3. Napfonat csakra. Színe: sárga. A solar plexus szintjén található. Harmonikus működése azzal a tudattal ajándékozza meg az embert, hogy ismeri saját helyét a világegyetemben. Melegséget, elegendő önbecsülést, boldogságot nyújt a számunkra. A szemekkel is összefüggésben áll, hiszen, ha boldogok és elégedettek vagyunk sokkal fényesebben látjuk a világot.  Ez a csakra érzékenységére is utal, érzelmi szinten megteremti az optimizmust, a magabiztosságot. Ha a személy negatívan él, rosszindulat és harag halmozódhat fel benne. Elégtelen működés esetén nincs önbizalmunk, zavarodottá válunk. Túlzott működéskor munkamániás, maximalista lesz az ember.

4. Szívcsakra. Színe: zöld. A mellkas közepén helyezkedik el a szív szintjén. A szeretet központja, melyen keresztül szálakat kapcsolunk azokhoz, akiket szeretünk. A harmóniával, jóindulattal, megértéssel, a tapintás érzékével áll kapcsolatban. Érzelmi szinten e csakra hatására megnő az emberben a könyörület, önelfogadás és a mások iránti tisztelet. Akinek a szívcsakrájában gátolt az energiaáramlás hajlik a túlérzékenységre és szükségét érzi, hogy folyton adjon, sajnálja magát és állandóan fél. A legtöbb másoktól függő egyénnek elégtelenül működik a csakrája. Túltelítettség esetén az ember birtokló, követelőző lesz. 

5. Torokcsakra. Színe: kék. A torok szintjén helyezkedik el. A megértés, a befogadás, a dolgok kimondása, a személyes szükségletekért való felelősségvállalás és az asszimiláció tartozik ide. Lényeges szerepet tölt be a harmadik szem csakra eszméinek és gondolatainak a közvetítésében a négy alsóbb csakra felé. A kommunikáció és az önkifejezés csakrája. Érzelmi szinten fokozza az idealizmust, a szeretetet és a megértést. Kiegyensúlyozott állapotban a csakra elégedettséget, békés értelmet, a jó időzítés képességét és erős hitet nyújt. Fokozott működésekor az ember arrogáns, dogmatikus és szarkasztikus. Elégtelen működéskor gyengék, megbízhatatlanok leszünk. 

6. Harmadik szem csakra. Színe: indigókék. A homlok szintjén, a szemöldökök között helyezkedik el. A mentális fogalmak képi megjelenítésével kapcsolatos, magába foglalja azt is, hogy milyen az egyén elképzelése a valóságról, az univerzumról. Mágikus erőközpont és egyben ez a végrehajtó akarati központ is. Ez a csakra irányítja az értelmet és egyben a többi csakrát is ellenőrzése alatt tartja. Érzelmi szinten segít jobban megérteni a hétköznapi életünket, azáltal, hogy tudatosítja bennünk a spirituális természetünket. Az intuíciók központja. Túlműködés esetén az ember büszke, ellentmondást nem tűrő, manipuláló lesz. Alulműködés esetén az ember önbizalomhiányos, gyáva csődtömeg lesz. 

7. Koronacsakra. Színe: viola/fehér. A fejtetőn helyezkedik el. Az egyén spiritualitáshoz való viszonyával és lénye fizikai, érzelmi, mentális, spirituális integrációjával van kapcsolatban. Itt kapcsolódik az energiarendszer a felsőbb energiákhoz. Kiegyensúlyozza és harmonizálja természetünk belső és külső jellegeit. Ha a csakrában felhalmozódott energia áramlása blokkolt, frusztráltak, rombolóak és levertek leszünk, kialakulhatnak migrénes fejfájások. Ha elégtelen a koronacsakra működése, visszahúzódóvá, hallgataggá válunk, életünk örömtelen lesz.

Gyakorlatok   

1. Stressz, felgyülemlett düh levezetése

A gyakorlat bárhol, bármilyen testhelyzetben végezhető (akár buszmegállóban állva is). Csukjuk be a szemünket, eresszünk az auránkból képzeletbeli gyökereket a Földbe és ezeken keresztül engedjük ki magunkból a felgyülemlett stresszt és képzeljük el, hogy a Föld elvezeti és megsemmisíti azt. A felgyülemlett düh olyan gyorsan fog távozni, mintha ahogyan a levegő távozik a lufiból, amikor kiszúrjuk egy nagy tűvel. Nagyon fontos, hogy ha a Föld elvezette a ránk káros energiákat, akkor húzzuk vissza a képzeletbeli gyökereket, majd alázattal és hálával köszönjük meg a Földnek, hogy segített nekünk.

2. Csakratisztító, energiaáramlást segítő gyakorlat

Lazuljunk el meditációban, majd képzeljünk el egy nagy henger alakú szivacsot, amelyből mennyei fény árad. “Fogjuk” ezt a szivacsot és alaposan oda-vissza húzkodjuk át a hét fő csakraponton. Így minden szennyeződést ki lehet tisztítani belőlük. Majd a szokásos módon fejezzük be a meditációt. 

3. Energiagyűjtő gyakorlat

Keressünk bármilyen olyan élőlényt vagy tárgyat, amelyet szépnek találunk. Saját tapasztalatom az, hogy növényekkel vagy állatokkal a legkönnyebb és a , leghatásosabb a gyakorlat. Én például vele szoktam csinálni:

 Szövegdoboz:  Nem tudom elképzelni, hogy akad olyan ember aki, ha egy ilyen lóval szemben áll, akkor nem érezi a lényéből áradó lélekemelő gyönyörűséget. Szóval ha kiválasztottuk a megfelelő tárgyat vagy élőlényt, akkor kezdjük el csodálni a belőle áradó szépséget. Nyíljunk ki, amennyire csak tudunk, és ne koncentráljuk másra, csak arra, hogy az a valami vagy valaki milyen szép. Ha megfelelően nyitottak vagyunk és mélyen be tudjuk fogadni a szépséget, akkor érezni fogjuk, hogy az a szép annyira szép, hogy a csodálatának érzése már a mellkasunkban lüktet és feszít. Ha ezt érezzük, akkor csináljuk még tovább, mert közben az auránk energiát szív magába és érezni is fogjuk, hogy jobban vagyunk, erősebbek vagyunk. Ha már telítődtünk akkor még mindig folytassuk tovább és a továbbiakban érkező energiát sugározzuk vissza az általunk kiválasztott élőlénynek vagy tárgynak, hogy ő is jól érezze magát.