Hauptmenü
Optionen
Informationen
Lanclevel Hoax

Lanclevel Hoax


Ha kapsz egy olyan levelet, amelyen arra buzdítanak, hogy küldd tovább minél több ismerősödnek, akkor mindenképpen kezdjél gyanakodni, hogy a levél tartalma már nem aktuális, vagy sohasem volt igaz és aktuális.
Mit lehet tenni, hogy ne válj te is lánclevél-továbbító automatává? LE KELL ELLENŐRIZNI A HITELESSÉGÉT, S CSAK HA HITELES?AKKOR TOVÁBBKÜLDENI!

Ezt többféleképpen megteheted. Példák:

1. Ha a hírt közlő eredeti forrás elérhető (pl telefon, vagy email, vagy honlap), akkor hívd fel, írj emailt, kattints a linkre!

2. Keress rá a keresőkben a levél egy részletére!
 A találatok között szint biztosan lesz olyan cikkek, amik éppen azt tárgyalják, hogy a te általad is megkapott levél álhír. Vannak olyan honlapok, ahol kifejezetten a lánclevelek tartalmát elemzik, szinte biztosan ott lesz a tied is valahol. Ilyen honlapok pl :
http://index.hu/tech/hoax/
http://www.urbanlegends.hu/
http://www.kfki.hu/cnc/email/hoax.html (itt vannak további linkek)

3. Kérdezd meg azt, akitől a levelet kaptad, hogy leellenőrizte-e a levél hitelességét. Annak ne dőlj be, ha azt írja, hogy megbízható ismerőstől kapta.

4. Ha egyik módszerrel sem bizonyosodik be a levél hitelessége vagy hiteltelensége, akkor kérdezd meg annak az illetőnek a véleményét, aki erre az oldalra irányított.