Site logo

VIENNA.ATW.HU
Üdv az első Magyar Windows 7-tel foglalkozó website-on!

Egy kis hiba történt az oldalon, ezért a főoldal eddigi tartalma elveszett.

Az hírek frissítése a jövőben sem szűnik meg.


A Microsoft Windows 7 (régi kódnevén Vienna, azelőtt Blackcomb) a Windows Server 2003-ra épülő operációs rendszer, melynek megjelenése 2010-re várható. A fejlesztését eredetileg 2000 februárjában jelentették be, azóta folyamatosan késik, a megjelenését sorozatosan átütemezik. Mivel egy fejlesztés alatt lévő rendszerről van szó, a programról semmi biztosat nem lehet tudni, a továbbiak az eddigi sajtóhíreket tükrözik.

A rendszernek a MinWin a(z) – úgymond – lelke. Jelenlegi fejlesztési állapotban előreláthatóan a rendszer sok példányban és párhuzamosan fog futni egy processzoron belül. A jelenlegi fejlesztési szintről sok mindent nem árulnak el a fejlesztők. A MiniWin jelenlegi mérete 25 MB, nagyjából száz állományt használ és 40 MB memóriát igényel a futáshoz. A rendszer önmagában jelenlegi formájában nem sok mindenre használható, hiszen ez egy lecsupaszított kernel, ez lesz a rendszer későbbi kemény magja. Erre építkezve a mostaninál jóval gyorsabb és stabilabb operációs rendszert lehet készíteni a jövőben. Grafika sincs még benne, a bejelentkező képernyőn is fekete alapon fehér karakterek rajzolják ki a Windows logót.

Az így lecsupaszított kernel (ami ellentétben áll pl. a Vista maga 4 Gb-os méretével és 2Gb feletti memóriaéhségével) fontos a Windows 7 számára: a rendszer a hipervizornak nevezett technikával dolgozik majd. Ez körülbelül azt jelenti, hogy egy gépen belül az operációs rendszer több példányban párhuzamosan fut majd.

Az új Windows operációs rendszerbe a tervezők bele kívánják építeni a legújabb, hang- és kézírásfelismerő technológiákat. Elképzelésük szerint az új rendszer képes lesz majd egér és billentyűzet nélkül is futni.

"A Vista-t követő Windows változat nagy előrelépés lesz a beszéd, a tinta és az érintés vonatkozásában egyaránt", közölte Gates, aki szerint az új operációs rendszer megjelenésének idején fogják megkezdeni igazi hódító útjukat az érintésvezérelt képernyők és egyéb technológiák.

"Meglehetősen valószínű, hogy az érintés[érzékeny technológiák] számos típusforma esetében meglehetősen gyorsan uralkodóvá válnak majd, mert kéz a kézben dolgozunk a hardver-gyártó cégekkel", közölte a Microsoft alapítója, aki szerint azonban a beszéd- és írásvezérlés jövője még mindig bizonytalan.

Külső hivatkozások  A Microsoft Windows története  m·v·sz  MS-DOS-alapú 1.02.03.x9598Me NT-alapú NT 3.1NT 3.5NT 3.51NT 4.02000
XPServer 2003VistaServer 2008 CE-alapú CE 2.0CE 3.0CE 4.0CE 5.0Mobile Fejlesztés alatt „Windows 7”