Főzés a
szabadban
Halászlé részeg módra Hozzávalók:
1 db 8-10 literes bogrács kb.: 8-10 liter víz 1 kg apró hal
alap-lének 1 kg nagyobb hal, nem alap-lének 2 fej emberes hagyma
1 db zöldpaprika 1 db paradicsom 2 kanál zsír fűszerek
1-2 kg kenyér és a legfontosabb: 8-10 liter minőségi bor (Kocsis
Irma, Durbincs sógor stb.) A főzéshez előkészített bográcsot öntsük
fel hideg vízzel, majd lassú tüzet rakjunk alá, hogy oda ne kozmáljon.
Eközben mi sem tétlenkedjünk, hanem kezdjünk hozzá a bor lassú, de annál
élvezetesebb kóstolgatásához. Vigyázat! Egyszerre legfeljebb 1-2 litert
fogyasszunk, különben egykönnyen a fejünkbe száll. Ha a víz már forrásban
van, akkor vegyünk vissza a lángból, és óvatosan kóstoljuk meg a maradék
borocskát. Ha a víz túlságosan forrna, akkor egyszerűen vegyük le, és
hagyjuk hűlni egy kicsit. Amikorra a bor elfogyott, akkor már úgy sem
fogunk emlékezni, hogy mit akartunk főzni, ezért a langyos vízben
nyugodtan megmoshatják a lábukat, az apróhalat odadobálhatják a kutyának,
a kenyeret pedig kenjék meg zsírral, egyenek hozzá hagymát, paprikát, meg
paradicsomot. És mi legyen a nagyobb hal sorsa? A kocsmában adják el, vagy
cseréljék el vegyes pálinkára. Jó étvágyat a szabadtéri étkezéshez!
Könnyű, diétás ételek
Pirított napraforgó Hozzávalók:
1 kg pirítatlan napraforgó Elkészítési mód: A pirítatlan
napraforgót tegyük be egy tepsibe, majd gyenge lángon, alacsony
hőmérsékleten pirítsuk meg. Ha ez kész, akkor kész is a pirított
napraforgó. Igaz, milyen egyszerű volt?
Szárított tökmag
Hozzávalók: 1 kg szárítatlan, úgymond nyers tökmag Elkészítési
mód: A szárítatlan, úgymond nyers tökmagot vagy tegyük ki a napra,
vagy az előző módszerhez hasonlóan tegyük be egy tepsibe, majd nagyon
rövid ideig a sütőbe. Ha kész, akkor kész is a szárított tökmag.
Pörkölt, sózott földimogyoró Hozzávalók: 1 kg pörköletlen,
sótlan földimogyoró Elkészítési mód: Sajnos ebben nem tudok
segíteni, mert még soha az életben nem csináltam ilyet, de az biztos,
hogyha kész, akkor jól meg kell sózni. Sok sikert, jó nassolást - ha
lesz mihez!
Tyúkházi
Újhúsleves Újasszony Módra
Hozzávalók: 1 db szárnyas (betét)
1 db új tyúk, vagy régi csirke 1 db mocskos nagy fazék 5-12
leveskocka (csak tyúkházi újhúsleves kocka jó) 2 emberes sárgarépa
2 asszonyos petrezselyem fűszerek kis- és nagytételben ízlés
szerint hagyma, miegymás, egyebek stb.
Elkészítés módja: A
mocskos nagy fazékba tegyünk vizet, majd addig melegítsük, amíg az meg nem
süti az ujjunkat. Ekkor a lábánál fogva helyezzük bele 4-22 másodpercig a
tyúkot, majd fordítsuk meg, hogy ne szálljon a vér a fejébe. Ha nagyon
rugdalózna, a bátrabbak elvághatják a művelet előtt a torkát. Mármint a
tyúknak. Ha nem akar a toll lejönni rendesen, akkor sincs baj, mert a
végén úgyis le kell szűrni a levest. Azért a koppóvizet öntsük ki, és a
fazekunkba tiszta vízbe rakjuk bele a tyúkot úgy, ahogy. Nem kell
felbontani, mert úgy hamar szétfő, ha minden igaz. A zöldséget
folyamatosan tegyük a vízbe. Ha a főzés előtt a tyúkot alaposan megetetjük
tengerivel, akkor még a zöldség köretre sem kell, hogy gondunk legyen. Az
ízesítést bízzuk nyugodtan a leveskockákra. Azért arra vigyázzunk, hogy a
leveskockák ne igyák fel az összes levet. Ha kész, akkor a levet szűrjük
le, a húst helyezzük egy nagyobb tálra, és óvatosan tárjuk fel a
hasüreget. A csirkebélben megfőtt tengerit nem is muszáj kinyomkodni,
azzal bíbelődjön az, aki akar. Mi van még? Ja, a szárnyas betét abban az
esetben kell csak, ha a gazdasszonynak időközben baja lenne. Ezt lehetőleg
ne főzzük bele a levesbe, mert utána a használat során lehet, szúrna!
Jó étvágyat kívánunk!
|