Ételek vízi táborozóknak
Lekváros, hagymás búvárpalacsinta
(2-4-6-8 személy részére) Hozzávalók: 20-60 dkg liszt 2-10
tojás 0,5-4 liter tej 2 dl-3 liter szódavíz csipetnyi - marék
só kevés - sok cukor 1dl-2 liter olaj A palacsintatésztát
ugyanúgy készítjük el, mint általában máskor. A fortély itt az ízesítés
elkészítésében van. Keverjünk össze 1 kg poshadt tehéntúrót 1 kg
agyonaszalódott, felpezsdült sárgabarack ízzel, majd ha ez kész, akkor
tegyünk hozzá óvatosan 1/4 kg apróra vágott fokhagymát, majd keverjük
össze a töltelékünket alaposan 3-4 dl motorolajjal. Ha megvan, akkor rövid
ideig állni hagyjuk, majd megkenhetjük vele a palacsintatésztánkat. Hogy
mi ebben a búvár palacsinta? Ha megkóstolják, megtudják! (Aki nem
szeretné megkóstolni, annak eláruljuk, hogy attól búvárpalacsinta, hogy
elfogyasztás után lemegy, körülnéz, majd visszajön.)
Feleségek számára
Kedves Asszonyok, Feleségek! Elnézést
kérünk az alábbi recept, illetve menüsor kései megjelentetéséért, de csak
most kaptuk meg egyik hűséges olvasónktól. Hogy miről van szó? Kiderül az
elnevezésből: Minden szír-szar a labdarúgó vb idejére Hozzávalók:
száraz kenyér maradék főzelék bagzott krumpli kissé szagos
pörkölt penészes saláta és még ami maradék található a hűtőben
A tálalásról: Lehetőleg - a felsorolt ételek közül bármit - akkor
kell a kedves férj elé tálalni természetesen a szobában, meccsnézés
közben, amikor a pályán a legnagyobb nyomás nehezedik a kedvenc csapatra.
Ilyenkor a kedves férj le sem veszi a szemét a képernyőről, az ujjaival
matat az elé rakott tálcán. A száraz kenyérre rákenhetjük a maradék
főzeléket, vagy a bagzott krumplira ráönthetjük a kissé szagos pörköltöt,
meg ilyenek. Egy a lényeg: mindig legyen a tálcán egy üveg jó hideg sör.
Meglátják! A meccs végeztével - ha nyer a kedvenc csapat - a férj még
meg is jegyzi, hogy rég evett már ilyen finomat. Látják, így kell ezt
csinálni, csak el ne felejtsék a négy év múlva sorra kerülő labdarúgó
világbajnokságig!
Hájas tészta
Szilágyiné módra (4-15 személy részére)
Hozzávalók: 1 - 8 kg rétesliszt 3 -
45 friss tojás 1 - 30 dkg élesztő csipetnyi - 40 dkg só 1 dl -
2 liter víz miegymás
A tészta elkészítésének módja semmiben
nem tér el bármelyik más tésztáétól. A lisztet, tojást, sót, vizet,
élesztőt kellő módon összegyúrjuk, majd megfelelő ideig kelni hagyjuk. Ha
magától nem kelne, tegyünk mellé jó erős hangú ébresztőórát. Az arányokra
figyeljünk oda, mert 1 kg liszthez nem kell annyi tojás, meg élesztő, meg
tudja a franc, hogy mi, mint a 8 kg-hoz. Tehát, ha a tészta alaposan
megkelt, akkor óvatosan, vékony rétegben helyezzük be a sütőbe, és az
egészet finomra süssük meg. Ha ez is kész, akkor hívjuk be Szilágyinét,
fektessük fel az asztalra, és a testét vastagon rakjuk meg tésztával.
Mivel Szilágyiné egy hájas disznó, ezért ezzel a művelettel el is
készítettük a hájas tésztát Szilágyiné módra. Akinek van hozzá gusztusa,
az kóstolja meg. Jó étvágyat hozzá!
Elkésett ünnepi
ételajánlatok Ünnepi sültalma (vegetáriánusok részére)
Hozzávalók: 1 db frissen vágott csirke
3 db hámozott alma 2 dl Cubai rum fűszerek miegymás...
A frissen vágott csirkét alaposan tisztítsuk meg, távolítsuk el róla
az esetleg rajtamaradt pihéket, majd óvatosan dörzsöljük be kívülről és
belülről is egyaránt jó vastagon az általunk szeretett fűszerkeverékkel.
Ha ez kész, bontsuk fel a Cubai rumot, majd illatoljuk meg, és egy pár
cseppet tegyünk a nyelvünk végére. Erre azért van szükség, mert így az
ízeket jobban kiérezzük. Mármint a rumét. A művelet végeztével az alaposan
megtisztított csirke belsejébe szuszakoljuk bele a 3 hámozott almát, majd
tegyük be a sütőbe, és süssük 150 fokon kb. 54 percig. Amikor már szép
piros a csirke háta, akkor vegyük ki a sütőből és várjuk meg, míg lehűl.
Ha megtörtént, akkor az almákat óvatosan távolítsuk el a csirke
belsejéből, és melegen tálaljuk. A csirkét úgy, ahogy van, hajítsuk ki a
kukába, mert a vegetáriánusok nem esznek húst. Ezt követően a maradék
rumot egy szuszra fogyasszuk el, és közben búslakodjunk, hogy lehetünk
olyan hülyék, hogy azt a jó csirkét kihajítottuk a francba...
Tavaszváró böjtölős ételek
Az emberek túlnyomó része a hosszú téli
hónapokban viszonylag nagy súlyfeleslegre tesznek szert, amit aztán csak
nagy nehézségek árán tudnak leadni. Mert van ám emberi hiúság is, és
ahhoz, hogy a strandon vidáman feszíthessenek, szinte mindenre képesek.
Ehhez a nemes törekvéshez szeretnénk mi is hozzájárulni egy meglehetősen
kedvelt, de hatásos étel segítségével. Figyelem! A siker eléréséhez fontos
a játékszabályok betartása!
Bacon szalonnával tűzdelt,
töltött pulyka narancsos libamáj öntettel
Hozzávalók: 3-4 kg-os pulyka 15 dkg
szeletelt bacon szalonna 4-5 spanyolnarancs 30-35 dkg hízott
libamáj 2-3 száraz zsömle fűszerek miegymás Elkészítési
módja: A szépen megtisztított pulykát szárazra töröljük, majd külső
bőrfelületét bekenjük napolajjal, hogy a sütőben meg ne égjen. Ezt
követően, ha a pulyka belülről üres, akkor telegyömöszöljük töltelékkel,
ha nem üres, akkor ezzel különös gondok nincsenek. A lábait összekötözzük,
a szárnyát bedugjuk a teste alá, és miután jól kiélveztük magunkat a
szado-mazo játékokkal, 180 fokos sütőbe tesszük. A bacon szalonnát el ne
felejtsék rátenni, mert akkor írhatják át a szakácskönyvet. Amíg ez sül,
addig elkészítjük a mártást. Lilahagymát arany barnára pirítunk, majd
felfűszerezzük és beletesszük az apróra vágott narancsdarabkákat. Kis
ideig abáljuk, és ha kész, beledobáljuk a csíkokra vágott libamájat.
Néhány perc szükséges csak a készre csináláshoz, különben a máj
megkeményszik. Ha a sütőben a pulyka ropogósra sült, akkor vegyük ki,
tegyük nagy pecsenyéstálra, öntsük rá a narancsos libamájas öntetet, és
ezután jön a legfontosabb mozzanat. Ahhoz, hogy a koplalásunk teljes
legyen - az egészet, úgy ahogy van, öntsük a kutyának. Ha ettől nem ad le
ott helyben három kilót, akkor semmitől. Jó diétázást!
|