Tom Cruise

tom_cruise6.jpg
tom_cruise6.jpg
tom_cruise7.jpg
tom_cruise7.jpg
tom_cruise8.jpg
tom_cruise8.jpg
tom_cruise9.jpg
tom_cruise9.jpg
tom_cruise10.jpg
tom_cruise10.jpg
tom_cruise1.jpg
tom_cruise1.jpg
tom_cruise2.jpg
tom_cruise2.jpg
tom_cruise3.jpg
tom_cruise3.jpg
tom_cruise4.jpg
tom_cruise4.jpg
tom_cruise5.jpg
tom_cruise5.jpg

Tom Cruise
 
 
születésnap: 1962, július 3.  
születési hely: Syracuse, New York, USA
magasság: 170 cm
súly: 70 kg
család: 
- anyja: Mary Lee Mapother
- apja: Thomas Mapother III (elektormérnök, elhunyt 1984-ben)
- mostohaapja: Jack South
- nővérei: Lee Anne Mapother (publicista), Marian Mapother (tanárnő), Cass Mapother (restaurátor)
kapcsolatok: 
- Jelenleg Penelope Cruz-zal jár
- Nicole Kidman-nel 1990-ben házasodtak össze és 2001. augusztusában váltak el.
- Mimi Rogers 1987-1990 között volt a felesége
- Együtt járt még többek között Heather Locklear-rel és Cher-rel is.
gyermekei: Isabella Jane Kidman Cruise és Connor Anthony Kidman Cruise (mindkettőt örökbe fogadták)
érdekességek: 
- 6-7 éves volt, amikor a nővérei és azok barátnői becsukták a mosogató aljába és rajta gyakorolták a csókolózást
- 1997-ben a legjobban öltözött filmszínésznek választották
- A Scientológia Egyház tagja

 Thomas Cruise Mapother IV egy négygyermekes család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot a New York állambeli Syracuse városában. Apja elektromérnökként gyakran került áthelyezésre, így a család állandóan költözködött. 12 éves volt, amikor a szülei elváltak. Ezután édesanyjával és három lánytestvérével élt. A költözésekkel együtt járt az állandó iskolaváltoztatás is (Tom 15 különböző iskolába járt), ami dyslexiás lévén ez nem tett jót osztályzatainak sem. Ezt a hátrányt a sportbeli aktivitással próbálta ellensúlyozni. Birkózó karrierjének egy térdsérülés vetett véget. Ezt követően egy évig francia szemináriumra járt, de végül inkább a Nathan Detroit színházat választotta, ahol fel is lépett a Guys & Dolls című musical diákelőadásában.

A musical sikere után úgy döntött, hogy a hivatásos színészetnek szenteli életét, New Yorkba ment, ahol a Godspell című bibliai ihletésű darabban játszott. Ekkor fedezte fel az olasz rendező, Franco Zeffirelli, és egyből szerepet adott neki a Végtelen szerelem című romantikus drámában. Majd jött David Shaw agresszív karakterének eljátszása a Taps-ben, amelyre már többen felfigyeltek, de igazi sztárrá Pete „Maverick” Mitchell megformálása tette a Top Gun című filmben. Ez után egymást érték a különféle szerepajánlatok, interjúk, show-műsorokbeli szereplések.

Érdekesség, hogy Cruise visszautasított egy Spielberg ajánlatott az Örökké című filmben, illetve Tim Burtonét, aki az Ollókezű Edward szerepét szánta neki.

Az 1985-ös Top Gun-beli remeklést követően 1986-ban A pénz színe című filmben játszott Paul Newman oldalán, akit Oscar-díjra jelöltek. 1988-ban pedig Cruise aláírta az Esőember egyik főszerepét. Ő alakította a filmben az autista férfi (Dustin Hoffman) testvérét. A nagy hollywoodi öregek azt jósolták, hogy film sikere Hoffman színészi játékának köszönhető, de ha alaposabban megnézzük az Esőembert, láthatjuk, hogy Cruise a központi karakter. Ő az, aki felnőtté válik, humánusabb és érettebb lesz, amíg Hoffman karaktere, habár briliánsan alakítja, ugyanaz marad.

1989-ben Cruise végre megkapja a lehetőséget, hogy bebizonyítsa színészi tudását is méghozzá egy filmdrámában, a Született július 4-én-ben, ahol a mozgáskorlátozott vietnámi veteránt, Ron Kovic-ot alakítja.
1990-ben forgatták a Túl az Óperencián című filmet, ami nem hozta meg a várt sikert, de ahol Cruise megismerkedett Nicole Kidmannal, filmbeli partnernőjével és későbbi feleségével.
1992-ben következett az Egy becsületbeli ügy, ekkor már újra formában volt. Majd jött 1994 és az Interjú a vámpírral című film, melyben többek között Antonio Banderas és Brad Pitt is játszott.

1996 filmsikere a nagy költségvetéssel készült Mission Impossible. Szintén ebben az évben jelölték Oscar-díjra Cruise-t a Jerry Maguire – A nagy hátraarc című filmben nyújtott alakításáért.
1999-ben újra együtt szerepelt feleségével, a Stanley Kubrick fémjelezte Tágra zárt szemekben. Az erotikus thriller természetesen nagy visszhangot váltott ki. És talán pont a kritika vonzotta a nézőket a mozikba, hogy megadják önmaguknak a választ a filmmel kapcsolatban.

1999 másik filmje, amiért a legjobb mellékszereplő kategóriában jelölték, a Magnólia volt. 2000-ben elkészült a Mission Impossible második része, majd pedig a tavaly év thrillere, a Vanília égbolt. Melyben olyan sztárokkal szerepel együtt, mint Cameron Diaz, Kurt Russel vagy épp aktuális kedvese, Penélope Cruz.


Forrás:http://www.mellesleg.hu/